ARTICOLUL DE STUDIU 28

Să continuăm să-i slujim lui Iehova când lucrarea noastră este interzisă

Să continuăm să-i slujim lui Iehova când lucrarea noastră este interzisă

„Nu putem înceta să vorbim despre lucrurile pe care le-am văzut și le-am auzit.” (FAP. 4:20)

CÂNTAREA 17 Voi, Martori, ferm înaintaţi!

PREZENTARE *

1, 2. a) De ce nu ar trebui să fim surprinși dacă autoritățile interzic lucrarea noastră? b) Ce vom analiza în acest articol?

ÎN 2018, peste 223 000 de vestitori trăiau în zone unde activitatea noastră era interzisă sau restricționată. Acest lucru nu ne surprinde, întrucât, așa cum am văzut în articolul anterior, adevărații creștini se așteaptă la persecuții. (2 Tim. 3:12) Indiferent de zona în care locuim, autoritățile guvernamentale pot să interzică pe neașteptate închinarea pe care i-o aducem iubitorului nostru Dumnezeu, Iehova.

2 Dacă guvernul din zona în care locuiești interzice lucrarea noastră, ți-ai putea pune întrebări precum: Este persecuția un semn al dezaprobării divine? Va pune persecuția capăt închinării noastre? Ar trebui să ne mutăm într-o zonă în care ne putem închina liber lui Iehova? Acest articol va analiza întrebările de mai sus. De asemenea, vom vedea cum putem continua să ne închinăm lui Iehova sub interdicție și ce capcane trebuie să evităm.

ESTE PERSECUȚIA UN SEMN AL DEZAPROBĂRII DIVINE?

3. În armonie cu 2 Corinteni 11:23-27, ce persecuții a înfruntat apostolul Pavel și ce învățăm din exemplul său?

3 Când un guvern ne interzice lucrarea, am putea trage în mod greșit concluzia că nu mai avem aprobarea lui Dumnezeu. Dar nu trebuie să uităm că persecuția nu e un semn că Iehova e nemulțumit de serviciul nostru. Experiența apostolului Pavel este edificatoare în privința aceasta. Cu siguranță, el s-a bucurat de aprobarea lui Dumnezeu. A avut privilegiul să scrie 14 scrisori din Scripturile grecești creștine și a fost un apostol al națiunilor. Totuși, Pavel a înfruntat persecuții aprige. (2 Corinteni 11:23-27) Din exemplul său învățăm că Iehova permite ca slujitorii săi fideli să fie persecutați.

4. De ce suntem urâți de lume?

4 Isus a arătat de ce trebuie să ne așteptăm la opoziție. El a spus că oamenii ne vor urî deoarece nu facem parte din lume. (Ioan 15:18, 19) Persecuția nu e un semn al dezaprobării divine, ci, mai degrabă, e un semn că facem ceea ce este corect!

VA PUNE PERSECUȚIA CAPĂT ÎNCHINĂRII NOASTRE?

5. Pot oamenii să pună capăt închinării la Iehova? Explicați.

5 Oamenii nu pot pune capăt închinării pe care i-o aducem lui Iehova, Dumnezeul Atotputernic. Mulți au încercat, dar fără succes. De exemplu, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, guvernele din multe țări au persecutat aspru poporul lui Dumnezeu. Lucrarea Martorilor lui Iehova a fost interzisă nu doar de partidul nazist din Germania, ci și de alte guverne, precum cele din Australia și Canada. Care a fost însă rezultatul? În 1939, când a început războiul, pe întregul pământ erau 72 475 de vestitori. Însă, în 1945, la finalul războiului, rapoartele indicau un număr de 156 299 de vestitori, semn că Iehova își binecuvânta poporul. Numărul vestitorilor crescuse de peste două ori!

6. În loc să ne intimideze, ce efect poate avea persecuția? Dați un exemplu.

6 Persecuția nu ne intimidează, ci ne motivează să-i slujim și mai mult lui Iehova. De exemplu, un cuplu care avea un copil mic și care trăia într-o țară unde lucrarea noastră era interzisă, nu a fost paralizat de frică. Dimpotrivă, cei doi soți au început pionieratul regular. Soția chiar a renunțat la locul ei de muncă bine plătit pentru a face pionierat. Soțul a spus că interdicția i-a făcut pe mulți oameni curioși cu privire la Martorii lui Iehova și astfel i-a fost mai ușor să înceapă studii biblice. Interdicția a avut un efect pozitiv și asupra altora. Un bătrân de congregație din aceeași țară a spus că mulți dintre cei care încetaseră să-i slujească lui Iehova au început să asiste la întruniri și au redevenit activi.

