ARTICOLUL DE STUDIU 3
Iehova, Dumnezeul tău, te prețuiește!
„Și-a adus aminte de noi când eram umiliți.” (PS. 136:23)
CÂNTAREA 38 Iehova te va întări
PREZENTARE *
1, 2. Prin ce situații trec mulți dintre slujitorii lui Iehova și cum îi pot afecta acestea?
SĂ NE gândim la următoarele trei situații: un frate tânăr este diagnosticat cu o boală gravă; un frate harnic, de vârstă mijlocie, își pierde slujba și, în pofida eforturilor lui, nu reușește să își găsească alt loc de muncă; din cauza vârstei înaintate, o soră fidelă nu mai poate face pentru Iehova la fel de mult ca în trecut.
2 Dacă te afli într-o situație asemănătoare, ai putea încerca sentimente de inutilitate. Astfel de schimbări ar putea să-ți răpească bucuria, să-ți distrugă respectul de sine și să-ți influențeze negativ relațiile cu ceilalți.
3. Cum consideră Satan și cei influențați de el viața oamenilor?
3 Lumea de astăzi oglindește concepția lui Satan cu privire la viața oamenilor. El i-a tratat întotdeauna ca și când nu ar avea nicio valoare. Satan i-a prezentat cu cruzime Evei o cale către libertate, fiind perfect conștient că pedeapsa pentru neascultarea ei de Dumnezeu avea să fie moartea. De asemenea, el a controlat dintotdeauna sistemul comercial, politic și religios. De aceea, nu ne surprinde că mulți oameni de afaceri, conducători politici și religioși reflectă lipsa lui de respect pentru viața și demnitatea oamenilor.
4. Ce vom analiza în acest articol?
4 Iehova însă dorește să avem sentimentul propriei valori și ne susține când trecem prin situații care ne fac să ne simțim lipsiți de valoare. (Ps. 136:23; Rom. 12:3) Acest articol va arăta cum ne ajută Iehova: 1) când suferim din cauza unei boli, 2) când întâmpinăm dificultăți financiare și 3) când, din cauza vârstei înaintate, simțim că nu mai suntem utili în serviciul lui Iehova. Mai întâi, să vedem de ce putem fi siguri că fiecare dintre noi este prețios în ochii lui Iehova.
IEHOVA NE CONSIDERĂ PREȚIOȘI
5. Ce ne convinge că Iehova îi prețuiește pe oameni?
5 Deși nu suntem decât o mână de țărână, valorăm mult mai mult decât materia care ne compune. (Gen. 2:7) Să analizăm câteva argumente care ne conving că suntem prețioși în ochii lui Iehova. El i-a creat pe oameni cu capacitatea de a-i reflecta calitățile, acordându-le o poziție mai înaltă decât a celorlalte creaturi de pe pământ. (Gen. 1:27) De asemenea, el le-a dat autoritate peste pământ și peste animale. (Ps. 8:4-8)
6. Ce alte dovezi avem că Iehova îi prețuiește pe oamenii imperfecți?
6 Chiar și după ce Adam a păcătuit, Iehova a continuat să îi prețuiască pe oameni. El ne consideră atât de valoroși, încât l-a dat pe Fiul său iubit, Isus, ca răscumpărare pentru păcatele noastre. (1 Ioan 4:9, 10) Iehova va aplica foloasele jertfei de răscumpărare înviindu-i pe cei care au murit din cauza păcatului adamic, ‘atât pe cei drepți, cât și pe cei nedrepți’. (Fap. 24:15) Cuvântul său ne asigură că suntem prețioși pentru el indiferent de starea noastră de sănătate, de situația financiară sau de vârsta pe care o avem. (Fap. 10:34, 35)
7. Ce motive suplimentare au slujitorii lui Iehova să creadă că el îi iubește?
7 Avem și alte motive să credem că Iehova ne consideră prețioși. Dumnezeu ne-a atras la el și a remarcat modul în care am reacționat la vestea bună. (Ioan 6:44) Pe măsură ce ne apropiam de Iehova, și el se apropia de noi. (Iac. 4:8) Iehova investește timp și efort pentru a ne educa, arătând că ne prețuiește. El știe ce persoane suntem în prezent și ce persoane putem deveni. De asemenea, ne disciplinează deoarece ne iubește. (Prov. 3:11, 12) Avem dovezi clare că suntem prețuiți de Iehova.
