ARTICOLUL DE STUDIU 2

CÂNTAREA 20 L-ai dat pentru noi pe Fiul tău iubit

Ești pregătit pentru cea mai importantă zi din an?

Ești pregătit pentru cea mai importantă zi din an?

„Continuați să faceți lucrul acesta în amintirea mea.” (LUCA 22:19)

IDEEA PRINCIPALĂ

Vom vedea de ce este Comemorarea un eveniment atât de important, cum ne putem pregăti pentru ea și cum îi putem ajuta pe alții să fie prezenți.

1. De ce ziua Comemorării este cea mai importantă zi a anului? (Luca 22:19, 20)

 PENTRU slujitorii lui Iehova, ziua Comemorării morții lui Cristos reprezintă cea mai importantă zi a anului. Este singurul eveniment pe care Isus a poruncit să-l celebrăm. (Citește Luca 22:19, 20.) Fără îndoială, cu toții avem numeroase motive pentru care așteptăm Comemorarea. În continuare, vom analiza câteva dintre ele.

2. De ce așteptăm Comemorarea?

2 Comemorarea este un moment potrivit în care să reflectăm la valoarea jertfei de răscumpărare a lui Isus. Cu această ocazie, înțelegem cum ne putem manifesta recunoștința pentru sacrificiul său. (2 Cor. 5:14, 15) Este o zi plină de bucurie, în care „ne încurajăm reciproc”. (Rom. 1:12) În fiecare an, la Comemorare asistă mulți vestitori inactivi, pe care îi întâmpinăm cu căldură. Prin urmare, inima unora dintre ei este mișcată și, astfel, decid să redevină vestitori activi. De asemenea, multe persoane interesate sunt atât de impresionate de ceea ce au auzit și au văzut la Comemorare, încât doresc să înceapă un studiu biblic. Acestea sunt doar câteva motive pentru care Comemorarea ocupă un loc special în inima noastră.

3. În ce fel Comemorarea este o ocazie care îi unește pe toți slujitorii lui Iehova? (Vezi și imaginile.)

3 Comemorarea este un eveniment care ne unește într-un mod special cu frații și surorile de pe întregul pământ. Pe măsură ce soarele apune în fiecare regiune de pe glob, ne întrunim pentru a ne aminti de jertfa lui Isus. Cu toții audiem o cuvântare care scoate în evidență importanța răscumpărării, intonăm două cântări de laudă, dăm din mână-n mână pâinea și vinul și spunem „Amin” după fiecare dintre cele patru rugăciuni rostite cu această ocazie. Acest model de celebrare a morții lui Cristos este respectat de toate congregațiile din lume într-un interval de aproximativ 24 de ore. Suntem convinși că Iehova și Isus privesc cu bucurie modul în care le aducem onoare în unitate.

Comemorarea ne unește într-un mod special cu frații și surorile de pe întregul glob (Vezi paragraful 3) e


4. Ce vom analiza în acest articol?

4 În acest articol, vom găsi răspuns la următoarele trei întrebări: Cum ne putem pregăti inima pentru Comemorare? Cum îi putem ajuta pe alții să tragă foloase în urma asistării la Comemorare? Și cum putem veni în sprijinul celor inactivi? Răspunsurile ne vor ajuta să ne pregătim pentru această ocazie sacră.

CUM NE PUTEM PREGĂTI INIMA PENTRU COMEMORARE?

5. a) De ce este important să ne facem timp pentru a medita la valoarea răscumpărării? (Psalmul 49:7, 8) b) Ce învățăm din videoul De ce a murit Isus?

5 Care este o modalitate esențială de a ne pregăti inima pentru Comemorare? Este deosebit de important să ne facem timp pentru a ne gândi la valoarea jertfei lui Isus. Noi nu ne-am fi putut răscumpăra niciodată singuri din păcat și moarte. (Citește Psalmul 49:7, 8; vezi și videoul De ce a murit Isus?) a Iehova a stabilit ca Isus să-și dea viața în folosul nostru, sacrificiu pentru care amândoi au plătit un preț foarte mare. (Rom. 6:23) Cu cât vom medita mai mult la sacrificiul lor, cu atât vom aprecia mai mult jertfa de răscumpărare. În continuare, vom vedea doar câteva lucruri pe care au trebuit să le facă Iehova și Isus pentru a plăti acest preț. Dar, mai întâi, vom vedea ce este răscumpărarea.

