ARTICOLUL DE STUDIU 30

Cum să ajungem la inima persoanelor nereligioase

Cum să ajungem la inima persoanelor nereligioase

„Am devenit orice pentru oameni de orice fel, ca să-i salvez cu orice preț pe unii.” (1 COR. 9:22)

CÂNTAREA 142 Să predicăm la oameni de orice fel

PREZENTARE *

1. Ce schimbare a avut loc în ultimele decenii?

DE MII de ani, majoritatea oamenilor au avut o religie. Însă, în ultimele decenii, s-a produs o mare schimbare. Tot mai puține persoane se consideră religioase. De fapt, în unele țări, majoritatea oamenilor se declară nereligioși. * (Mat. 24:12)

2. De ce sunt atât de puțini oameni religioși?

2 De ce un număr tot mai mare de oameni se consideră nereligioși? * Unii probabil că sunt acaparați de problemele și îngrijorările cotidiene, iar alții, de plăcerile vieții. (Luca 8:14) Mai sunt și cei care devin atei. În plus, unele persoane cred în Dumnezeu, însă consideră că religia este un concept demodat, irelevant, incompatibil cu știința și cu gândirea logică. Aceste persoane sunt influențate, probabil, de prieteni, de profesori sau de celebrități din mass-media care afirmă că viața a evoluat, însă nu aud aproape niciodată argumente logice care să susțină existența lui Dumnezeu. Mulți sunt dezgustați de conducători religioși care caută doar putere și bogății. De asemenea, în unele locuri, autoritățile guvernamentale au implementat legi care limitează activitățile religioase.

3. Care este scopul acestui articol?

3 Isus ne-a poruncit să facem „discipoli din oamenii tuturor națiunilor”. (Mat. 28:19) Cum îi putem ajuta pe oamenii nereligioși să-l iubească pe Dumnezeu și să devină discipoli ai lui Cristos? Trebuie să înțelegem că reacția oamenilor la mesajul pe care îl predicăm poate depinde de mediul din care aceștia provin. De exemplu, o persoană din Europa va reacționa altfel decât o persoană din Asia. Mulți oameni din Europa cunosc într-o oarecare măsură Biblia și sunt familiarizați cu ideea că Dumnezeu a creat toate lucrurile. Însă, în Asia, majoritatea oamenilor știu puține lucruri despre Biblie, sau chiar nimic, și nu cred într-un Creator. Scopul acestui articol este acela de a ne ajuta să ajungem la inima tuturor celor pe care îi întâlnim în lucrarea de predicare, indiferent de mediul din care provin.

SĂ AVEM O ATITUDINE POZITIVĂ

4. De ce trebuie să avem o optică pozitivă în lucrarea de predicare?

4 Să fim pozitivi. În fiecare an, oameni care în trecut erau nereligioși devin Martori ai lui Iehova. Mulți dintre aceștia aveau deja standarde morale înalte și erau dezgustați de ipocrizia religioasă. Alții nu duceau o viață morală și au trebuit să renunțe la unele obiceiuri rele. Cu ajutorul lui Iehova, putem fi siguri că îi vom găsi pe „cei cu o dispoziție corectă pentru viața veșnică”. (Fap. 13:48; 1 Tim. 2:3, 4)

Să folosim o abordare potrivită când le depunem mărturie celor sceptici cu privire la Biblie (Vezi paragrafele 5 și 6) *

5. Ce îi poate ajuta pe oameni să aibă o reacție pozitivă la mesajul nostru?

5 Să fim amabili și plini de tact. De multe ori, reacția pozitivă a oamenilor la mesajul nostru se datorează modului în care le vorbim, nu informațiilor pe care li le transmitem. Oamenilor le place când suntem amabili, plini de tact și când manifestăm interes sincer față de ei. Deși nu vrem să-i obligăm să ne asculte, dorim să înțelegem atitudinea pe care o au față de religie. De exemplu, știm că unora nu le place să discute despre subiecte religioase cu persoane necunoscute. Alții consideră că e lipsit de politețe să întrebi o persoană ce crede despre Dumnezeu. Iar alții se simt stânjeniți să fie văzuți citind Biblia, în special cu Martorii lui Iehova. Indiferent de situație, noi ne străduim să manifestăm considerație față de sentimentele oamenilor. (2 Tim. 2:24)

6. În ce fel a manifestat apostolul Pavel flexibilitate și cum îi putem urma exemplul?

