ARTICOLUL DE STUDIU 2
Fratele mai mic al lui Isus, un exemplu demn de urmat
„Iacov, sclav al lui Dumnezeu și al Domnului Isus Cristos.” (IAC. 1:1)
CÂNTAREA 89 Să ascultăm şi vom fi fericiţi!
PREZENTARE *
1. În ce familie a crescut Iacov?
IACOV, fratele * lui Isus, a crescut într-o familie cu o spiritualitate puternică. Părinții lui, Iosif și Maria, îl iubeau foarte mult pe Iehova și îi slujeau cu zel. Iacov se bucura de încă o binecuvântare: era fratele celui care avea să devină Mesia. Ce privilegiu deosebit a avut Iacov să crească într-o astfel de familie!
2. Ce motive avea Iacov să-l privească cu admirație pe fratele său mai mare?
2 Iacov avea multe motive să-l privească cu admirație pe fratele său mai mare. (Mat. 13:55) De exemplu, la vârsta de 12 ani, Isus cunoștea Scripturile atât de bine, încât i-a uimit pe învățătorii Legii din Ierusalim. (Luca 2:46, 47) Probabil că Iacov a lucrat împreună cu Isus ca tâmplar, petrecând astfel mult timp alături de el. În acest caz, Iacov a ajuns să-l cunoască foarte bine pe Isus. Nathan Knorr * spunea deseori: „Când lucrezi cu o persoană, afli multe despre ea”. Probabil că Iacov a văzut cum „Isus creștea în înțelepciune, în statură și în favoare înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor”. (Luca 2:52) Prin urmare, ne-am fi așteptat ca Iacov să se numere printre primii discipoli ai lui Isus, ceea ce nu s-a întâmplat.
3. Cum a reacționat Iacov când Isus și-a început serviciul?
3 Iacov nu a devenit un discipol al lui Isus cât timp acesta a fost pe pământ. (Ioan 7:3-5) Probabil că el chiar s-a numărat printre rudele care credeau că Isus ‘își pierduse mințile’. (Mar. 3:21) De asemenea, nimic nu sugerează că Iacov ar fi fost alături de mama lui, Maria, când Isus a fost omorât pe stâlpul de tortură. (Ioan 19:25-27)
4. Ce lecții vom analiza în continuare?
4 Mai târziu, Iacov a manifestat credință în Isus și a devenit un membru respectat al congregației creștine. În acest articol, vom analiza două lecții pe care le putem învăța de la Iacov: 1) de ce trebuie să rămânem umili și 2) cum putem fi învățători eficienți.
SĂ RĂMÂNEM UMILI, LA FEL CA IACOV
5. Ce a făcut Iacov după ce i s-a arătat Isus?
5 Când a devenit Iacov un continuator al lui Isus? După ce a fost înviat, Isus „i s-a arătat lui Iacov, apoi tuturor apostolilor”. (1 Cor. 15:7) Această întâlnire cu Isus a constituit un moment de cotitură în viața lui Iacov. Mai târziu, el se afla într-o cameră de sus din Ierusalim împreună cu apostolii, așteptând spiritul sfânt promis. (Fap. 1:13, 14) Ulterior, Iacov a avut privilegiul de a face parte din corpul de guvernare din secolul I. (Fap. 15:6, 13-22; Gal. 2:9) Înainte de anul 62 e.n., el a fost inspirat să le scrie creștinilor unși din acea vreme o scrisoare. Ea ne este utilă tuturor, indiferent că avem speranță cerească sau pământească. (Iac. 1:1) Potrivit lui Josephus, un istoric din secolul I, Iacov a fost executat din ordinul marelui preot iudeu Anania cel Tânăr. Iacov i-a rămas fidel lui Iehova până la sfârșitul cursei sale pământești.