6. Ce este răscumpărarea?

6 Răscumpărarea este un preț plătit pentru a redobândi un lucru. Să ne gândim la un exemplu: Câțiva copii sunt răpiți. Prețul de răscumpărare plătit trebuie să corespundă exact cu ceea ce cere răpitorul, nu mai mic. Odată plătită răscumpărarea, copiii sunt eliberați și viața lor nu mai e în pericol. Primul om, Adam, a fost creat perfect, însă, odată ce a păcătuit, nu a mai avut posibilitatea de a trăi veșnic și i-a privat și pe urmașii săi de această perspectivă. Pentru a redobândi ceea ce a pierdut Adam, Isus și-a jertfit propria viață, o viață perfectă. Ca om, Isus „n-a comis păcat, iar în gura lui nu s-a găsit înșelătorie”. (1 Pet. 2:22) Viața oferită de Isus ca jertfă a reprezentat echivalentul perfect al vieții pe care a avut-o Adam înainte de a păcătui. (1 Cor. 15:45; 1 Tim. 2:6)

7. Cu ce încercări s-a confruntat Isus când a fost pe pământ?

7 Când a fost pe pământ, Isus a continuat să asculte în mod perfect de Tatăl său ceresc, chiar și atunci când nu i-a fost ușor. În copilărie, a trebuit să asculte de părinții săi imperfecți, deși era perfect. (Luca 2:51) În adolescență, a trebuit, foarte probabil, să înfrunte presiunile de a nu asculta de părinți sau de Iehova. Iar la maturitate, a trebuit să facă față tentațiilor lui Satan, inclusiv atacurilor sale directe, prin care acesta încerca să-i compromită loialitatea față de Dumnezeu. (Mat. 4:1-11) Satan a fost hotărât să-l determine pe Isus să păcătuiască, astfel încât să nu mai poată oferi prețul de răscumpărare.

8. Ce alte încercări a înfruntat Isus?

8 Încercările la care a fost supus Isus nu s-au oprit aici. El a înfruntat persecuții și, chiar mai mult, viața i-a fost amenințată în repetate rânduri. (Luca 4:28, 29; 13:31) De asemenea, a trebuit să suporte imperfecțiunile continuatorilor săi. (Mar. 9:33, 34) Iar în timpul procesului care i-a fost intentat, el a fost torturat și ridiculizat. Apoi, execuția sa a fost nu doar umilitoare, ci și extrem de dureroasă. (Evr. 12:1-3) Aflat pe stâlpul de tortură, a trebuit să îndure mari suferințe fără să beneficieze de protecția lui Iehova. (Mat. 27:46)

9. Ce sentiment avem când reflectăm la ceea ce a făcut Isus pentru noi? (1 Petru 1:8)

9 Înțelegem deci că prețul plătit de Isus pentru a ne răscumpăra a fost foarte mare. Ce simțim când ne gândim la sacrificiile pe care le-a făcut el în folosul nostru? Cu siguranță, o iubire profundă! (Citește 1 Petru 1:8.)

10. Ce preț a trebuit să plătească Iehova pentru a face posibilă răscumpărarea?

10 Însă ce preț a trebuit să plătească Iehova pentru ca Isus să poată oferi răscumpărarea? Iehova și Isus se bucură de cea mai strânsă relație care poate exista între un tată și fiul său. (Prov. 8:30) Să ne gândim, așadar, cât de mult a suferit Iehova când și-a văzut Fiul îndurând numeroase încercări, fiind tratat în mod nedrept și respins, iar în final murind în chinuri inimaginabile!