6 Ce putem face dacă vedem că cineva nu se simte în largul lui când folosim cuvinte precum „Biblia”, „Dumnezeu”, „religie” sau „creație”? Putem urma exemplul apostolului Pavel fiind flexibili când îi abordăm pe oameni. Când a vorbit cu evreii, Pavel le-a adus argumente din Scripturi. Însă, când a vorbit în mijlocul Areopagului cu filozofii greci, el nu a făcut referire directă la Biblie. (Fap. 17:2, 3, 22-31) Cum putem urma exemplul lui Pavel? Dacă întâlnim o persoană care nu acceptă Biblia, cel mai bine ar fi să nu aducem în discuție Biblia. Dacă persoana s-ar simți stânjenită să fie văzută citind din Biblie, i-am putea arăta un verset într-un mod mai discret, de exemplu, pe un dispozitiv electronic.

7. Potrivit cu 1 Corinteni 9:20-23, cum putem urma exemplul lui Pavel?

7 Să manifestăm înțelegere și să fim buni ascultători. Trebuie să ne străduim să înțelegem motivele pentru care oamenii au un anumit mod de gândire. (Prov. 20:5) Să revenim la exemplul apostolului Pavel. El a crescut între evrei. Cu siguranță, a trebuit să-și adapteze stilul de predicare când a vorbit cu oamenii din națiuni care nu știau aproape nimic, sau chiar nimic, despre Iehova și despre Scripturi. Probabil că va trebui să cerem ajutorul celor cu mai multă experiență din congregație sau să facem unele cercetări pentru a-i putea înțelege pe oamenii din teritoriu. (Citește 1 Corinteni 9:20-23.)

8. Ce metodă putem folosi pentru a începe o conversație pe baza Bibliei?

8 Scopul nostru este acela de a-i găsi pe ‘cei merituoși’. (Mat. 10:11) Pentru a fi eficienți, trebuie să încercăm să aflăm ce gândesc și să-i ascultăm cu atenție. Un frate din Anglia obișnuiește să-i întrebe pe oameni ce anume poate contribui la o căsnicie fericită, cum pot fi educați copiii sau ce ne poate ajuta să facem față nedreptăților. După ce le ascultă răspunsul, el spune: „Ce părere aveți despre acest sfat care a fost scris în urmă cu aproape 2 000 de ani?”. Apoi, fără a folosi cuvântul „Biblie”, le arată pe telefon un verset pregătit dinainte.

SĂ AJUNGEM LA INIMA OAMENILOR

9. Cum i-am putea ajuta pe oamenii care, în general, evită să vorbească despre Dumnezeu?

9 Putem ajunge la inima oamenilor care, în general, evită să discute despre Dumnezeu abordând subiecte care îi interesează. De exemplu, mulți oameni sunt fascinați de natură. Așadar, am putea spune: „Știți probabil că, de multe ori, invențiile oamenilor de știință nu sunt altceva decât copii ale modelelor existente în natură. De exemplu, cei care proiectează microfoane studiază urechea, iar cei care proiectează aparate foto studiază ochiul. Ce credeți despre natură? Credeți că este o forță, o persoană sau altceva?”. După ce ascultăm persoana cu atenție, am putea spune: „Cercetătorii studiază structura ochiului și a urechii insectelor. Însă al cui proiect îl studiază? Îmi plac foarte mult cuvintele unui poet din vechime, care a scris: «Oare Cel ce a făcut urechea nu aude? Sau Cel ce a întocmit ochiul nu vede? . . . El, care îi învață pe oameni cunoștința?». Mulți oameni de știință sunt de acord cu aceste cuvinte și cred în creație”. (Ps. 94:9, 10) Apoi, i-am putea arăta un material video de pe jw.org®, de la „Interviuri și experiențe”, seria „Originea vieții – puncte de vedere”. (Caută la PUBLICAȚII > MATERIALE VIDEO.) Sau i-am putea oferi broșura Viața – Opera unui Creator? ori broșura Originea vieții – Cinci întrebări care merită să fie analizate.