8. Cum ne ajută cuvintele din Psalmul 18:27-29 să avem o atitudine corectă când trecem prin încercări?
8 Deși unii l-au considerat pe David lipsit de valoare, el știa că Iehova îl iubea și îl susținea. Astfel, a avut o atitudine corectă față de situațiile prin care a trecut. (2 Sam. 16:5-7) Când suntem descurajați sau trecem prin încercări, Iehova ne poate ajuta să ne schimbăm perspectiva asupra lucrurilor și să depășim orice obstacol. (Psalmul 18:27-29) Când Iehova ne susține, nimic nu ne poate opri să îi slujim cu bucurie. (Rom. 8:31) Să analizăm trei situații în care este important să ne amintim că Iehova ne iubește și ne consideră prețioși.
CÂND SUFERIM DIN CAUZA UNEI BOLI
9. Cum ne poate afecta boala?
9 O afecțiune ne poate dezechilibra pe plan emoțional, făcându-ne să ne simțim inutili. Am putea fi stânjeniți când ceilalți observă limitele noastre sau când trebuie să apelăm la ei pentru ajutor. Chiar și în prezența celor care nu știu că suntem bolnavi, ne-am putea simți rușinați din cauza limitelor pe care am ajuns să le avem. În aceste momente grele, Iehova vrea să ne învioreze. Cum?
10. Potrivit cu Proverbele 12:25, ce ne poate ajuta când suntem bolnavi?
10 Când suntem bolnavi, „un cuvânt bun” ne poate ridica moralul. (Proverbele 12:25) În Biblie, Iehova a păstrat multe cuvinte bune care ne amintesc că suntem prețioși pentru el, în pofida bolii noastre. (Ps. 31:19; 41:3) Când citim și chiar recitim cuvintele inspirate de Dumnezeu, Iehova ne ajută să facem față emoțiilor negative cauzate de boală.
11. Cum a simțit un frate ajutorul lui Iehova?
11 Să analizăm experiența lui Jorge. Când era tânăr, Jorge s-a îmbolnăvit grav. Întrucât starea lui de sănătate s-a deteriorat rapid, el a început să se simtă fără valoare. Jorge spune: „Nu eram pregătit pentru sentimentele pe care mi le provoca boala și nici pentru rușinea pe care o simțeam când alții observau efectele cauzate de boală. Pe măsură ce boala avansa, am reflectat la modul în care urma să îmi fie afectată viața. Eram distrus. L-am implorat pe Iehova să mă ajute”. Cum a acționat Iehova? „Întrucât îmi era greu să mă concentrez, am fost încurajat să citesc pasaje scurte din Psalmi care vorbesc despre grija lui Iehova față de slujitorii săi. Reciteam acele câteva versete zi de zi. Ele mă mângâiau și îmi alinau durerea. Cu timpul, ceilalți au început să observe că zâmbeam mai des. Chiar mi-au spus că atitudinea mea pozitivă îi încuraja. Mi-am dat seama că Iehova îmi răspunsese la rugăciuni! El mă ajutase să mă privesc cu alți ochi. De asemenea, m-am concentrat la versetele biblice care arată că Iehova mă prețuiește în pofida bolii mele.”
12. Cum putem simți sprijinul lui Iehova când suferim din cauza unei boli?
12 Dacă suferim din cauza unei boli, să fim siguri că Iehova știe prin ce trecem. Când îl implorăm să ne ajute, vom privi lucrurile care ni se întâmplă dintr-o perspectivă corectă. Apoi să căutăm în Biblie cuvintele bune pe care Iehova le-a păstrat pentru noi. Să stăruim asupra pasajelor care arată cât de mult își iubește Iehova slujitorii. Dacă vom face acest lucru, vom vedea că el este bun cu toți cei care îi slujesc cu fidelitate. (Ps. 84:11)
CÂND ÎNTÂMPINĂM DIFICULTĂȚI FINANCIARE
13. Cum s-ar putea simți un cap de familie care și-a pierdut locul de muncă?
13 Orice cap de familie vrea să se îngrijească de necesitățile familiei lui. Dar să presupunem că, fără să aibă vreo vină, un frate își pierde locul de muncă. El face eforturi să își găsească o altă slujbă, dar fără succes. Din această cauză, s-ar putea simți fără valoare. Cum îl poate ajuta meditarea la promisiunile lui Iehova?
14. De ce își ține Iehova promisiunile?
14 Iehova își respectă întotdeauna promisiunile. (Ios. 21:45; 23:14) El face acest lucru din mai multe motive. În primul rând, deoarece este în joc numele său, adică reputația sa. Iehova a promis că va avea grijă de slujitorii săi loiali și se simte obligat să își respecte promisiunea. (Ps. 31:1-3) În plus, el știe că am fi foarte dezamăgiți dacă nu le-ar purta de grijă celor care fac parte din familia sa. Iehova promite să se îngrijească de noi atât din punct de vedere material, cât și spiritual. Nimic nu îl poate împiedica să ducă la îndeplinire ce a promis! (Mat. 6:30-33; 24:45)
15. a) Ce încercări au avut de înfruntat creștinii din secolul I? b) Ce încredere ne dau cuvintele din Psalmul 37:18, 19?