11. Arătați cu ajutorul unui exemplu ce sentimente a avut Iehova la moartea Fiului său.

11 Părinții care au pierdut un copil în moarte știu foarte bine că durerea din acele momente nu poate fi descrisă în cuvinte. O credință puternică în înviere nu înlătură suferința cauzată de moartea unei persoane dragi. Sentimentele unui părinte ne ajută să înțelegem ce a simțit Iehova în acea zi de primăvară din 33 e.n., în timp ce își privea Fiul suferind și murind. b (Mat. 3:17)

12. Ce putem face până la Comemorare?

12 Până la Comemorare, ai putea aprofunda în cadrul studiului personal sau al închinării în familie subiectul răscumpărării? Accesează Watchtower –Biblioteca online și caută termenul „răscumpărare”; folosește și alte instrumente de studiu pentru a analiza subiectul în profunzime. c Străduiește-te să respecți planificarea pentru citirea Bibliei în perioada Comemorării, din Caietul pentru întrunirea „Viața creștină și predicarea”. De asemenea, rezervă-ți timp pentru a urmări închinarea de dimineață din ziua Comemorării. Toate aceste măsuri te vor ajuta să-ți pregătești inima și să-i ajuți și pe alții să tragă foloase în urma asistării la Comemorare. (Ezra 7:10)

SĂ-I AJUTĂM ȘI PE ALȚII

13. Ce trebuie să facem în primul rând pentru ca și alții să asiste la Comemorare?

13 Pentru ca și alții să tragă foloase în urma asistării la Comemorare, primul pas este să-i invităm. Le vom oferi invitații oamenilor din teritoriu, dar și unor persoane pe care le cunoaștem deja. Putem face o listă cu cei pe care dorim să-i invităm: rude, colegi de muncă, de școală și alții. Dacă nu avem suficiente invitații în format tipărit, putem trimite un link către versiunea electronică a invitației. Probabil că rezultatele pe care le vom avea ne vor surprinde. (Ecl. 11:6)

14. Arătați printr-un exemplu ce putere are o invitație oferită personal.

14 Să nu subestimăm niciodată puterea unei invitații oferite în mod personal. Într-o zi, o soră al cărei soț nu este Martor a avut parte de o surpriză plăcută. Acesta i-a spus cu mândrie că intenționa să asiste la Comemorare. Decizia lui a fost surprinzătoare deoarece soția îl invitase de mai multe ori, însă fără succes. De ce a reacționat diferit de data asta? Soțul a spus: „Mi s-a oferit personal o invitație”. Un bătrân local, pe care îl cunoștea, i-a oferit un exemplar tipărit al invitației. Soțul acestei surori a asistat la Comemorare în acel an și mulți ani după aceea.

15. Ce anume trebuie să avem în vedere când oferim invitații la Comemorare?

15 Să avem în vedere că persoanele pe care le vom invita vor avea unele întrebări îndeosebi dacă nu au participat niciodată la întrunirile noastre. Prin urmare, este bine să fim pregătiți pentru întrebările pe care ni le-ar putea pune. (Col. 4:6) Poate că unii ar vrea să știe în ce constă acest eveniment, cât va dura, dacă se impune respectarea unui cod vestimentar, dacă se percepe o taxă de intrare sau dacă se face colectă. După ce oferim o invitație, îi putem spune persoanei: „Aveți unele întrebări legate de acest eveniment?”. Deosebit de utile sunt și materialele video Să ne amintim de moartea lui Isus și Ce activități se desfășoară la o sală a Regatului. Cu ajutorul lor, persoana va înțelege cum decurg întrunirile noastre. Lecția 28 din cartea Bucură-te pentru totdeauna de viață! conține idei interesante pe care le putem discuta împreună.