7. a) Ce învățăm din Leviticul 26:36, 37? b) Ce dorim să facem în timp de interdicție?

7 Când ne interzic activitatea, dușmanii speră să ne intimideze pentru a nu-i mai sluji lui Iehova. Mai mult, ei pot răspândi vești neadevărate, pot trimite agenți pentru a ne percheziționa locuințele, ne pot chema în instanță sau chiar ne pot priva de libertate. Ei speră că, aruncând în închisoare câțiva frați, ne vor înspăimânta. Dar, dacă le-am permite să ne intimideze, am putea să ne „interzicem” singuri activitatea. Nu am vrea să fim ca cei descriși în Leviticul 26:36, 37. Nu vom permite fricii să ne limiteze închinarea la Iehova și nici să ne oprească să-i slujim. De asemenea, ne vom încrede pe deplin în el și nu vom intra în panică. (Is. 28:16) Vom căuta îndrumarea lui Iehova în rugăciune. Știm că, având sprijinul său, nici cel mai puternic guvern nu ne poate împiedica să îi slujim cu fidelitate Dumnezeului nostru. (Evr. 13:6)

AR TREBUI SĂ NE MUTĂM ÎNTR-O ALTĂ ȚARĂ?

8, 9. a) Ce decizie personală trebuie să ia fiecare cap de familie sau fiecare creștin? b) Ce ne va ajuta să luăm o decizie înțeleaptă?

8 Dacă guvernul decide să ne interzică lucrarea, probabil ne întrebăm dacă ar fi bine să ne mutăm într-o țară în care îi putem sluji lui Iehova fără restricții. Aceasta este o decizie personală și nimeni nu o poate lua în locul nostru. Unii ar putea analiza ce au făcut creștinii din secolul I când au fost persecutați. După ce Ștefan a fost omorât cu pietre, discipolii din Ierusalim s-au mutat în Iudeea, în Samaria și chiar în zone mai îndepărtate, precum Fenicia, Cipru și Antiohia. (Mat. 10:23; Fap. 8:1; 11:19) Alții ar putea lua în considerare faptul că, după un alt val de persecuții care i-a afectat pe creștinii din secolul I, apostolul Pavel a decis să nu se mute din zonele în care lucrarea de predicare stârnea opoziție. De fapt, el și-a asumat anumite riscuri pentru a putea predica vestea bună și pentru a-i întări pe frați în orașele în care aceștia întâmpinau persecuții înverșunate. (Fap. 14:19-23)

9 Ce putem învăța din aceste relatări? Fiecare cap de familie trebuie să ia o decizie personală în privința mutării. Înainte de a decide, el trebuie să se roage și să țină cont de situația familiei lui, precum și de efectele pozitive și negative pe care le va avea mutarea asupra lor. În această privință, fiecare creștin „își va purta propria sarcină”. (Gal. 6:5) Nu trebuie să îi judecăm pe ceilalți pentru deciziile pe care le iau.

CUM NE PUTEM ÎNCHINA LUI IEHOVA ÎN TIMP DE INTERDICȚIE?

10. Ce îndrumări vor oferi filiala și bătrânii locali?

10 Cum putem continua să îi slujim lui Iehova în timp de interdicție? Filiala le va oferi bătrânilor locali instrucțiuni și sugestii legate de întruniri, de predicare și de modalitățile prin care putem primi hrană spirituală. Dacă filiala nu-i poate contacta pe bătrâni, atunci bătrânii îi vor ajuta pe membrii congregației să continue să i se închine lui Iehova oferindu-le îndrumări din Biblie și din publicațiile creștine. (Mat. 28:19, 20; Fap. 5:29; Evr. 10:24, 25)

11. Ce anume ne dă convingerea că vom fi întotdeauna bine hrăniți din punct de vedere spiritual și ce putem face pentru a ne proteja rezerva de hrană spirituală?

