„Plângeți cu cei ce plâng”
„Continuați să vă mângâiați unii pe alții și să vă zidiți unii pe alții.” (1 TES. 5:11)
CÂNTĂRILE: 121, 66
1, 2. De ce este important să știm cum putem să le oferim alinare persoanelor îndoliate? (Vezi imaginea de la începutul articolului.)
„APROAPE un an după ce fiul nostru a murit am simțit o durere sfâșietoare”, povestește Susi. Un frate a spus că moartea subită a soției sale i-a provocat „o durere fizică imposibil de descris în cuvinte”. Din nefericire, numeroși frați și surori trec prin această situație. Mulți nu s-au așteptat ca unele persoane dragi să moară înainte de Armaghedon. Dacă ai pierdut în moarte o persoană la care țineai mult sau cunoști pe cineva îndurerat, poate că te întrebi: Cum pot fi ajutați cei îndoliați să facă față durerii sufletești?
2 Probabil că ai auzit spunându-se că timpul vindecă rănile. Dar este oare adevărat că simpla trecere a timpului vindecă o inimă zdrobită? O văduvă a făcut următoarea remarcă: „Cred că este mai corect să spunem că vindecarea depinde foarte mult de ceea ce facem cu timpul pe care îl avem”. Asemenea unei răni fizice, durerea provocată de o rană sufletească se poate atenua odată cu trecerea timpului dacă este pansată cu multă grijă. Mai exact, ce îi poate ajuta pe cei îndoliați să-și vindece rănile sufletești?
IEHOVA, „DUMNEZEUL ORICĂREI MÂNGÂIERI”
3, 4. De ce putem fi siguri că Iehova știe că o persoană îndoliată are nevoie de mângâiere?
3 Fără îndoială, Iehova, Tatăl nostru ceresc plin de compasiune, este principala sursă a mângâierii. (Citește 2 Corinteni 1:3, 4.) Fiind exemplul desăvârșit de empatie, el le-a promis slujitorilor săi: „Eu sunt Cel care vă mângâie”. (Is. 51:12; Ps. 119:50, 52, 76)
4 Și Dumnezeul nostru, „Tatăl îndurărilor tandre”, a pierdut în moarte persoane dragi, cum ar fi: Avraam, Isaac, Iacob, Moise și David. (Num. 12:6-8; Mat. 22:31, 32; Fap. 13:22) În Cuvântul său, Dumnezeu ne dă asigurarea că abia așteaptă să-i readucă la viață. (Iov 14:14, 15) Atunci, ei vor fi fericiți și pe deplin sănătoși. De asemenea, să nu uităm că Fiul său preaiubit, pentru care are o afecțiune deosebită, a murit în chinuri. (Prov. 8:22, 30) Cuvintele nu pot exprima durerea pe care a simțit-o Iehova atunci. (Ioan 5:20; 10:17)
5, 6. Cum ne consolează Iehova?
5 Putem fi pe deplin convinși că Iehova ne va ajuta. De aceea, să nu ezităm să-i vorbim în rugăciune despre povara care ne apasă sufletul. Este încurajator să știm că Iehova ne înțelege suferința și ne oferă mângâierea de care avem cu disperare nevoie. Dar cum ne oferă el mângâiere?
6 Un ajutor pe care îl primim de la el este „mângâierea spiritului sfânt”. (Fap. 9:31) Forța activă a lui Dumnezeu ne oferă multă mângâiere. Isus ne-a dat asigurarea că Tatăl din ceruri „le va da spirit sfânt celor care i-l cer”. (Luca 11:13) Susi, menționată la început, spune: „De nenumărate ori ne-am așezat în genunchi și l-am implorat pe Iehova să ne aline durerea. De fiecare dată, Dumnezeu ne-a dat pacea minții și a inimii”. (Citește Filipeni 4:6, 7.)
ISUS, UN MARE PREOT PLIN DE EMPATIE
7, 8. De ce putem fi siguri că Isus ne va oferi mângâiere?
7 Când Isus a fost pe pământ, cuvintele și acțiunile sale au reflectat în mod deplin compasiunea tandră a lui Iehova. (Ioan 5:19) Isus a fost trimis să le ofere mângâiere celor „cu inima frântă” și tuturor celor „cuprinși de jale”. (Is. 61:1, 2; Luca 4:17-21) El a manifestat o profundă compasiune, adică a înțeles suferința oamenilor și a dorit să le-o aline. (Evr. 2:17)
8 Fără îndoială că în copilărie și în adolescență, Isus s-a confruntat cu pierderea unor rude apropiate și a unor prieteni. Iosif, tatăl adoptiv al lui Isus, a murit, din câte se pare, când Isus era adolescent sau avea puțin peste 20 de ani. * Cât de greu i-a fost lui Isus, un tânăr plin de afecțiune și empatie, să suporte această durere și să-și vadă mama, frații și surorile suferind.
