Să căutăm adevăratele bogății!
„Faceți-vă prieteni cu ajutorul bogățiilor nedrepte.” (LUCA 16:9)
CÂNTĂRILE: 32, 133
1, 2. De ce în sistemul actual vor exista mereu săraci?
SISTEMUL comercial actual este dur și nedrept. Mulți tineri caută un loc de muncă, dar nu găsesc. Unii își pun viața în pericol pentru a se muta în țări mai prospere. Dar, chiar și în țările bogate există mulți oameni săraci. În plus, prăpastia dintre bogați și săraci se adâncește tot mai mult. Potrivit unor estimări recente, cei mai bogați oameni din lume, care alcătuiesc unu la sută din populația globului, dețin o avere echivalentă cu cea a restului populației. Deși această estimare este greu de verificat, nimeni nu contestă faptul că miliarde de oameni trăiesc de pe o zi pe alta, în timp ce alții au atât de mulți bani, încât le-ar ajunge pentru mai multe vieți. Isus a vorbit despre această realitate crudă spunând: „Pe săraci îi aveți mereu cu voi”. (Mar. 14:7) De ce această inegalitate?
2 Isus știa că numai Regatul lui Dumnezeu va înlătura sistemul comercial din zilele noastre. Biblia arată că „negustorii”, sau sistemul comercial, împreună cu sistemul religios și cel politic fac parte din lumea lui Satan. (Rev. 18:3) Membrii poporului lui Dumnezeu nu se implică deloc în politică și în religia falsă, totuși cei mai mulți dintre ei nu se pot separa complet de sistemul comercial al lumii lui Satan.
3. Ce întrebări vom analiza?
3 În calitate de creștini, trebuie să ne analizăm punctul de vedere referitor la sistemul comercial. În acest sens, este bine să medităm la următoarele întrebări: Cum aș putea să-mi folosesc bunurile materiale pentru a arăta că îi sunt fidel lui Dumnezeu? Ce trebuie să fac ca să mă implic cât mai puțin în sistemul comercial al lumii lui Satan? Ce experiențe arată că poporul lui Dumnezeu își pune toată încrederea în El?
ILUSTRAREA DESPRE ADMINISTRATORUL NEDREPT
4. În ce situație a ajuns administratorul din ilustrarea lui Isus?
4 Citește Luca 16:1-9. Ilustrarea lui Isus despre administratorul nedrept ne ajută să ne facem o autoanaliză. După ce a fost acuzat că risipea bunurile stăpânului său, administratorul a acționat cu „înțelepciune practică” făcându-și „prieteni” care să-l ajute după ce era dat afară. * Evident, prin ilustrarea sa, Isus nu voia să-i încurajeze pe discipoli să apeleze la metode necinstite pentru a putea supraviețui în acest sistem. El însuși a spus că un astfel de comportament îi caracterizează pe „fiii acestui sistem”. Isus a vrut, de fapt, să scoată în evidență o lecție foarte importantă.
5. Ce îndemn le-a dat Isus continuatorilor săi?
5 Isus știa că, asemenea administratorului care a ajuns pe neașteptate în impas, celor mai mulți dintre continuatorii săi avea să le fie greu să-și câștige existența în această lume nedreaptă. De aceea, i-a îndemnat: „Faceți-vă prieteni cu ajutorul bogățiilor nedrepte, pentru ca, atunci când acestea vor dispărea, ei [Iehova și Isus] să vă primească în locuințele veșnice”. Ce învățăm din îndemnul lui Isus?
6. De unde știm că sistemul comercial al lumii nu a făcut parte din scopul lui Dumnezeu?
6 Deși Isus nu explică de ce numește „nedrepte” lucrurile materiale, Biblia arată cu claritate că faptul de a câștiga bani prin mijloace necinstite nu a făcut parte din scopul lui Dumnezeu. În grădina Edenului, Iehova le-a oferit lui Adam și Evei tot ce aveau nevoie. (Gen. 2:15, 16) În secolul I, când spiritul sfânt a acționat asupra creștinilor unși, nimeni „nu spunea că vreunul dintre lucrurile pe care le avea era al lui, ci aveau toate în comun”. (Fap. 4:32) De asemenea, profetul Isaia a vorbit despre timpul când toți oamenii se vor bucura de ceea ce produce pământul. (Is. 25:6-9; 65:21, 22) Dar, până atunci, continuatorii lui Isus trebuie să dea dovadă de „înțelepciune practică”. Ei trebuie să-și câștige existența folosind ‘bogățiile nedrepte’ ale lumii actuale, dar, totodată, rămânându-i plăcuți lui Dumnezeu.