11 Iehova a promis că slujitorii săi vor fi bine hrăniți din punct de vedere spiritual. (Is. 65:13, 14; Luca 12:42-44) Putem fi siguri că organizația lui Dumnezeu va face tot posibilul ca să ne ajute în plan spiritual. Ce poți face la nivel personal? În timp de interdicție, găsește un loc sigur în care să ascunzi Biblia și alte publicații pe care le ai. Ai grijă să nu lași niciodată aceste materiale prețioase – în format tipărit sau electronic – într-un loc în care pot fi găsite ușor. Fiecare dintre noi trebuie să ia măsuri pentru a rămâne puternic pe plan spiritual.

Întrucât suntem susținuți de Iehova, ne putem întruni fără teamă (Vezi paragraful 12) *

12. Cum pot bătrânii să organizeze întrunirile astfel încât acestea să nu atragă atenția?

12 Cum se vor ține întrunirile săptămânale? Bătrânii vor organiza întrunirile astfel încât acestea să nu atragă atenția. Ei ne-ar putea îndruma să participăm la întruniri în grupuri mici și ar putea schimba ora și locul întrunirilor cu regularitate. Dacă păstrăm liniștea când venim la locul de întrunire și când plecăm de acolo, nu vom pune în pericol siguranța noastră și a celorlalți frați. De asemenea, probabil va trebui să ne îmbrăcăm într-un mod care să nu atragă atenția.

Deși guvernele ne pot interzice activitatea, noi continuăm să predicăm (Vezi paragraful 13) *

13. Ce putem învăța de la frații noștri din fosta Uniune Sovietică?

13 În privința predicării, situațiile diferă de la un loc la altul. Dar, întrucât îl iubim pe Iehova și dorim să le vorbim altora despre Regatul său, vom găsi modalități de a predica. (Luca 8:1; Fap. 4:29) Vorbind despre activitatea de predicare a Martorilor lui Iehova din U.R.S.S., istoricul Emily Baran a afirmat: „Când statul le-a îngrădit credincioșilor libertatea de a-și manifesta credința, Martorii au continuat să le predice vecinilor, colegilor de muncă și prietenilor. Când, din cauza acestor activități, au ajuns în lagăre de muncă, ei au căutat să facă adepți dintre ceilalți deținuți”. În pofida interdicției, frații noștri din fosta Uniune Sovietică nu au încetat să predice. Dacă predicarea va fi vreodată interzisă și în zona ta, suntem siguri că vei avea aceeași hotărâre!

CAPCANE PE CARE TREBUIE SĂ LE EVITĂM

Trebuie să înțelegem când este timpul să tăcem (Vezi paragraful 14) *

14. Ce capcană vom evita dacă vom ține cont de Psalmul 39:1?

14 Să fim atenți la informațiile pe care le dezvăluim altora. În timpul interdicției trebuie să discernem când este ‘timpul pentru a tăcea’. (Ecl. 3:7) Trebuie să păstrăm confidențiale informații sensibile, precum numele fraților și ale surorilor, locurile unde ne întrunim, metodele de predicare sau modalitățile prin care primim hrana spirituală. Nu le vom dezvălui aceste lucruri autorităților, nici nu vom vorbi despre ele cu prietenii sau cu rudele din țara noastră sau din alte țări. Dacă am cădea în această capcană, am putea să îi punem în pericol pe frații noștri. (Psalmul 39:1)

15. Ce capcană ne întinde Satan și cum o putem evita?

15 Să nu permitem ca unele chestiuni minore să ne dezbine. Satan știe că o casă dezbinată nu poate dăinui. (Mar. 3:24, 25) El va încerca încontinuu să ne dezbine. Satan speră să luptăm unii împotriva altora, în loc să luptăm împotriva lui.

16. Ce exemplu ne-a lăsat sora Gertrud Poetzinger?

16 Chiar și creștinii maturi trebuie să fie atenți să nu cadă în această capcană. Să analizăm exemplul a două creștine unse cu spirit, Gertrud Poetzinger și Elfriede Löhr. Ele au fost închise împreună cu alte surori într-un lagăr de concentrare nazist. Gertrud a început să o invidieze pe Elfriede deoarece aceasta ținea cuvântări încurajatoare pentru surorile din lagăr. Mai târziu însă, Gertrud a regretat că avusese acele sentimente și l-a rugat pe Iehova să o ajute. Ea a scris: „Trebuie să învățăm să acceptăm că unii sunt mai capabili decât noi sau că primesc mai multe responsabilități”. Cum a învins Gertrud sentimentele de invidie? Ea s-a concentrat asupra calităților lui Elfriede și a personalității ei plăcute. Astfel, a reușit să fie din nou în relații bune cu ea. Ambele au supraviețuit lagărului de concentrare și i-au slujit cu fidelitate lui Iehova până la finalul vieții lor pe pământ. Pentru a depăși diferențele dintre noi este nevoie de multe eforturi. Însă, în felul acesta, vom promova unitatea. (Col. 3:13, 14)