16. Ce alte întrebări ar putea avea cei care asistă la Comemorare?

16 După ce asistă la Comemorare, cei noi ar putea avea și alte întrebări. De exemplu, poate că ar dori să știe de ce nimeni nu s-a împărtășit din embleme sau doar câțiva. De asemenea, ne-ar putea întreba cât de des celebrăm Comemorarea și dacă toate întrunirile noastre se țin în aceeași manieră. Este adevărat, multe dintre aceste aspecte sunt abordate în cuvântarea de Comemorare. Totuși, cei noi ar putea avea nevoie de explicații suplimentare. Unele dintre acestea se găsesc în articolul „De ce Martorii lui Iehova celebrează Cina Domnului altfel decât alte religii?”, apărut pe jw.org. Dorim să facem tot ce depinde de noi – înainte de Comemorare, în timpul ei și după aceea – pentru a-i ajuta pe cei cu „o dispoziție corectă”. (Fap. 13:48)

SĂ-I AJUTĂM PE CEI INACTIVI

17. Cum pot bătrânii să-i ajute pe cei inactivi? (Ezechiel 34:12, 16)

17 Cum pot bătrânii să-i ajute pe cei inactivi în perioada Comemorării? Pe scurt, arătându-le iubire. (Citește Ezechiel 34:12, 16.) Înainte de Comemorare, luați legătura cu cât mai mulți frați inactivi. Asigurați-i că îi prețuiți și că doriți să-i ajutați cu tot ce puteți. Apoi, invitați-i la Comemorare. Dacă asistă, întâmpinați-i cu căldură. După Comemorare, continuați să-i sunați și să-i vizitați pe acești frați și surori dragi. Oferiți-le sprijinul spiritual de care au nevoie pentru a se întoarce la Iehova. (1 Pet. 2:25)

18. Cum putem să-i ajutăm cu toții pe cei inactivi? (Romani 12:10)

18 Nu doar bătrânii îi pot ajuta pe cei inactivi care asistă la Comemorare, ci toți frații și surorile din congregație. Cum anume? Tratându-i cu iubire, bunătate și respect. (Citește Romani 12:10.) Să nu uităm că ei sunt frații noștri dragi și că, probabil, le-a fost greu să vină la întrunire. Unii dintre ei s-au gândit, poate, că nu vor avea parte de o primire călduroasă. d Prin urmare, nu ar trebui să-i punem într-o situație jenantă adresându-le întrebări sau făcând remarci care i-ar putea răni. (1 Tes. 5:11) Ei sunt oi prețioase din turma lui Iehova. Suntem bucuroși că doresc să ni se alăture din nou în închinare! (Ps. 119:176; Fap. 20:35)

19. Ce foloase ne aduce asistarea la Comemorare?

19 Suntem recunoscători deoarece Isus ne-a poruncit să-i comemorăm moartea în fiecare an! Asistarea la Comemorare ne aduce foloase atât nouă, cât și altora. (Is. 48:17, 18) De exemplu, iubirea noastră pentru Iehova și Isus devine și mai profundă. În plus, arătăm cât de mult apreciem ceea ce au făcut ei pentru noi. Cu această ocazie, ne consolidăm relațiile cu frații noștri. De asemenea, îi putem ajuta și pe alții să înțeleagă cum se pot bucura de binecuvântările care vor fi posibile datorită jertfei lui Isus. Așadar, să ne pregătim pentru ziua Comemorării, cea mai importantă zi din an!

CUM PUTEM:

  • să ne pregătim inima pentru Comemorare?

  • să-i ajutăm pe alții să tragă foloase în urma asistării la Comemorare?

  • să-i ajutăm pe cei inactivi?

CÂNTAREA 18 Recunoștință pentru jertfa de răscumpărare

a Folosește câmpul de căutare al site-ului jw.org/rms sau apasă pe link pentru a găsi videourile menționate în acest articol.

b Vezi cartea Ce ne învață Biblia?, cap. 5, par. 18.

c Vezi chenarul „ Sugestii de studiu”.

d Vezi imaginile și chenarul „ O primire călduroasă”. Un frate inactiv ezită să intre în sala Regatului, dar, în cele din urmă, își învinge reținerile. Este primit cu căldură și se bucură de compania fraților.

e DESCRIEREA IMAGINILOR: În timp ce slujitorii lui Iehova dintr-o regiune a globului celebrează Comemorarea, frații și surorile din alte regiuni se pregătesc pentru a celebra acest eveniment special.