ARTICOLUL DE STUDIU 3
CÂNTAREA 124 Să fim mereu loiali!
Iehova te ajută în timpuri de necaz
„[Iehova] îți dă stabilitate.” (IS. 33:6)
IDEEA PRINCIPALĂ
Cum putem avea parte de ajutorul lui Iehova în timpuri de necaz?
1, 2. Cu ce probleme se confruntă unii slujitori ai lui Iehova?
VIAȚA fiecăruia dintre noi se poate schimba radical în urma unui eveniment tragic. De exemplu, un frate pe nume Luis a a aflat că suferea de o formă rară de cancer. Medicul l-a informat că mai avea doar câteva luni de trăit. Monika și soțul ei, care slujea ca bătrân, erau foarte implicați în activitățile spirituale. Într-o zi însă, Monika a aflat că soțul ei ducea o viață dublă de ani de zile. Olivia, o soră celibatară, a trebuit să-și părăsească locuința deoarece zona în care locuia urma să fie lovită de un uragan. Când s-a întors, Olivia și-a găsit casa complet distrusă. Peste noapte, viețile acestor frați s-au schimbat total. Ai trecut și tu printr-o astfel de situație, care ți-a schimbat drastic cursul vieții?
2 Deși suntem slujitori ai lui Iehova, ne confruntăm cu probleme și boli specifice tuturor oamenilor. În plus, întrucât lumea ne urăște, am putea întâmpina opoziție sau persecuție. Deși Iehova nu ne va scuti de astfel de probleme, el ne va ajuta să le facem față, așa cum a promis. (Is. 41:10) Astfel, chiar și în cele mai aspre încercări, vom putea să ne păstrăm bucuria, să luăm decizii înțelepte și să rămânem integri. În acest articol, vom analiza patru modalități prin care Iehova ne ajută în cele mai întunecate momente din viața noastră. De asemenea, vom vedea ce putem face pentru a beneficia de ajutorul lui.
IEHOVA TE VA OCROTI
3. Ce efect poate avea asupra noastră un eveniment tragic?
3 Încercarea. Când asupra noastră se abate o tragedie, ne-ar putea fi greu să gândim clar și să luăm decizii corecte. De ce? Probabil că inima noastră este sfâșiată de durere, iar gândurile ne sunt întunecate de îngrijorări. Ne-am putea simți nesiguri, ca și cum am merge pe un drum învăluit în ceață. Acestea au fost și sentimentele surorilor noastre menționate mai înainte. Olivia spune: „După ce casa mi-a fost distrusă de uragan, eram complet dezorientată și nu știam ce să fac”. Monika, al cărei soț o trădase, spune: „Am fost mai mult decât dezamăgită. Simțeam o durere sfâșietoare în adâncul ființei mele. Nu reușeam să reintru în normal. Ceea ce mi se părea de neconceput mi se întâmpla chiar mie”. Cum promite Iehova că ne va ajuta când ne simțim copleșiți de încercări?
4. Potrivit cu Filipeni 4:6, 7, ce ne promite Iehova?
4 Ce face Iehova pentru noi. El promite că ne va da ceea ce Biblia numește „pacea lui Dumnezeu”. (Citește Filipeni 4:6, 7.) Dar ce este pacea lui Dumnezeu? O stare de calm ce ne cuprinde mintea și inima deoarece ne bucurăm de o relație strânsă cu Iehova. Această pace „depășește orice înțelegere”. Este mai presus de ceea ce ne putem imagina. Ți s-a întâmplat vreodată să te rogi fierbinte lui Iehova și apoi să simți un calm interior ieșit din comun? Acest sentiment este „pacea lui Dumnezeu”.
5. Cum ne păzește pacea lui Dumnezeu mintea și inima?
5 În Filipeni 4:7, găsim asigurarea că pacea lui Dumnezeu ‘ne va păzi’, sau ocroti, inima și mintea. În greacă, termenul redat prin „a păzi” era un termen militar care făcea referire la soldații însărcinați cu paza unui oraș. Locuitorii unui astfel de oraș dormeau liniștiți știind că erau în siguranță. În mod asemănător, când pacea lui Dumnezeu ne păzește mintea și inima, ne simțim în siguranță și avem un sentiment profund de calm. (Ps. 4:8) Chiar dacă situația nu se schimbă imediat, putem simți pace într-o anumită măsură, la fel ca Ana din Israelul antic. (1 Sam. 1:16-18) Iar o inimă liniștită ne poate ajuta să gândim mai clar și să luăm decizii înțelepte.
