ARTICOLUL DE STUDIU 1

Să ne păstrăm calmul și să avem încredere în Iehova

Să ne păstrăm calmul și să avem încredere în Iehova

TEXTUL ANULUI 2021: „Dacă vă păstrați calmul și aveți încredere, veți fi puternici.” (IS. 30:15)

CÂNTAREA 3 Ne dai forță, speranță, încredere!

PREZENTARE *

1. Ce întrebare ar putea pune unii dintre noi, asemenea regelui David?

 CU TOȚII vrem să avem o viață liniștită, fără îngrijorări. Totuși, uneori acestea ar putea să ne copleșească. De aceea, unii slujitori ai lui Dumnezeu ar putea pune aceeași întrebare pe care regele David i-a adresat-o lui Iehova: „Până când voi fi chinuit de îngrijorări și tristețea îmi va apăsa inima în fiecare zi?”. (Ps. 13:2)

2. Ce vom analiza în acest articol?

2 Deși, în prezent, nu putem avea o viață complet lipsită de îngrijorări, putem ține aceste sentimente sub control. Pentru început, vom identifica unele motive de îngrijorare. Apoi vom analiza șase lucruri care ne vor ajuta să ne păstrăm calmul când trecem prin situații dificile.

MOTIVE DE ÎNGRIJORARE

3. Ce lucruri ne produc îngrijorare și în ce măsură putem avea control asupra lor?

3 Există multe lucruri care ne pot cauza îngrijorare. Asupra unora dintre ele avem puțin control sau chiar deloc. De exemplu, nu putem influența costul alimentelor, al îmbrăcămintei sau costurile legate de locuință. Nu putem controla nici cât de des vor încerca unii colegi de școală sau de muncă să ne determine să facem ceva necinstit sau să comitem imoralitate sexuală. De asemenea, nu putem pune capăt delincvenței din zona în care trăim. Ne confruntăm cu aceste probleme deoarece majoritatea oamenilor nu trăiesc potrivit principiilor biblice. Satan, dumnezeul lumii actuale, știe că, din cauza ‘îngrijorărilor acestui sistem’, unii nu-i vor sluji lui Iehova. (Mat. 13:22; 1 Ioan 5:19) Nu e de mirare că există atâtea situații stresante în lume!

4. Ce efect ar putea avea asupra noastră presiunile la care suntem supuși?

4 Din cauza presiunilor la care suntem supuși, am putea deveni copleșiți de îngrijorări. De exemplu, ne-am putea îngrijora că nu vom avea suficienți bani pentru a ne îngriji de cele necesare, că ne vom îmbolnăvi și nu vom mai putea munci sau că ne vom pierde locul de muncă. De asemenea, am putea fi îngrijorați gândindu-ne că nu vom rămâne fideli când vom fi tentați să încălcăm legea lui Iehova. Și, întrucât Satan îi va determina în curând pe cei aflați sub controlul său să atace poporul lui Dumnezeu, am putea fi îngrijorați cu privire la cum vom reacționa atunci. Ne-am putea întreba deci dacă este greșit să ne îngrijorăm într-o anumită măsură cu privire la aceste situații.

5. La ce s-a referit Isus prin cuvintele: „Nu vă mai îngrijorați”?

5 Isus i-a îndemnat pe continuatorii săi: „Nu vă mai îngrijorați”. (Mat. 6:25) A vrut el să spună că nu trebuie să ne îngrijorăm deloc? Nu. În trecut, unii slujitori loiali ai lui Iehova au fost cuprinși de îngrijorare și, totuși, nu au pierdut aprobarea sa. * (1 Regi 19:4; Ps. 6:3) În realitate, Isus a vrut să ne ajute să înțelegem că nu trebuie să devenim atât de preocupați de obținerea lucrurilor necesare, încât serviciul adus lui Iehova să ajungă pe un loc secundar. Așadar, cum putem ține îngrijorările sub control? (Vezi chenarul: „ Ce putem face?”.)