15 Dacă păstrăm în minte motivele pentru care Iehova își ține promisiunile, putem înfrunta presiunile economice cu încredere. Să analizăm exemplul creștinilor din secolul I. Când a izbucnit o mare persecuție în Ierusalim, „toți, cu excepția apostolilor, s-au împrăștiat” din oraș. (Fap. 8:1) Această schimbare a adus cu sine greutăți materiale. Creștinii și-au pierdut, probabil, casele și afacerile. Însă Iehova nu i-a abandonat, iar ei și-au păstrat bucuria. (Fap. 8:4; Evr. 13:5, 6; Iac. 1:2, 3) Iehova i-a ajutat pe acei creștini loiali și ne va ajuta și pe noi! (Psalmul 37:18, 19)
CÂND VÂRSTA ÎNAINTATĂ NE LIMITEAZĂ ACTIVITATEA
16. În ce situații ne-am putea îndoi că Iehova prețuiește închinarea noastră?
16 Pe măsură ce înaintăm în vârstă, am putea începe să simțim că facem foarte puțin pentru Iehova. Este posibil ca regele David să fi fost copleșit de sentimente asemănătoare pe măsură ce îmbătrânea. (Ps. 71:9) Cum ne poate ajuta Iehova?
17. Ce putem învăța din experiența lui Jheri?
17 Să analizăm experiența unei surori pe nume Jheri. Ea a fost invitată să participe la un curs pentru întreținerea sălii Regatului, însă nu a vrut să meargă. Jheri a spus: „Sunt în vârstă, văduvă și nu am nicio aptitudine care să poată fi folosită de Iehova. Cu ce aș mai putea fi utilă?”. Însă, în noaptea dinaintea cursului, ea și-a deschis inima în rugăciune înaintea lui Iehova. A doua zi, după ce a ajuns la sala Regatului, Jheri se întreba încă dacă locul ei era cu adevărat acolo. În timpul programului, un vorbitor a arătat că cea mai importantă aptitudine este dorința de a ne lăsa învățați de Iehova. Ea își amintește: „Mi-am spus: «Aceasta e o aptitudine pe care și eu o am». Am început să plâng, întrucât am înțeles că Iehova îmi răspundea la rugăciune. El mă asigura că am ceva foarte prețios de oferit și că dorea să mă instruiască!”. Privind în urmă, Jheri spune: „Când am intrat în sală aveam emoții, eram descurajată și tristă. Dar am ieșit plină de încredere și curaj, având sentimentul propriei valori!”.
18. Cum arată Biblia că Iehova prețuiește închinarea noastră, deși înaintăm în vârstă?
18 Cu toate că îmbătrânim, nu trebuie să credem că Iehova nu mai are sarcini pentru noi. (Ps. 92:12-15) Isus ne-a învățat că, deși ne-am putea simți neputincioși sau am putea considera că activitatea noastră este nesemnificativă, Iehova prețuiește tot ce facem în serviciul său. (Luca 21:2-4) Așadar, să ne concentrăm la ceea ce putem face. Putem, de exemplu, să vorbim despre Iehova, să ne rugăm pentru frații noștri și să îi încurajăm pe alții să rămână fideli. Iehova te consideră colaboratorul său nu datorită lucrurilor pe care le realizezi, ci datorită ascultării față de el. (1 Cor. 3:5-9)
19. Ce asigurare găsim în Romani 8:38, 39?
19 Cât de recunoscători suntem că putem să ne închinăm lui Iehova, un Dumnezeu care își prețuiește slujitorii. El ne-a creat pentru a-i îndeplini voința, iar închinarea adevărată dă un sens real vieții noastre. (Rev. 4:11) Deși lumea ne poate privi ca fiind fără valoare, lui Iehova nu îi este rușine cu noi. (Evr. 11:16, 38) Când ne simțim împovărați din cauza bolii, a greutăților financiare sau a bătrâneții, să ne amintim că nimic nu ne poate separa de iubirea Tatălui nostru ceresc. (Citește Romani 8:38, 39.)
^ par. 5 Ai trecut prin situații care ți-au răpit sentimentul propriei valori? Acest articol îți va reaminti cât de mult te prețuiește Iehova și va arăta cum îți poți păstra respectul de sine indiferent de ceea ce ți se întâmplă în viață.
CÂNTAREA 44 Rugăciunea celui mâhnit
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)