6. Ce contrast a existat între Iacov și conducătorii religioși din zilele sale?
6 Iacov a fost umil. De ce putem afirma acest lucru? Între atitudinea pe care Iacov a avut-o în cele din urmă față de Isus și modul în care l-au tratat mulți conducători religioși pe Fiul lui Dumnezeu a existat un contrast evident. Când lui Iacov i s-au prezentat dovezi incontestabile că Isus era Fiul lui Dumnezeu, el le-a acceptat cu umilință. În cazul preoților principali din Ierusalim, lucrurile au stat cu totul altfel. De exemplu, ei nu au putut contesta că Isus îl înviase pe Lazăr. Însă, în loc să accepte că Isus era reprezentantul lui Iehova, ei au încercat să-i omoare atât pe Isus, cât și pe Lazăr. (Ioan 11:53; 12:9-11) Mai târziu, când Isus a fost înviat, ei au pus la cale un plan pentru a ascunde acest adevăr. (Mat. 28:11-15) Orbiți de mândrie, l-au respins pe Mesia.
7. De ce trebuie să evităm mândria?
7 Lecția: Evită mândria și lasă-te învățat. Anumite afecțiuni pot face ca arterele să devină rigide, împiedicând inima să funcționeze în mod normal. În același fel, mândria ne poate împietri inima figurativă, făcând-o nereceptivă la îndrumarea lui Iehova. Fariseii și-au împietrit atât de mult inima, încât au refuzat să accepte dovezile clare ce le-au fost prezentate prin spiritul lui Dumnezeu. (Ioan 12:37-40) Consecințele acestei atitudini au fost dezastruoase deoarece ei au pierdut posibilitatea de a trăi veșnic. (Mat. 23:13, 33) Înțelegem, așadar, că este important să permitem Cuvântului lui Dumnezeu și spiritului sfânt să ne modeleze mereu personalitatea și să ne influențeze gândirea și deciziile. (Iac. 3:17) Spre deosebire de conducătorii religioși, Iacov a fost umil și s-a lăsat învățat de Iehova. Această calitate l-a ajutat să devină și un învățător eficient.
SĂ PREDĂM CU EFICIENȚĂ, LA FEL CA IACOV
8. Ce ne va ajuta să devenim învățători eficienți?
8 Iacov nu a avut o instruire laică deosebită. Conducătorii religioși din vremea sa l-au privit, fără îndoială, ca pe un om „fără instruire și de rând”, la fel ca pe apostolii Petru și Ioan. (Fap. 4:13) Însă Iacov a devenit un învățător eficient, ceea ce se observă cu claritate din cartea care îi poartă numele. Poate că nici noi nu avem o instruire laică deosebită. Totuși, și noi putem deveni învățători buni, întrucât suntem ajutați de spiritul sfânt și primim instruire din partea organizației lui Iehova. Să analizăm în continuare ce fel de învățător a fost Iacov și lecțiile pe care le învățăm de la el.
9. Cum a predat Iacov?
9 Iacov nu a folosit cuvinte sofisticate sau raționamente greoaie. Drept urmare, cei care îl ascultau înțelegeau ce era necesar să facă și în ce mod. De exemplu, să analizăm maniera simplă în care Iacov i-a învățat pe creștini că trebuiau să suporte nedreptățile fără a dezvolta resentimente. El a scris: „Noi îi considerăm fericiți pe cei care au perseverat. Ați auzit de perseverența lui Iov și ați văzut sfârșitul pe care i l-a dat Iehova, căci Iehova este plin de tandră afecțiune și îndurător”. (Iac. 5:11) Este demn de remarcat că autoritatea la care Iacov a făcut referire au fost Scripturile. Pe baza lor, el și-a ajutat ascultătorii să înțeleagă că Iehova îi răsplătește întotdeauna pe cei loiali lui, așa cum a făcut și cu Iov. Iacov a transmis această idee apelând la logică și folosind cuvinte simple. Astfel, el nu a îndreptat atenția asupra lui, ci asupra lui Iehova.