SĂ FOLOSIM CU ÎNȚELEPCIUNE BOGĂȚIILE NEDREPTE
7. Ce îndemn găsim în Luca 16:10-13?
7 Citește Luca 16:10-13. Administratorul din ilustrarea lui Isus și-a făcut prieteni pentru a obține avantaje personale. Totuși, Isus și-a îndemnat continuatorii să-și facă prieteni în cer având o motivație neegoistă. După ce își încheie ilustrarea, Isus pune în legătură folosirea „bogățiilor nedrepte” cu fidelitatea față de Dumnezeu. Din cuvintele lui Isus înțelegem că modul în care ne folosim bogățiile nedrepte arată în ce măsură îi suntem fideli lui Dumnezeu.
8, 9. Cum își folosesc unii ‘bogățiile nedrepte’? Exemplificați.
8 O modalitate prin care ne putem dovedi fideli în ce privește folosirea lucrurilor materiale este aceea de a susține financiar lucrarea mondială de predicare, prezisă de Isus. (Mat. 24:14) O fetiță din India avea o pușculiță, în care punea cu regularitate câte o monedă. Uneori, ea chiar a renunțat la jucării ca să pună bani în pușculiță. Când pușculița s-a umplut, fetița a donat banii pentru susținerea lucrării de predicare. Un frate din India, care are o plantație de cocotieri, a donat o mare cantitate de nuci de cocos biroului de traducere la distanță pentru limba malayalam. Fratele consideră că este mai practic să ofere nuci de cocos decât bani, întrucât biroul de traducere trebuie oricum să cumpere nuci de cocos. Acesta este un exemplu de înțelepciune practică. În mod asemănător, frații din Grecia donează cu regularitate ulei de măsline, brânză și alte produse pentru familia Betel.
9 Un frate din Sri Lanka, stabilit în altă țară, și-a pus la dispoziție casa din țara natală pentru a fi folosită ca loc de întruniri și congrese și pentru a găzdui slujitori cu timp integral. Deși fratele face un sacrificiu financiar, gestul lui le este de mare ajutor vestitorilor locali, care nu au posibilități materiale. Într-o țară în care lucrarea noastră este restricționată, frații își folosesc propriile locuințe ca săli ale Regatului. Astfel, mulți pionieri și vestitori cu resurse limitate au un loc de întrunire pentru care nu trebuie să plătească chirie.
10. Care sunt unele dintre binecuvântările pe care le primim când suntem generoși?
10 Exemplele de mai sus arată că slujitorii lui Dumnezeu sunt ‘fideli în foarte puțin’, adică în ce privește folosirea bunurilor materiale, mult inferioare bogățiilor spirituale. (Luca 16:10) Cum consideră acești prieteni ai lui Iehova astfel de sacrificii? Ei sunt conștienți că, dând dovadă de generozitate, câștigă bogății „adevărate”. (Luca 16:11) O soră care face donații cu regularitate pentru construirea de săli ale Regatului a spus: „Am observat că generozitatea de care am dat dovadă pe plan financiar de-a lungul timpului a produs în mine o schimbare neobișnuită: m-a ajutat să devin mai generoasă și în alte privințe. Acum sunt mai dispusă să iert, mai răbdătoare și accept mai ușor dezamăgirile sau sfaturile”. Mulți au constatat că generozitatea îi îmbogățește pe plan spiritual. (Ps. 112:5; Prov. 22:9)
11. a) Care este o altă modalitate prin care putem manifesta „înțelepciune practică”? b) Ce egalizare de ordin financiar are loc în poporul lui Dumnezeu? (Vezi imaginea de la începutul articolului.)
11 O altă modalitate prin care arătăm „înțelepciune practică” este aceea de a ne folosi bunurile materiale pentru a-i susține pe alții în lucrarea de predicare. Cei care au posibilități materiale, dar nu pot intra în serviciul cu timp integral sau nu se pot muta în străinătate au bucuria de a contribui financiar la susținerea serviciului altora. (Prov. 19:17) De exemplu, donațiile noastre ajută la furnizarea de literatură și la susținerea lucrării de predicare în zone foarte sărace, unde multe persoane acceptă adevărul. Ani la rând, frații din unele țări, cum ar fi Congo, Madagascar și Rwanda, au trebuit deseori să aleagă între a cumpăra hrană pentru familiile lor sau o Biblie. În unele locuri, prețul unei Biblii este echivalent cu salariul pe o săptămână sau pe o lună. În prezent, cu ajutorul donațiilor și al ‘unei egalizări’ de ordin financiar, organizația lui Iehova finanțează traducerea și distribuirea de Biblii pentru toți Martorii, precum și pentru cei ce studiază Biblia. (2 Corinteni 8:13-15) În felul acesta, atât cei care dau, cât și cei care primesc pot deveni prieteni ai lui Iehova.
