ARTICOLUL DE STUDIU 29

„Duceți-vă . . . și faceți discipoli”

„Duceți-vă . . . și faceți discipoli”

„Duceți-vă deci și faceți discipoli din oamenii tuturor națiunilor.” (MAT. 28:19)

CÂNTAREA 144 Viața lor e în joc

PREZENTARE *

1, 2. a) Potrivit poruncii lui Isus din Matei 28:18-20, care este misiunea primordială a congregației creștine? b) La ce întrebări vom găsi răspuns în acest articol?

PLINI de nerăbdare, apostolii se adună pe versantul unui munte, unde Isus stabilise să se întâlnească cu ei după învierea sa. (Mat. 28:16) Cu această ocazie, se pare că Isus „li s-a arătat la peste cinci sute de frați”. (1 Cor. 15:6) De ce îi chemase el pe discipoli aici? Pentru a le da următoarea poruncă: „Duceți-vă . . . și faceți discipoli din oamenii tuturor națiunilor”. (Citește Matei 28:18, 19.)(Matei 28:20)

2 Discipolii cărora Isus le-a adresat aceste cuvinte au devenit membri ai congregației creștine din secolul I, a cărei misiune principală a fost aceea de a face mai mulți discipoli ai lui Cristos. * Astăzi, pe întregul glob, există zeci de mii de congregații de creștini adevărați care se achită de aceeași misiune importantă. În acest articol vom răspunde la patru întrebări: De ce este atât de importantă misiunea de a face discipoli? Ce implică ea? Participă toți creștinii la această lucrare? De ce avem nevoie de răbdare pentru a face discipoli?

DE CE ESTE ATÂT DE IMPORTANTĂ MISIUNEA DE A FACE DISCIPOLI?

3. În conformitate cu Ioan 14:6 și 17:3, de ce este misiunea de a face discipoli atât de importantă?

3 De ce este atât de importantă misiunea de a face discipoli? Deoarece doar discipolii lui Cristos pot fi prieteni cu Dumnezeu. În plus, cei care îl urmează pe Cristos au o viață mult mai bună încă din prezent, precum și perspectiva vieții veșnice. (Ioan 14:6) Isus ne-a încredințat o responsabilitate importantă, însă nu trebuie să ne achităm de ea doar prin forțele noastre. (Ioan 17:3) Apostolul Pavel a scris despre sine și despre câțiva colaboratori apropiați: „Noi suntem colaboratori ai lui Dumnezeu”. (1 Cor. 3:9) Într-adevăr, Iehova și Isus le-au dat un privilegiu extraordinar unor oameni imperfecți!

4. Ce învățăm din experiența lui Ivan și a Matildei?

4 Când facem discipoli simțim multă bucurie. Un cuplu din Columbia, Ivan și Matilde, i-au depus mărturie unui tânăr pe nume Davier. Acesta le-a spus: „Vreau să fac schimbări în viață, dar nu pot”. Davier era boxer, se droga, bea în exces și trăia în concubinaj cu prietena sa, Erika. Ivan spune: „Am început să-l vizităm în cătunul în care locuia, deși acest lucru însemna să mergem cu bicicleta ore în șir pe niște drumuri noroioase. După ce Erika a văzut că Davier își schimbase comportamentul și atitudinea, a acceptat și ea un studiu biblic”. Cu timpul, Davier a renunțat la droguri, băutură și box și s-a căsătorit cu Erika. Matilde spune: „Când Davier și Erika s-au botezat în 2016, ne-au dat lacrimile, întrucât ne-am amintit că Davier obișnuia să spună: «Vreau să fac schimbări, dar nu pot»”. Fără îndoială, suntem foarte fericiți când îi ajutăm pe oameni să devină discipoli ai lui Cristos.

CE IMPLICĂ MISIUNEA DE A FACE DISCIPOLI?

5. Care este primul pas pentru a face discipoli?

5 Primul pas pentru a face discipoli este căutarea celor cu o dispoziție corectă a inimii. (Mat. 10:11) Demonstrăm că suntem cu adevărat Martori ai lui Iehova dacă le depunem mărturie tuturor celor pe care îi întâlnim în teritoriul nostru. Când ascultăm de porunca lui Cristos de a predica, dovedim că suntem creștini adevărați.

6. Ce ne va ajuta să fim eficienți în lucrarea de predicare?

6 Unii oameni sunt nerăbdători să învețe adevărurile biblice, dar mulți alții sunt indiferenți la început. Pentru a avea succes în lucrarea de predicare, este necesar să ne pregătim bine și să le stârnim oamenilor interesul alegând subiecte care îi preocupă. După aceea, trebuie să ne gândim cum să prezentăm subiectul respectiv.