6. Ce trebuie să faci pentru a primi pacea lui Dumnezeu? (Vezi și imaginile.)
6 Ce trebuie să facem noi. Când simți că îngrijorările te copleșesc, cheamă gărzile, ca să spunem așa. Cum anume? Roagă-te până când simți pacea lui Dumnezeu. (Luca 11:9; 1 Tes. 5:17) Să ne amintim de Luis, menționat anterior, care a aflat că mai avea doar câteva luni de trăit. Cum au reușit el și soția lui, Ana, să facă față situației? Luis a spus: „Într-o astfel de situație, este foarte dificil să iei decizii cu privire la îngrijirea sănătății sau la alte aspecte. Rugăciunea s-a dovedit a fi indispensabilă în această perioadă tumultuoasă. Ea ne-a adus pace”. Luis și soția lui i-au adresat lui Iehova rugăciuni fierbinți și stăruitoare pentru a primi pacea minții, o inimă calmă și înțelepciunea de a lua decizii bune. Apoi au simțit cum Iehova le-a răspuns. Dacă și tu te afli într-o situație-limită, continuă să te rogi și vei simți cum pacea lui Iehova îți păzește mintea și inima. (Rom. 12:12)
IEHOVA ÎȚI VA DA STABILITATE
7. Ce sentimente am putea avea când suntem apăsați de o încercare grea?
7 Încercarea. Când suntem apăsați de o încercare grea, probabil că sentimentele, gândurile și reacțiile noastre nu mai reflectă echilibru. Am putea trece brusc de la o stare emoțională la alta. Ana, menționată anterior, a trăit această experiență după moartea soțului ei. Ea spune: „Când sentimentul de gol interior mă copleșea, începeam să-mi plâng de milă. Uneori eram furioasă deoarece soțul meu nu mai era lângă mine”. În plus, Ana se simțea singură și era frustrată fiindcă trebuia să ia decizii în legătură cu unele chestiuni de care Luis obișnuia să se ocupe. Uneori se simțea ca și când era în mijlocul unei furtuni pe mare. Cum ne ajută Iehova când suntem copleșiți de astfel de stări emoționale?
8. Potrivit cu Isaia 33:6, ce asigurare ne dă Iehova?
8 Ce face Iehova pentru noi. El ne asigură că ne va da stabilitate. (Citește Isaia 33:6.) În timpul unei furtuni, o navă ar putea începe să se balanseze puternic, fiind în pericol de a se răsturna. Pentru a amortiza balansul, multe nave sunt prevăzute cu stabilizatoare care se extind de-o parte și de alta a navei sub nivelul apei. Astfel, călătoria e mai sigură, iar condițiile potrivnice sunt mai ușor de suportat pentru pasageri. Însă aceste sisteme de stabilizare funcționează optim doar când nava este în mișcare. În mod asemănător, Iehova ne dă stabilitate în timp ce înaintăm cu fidelitate prin furtunile vieții.