9. Cum și-a manifestat Isus empatia când Lazăr a murit?
9 Pe parcursul serviciului său pământesc, Isus a manifestat empatie și a dovedit o profundă înțelegere a naturii umane. De exemplu, când Lazăr, prietenul său drag, a murit, Isus a fost cuprins de o mare durere la vederea suferinței Martei și a Mariei. Deși știa că urma să-l învie pe Lazăr, sentimentele sale de compasiune au fost atât de puternice, încât a izbucnit în lacrimi. (Ioan 11:33-36)
10. De ce putem fi convinși că Isus are empatie și în prezent?
10 Cum ne ajută în prezent cuvintele consolatoare ale lui Isus? Biblia ne dă asigurarea că „Isus Cristos este același ieri, azi și pentru totdeauna!”. (Evr. 13:8) Întrucât Isus, „Reprezentantul Principal al vieții”, știe ce înseamnă durerea sufletească, el „poate să vină în ajutorul celor ce sunt puși la încercare”. (Fap. 3:15; Evr. 2:10, 18) De aceea, putem fi siguri că și în prezent Cristos manifestă empatie față de suferința noastră, ne înțelege durerea și ne oferă mângâiere „la momentul potrivit”. (Evrei 4:15, 16)
‘MÂNGÂIERE DIN SCRIPTURI’
11. Ce versete îți aduc mângâiere?
11 Versetele care descriu durerea profundă pe care a simțit-o Isus la moartea lui Lazăr sunt doar câteva dintre numeroasele versete biblice încurajatoare din Cuvântul lui Dumnezeu. Și n-ar trebui să fim surprinși de lucrul acesta, deoarece „tot ce a fost scris mai înainte a fost scris pentru instruirea noastră, pentru ca prin perseverența noastră și prin mângâierea din Scripturi să avem speranță”. (Rom. 15:4) Dacă suferi din cauza pierderii unei persoane dragi, următoarele versete îți pot aduce alinare:
-
„Iehova este lângă cei cu inima frântă și îi salvează pe cei cu spiritul zdrobit.” (Ps. 34:18, 19)
-
„Când gândurile tulburătoare s-au înmulțit înăuntrul meu, mângâierile tale [ale lui Iehova] au început să-mi aline sufletul.” (Ps. 94:19)
-
„Domnul nostru Isus Cristos și Dumnezeu, Tatăl nostru, care ne-a iubit și ne-a dat o mângâiere veșnică și o speranță minunată prin bunătate nemeritată, să vă mângâie inimile și să vă întărească.” (2 Tes. 2:16, 17) *
CONGREGAȚIA OFERĂ MULTĂ MÂNGÂIERE
12. Care este una dintre modalitățile importante prin care îi putem mângâia pe alții?
12 Cei îndurerați de pierderea unei persoane dragi pot găsi mângâiere în congregația creștină. (Citește 1 Tesaloniceni 5:11.) Cum îi putem întări și consola pe cei cu „un spirit abătut”? (Prov. 17:22) Să nu uităm că este „un timp pentru a tăcea și un timp pentru a vorbi”. (Ecl. 3:7) O văduvă pe nume Dalene explică: „Cei cărora le-a murit cineva drag simt nevoia să-și exprime gândurile și sentimentele. Astfel, cel mai important lucru pe care îl poți face pentru o persoană îndurerată este s-o asculți fără s-o întrerupi”. Junia, al cărei frate s-a sinucis, spune: „Chiar dacă n-o să poți să le înțelegi pe deplin durerea, ceea ce contează este că vrei să le înțelegi sentimentele”.
13. Ce nu trebuie să pierdem din vedere în ce privește durerea sufletească?
13 Să ținem cont și de faptul că nu toți simt și își exprimă durerea în același mod. Uneori, durerea sufletească este atât de profundă, încât celui îndurerat îi este greu să exprime în cuvinte ceea ce simte. În Cuvântul lui Dumnezeu se spune: „Inima cunoaște amărăciunea sufletului și niciun străin nu se poate amesteca în bucuria ei”. (Prov. 14:10) Chiar și atunci când cineva spune ce simte, celorlalți nu le este întotdeauna ușor să înțeleagă ce vrea acesta să spună.
14. Ce putem spune pentru a le aduce mângâiere celor îndurerați?
14 Înțelegem, deci, că nu este ușor să ne alegem cuvintele când vorbim cu cineva copleșit de durere. Cu toate acestea, în Biblie se spune că „limba înțelepților este vindecare”. (Prov. 12:18) Mulți au găsit idei încurajatoare în broșura Când vă moare cineva drag. * De multe ori însă singurul lucru pe care îl poți face este ‘să plângi cu cei ce plâng’. (Rom. 12:15) „Lacrimile mă ajută să exprim ceea ce simt în adâncul inimii”, mărturisește Gabi, căreia i-a murit soțul. „De aceea mă simt mai bine când prietenii plâng împreună cu mine. În clipele acelea simt că suferința nu este numai a mea.”
15. Cum putem oferi mângâiere dacă ne este greu să ne adresăm personal celui îndurerat? (Vezi chenarul „ Cuvinte care aduc alinare”.)