10. Care este o modalitate prin care îl putem imita pe Iacov când predăm?
10 Lecția: Predă în mod simplu și folosește Cuvântul lui Dumnezeu. Obiectivul nostru nu ar trebui să fie acela de a îndrepta atenția asupra propriilor cunoștințe, ci asupra vastei cunoștințe a lui Iehova și a grijii sale iubitoare față de noi. (Rom. 11:33) Putem atinge acest obiectiv dacă, atunci când predăm, ne bazăm pe Scripturi. De exemplu, în loc să le spunem celor cu care studiem ce am face noi în locul lor, ar trebui să-i ajutăm pe ei să înțeleagă, pe baza exemplelor din Biblie, cum gândește Iehova și ce sentimente are. Drept urmare, motivația lor principală va fi aceea de a-i fi plăcuți lui Iehova, nu nouă.
11. Ce probleme aveau unii creștini din zilele lui Iacov și ce sfaturi le-a dat el? (Iacov 5:13-15)
11 Iacov a fost realist. Din scrisoarea sa, înțelegem clar că Iacov cunoștea problemele cu care se confruntau colaboratorii lui. El le-a dat sfaturi clare pentru a le depăși. De exemplu, unii dintre aceștia nu erau prompți în aplicarea sfaturilor. (Iac. 1:22) Alții îi favorizau pe cei bogați. (Iac. 2:1-3) Iar alții nu-și stăpâneau limba. (Iac. 3:8-10) Deși acești creștini aveau probleme grave, Iacov nu i-a considerat o cauză pierdută. El i-a sfătuit cu bunătate, dar direct și i-a îndemnat pe cei care erau slabi din punct de vedere spiritual să le ceară ajutor bătrânilor de congregație. (Iac. 5:13-15)
12. Cum putem păstra o atitudine pozitivă în relația cu elevii noștri?
12 Lecția: Fii realist, dar privește-i pe alții într-o lumină pozitivă. Probabil că multor persoane cu care studiem Biblia le este greu să aplice sfaturile ei. (Iac. 4:1-4) Ar putea fi nevoie de timp pentru ca ele să renunțe la trăsăturile negative de personalitate și să cultive calități creștine. La fel ca Iacov, trebuie să avem curaj și să le spunem elevilor noștri ce schimbări ar trebui să facă. Însă, în același timp, trebuie să avem o atitudine pozitivă și să fim convinși că Iehova îi atrage pe cei umili la el și le dă puterea de a face schimbări. (Iac. 4:10)
13. Potrivit cu Iacov 3:2 și cu nota de subsol, ce a recunoscut Iacov?
13 Iacov a avut un punct de vedere corect asupra propriei persoane. El nu considera că, datorită familiei din care provenea sau privilegiilor primite, era special sau superior fraților și surorilor sale. El i-a numit pe colaboratorii săi în închinare „iubiții mei frați”. (Iac. 1:16, 19; 2:5) El nu a lăsat impresia că era perfect. Dimpotrivă, s-a referit și la sine când a spus: „Toți greșim de multe ori”. (Iac. 3:2)
14. De ce trebuie să fim dispuși să ne recunoaștem greșelile?
14 Lecția: Nu uita că toți păcătuim. Nu trebuie să ne considerăm superiori persoanelor cu care studiem. Dacă le-am da impresia că noi nu greșim niciodată, ar putea trage concluzia că nu vor reuși vreodată să se conformeze cerințelor lui Dumnezeu. Însă, dacă recunoaștem cu sinceritate că nici nouă nu ne-a fost întotdeauna ușor să respectăm principiile biblice și le explicăm cum ne-a ajutat Iehova să facem schimbări în viață, elevii noștri vor înțelege că și ei pot deveni slujitori ai lui Iehova.