7. Cum am putea începe o conversație și de ce este important să ascultăm cu respect?

7 De exemplu, am putea spune: „Vă pot cere opinia cu privire la . . . ? Oamenii sunt afectați pretutindeni de probleme cu care ne confruntăm și noi. Credeți că avem nevoie de un guvern mondial care să rezolve problemele omenirii?”. Apoi am putea analiza Daniel 2:44. Sau am putea începe discuția astfel: „Care credeți că este cea mai bună modalitate de a-i învăța pe copii bunele maniere?”. Apoi, am putea dezbate Deuteronomul 6:6, 7. Indiferent de subiectul pe care alegem să-l discutăm, să ne gândim la interlocutorul nostru și la foloasele pe care le va trage după ce va afla ce învață în realitate Biblia. De asemenea, este important să-l ascultăm și să-i respectăm punctul de vedere. În felul acesta îl vom înțelege mai bine, iar el va fi mai dispus să ne asculte.

8. De ce avem nevoie de perseverență când facem vizite ulterioare?

8 Înainte ca cineva să se hotărască să studieze Biblia, ar putea fi necesar să investim timp și efort pentru a-i cultiva interesul. Uneori, persoanele sunt ocupate când le revizităm. Astfel, ar putea fi nevoie de mai multe vizite înainte ca un locatar să accepte un studiu biblic. O plantă se va dezvolta frumos când este udată cu regularitate. Și iubirea pentru Iehova și Cristos s-ar putea dezvolta în inima unei persoane când îi vorbim cu regularitate din Biblie.

CONTRIBUIE FIECARE CREȘTIN LA FACEREA DE DISCIPOLI?

Martorii de pretutindeni sunt implicați în căutarea celor merituoși (Vezi paragrafele 9 și 10) *

9, 10. De ce putem spune că fiecare creștin contribuie la găsirea celor cu inima sinceră?

9 Fiecare creștin contribuie la căutarea celor cu inima sinceră. Am putea asemăna această lucrare cu căutarea unui copil pierdut. Iată o experiență reală în acest sens: un copil de trei ani s-a rătăcit, iar 500 de oameni au început să-l caute. După aproximativ 20 de ore de căutări, un voluntar l-a găsit într-un lan de porumb. Voluntarul respectiv nu a dorit să primească laude pentru găsirea copilului. El a spus: „Meritul le revine sutelor de voluntari care au făcut un efort colectiv pentru a-l găsi”.

10 Astăzi există mulți oameni asemenea acestui copil pierdut. Ei sunt lipsiți de speranță, iar noi vrem să-i ajutăm. (Ef. 2:12) Peste opt milioane de Martori sunt implicați în căutarea oamenilor merituoși. Poate că tu nu găsești pe nimeni care să vrea să studieze Biblia. Dar alți vestitori din același teritoriu ar putea găsi pe cineva dispus să învețe adevărul. Când un frate sau o soră întâlnește o persoană care vrea să devină discipol al lui Cristos, toți cei care participă la această căutare se bucură.

11. În ce moduri contribuim la facerea de discipoli chiar dacă în prezent nu conducem un studiu biblic?

11 Chiar dacă în prezent nu conducem un studiu biblic, putem contribui la facerea de discipoli în alte moduri. De exemplu, când vedem o persoană care vine pentru prima oară la sala Regatului, putem să o salutăm și să începem o conversație cu ea. În felul acesta ea va vedea că iubirea este semnul distinctiv al adevăraților creștini. (Ioan 13:34, 35) Răspunsurile pe care le dăm la întruniri, chiar dacă sunt scurte, îi pot ajuta pe cei noi să învețe să-și exprime convingerile într-un mod sincer și plin de respect. De asemenea, când însoțim un vestitor nou în lucrare, îl putem ajuta să folosească Biblia pentru a le aduce argumente oamenilor. Când facem acest lucru, îl învățăm să-l imite pe Cristos. (Luca 10:25-28)

12. Avem nevoie de aptitudini speciale pentru a face discipoli? Explicați.

12 Nu ar trebui să credem că avem nevoie de aptitudini excepționale pentru a face discipoli. Să examinăm exemplul Faustinei, care trăiește în Bolivia. Când i-a întâlnit pe Martorii lui Iehova, ea nu știa să citească. Acum însă a învățat într-o anumită măsură să citească, s-a botezat și le predă cu plăcere altora adevărul. Ea conduce cinci studii biblice pe săptămână. Chiar dacă nu citește încă la fel de bine ca majoritatea elevilor ei, Faustina a ajutat șase persoane să se boteze. (Luca 10:21)

13. În pofida timpului limitat de care dispunem, ce binecuvântări avem când ne facem timp să conducem studii biblice?