SĂ NE IMPLICĂM CÂT MAI PUȚIN ÎN SISTEMUL COMERCIAL
12. Cum a arătat Avraam că avea încredere în Iehova?
12 O altă modalitate prin care putem deveni prieteni ai lui Iehova este aceea de a ne implica într-o măsură cât mai mică în sistemul comercial și de a profita de situația noastră pentru a căuta bogății „adevărate”. Avraam, un om credincios din vechime, a ascultat de Iehova și a părăsit orașul prosper Ur pentru a locui în corturi deoarece a vrut să fie prieten cu Iehova. (Evr. 11:8-10) Avraam l-a considerat mereu pe Dumnezeu Sursa adevăratei bogății și niciodată nu a urmărit avantaje materiale. Astfel, el a dovedit că avea încredere deplină în Iehova. (Gen. 14:22, 23) Îndemnându-l pe un tânăr bogat să manifeste o credință asemănătoare, Isus i-a spus: „Dacă vrei să fii perfect, du-te, vinde-ți bunurile și dă-le săracilor și vei avea o comoară în cer. Apoi vino și urmează-mă!”. (Mat. 19:21) Acest tânăr nu a manifestat o credință asemănătoare cu a lui Avraam. Totuși, au existat și oameni care și-au pus încrederea în Dumnezeu.
13. a) Ce sfat i-a dat Pavel lui Timotei? b) Cum putem aplica în prezent sfatul lui Pavel?
13 Timotei a fost un bărbat cu o credință remarcabilă. După ce i-a spus lui Timotei că este un „soldat bun al lui Cristos Isus”, Pavel a adăugat: „Niciun om care slujește ca soldat nu se amestecă în afacerile vieții, ca să-i placă celui care l-a înrolat ca soldat”. (2 Tim. 2:3, 4) Continuatorii lui Isus din prezent, inclusiv o armată de peste un milion de slujitori cu timp integral, se străduiesc să aplice sfatul lui Pavel. Ei nu se lasă atrași de reclamele tentante, promovate de lumea lacomă în care trăiesc, ci păstrează în minte principiul: „Cel ce ia cu împrumut este slujitorul celui ce dă cu împrumut”. (Prov. 22:7) Satan vrea să ne cheltuim tot timpul și energia muncind pentru sistemul lui comercial. Unele decizii ne-ar putea face pentru mulți ani sclavii datoriilor. Ratele cu dobânzi mari pentru cumpărarea unei locuințe sau creditele pentru achitarea taxelor universitare, achiziționarea unei mașini scumpe sau nunțile extravagante creează mari presiuni financiare. Dar, simplificându-ne viața, evitând datoriile și reducând cheltuielile, dovedim înțelepciune practică. În felul acesta vom fi liberi să-i slujim lui Dumnezeu și nu vom deveni sclavi ai sistemului comercial actual. (1 Tim. 6:10)
14. Ce trebuie să fim hotărâți să facem? Dați exemple.
14 Pentru a avea o viață simplă, trebuie să ne stabilim anumite priorități. Un soț și o soție, care aveau o afacere înfloritoare, au vrut să reînceapă serviciul cu timp integral. De aceea, și-au vândut afacerea, barca cu motor și alte bunuri, apoi s-au oferit să ajute la construirea sediului mondial de la Warwick (New York). Una dintre binecuvântări a fost faptul că cei doi au slujit la Betel împreună cu fiica și cu ginerele lor, iar, pentru câteva săptămâni, și cu părinții soțului, invitați și ei să participe la lucrările de la Warwick. O pionieră din Colorado (SUA) s-a angajat cu jumătate de normă la o bancă. Conducerea a fost atât de mulțumită de ea, încât i-a oferit un post cu normă întreagă și un salariu de trei ori mai mare. Totuși, întrucât știa că, dacă accepta postul, nu i-ar mai fi rămas timp pentru lucrare, ea a refuzat oferta. Acestea sunt doar câteva dintre numeroasele sacrificii pe care le fac slujitorii lui Iehova. Hotărârea noastră de a pune interesele Regatului pe primul plan în viață arată că prețuim prietenia cu Dumnezeu și bogățiile spirituale mult mai mult decât bogățiile pe care le poate oferi actualul sistem comercial.