9. Cum ne pot ajuta instrumentele de cercetare să ne păstrăm echilibrul? (Vezi și imaginile.)
9 Ce trebuie să facem noi. Când treci printr-o furtună emoțională, fă tot posibilul să-ți păstrezi rutina spirituală. Probabil că nu vei putea face la fel de mult ca înainte, dar nu uita că Iehova este rezonabil. (Compară cu Luca 21:1-4.) E important să-ți faci timp pentru studiul personal și meditare. De ce? Deoarece, de-a lungul timpului, Iehova ne-a oferit prin intermediul organizației sale materiale care ne ajută să ne păstrăm echilibrul. Pentru a le găsi, putem folosi instrumentele de cercetare pe care le avem la dispoziție, precum aplicația JW Library Sign Language® și Biblioteca online Watchtower. Monika spunea că folosea aceste instrumente ori de câte ori vedea apropiindu-se norii negri ai unei furtuni emoționale. De exemplu, ea căuta cuvinte precum „mânie”, „trădare” sau „loialitate”, apoi studia până când se simțea mai bine. Ea spune: „Începeam să fac cercetări tastând cu disperare cuvintele care mă interesau și sfârșeam studiul simțind îmbrățișarea caldă a lui Iehova. Era tot mai clar că Iehova îmi înțelegea toate sentimentele și mă ajuta”. Iehova te poate ajuta și pe tine să-ți păstrezi echilibrul până când vei ajunge în „ape mai liniștite”. (Ps. 119:143, 144)
IEHOVA TE VA SUSȚINE
10. Ce efect ar putea avea asupra noastră un eveniment traumatizant?
10 Încercarea. După un eveniment traumatizant, ne-am putea simți epuizați pe plan fizic și emoțional. Am putea fi asemenea unui atlet care obișnuia să alerge cu viteză, dar acum merge șchiopătând. Chiar și îndeplinirea celor mai simple sarcini ar putea deveni o luptă pentru noi. În plus, e posibil să nu mai avem dorința de a ne implica în activități care altădată ne aduceau bucurie. La fel ca Ilie, am putea simți că nu vrem decât să dormim, negăsind puterea de a ne relua activitățile. (1 Regi 19:5-7) Ce promite Iehova că va face pentru noi când ne simțim slabi?
11. În ce alt fel ne ajută Iehova? (Psalmul 94:18)
11 Ce face Iehova pentru noi. El a promis că ne va sprijini. (Citește Psalmul 94:18.) Așa cum un atlet care a suferit un accident are nevoie de sprijin pentru a se putea deplasa, tot așa noi avem nevoie de ajutor pentru a rămâne activi în serviciul lui Iehova. În Isaia 41:13, Iehova ne arată cum ne va susține în acele momente: „Eu, Iehova, Dumnezeul tău, te iau de mâna dreaptă, eu, Cel care-ți spune: «Nu te teme! Eu te voi ajuta!»”. Regele David a simțit personal sprijinul lui Iehova într-o perioadă tulbure, când viața îi era amenințată de dușmani. El i-a spus lui Iehova: „Dreapta ta mă sprijină”. (Ps. 18:35) Dar cum ne oferă Iehova susținerea de care avem nevoie?
12. Prin intermediul cui ne-ar putea oferi Iehova ajutor?
12 Deseori, Iehova ne susține prin intermediul altora, motivându-i să ne ajute. De exemplu, când David s-a simțit descurajat, prietenul său Ionatan l-a vizitat pentru a-l întări pe plan emoțional și a-i vorbi consolator. (1 Sam. 23:16, 17) În mod asemănător, Iehova l-a folosit pe Elisei pentru a-i acorda ajutor practic lui Ilie. (1 Regi 19:16, 21; 2 Regi 2:2) În prezent, Iehova ne poate ajuta prin intermediul membrilor familiei, al prietenilor sau al bătrânilor de congregație. Însă, când simțim durerea unei răni emoționale, am putea avea tendința de a ne izola. Poate că, uneori, nu dorim decât să stăm singuri și să nu vorbim cu nimeni. Aceasta este o reacție normală. Însă ce putem face pentru a simți ajutorul lui Iehova?
13. Ce trebuie să facem pentru ca Iehova să ne poată ajuta? (Vezi și imaginile.)
13 Ce trebuie să facem noi. Să luptăm împotriva tendinței de a ne izola. În general, când ne izolăm, perspectiva noastră asupra lucrurilor se îngustează, astfel încât ajungem să ne concentrăm doar la noi și la problema noastră. Acest mod de gândire ne poate influența în mod negativ deciziile. (Prov. 18:1) E adevărat, cu toții avem nevoie de momente în care să fim singuri, mai ales când trecem printr-o situație tragică. Însă, dacă ne-am izola pentru o perioadă îndelungată, am putea ajunge să respingem chiar mijlocul prin care Iehova ne susține. Prin urmare, oricât de greu ar fi, să acceptăm ajutorul membrilor familiei, al prietenilor și al bătrânilor de congregație. Să vedem în ei mijlocul prin care Iehova ne susține. (Prov. 17:17; Is. 32:1, 2)