10. Cum am putea iniția o conversație cu o persoană care nu dorește să discute despre Dumnezeu?

10 Majoritatea oamenilor tânjesc după un viitor mai bun. Însă mulți se tem că pământul va fi distrus sau va deveni nelocuibil. Un supraveghetor itinerant din Norvegia a spus că cei care nu vor să vorbească despre Dumnezeu sunt adesea dispuși să discute despre condițiile din lume. După ce îi salută, el spune: „Cine credeți că ne poate asigura un viitor mai bun? Politicienii, oamenii de știință sau altcineva?”. După ce ascultă cu atenție răspunsul, le prezintă un verset care îndreaptă atenția spre un viitor mai bun. Unii sunt interesați de promisiunea Bibliei conform căreia pământul va dăinui pentru totdeauna și oamenii buni vor trăi veșnic pe el. (Ps. 37:29; Ecl. 1:4)

11. De ce ar trebui să folosim abordări diferite și cum putem urma exemplul lui Pavel din Romani 1:14-16?

11 Întrucât fiecare persoană pe care o întâlnim este unică, ar fi bine să folosim abordări diferite. Nu toți oamenii vor fi interesați de același subiect. Unii nu sunt reticenți să discute despre Dumnezeu sau despre Biblie, alții însă reacționează mai bine la o abordare indirectă. (Citește Romani 1:14, 15.) În orice caz, ar trebui să profităm de ocazia de a le depune mărturie tuturor oamenilor. (Romani 1:16) Să nu uităm că Iehova este cel „care face să crească” adevărul în inima celor sinceri. (1 Cor. 3:6, 7)

CUM SĂ LE DEPUNEM MĂRTURIE OAMENILOR DIN ASIA

Mulți vestitori manifestă interes sincer față de oameni din țări necreștine și le împărtășesc sfaturi înțelepte din Biblie (Vezi paragrafele 12 și 13)

12. Cum putem ajunge la inima persoanelor din țări asiatice care nu s-au gândit niciodată la existența unui Creator?

12 Vestitorii de pretutindeni întâlnesc în lucrarea de predicare asiatici din țări în care guvernele au restricționat activitățile religioase. Mulți oameni din țări asiatice nu s-au gândit niciodată cu seriozitate la existența unui Creator. Unii însă sunt curioși și acceptă o propunere directă de a studia Biblia, în timp ce alții nu sunt interesați, la început, de aceste idei. Ce putem face pentru a ajunge la inima acestor persoane? Unii vestitori cu experiență încep conversații despre lucruri obișnuite. Apoi, ei manifestă interes față de interlocutor. Mai târziu, într-un moment potrivit, îi povestesc cum li s-a îmbunătățit viața de când au început să aplice un anumit principiu biblic.

13. Ce îi poate ajuta pe oameni să manifeste interes față de Biblie? (Vezi imaginea de pe copertă.)

13 Mulți oameni sunt atrași la început de înțelepciunea practică a Bibliei. (Ecl. 7:12) O soră din New York, care îi vizitează pe vorbitorii de chineză mandarină, spune: „Încerc să arăt interes sincer față de oameni și să-i ascult. Dacă aflu că au imigrat de curând, îi întreb: «Cum v-ați acomodat?», «V-ați găsit un loc de muncă?» sau «Cum vă tratează oamenii de aici?»”. Uneori, această abordare îi permite surorii să le vorbească despre o învățătură biblică. Când consideră că e potrivit, ea adaugă: „Care credeți că este secretul înțelegerii dintre oameni? Permiteți-mi să vă arăt un proverb biblic: «Începutul unei dispute este ca revărsarea unor ape, de aceea, pleacă înainte să izbucnească cearta». Credeți că acest sfat ne poate ajuta să ne înțelegem mai bine cu alții?”. (Prov. 17:14) Astfel de conversații ne dau posibilitatea să-i identificăm pe oamenii care doresc să afle mai multe.