ȘASE LUCRURI CARE NE AJUTĂ SĂ NE PĂSTRĂM CALMUL

Vezi paragraful 6 *

6. Potrivit cu Filipeni 4:6, 7, ce anume ne poate ajuta să ne redobândim pacea interioară?

6 1) Roagă-te frecvent. Când trecem prin situații stresante, putem găsi alinare adresându-i lui Iehova rugăciuni fierbinți. (1 Pet. 5:7) Drept răspuns, putem primi „pacea lui Dumnezeu, care depășește orice înțelegere”. (Citește Filipeni 4:6, 7.) Iehova ne va ajuta să ne redobândim pacea interioară prin intermediul spiritului sfânt. (Gal. 5:22)

7. Cum ar trebui să ne rugăm?

7 Când te rogi, deschide-ți inima înaintea lui Iehova. Vorbește-i concret despre problema ta și spune-i tot ce simți. Roagă-l pe Iehova să-ți dea înțelepciune să găsești o soluție, dacă există, și putere pentru a o aplica. Dacă nu poți face nimic ca să rezolvi problema, roagă-l pe Iehova să te ajute să nu fii peste măsură de îngrijorat. Când rugăciunile tale sunt concrete, poți discerne mai ușor răspunsul lui Iehova. Dacă nu primești răspuns imediat, nu renunța. Iehova vrea să fii concret în rugăciuni, dar și perseverent. (Luca 11:8-10)

8. Ce ar trebui să includem în rugăciune?

8 Când îi vorbești lui Iehova despre îngrijorările tale, nu uita să incluzi și mulțumiri. Chiar și când trecem prin situații deosebit de grele, este bine să ne gândim la binecuvântările de care ne bucurăm. Poate că, uneori, nu găsim cuvinte pentru a ne exprima trăirile cele mai profunde. Totuși, Iehova ne răspunde, chiar dacă tot ce putem spune este: „Iehova, ajută-mă, te rog!”. (2 Cron. 18:31; Rom. 8:26)

Vezi paragraful 9 *

9. Cum putem găsi adevărata siguranță?

9 2) Bazează-te pe înțelepciunea lui Iehova, nu pe propria înțelepciune. În secolul al VIII-lea î.e.n., poporul lui Iuda era amenințat de asirieni. Pentru a nu ajunge sub stăpânire asiriană, ei au apelat, cuprinși de disperare, la ajutorul Egiptului, un popor păgân. (Is. 30:1, 2) Iehova i-a avertizat cu privire la consecințele dezastruoase ale neascultării lor. (Is. 30:7, 12, 13) Prin intermediul lui Isaia, Iehova le-a arătat cum puteau găsi adevărata siguranță. Profetul a spus: „Dacă vă păstrați calmul și aveți încredere [în Iehova], veți fi puternici”. (Is. 30:15b)

10. În ce situații ne putem dovedi încrederea în Iehova?

10 În ce situații ne putem dovedi încrederea în Iehova? Iată câteva exemple. Să presupunem că ți se oferă un loc de muncă mai bine plătit, care însă îți va ocupa o bună parte din timp și se va suprapune cu programul tău de activități spirituale. Sau un coleg de serviciu care nu este un închinător al lui Iehova îți face avansuri. Ori un membru drag al familiei îți cere să alegi între el și Iehova. În fiecare dintre aceste situații va trebui să iei o decizie grea, însă Iehova îți va da îndrumarea necesară. (Mat. 6:33; 10:37; 1 Cor. 7:39) Întrebarea este: Vei avea încredere în Iehova și vei respecta îndrumarea sa?

Vezi paragraful 11 *

11. Ce relatări biblice am putea studia pentru a ne păstra calmul când trecem prin persecuții?

11 3) Învață din exemplele pozitive și din cele negative. În Biblie găsim multe relatări care arată cât de important este să ne păstrăm calmul și să ne încredem în Iehova. În timp ce le studiezi, remarcă ce i-a ajutat pe slujitorii lui Iehova să-și păstreze calmul când s-au confruntat cu persecuții aprige. De exemplu, când curtea supremă a iudeilor le-a poruncit apostolilor să nu mai predice, ei nu s-au lăsat intimidați, ci au spus plini de curaj: „Trebuie să ascultăm mai degrabă de Dumnezeu ca stăpânitor decât de oameni”. (Fap. 5:29) Nici chiar după ce au fost bătuți, apostolii nu s-au înspăimântat. De ce? Ei știau că aveau susținerea și aprobarea lui Iehova. Prin urmare, au predicat în continuare vestea bună. (Fap. 5:40-42) Și discipolul Ștefan, înainte de a fi ucis, și-a păstrat pacea interioară și calmul, astfel că „fața lui era ca fața unui înger”. (Fap. 6:12-15) El a primit asigurarea că Iehova îl aproba.