IEHOVA NE VA CONSOLA
14. Prin ce situații înfricoșătoare am putea trece?
14 Încercarea. Poate că, la un moment dat, vom trece prin situații care ne vor înspăimânta. Unii slujitori fideli ai lui Iehova menționați în Biblie au avut sentimente de teamă din cauza dușmanilor sau din alte motive. (Ps. 18:4; 55:1, 5) Și noi am putea avea astfel de sentimente din cauza opoziției pe care o întâmpinăm la școală sau la locul de muncă ori din cauza persecuției din partea membrilor familiei sau a guvernelor. Iar dacă avem o problemă gravă de sănătate, ne-ar putea fi teamă pentru viața noastră. În astfel de momente, poate că ne simțim neajutorați, asemenea unui copil. Dar cum intervine Iehova în folosul nostru?
15. În armonie cu Psalmul 94:19, ce va face Iehova pentru noi?
15 Ce face Iehova pentru noi. El ne consolează și ne mângâie. (Citește Psalmul 94:19.) Cuvintele psalmistului ne duc cu gândul la o fetiță care este speriată din cauza unei furtuni puternice și nu poate adormi. Însă tatăl ei intră în cameră, o ia în brațe și o ține strâns până când adoarme. Deși furtuna continuă, îmbrățișarea tatălui ei o liniștește și o face să se simtă în siguranță. Probabil că atunci când trecem prin încercări care ne înspăimântă, simțim nevoia ca Tatăl nostru ceresc să ne țină, în mod figurativ, în brațe până când sentimentele care ne tulbură se risipesc. Ce putem face pentru a simți mângâierea sa?
16. Ce am putea face pentru a primi mângâiere din partea lui Iehova? (Vezi și imaginile.)
16 Ce trebuie să facem noi. Este important să petreci timp cu Iehova cu regularitate, rugându-te și citind din Cuvântul său. (Ps. 77:1, 12-14) Astfel, dacă ai acest obicei, când vei trece prin momente stresante, probabil că primul tău gând va fi acela de a te îndrepta spre Tatăl tău ceresc. Vorbește-i lui Iehova despre temerile și îngrijorările tale. Iar apoi, ascultă-l când te consolează prin intermediul Scripturilor. (Ps. 119:28) Vei constata că anumite pasaje din Biblie pot avea un puternic efect consolator asupra ta atunci când îți este teamă. De exemplu, ai putea găsi încurajare citind din cărțile biblice Iov, Psalmii sau Proverbele, precum și cuvintele lui Isus din Matei, capitolul 6. Așadar, rugăciunea și citirea Cuvântului lui Dumnezeu sunt două modalități care te vor ajuta să găsești mângâiere.
17. Cu privire la ce putem fi siguri?
17 Suntem siguri că Iehova va fi alături de noi dacă în viața noastră vor apărea evenimente tragice. Nu vom fi niciodată singuri! (Ps. 23:4; 94:14) Iehova promite că ne va ocroti, ne va da stabilitate, ne va sprijini și ne va consola. În Isaia 26:3 se spune cu privire la Iehova: „Tu îi vei ocroti pe cei care se bizuie întru totul pe tine; le vei da o pace fără sfârșit, pentru că își pun încrederea în tine”. Așadar, să avem încredere în Iehova și să acceptăm mijloacele pe care el ni le-a pus la dispoziție pentru a ne veni în ajutor. Astfel, ne vom putea redobândi vigoarea, chiar și în timpul furtunilor vieții!
CUM AȚI RĂSPUNDE?
-
Îndeosebi când am putea avea nevoie de ajutorul lui Iehova?
-
Care sunt patru modalități prin care Iehova ne ajută în timp de necaz?
-
Ce trebuie să facem pentru a avea parte de ajutorul lui Iehova?
CÂNTAREA 12 Ce Dumnezeu măreț ești, Iehova!
a Unele nume au fost schimbate.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)