CÂND BOGĂȚIILE MATERIALE VOR DISPĂREA
15. Ce bogății aduc cele mai mari satisfacții?
15 Bogățiile materiale nu sunt în mod automat o dovadă a binecuvântării lui Dumnezeu. Iehova îi binecuvântează pe cei ce sunt „bogați în fapte bune”. (1 Timotei 6:17-19) De exemplu, o soră pe nume Lucia * a aflat că în Albania era nevoie de evanghelizatori. Astfel, în 1993 s-a mutat din Italia în Albania. Deși nu avea cu ce să se întrețină, ea și-a pus încrederea în Iehova. Lucia a învățat albaneza și a ajutat peste 60 de persoane să se dedice lui Iehova. Chiar dacă mulți dintre noi nu predicăm în teritorii atât de productive, orice lucru pe care îl facem pentru a-i ajuta pe alții să afle adevărul și să rămână pe calea vieții este o comoară pe care atât noi, cât și ei o vom prețui pentru totdeauna. (Mat. 6:20)
16. a) Ce se va întâmpla cu sistemul comercial din prezent? b) Cum ar trebui să ne influențeze concepția despre lucrurile materiale ceea ce știm despre viitor?
16 Isus a spus: „Când acestea [bogățiile nedrepte] vor dispărea”, nu ‘dacă vor dispărea’. (Luca 16:9) Colapsurile bancare și economice care au avut loc în aceste ultime zile ale sistemului în care trăim sunt nesemnificative în comparație cu ce se va întâmpla la scară mondială în viitorul apropiat. Întregul sistem al lui Satan – politic, religios și comercial – este sortit eșecului. Profeții Ezechiel și Țefania au prezis că aurul și argintul, care, de-a lungul secolelor, au avut un rol fundamental în sistemul comercial, vor ajunge fără nicio valoare. (Ezec. 7:19; Țef. 1:18) Cum ne-am simți dacă la finalul vieții am constata că am sacrificat adevăratele bogății pentru a strânge multe „bogății nedrepte”? Ne-am putea simți ca un om care a muncit toată viața ca să strângă bani, iar la urmă află că sunt falși. (Prov. 18:11) Într-adevăr, aceste bogății vor dispărea în cele din urmă. De aceea, să nu pierdem ocazia să le folosim pentru ‘a ne face prieteni în cer’. Eforturile noastre de a promova interesele Regatului lui Iehova ne îmbogățesc pe plan spiritual.
17, 18. Ce perspectivă au prietenii lui Dumnezeu?
17 Când va veni Regatul lui Dumnezeu, nu vor mai exista credite, dobânzi, cheltuieli medicale, iar hrana va fi gratuită și din abundență. Familia umană se va bucura de cele mai bune lucruri pe care le poate oferi pământul. Aurul, argintul și pietrele prețioase vor fi folosite ca podoabe, nu ca investiții sau ca valori depozitate în tezaure. Vor exista la discreție materiale de cea mai bună calitate, cum ar fi lemnul, piatra și metalul, cu care vor fi construite case frumoase. Prietenii ne vor ajuta din plăcere, nu contra cost. Va exista un alt sistem de gestionare a resurselor naturale ale pământului!
18 Aceasta este doar o parte din neprețuita moștenire pe care o vor primi cei ce își fac prieteni în cer. Ce bucurie vor simți închinătorii de pe pământ ai lui Iehova când vor auzi cuvintele lui Isus: „Veniți, binecuvântații Tatălui meu, și moșteniți regatul pregătit pentru voi de la întemeierea lumii”! (Mat. 25:34)
^ par. 4 Isus nu a spus că acuzația adusă administratorului era sau nu întemeiată. Termenul grecesc redat în Luca 16:1 prin „acuzat” ar putea însemna și calomniat. Oricum au stat lucrurile, Isus a pus accent pe reacția administratorului, nu pe motivele pentru care fusese dat afară.
^ par. 15 Relatarea autobiografică a Luciei Moussanett se găsește în Treziți-vă! din 22 iunie 2003, p. 18-22.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)