14. Cum îi ajută un frate din Orientul Îndepărtat pe oamenii care spun că nu cred în Dumnezeu?

14 Cum îi putem ajuta pe cei care spun că nu cred în Dumnezeu? Un frate care a dobândit multă experiență predicându-le oamenilor nereligioși din Orientul Îndepărtat explică: „De obicei, când o persoană spune că nu crede în Dumnezeu, ea vrea să spună că nu se închină zeităților la care se închină majoritatea oamenilor din acea zonă. Atunci o asigur că și eu cred că majoritatea zeităților sunt inventate de om. Apoi îi citesc Ieremia 16:20: «Poate omul pământean să-și facă dumnezei, care nu sunt dumnezei?». După aceea, o întreb: «Cum putem face diferența între adevăratul Dumnezeu și zeitățile inventate de om?». Îi ascult cu atenție răspunsul, după care citesc Isaia 41:23: «Spuneți-ne lucrurile care se vor întâmpla după aceea, ca să știm că sunteți dumnezei!». În final, îi dau un exemplu din care reiese că Iehova a prezis viitorul”.

15. Ce putem învăța de la un frate din estul Asiei?

15 Un frate din estul Asiei folosește următoarea abordare când face vizite ulterioare. El zice: „Le arăt oamenilor sfaturi înțelepte din Biblie, profeții biblice care s-au împlinit și legi care guvernează universul. Apoi le explic cum acestea atestă existența unui Creator înțelept. Dacă o persoană acceptă argumentele, îi arăt ce spune Biblia despre Iehova”.

16. Potrivit cu Evrei 11:6, de ce trebuie cei care studiază să aibă credință în Dumnezeu și în Biblie și cum îi putem ajuta?

16 Când studiem Biblia cu oameni nereligioși trebuie să ne străduim mereu să le întărim convingerea că Dumnezeu există. (Citește Evrei 11:6.) De asemenea, trebuie să-i ajutăm să aibă încredere în Biblie. Aceasta presupune să repetăm de mai multe ori unele idei. De exemplu, probabil că va trebui să aducem dovezi că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu de fiecare dată când studiem cu ei. Am putea aduce în discuție profețiile biblice care s-au împlinit, exactitatea științifică și istorică a Bibliei sau sfaturile practice pe care aceasta le conține.

17. Ce efect poate avea iubirea noastră asupra oamenilor?

17 Indiferent că oamenii sunt religioși sau nu, îi putem ajuta să devină discipoli ai lui Cristos dacă manifestăm iubire față de ei. (1 Cor. 13:1) Pe măsură ce le predăm adevărul, dorim să le arătăm că Dumnezeu ne iubește și vrea ca și noi să-l iubim. În fiecare an, se botează mii de oameni care nu erau interesați de religie, dar care au învățat să-l iubească pe Dumnezeu. Așadar, să fim pozitivi și să manifestăm iubire și interes față de oameni de orice fel. Să-i ascultăm. Să ne străduim să-i înțelegem. Să-i învățăm prin exemplul nostru să devină discipoli ai lui Cristos.

CÂNTAREA 153 Ce bine ne simțim!

^ par. 5 Probabil că, pe zi ce trece, vom întâlni tot mai puține persoane religioase. În acest articol vom vedea cum putem să le împărtășim adevărul biblic și cum le putem ajuta să aibă încredere în Biblie și credință în Iehova Dumnezeu.

^ par. 1 Potrivit sondajelor, câteva dintre aceste țări sunt: Albania, Australia, Austria, Azerbaidjan, Canada, Coreea de Sud, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Hong Kong, Irlanda, Israel, Japonia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Republica Cehă, Spania, Suedia și Vietnam.

^ par. 2 NOTĂ EXPLICATIVĂ: În acest articol, termenul nereligios se referă la oamenii care nu aparțin unei religii sau care nu cred în Dumnezeu.

^ par. 54 LEGENDA IMAGINII: Un frate îi depune mărturie unui coleg de muncă de la spital, care, mai târziu, accesează lecțiile online de studiere a Bibliei de pe site-ul nostru.