12. Potrivit cu 1 Petru 3:14 și 4:14, de ce putem fi fericiți când suntem persecutați?

12 Apostolii aveau dovezi incontestabile că Iehova era cu ei. El le dăduse puterea să facă miracole. (Fap. 5:12-16; 6:8) E adevărat că, în prezent, noi nu primim această putere. Însă, prin Cuvântul său, Iehova ne asigură că, atunci când suferim pentru dreptate, El ne aprobă, iar spiritul său se odihnește peste noi. (1 Pet. 3:14; 4:14) În loc să ne îngrijorăm în mod exagerat cu privire la persecuțiile viitoare, să facem tot posibilul pentru a ne întări încrederea în capacitatea lui Iehova de a ne susține și de a ne elibera. La fel ca primii discipoli, să fim siguri că Isus își va respecta promisiunea: „Vă voi da cuvinte și o înțelepciune pe care toți împotrivitorii voștri la un loc nu le vor putea combate sau contrazice”. În plus, el ne-a asigurat: „Prin perseverența voastră vă veți salva viața”. (Luca 21:12-19) Să nu uităm că Iehova ține minte chiar și cele mai mici detalii despre slujitorii săi fideli care adorm în moarte și îi va readuce la viață.

13. Ce învățăm de la cei care nu s-au încrezut în Iehova?

13 Putem desprinde multe învățăminte și din relatările despre cei care nu și-au păstrat calmul și nu s-au încrezut în Iehova. Analizând aceste relatări, nu vom repeta greșelile lor. De exemplu, în prima parte a domniei sale, Asa, regele lui Iuda, s-a bazat pe Iehova când a fost atacat de o armată numeroasă, iar Iehova i-a dat victorie. (2 Cron. 14:9-12) Mai târziu însă, când armata mult mai mică a lui Baeșa, regele Israelului, a venit împotriva lui, Asa nu s-a mai bazat pe Iehova, ci i-a plătit pe sirieni pentru a-i asigura sprijin militar. (2 Cron. 16:1-3) Nici spre sfârșitul vieții, când s-a îmbolnăvit grav, nu s-a îndreptat spre Iehova pentru ajutor. (2 Cron. 16:12)

14. Ce putem învăța de la Asa?

14 La început, Asa a apelat la Iehova când s-a confruntat cu probleme. Mai târziu însă, a preferat să-și rezolve singur problemele. În aparență, planul lui Asa de a le cere ajutor sirienilor împotriva Israelului era foarte bun, însă nu a avut rezultate de durată. Iehova i-a spus prin intermediul unui profet: „Pentru că te-ai bizuit pe regele Siriei și nu te-ai bizuit pe Iehova, Dumnezeul tău, de aceea armata regelui Siriei a scăpat din mâna ta”. (2 Cron. 16:7) Nu ar trebui să ne încredem atât de mult în capacitatea noastră de a ne rezolva problemele, încât să nu mai căutăm îndrumarea lui Iehova în Cuvântul său. Chiar și când avem de luat urgent o decizie, trebuie să ne păstrăm calmul și să ne bazăm pe Iehova, iar el ne va ajuta.