17. De ce trebuie să urmăm instrucțiunile pe care le primim de la organizația lui Iehova?

17 Să urmăm întotdeauna îndrumările. Dacă respectăm îndrumarea pe care o primim de la frații cu răspundere, demni de încredere, vom evita problemele. (1 Pet. 5:5) De exemplu, într-o țară în care lucrarea noastră este interzisă, frații cu răspundere le-au spus vestitorilor să nu ofere în predicare literatură tipărită. Totuși, un pionier a considerat că știe mai bine cum să procedeze și a distribuit literatură. Care a fost rezultatul? La scurt timp după ce el și alți frați au încheiat predicarea informală, au fost interogați de poliție. Se pare că autoritățile îi urmăriseră și reușiseră să confiște literatura plasată. Ce învățăm din această experiență? Trebuie să urmăm instrucțiunile chiar și atunci când considerăm că știm mai bine cum să procedăm. Iehova ne va binecuvânta întotdeauna când colaborăm cu frații cărora le-a încredințat sarcina de supraveghere. (Evr. 13:7, 17)

18. De ce nu trebuie să stabilim inutil reguli?

18 Să nu stabilim inutil reguli. Dacă bătrânii stabilesc inutil reguli, îi vor împovăra pe frați. Fratele Juraj Kaminský își amintește ce s-a întâmplat în timpul interdicției din fosta Cehoslovacie: „După ce autoritățile i-au arestat pe frații cu răspundere și pe mulți bătrâni, unii dintre cei care au ajuns în fruntea congregațiilor și a circumscripțiilor au început să stabilească reguli și să le dicteze vestitorilor ce să facă și ce nu”. Iehova nu ne-a dat autoritatea să luăm decizii în locul altora. Cine face inutil reguli pentru frați nu îi ajută pe aceștia să fie în siguranță, ci încearcă să fie stăpân pe credința lor. (2 Cor. 1:24)

SĂ NU ÎNCETĂM SĂ NE ÎNCHINĂM LUI IEHOVA

19. Potrivit cu 2 Cronici 32:7, 8, de ce putem fi curajoși chiar dacă Satan ni se opune?

19 Principalul nostru adversar, Satan Diavolul, va continua să îi persecute pe slujitorii fideli ai lui Iehova. (1 Pet. 5:8; Rev. 2:10) Satan și cei care îl susțin vor încerca să interzică închinarea noastră. Însă nu avem niciun motiv să fim paralizați de frică! (Deut. 7:21) Iehova este lângă noi și va continua să ne susțină și în timp de persecuții. (Citește 2 Cronici 32:7, 8.)

20. Ce suntem hotărâți să facem?

20 Dorim să fim la fel de hotărâți ca frații noștri din secolul I, care le-au spus conducătorilor din acel timp: „Judecați voi înșivă dacă este drept în ochii lui Dumnezeu să ascultăm mai mult de voi decât de Dumnezeu. Fiindcă noi nu putem înceta să vorbim despre lucrurile pe care le-am văzut și le-am auzit”. (Fap. 4:19, 20)

CÂNTAREA 137 Dă-ne curaj!

^ par. 5 Ce ar trebui să facem dacă guvernul interzice închinarea noastră la Iehova? Acest articol va prezenta sugestii cu privire la ce trebuie să facem și ce trebuie să evităm pentru a continua să-i slujim Dumnezeului nostru.

^ par. 59 LEGENDA IMAGINII: Toate imaginile prezintă frați din zone în care lucrarea este restricționată. În această imagine un grup mic de Martori se întrunește în magazia unui frate.

^ par. 61 LEGENDA IMAGINII: O soră (stânga) conversează cu o doamnă și caută ocazia de a vorbi despre Iehova.

^ par. 63 LEGENDA IMAGINII: Un frate, interogat de poliție, refuză să divulge informații despre congregația sa.