15 Dacă îți este greu să i te adresezi personal celui îndurerat, ai putea să-i trimiți o cartolină, un email, un mesaj pe telefon sau o scrisoare cu câteva cuvinte de încurajare. Ai putea să menționezi un verset încurajator, să amintești câteva calități ale persoanei decedate sau să povestești o amintire plăcută legată de aceasta. Junia spune: „Câteva cuvinte încurajatoare scrise într-un mesaj sau o invitație de a petrece timp cu o soră de credință mă ajută enorm. Aceste gesturi mă fac să mă simt iubită și prețuită”.
16. Care este una dintre cele mai eficiente metode de a oferi mângâiere?
16 Să nu subestimăm valoarea rugăciunilor pe care le spunem cu sau pentru un frate de credință îndoliat. Poate că îți este greu să te rogi împreună cu el. Totuși, rugăciunea ta sinceră, chiar dacă este rostită printre lacrimi și cu glasul gâtuit de emoție, i-ar putea aduce multă alinare. Dalene spune: „Când surorile vin la mine, le rog uneori să spună o rugăciune. Chiar dacă la început le este greu să rostească cuvintele, de fiecare dată, după primele propoziții își recapătă forța și spun cele mai sincere rugăciuni. Credința lor puternică, iubirea și grija lor mi-au întărit credința”.
SĂ CONTINUĂM SĂ OFERIM MÂNGÂIERE
17-19. De ce este nevoie să continuăm să oferim mângâiere?
17 Timpul necesar vindecării diferă mult de la o persoană la alta. De aceea, este bine să te pui la dispoziție nu numai în primele zile, când persoana îndoliată este înconjurată de rude și de prieteni, ci și în următoarele luni, când ceilalți se întorc la activitățile cotidiene. „Un tovarăș adevărat iubește tot timpul și este un frate care s-a născut pentru ziua necazului.” (Prov. 17:17) Frații de credință îi pot oferi multă mângâiere celui îndoliat pe tot parcursul perioadei de recuperare. (Citește 1 Tesaloniceni 3:7.)
18 Să nu uităm că data unei aniversări, o melodie, unele fotografii sau activități sau chiar un anumit parfum, sunet sau anotimp pot răscoli amintirile persoanelor îndoliate, provocându-le multă durere sufletească. Unele lucruri pe care o persoană îndoliată trebuie să le facă pentru prima dată fără partenerul de căsătorie, cum ar fi asistarea la un congres sau la Comemorare, pot fi foarte dureroase. Un frate spune: „Știam că o să-mi fie greu să trec peste ziua în care ne aniversam căsătoria și chiar așa a fost. Dar câțiva frați și surori au organizat o mică reuniune cu prietenii mei cei mai apropiați ca să nu fiu singur”.
19 Totuși, este important de reținut că cei îndoliați au nevoie de încurajare nu numai cu anumite ocazii. Junia spune: „Deseori, ajutorul și compania celorlalți pot fi foarte benefice chiar și când nu este o zi specială. Aceste momente petrecute împreună sunt extrem de valoroase și aduc multă alinare”. Este adevărat, nu putem să alinăm pe deplin suferința sau să umplem complet golul lăsat de moartea celui drag, dar putem să le aducem mângâiere celor îndoliați făcând lucruri concrete pentru a-i ajuta. (1 Ioan 3:18) Gabi își amintește: „Îi sunt foarte recunoscătoare lui Iehova pentru bătrânii iubitori care mi-au fost alături în momentele dificile. Datorită lor am simțit că Iehova mă strânge în brațele sale iubitoare”.
20. De ce promisiunile lui Iehova aduc multă mângâiere?
20 Cât de încurajator este să știm că Iehova, Dumnezeul oricărei mângâieri, va pune capăt tuturor suferințelor și le va alina în mod deplin când „toți cei din mormintele de amintire vor auzi glasul său [al lui Cristos] și vor ieși afară”! (Ioan 5:28, 29) Dumnezeu promite că „va înghiți moartea pentru totdeauna. Domnul Suveran Iehova va șterge lacrimile de pe toate fețele”. (Is. 25:8) Atunci, în loc ‘să plângă cu cei ce plâng’, toți locuitorii pământului ‘se vor bucura cu cei care se bucură’. (Rom. 12:15)
^ par. 8 Ultima dată când se vorbește în Biblie despre Iosif, Isus avea 12 ani. Când Isus a înfăptuit primul său miracol transformând apa în vin, nu se spune nimic despre Iosif și nici după aceea. Aflat pe stâlpul de tortură, Isus i-a încredințat-o pe Maria apostolului Ioan, ceea ce n-ar fi făcut dacă Iosif ar mai fi fost în viață. (Ioan 19:26, 27)
^ par. 11 Alte versete care le-au adus mângâiere unora sunt Psalmii 20:1, 2; 31:7; 38:8, 9, 15; 55:22; 121:1, 2; Isaia 57:15; 66:13; Filipeni 4:13 și 1 Petru 5:7.
^ par. 14 Vezi și articolul „Să le aducem mângâiere celor îndoliați, așa cum a făcut Isus”, apărut în numărul din 1 noiembrie 2010 al revistei Turnul de veghe.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)