Vezi paragraful 15 *

15. Ce ar trebui să facem când citim din Biblie?

15 4) Memorează versete biblice. Când găsești versete care arată cât de important este să-ți păstrezi calmul și să te încrezi în Iehova, străduiește-te să le memorezi. Ar putea fi util să le citești cu voce tare sau să le scrii și apoi să le revezi de mai multe ori. Lui Iosua i s-a poruncit să-și facă obiceiul de a citi în șoaptă cartea Legii pentru a acționa cu înțelepciune. Totodată, aceasta urma să-l ajute să-și învingă temerile și să conducă neînfricat poporul lui Dumnezeu. (Ios. 1:8, 9) Și noi trecem uneori prin situații care, în mod normal, ne-ar produce neliniște sau teamă. Însă, în Cuvântul lui Dumnezeu, găsim multe versete care ne pot ajuta să ne redobândim pacea minții și a inimii. (Ps. 27:1-3; Prov. 3:25, 26)

Vezi paragraful 16 *

16. Cum ne ajută Iehova prin intermediul congregației să ne păstrăm calmul și să ne încredem în el?

16 5) Stai în compania colaboratorilor în credință. Prin intermediul fraților și al surorilor de credință, Iehova ne ajută să ne păstrăm calmul și să ne încredem în el. La întruniri, tragem foloase din temele prezentate, din răspunsurile celorlalți și din conversațiile încurajatoare pe care le purtăm cu frații și cu surorile noastre. (Evr. 10:24, 25) De asemenea, ne simțim foarte încurajați când ne deschidem inima în fața unor prieteni de încredere din congregație. Când suntem apăsați de îngrijorări, „un cuvânt bun” al unui prieten ne poate fi de mare ajutor. (Prov. 12:25)

Vezi paragraful 17 *

17. Potrivit cu Evrei 6:19, cum poate fi speranța noastră o ancoră în situații dificile?

17 6) Păstrează-ți vie speranța. Speranța noastră privitoare la Regat este „o ancoră pentru suflet” deoarece ne dă stabilitate atunci când trecem prin situații grele sau suntem copleșiți de îngrijorări. (Evr. 6:19) Meditează la viitorul promis de Iehova, când nu vei mai avea niciun motiv de îngrijorare. (Is. 65:17) Imaginează-ți cum va fi viața ta în lumea nouă, când situațiile stresante vor fi de domeniul trecutului. (Mica 4:4) Îți vei menține vie speranța și dacă vei vorbi cu alții despre ea. Fă tot ce poți în lucrarea de predicare și de predare. Astfel, vei avea „certitudinea speranței până la sfârșit”. (Evr. 6:11)

18. Cu ce situații ne-am putea confrunta în viitor și ce ne va ajuta să le depășim?

18 Pe măsură ce ne apropiem de sfârșitul acestui sistem, vom trece prin tot mai multe situații care ne vor provoca îngrijorare. Textul anului 2021 ne va ajuta să le înfruntăm și să rămânem calmi, bazându-ne nu pe propriile forțe, ci pe Iehova. Pe parcursul acestui an, să dovedim prin tot ce facem că avem încredere în promisiunea lui Dumnezeu: „Dacă vă păstrați calmul și aveți încredere, veți fi puternici”. (Is. 30:15)

CÂNTAREA 8 Iehova este refugiul nostru

^ par. 5 Textul anului 2021 arată că este foarte important să ne încredem în Iehova când trecem prin situații stresante. Din acest articol vom înțelege cum putem aplica îndemnul din textul anului.

^ par. 5 Unii slujitori fideli ai lui Iehova se luptă cu sentimente de neliniște excesivă și au atacuri de panică. Acestea reprezintă o problemă medicală și nu trebuie confundate cu îngrijorările despre care a vorbit Isus.

^ par. 63 LEGENDA IMAGINII: 1) Pe parcursul zilei, o soră se roagă fierbinte cu privire la îngrijorările ei.

^ par. 65 LEGENDA IMAGINII: 2) În timpul pauzei de prânz, caută îndrumare în Cuvântul lui Dumnezeu.

^ par. 67 LEGENDA IMAGINII: 3) Meditează la exemplele pozitive din Biblie, dar și la cele negative.

^ par. 69 LEGENDA IMAGINII: 4) Lipește pe frigider un bilețel cu un verset încurajator pe care vrea să-l memoreze.

^ par. 71 LEGENDA IMAGINII: 5) Se bucură de compania unei prietene în timp ce se află în lucrarea de predicare.

^ par. 73 LEGENDA IMAGINII: 6) Își menține vie speranța meditând la viitor.