15. Prin ce se remarcă ilustrările folosite de Iacov? (Iacov 3:2-6, 10-12)
15 Iacov a folosit ilustrări eficiente. Evident, el a fost ajutat de spiritul sfânt, dar, foarte probabil, a învățat să predea și studiind ilustrările fratelui său mai mare, Isus. Ilustrările pe care Iacov le-a folosit în scrisoarea sa sunt simple și aplicarea lor este clară. (Iac. 3:2-5, 10-12)
16. De ce trebuie să folosim ilustrări potrivite?
16 Lecția: Folosește ilustrări potrivite. Când folosim ilustrări care ating inima, cuvintele devin imagini vii în mintea ascultătorilor. Astfel, ei își vor aminti mai ușor adevăruri biblice esențiale. Isus era un maestru în folosirea ilustrărilor, iar fratele său Iacov i-a urmat exemplul. Să analizăm o ilustrare făcută de Iacov și să vedem de ce a fost ea eficientă.
17. De ce este eficientă ilustrarea din Iacov 1:22-25?
17 Ilustrarea lui Iacov este eficientă din mai multe motive. (Iac. 1:22-25) Ideea pe care el a vrut să o transmită a fost clară, și anume că nu este suficient să citim Cuvântul lui Dumnezeu, ci trebuie și să aplicăm ceea ce citim. Pentru a transmite această idee, Iacov a ales o ilustrare accesibilă ascultătorilor săi: un bărbat care se privește în oglindă. Care este aplicarea ilustrării? Ar fi neînțelept ca un om să se privească în oglindă, să vadă că trebuie să facă unele schimbări și totuși să nu treacă la acțiune. În mod asemănător, ar fi neînțelept să citim Cuvântul lui Dumnezeu, să vedem că se impun unele schimbări în personalitatea noastră și să rămânem indiferenți.
18. Care sunt trei aspecte de care vrem să ținem cont când facem o ilustrare?
18 Când facem o ilustrare, putem urma exemplul lui Iacov ținând cont de trei aspecte. Ilustrarea trebuie: 1) să fie adecvată ideii pe care o discutăm, 2) să fie ușor de înțeles pentru auditoriu și 3) să aibă o aplicare clară. Dacă îți este greu să faci ilustrări potrivite, consultă Indexul publicațiilor Watch Tower. La subtitlul „Ilustrări”, vei găsi numeroase exemple pe care le poți folosi. Nu uita însă că ilustrările sunt asemenea unui microfon, ele vor amplifica ideea pe care vrei să o transmiți. De aceea, ilustrează doar ideile esențiale. Evident, motivul pentru care dorim să ne îmbunătățim abilitățile de predare nu este acela de a ne scoate în evidență, ci de a-i ajuta pe cât mai mulți oameni să facă parte din familia fericită a lui Iehova.
19. Cum arătăm că prețuim familia spirituală din care facem parte?
19 Deși nu am avut privilegiul de a crește alături de un frate perfect, avem onoarea de a face parte dintr-o familie spirituală numeroasă și de a-i sluji lui Iehova. Arătăm că ne iubim frații și surorile petrecând timp împreună cu ei, învățând de la ei și participând umăr la umăr la lucrarea de predicare și de predare. Când ne străduim să imităm exemplul Iui Iacov în ce privește atitudinea, precum și modul de acțiune și de predare, îi dăm onoare Tatălui nostru iubitor, Iehova, și îi ajutăm pe cei sinceri să devină slujitori ai săi.
CÂNTAREA 79 Să-i ajutăm să rămână fermi!
^ Iacov a crescut în aceeași familie cu Isus. El îl cunoștea pe Fiul perfect al lui Dumnezeu mai bine decât majoritatea oamenilor din acel timp. În acest articol, vom vedea ce putem învăța examinând viața și învățăturile fratelui mai mic al lui Isus, care a devenit un stâlp al congregației din secolul I.
^ Pentru simplitate, în acest articol, îl vom numi pe Iacov fratele lui Isus. De fapt, el a fost fratele său vitreg și cel care a scris cartea biblică ce îi poartă numele.
^ Nathan Knorr a fost un membru al Corpului de Guvernare. El și-a încheiat serviciul pământesc în 1977.
^ LEGENDA IMAGINILOR: Pentru a ilustra consecințele grave ale folosirii greșite a limbii, Iacov le-a îndreptat atenția ascultătorilor săi spre un foc mic, o idee pe care o puteau înțelege cu ușurință.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)