13 Mulți creștini sunt foarte ocupați deoarece au multe responsabilități. Totuși, ei își fac timp să conducă studii biblice, iar acest lucru le aduce multă bucurie. Să analizăm exemplul lui Melanie, o mamă singură din Alaska. Ea avea un serviciu cu normă întreagă, se îngrijea de fiica ei de opt ani și de tatăl ei bolnav de cancer. Melanie locuia într-un oraș izolat și era singura Martoră din zonă. Ea îi cerea cu regularitate lui Iehova să-i dea forța de a merge în predicare, în pofida frigului de afară, deoarece își dorea foarte mult să găsească o persoană cu care să studieze. În cele din urmă, a cunoscut-o pe Sara, care a fost încântată să afle că Dumnezeu are un nume. După un timp, Sara a acceptat să studieze Biblia. Iată ce spune Melanie: „În serile de vineri, eram foarte obosită, dar am mers împreună cu fiica mea la acest studiu și am avut parte de multe binecuvântări. Am făcut cu plăcere cercetări pentru a găsi răspunsuri la întrebările puse de Sara și am fost încântate să vedem că devine prietenă cu Iehova”. Sara a înfruntat împotriviri cu mult curaj, a părăsit biserica și s-a botezat.

AVEM NEVOIE DE RĂBDARE PENTRU A FACE DISCIPOLI

14. a) Ce legătură există între pescuit și facerea de discipoli? b) Cum ne influențează cuvintele lui Pavel din 2 Timotei 4:1, 2?

14 Chiar dacă nu am găsit încă pe nimeni care să devină discipol al lui Cristos, să nu ne descurajăm, ci să căutăm în continuare. Isus a comparat misiunea de a face discipoli cu pescuitul. Pescarii pot aștepta multe ore înainte să prindă pește. Uneori ei lucrează până noaptea târziu sau până în zorii zilei. De asemenea, pot străbate distanțe lungi pe mare. (Luca 5:5) Asemenea acestor pescari, unii „pescari de oameni” petrec mult timp „la pescuit”, la diferite ore și în diferite locații, în speranța de a găsi cât mai mulți oameni. Cei care fac eforturi suplimentare sunt adesea răsplătiți deoarece găsesc oameni interesați de mesajul nostru. Am putea încerca să predicăm într-un loc mai populat sau la o oră când există posibilitatea să găsim mai mulți oameni? (2 Timotei 4:1, 2)

Să ne ajutăm cu răbdare elevii să progreseze spiritualicește (Vezi paragrafele 15 și 16) *

15. De ce este nevoie de răbdare când conducem studii biblice?

15 De ce avem nevoie de răbdare când conducem studii biblice? Deoarece nu este suficient să ne ajutăm elevul să cunoască și să aprecieze învățăturile Bibliei. Trebuie să-l ajutăm să-l cunoască și să-l iubească pe Autorul Bibliei, Iehova. De asemenea, pe lângă faptul că îl învățăm care sunt cerințele lui Isus, trebuie să-l învățăm și cum să trăiască în conformitate cu ele. Trebuie să avem răbdare cu elevii noștri și să-i ajutăm în timp ce se luptă să pună în practică principiile divine. Unii reușesc să-și schimbe modul de gândire și obiceiurile în câteva luni, alții au nevoie de mai mult timp.

16. Ce învățăm din experiența lui Raúl?

16 Iată experiența unui misionar din Perú care ilustrează avantajele răbdării. „Studiasem două cărți cu un elev pe nume Raúl, spune misionarul. Dar el avea încă probleme serioase: o căsătorie furtunoasă, un limbaj vulgar și copii care nu-l respectau din cauza comportamentului său. Deoarece venea cu regularitate la întruniri, am continuat să-l vizitez pentru că voiam să-i ajut pe el și pe familia lui. A reușit să întrunească cerințele pentru botez după mai bine de trei ani de la prima noastră întâlnire.”

17. Ce vom analiza în articolul următor?

17 Isus ne-a spus ‘să ne ducem și să facem discipoli din oamenii tuturor națiunilor’. Pentru a ne achita de această misiune, trebuie, deseori, să vorbim cu oameni care gândesc foarte diferit de noi, care nu aparțin unei organizații religioase ori care nu cred deloc în Dumnezeu. Următorul articol ne va arăta cum le putem prezenta acestor oameni vestea bună.

CÂNTAREA 101 Să facem cunoscut adevărul despre Regat

^ par. 5 Cea mai importantă misiune a congregației creștine este aceea de a-i ajuta pe oameni să devină discipoli ai lui Cristos. Acest articol conține sugestii practice care ne vor ajuta să ne îndeplinim misiunea.

^ par. 2 NOTĂ EXPLICATIVĂ: Discipolii lui Cristos nu se mulțumesc doar să-și însușească învățăturile lui. Ei aplică cele învățate și încearcă să meargă pe urmele lui Isus cât mai fidel posibil. (1 Pet. 2:21)

^ par. 52 LEGENDA IMAGINII: Un bărbat care pleacă în vacanță primește literatură de la niște Martori aflați la aeroport. Mai târziu, în timp ce vizitează un oraș, vede alți Martori care participă la mărturia publică. După ce se întoarce acasă, doi vestitori sună la ușa lui.

^ par. 54 LEGENDA IMAGINII: Același bărbat acceptă un studiu biblic și, mai târziu, întrunește cerințele pentru botez.