ARTICOLUL DE STUDIU 29

„Când sunt slab, atunci sunt tare”

„Când sunt slab, atunci sunt tare”

„De dragul lui Cristos, îmi găsesc plăcerea în slăbiciuni, în insulte, în nevoi, în persecuții și în dificultăți.” (2 COR. 12:10)

CÂNTAREA 38 Iehova te va întări

PREZENTARE *

1. Ce a recunoscut apostolul Pavel cu privire la sine?

APOSTOLUL Pavel a spus că, uneori, se simțea „slab”. El a recunoscut că organismul lui ‘se degrada’, că trebuia să lupte cu el însuși pentru a face lucruri drepte și că Iehova nu i-a răspuns întotdeauna la rugăciuni așa cum și-ar fi dorit. (2 Cor. 4:16; 12:7-9; Rom. 7:21-23) De asemenea, Pavel a mărturisit că împotrivitorii îl considerau un om „slab” *, neînsemnat. Dar el nu a permis ca opiniile negative ale altora sau propriile slăbiciuni să-l determine să se simtă lipsit de valoare. (2 Cor. 10:10-12, 17, 18)

2. În conformitate cu 2 Corinteni 12:9, 10, ce lecție importantă a învățat Pavel?

2 Pavel a învățat o lecție foarte importantă: o persoană poate fi puternică chiar și atunci când se consideră ‘slabă’. (Citește 2 Corinteni 12:9, 10.) Iehova i-a spus lui Pavel că puterea Sa „este făcută perfectă în slăbiciune”, cu alte cuvinte că El urma să-i dea tăria necesară. Pentru început, să vedem de ce nu ar trebui să ne lăsăm tulburați de insultele împotrivitorilor.

‘ÎMI GĂSESC PLĂCEREA ÎN INSULTE’

3. De ce ne putem găsi plăcerea în insulte?

3 Niciunuia dintre noi nu-i place să fie insultat. Totuși, dacă dușmanii ne insultă, iar noi suntem afectați peste măsură de vorbele lor, am putea să ne descurajăm. (Prov. 24:10) Cum trebuie să considerăm, așadar, insultele celor ce ni se împotrivesc? Asemenea lui Pavel, putem ‘găsi plăcere în insulte’. (2 Cor. 12:10) De ce? Deoarece insultele și împotrivirile sunt o dovadă incontestabilă că suntem discipoli autentici ai lui Isus. (1 Pet. 4:14) El a spus că discipolii săi vor fi persecutați. (Ioan 15:18-20) Și chiar așa li s-a întâmplat creștinilor din secolul I, întrucât persoanele influențate de cultura greacă îi considerau pe creștini lipsiți de inteligență și inferiori. Și unii evrei îi considerau pe creștini, de exemplu pe apostolii Petru și Ioan, „oameni fără instruire și de rând”. (Fap. 4:13) Creștinii păreau a fi persoane neînsemnate deoarece nu aveau influență politică sau putere militară. De aceea, societatea îi disprețuia.

4. Cum au reacționat creștinii din secolul I la acțiunile împotrivitorilor?

4 S-au oprit creștinii din secolul I din activitatea lor din cauza împotrivitorilor? Nicidecum. Apostolii Petru și Ioan, de exemplu, au considerat o onoare să fie persecutați pentru că îl urmau pe Isus și îi răspândeau învățăturile. (Fap. 4:18-21; 5:27-29, 40-42) Discipolii umili din secolul I nu au avut niciun motiv să le fie rușine. Dimpotrivă, pe termen lung, contribuția lor la binele omenirii a fost și va fi mult mai mare decât cea a împotrivitorilor lor. De exemplu, cărțile inspirate ale Bibliei scrise de unii dintre acei creștini le aduc și astăzi speranță și ajutor multor milioane de oameni. Iar Regatul anunțat de ei nu numai că este deja instituit în ceruri, dar va și guverna în curând peste întreaga omenire. (Mat. 24:14) În schimb, Imperiul Roman, puterea politică dominantă din acea vreme, care i-a persecutat pe creștini, a dispărut în negura istoriei. Însă acei creștini loiali sunt acum regi în ceruri, în timp ce persecutorii lor sunt morți, iar, dacă vor fi vreodată înviați, vor fi supuși ai Regatului proclamat chiar de acei creștini pe care i-au urât atât de mult. (Rev. 5:10)

5. În armonie cu Ioan 15:19, de ce sunt disprețuiți membrii poporului lui Dumnezeu?

5 Și astăzi, membrii poporului lui Iehova sunt uneori disprețuiți și ridiculizați, fiind considerați lipsiți de inteligență și slabi. De ce? Deoarece suntem diferiți de cei din jurul nostru. (Rom. 12:2) Noi încercăm să fim umili, smeriți și ascultători, în schimb lumea ridică la rang de virtute mândria, aroganța și spiritul de răzvrătire. În plus, noi nu ne amestecăm în politică și nu ne alăturăm forțelor armate ale niciunei țări. Deoarece nu ne lăsăm presați de lume în tiparul ei, suntem considerați inferiori. (Citește Ioan 15:19.)

6. Ce realizează Iehova prin intermediul poporului său?

6 În pofida a ceea ce crede lumea despre noi, Iehova ne folosește pentru a înfăptui lucruri extraordinare. El realizează cea mai amplă lucrare de predicare din istoria omenirii. Slujitorii săi din prezent produc cele mai traduse și mai răspândite reviste din lume și folosesc Biblia pentru a ajuta milioane de oameni să-și îmbunătățească viața. Tot meritul pentru aceste realizări remarcabile îi revine lui Iehova, care se folosește de un grup de oameni în aparență neînsemnați pentru a realiza lucrări mărețe. Dar ne ajută oare Iehova pe fiecare să fim puternici? Și ce putem face personal pentru a fi ajutați de el? Să observăm în continuare trei lecții pe care le putem învăța de la apostolul Pavel.

SĂ NU NE BIZUIM PE FORȚELE PROPRII

7. Care este una dintre lecțiile pe care le învățăm de la Pavel?

7 Una dintre lecțiile pe care le învățăm de la Pavel este următoarea: Să nu ne bizuim pe forțele sau pe capacitățile noastre când îi slujim lui Iehova. Din punct de vedere omenesc, Pavel avea motive întemeiate să fie mândru și sigur de sine. El crescuse în Tars, capitala unei provincii romane. Tarsul era un oraș prosper și un renumit centru universitar. Pavel era un om instruit, fiind discipolul unuia dintre cei mai respectați conducători evrei ai vremii, pe nume Gamaliel. (Fap. 5:34; 22:3) De asemenea, un timp, Pavel a avut un rol important în comunitatea evreiască. El a spus: „Făceam în iudaism progrese mai mari decât mulți dintre cei de-o vârstă cu mine din națiunea mea”. (Gal. 1:13, 14; Fap. 26:4) Cu toate acestea, Pavel nu s-a bazat pe capacitățile sale.

Pavel a considerat aparentele avantaje oferite de lume drept „gunoaie”, comparativ cu privilegiul de a fi continuator al lui Cristos (Vezi paragraful 8) *

8. În conformitate cu Filipeni 3:8, cum a considerat Pavel lucrurile la care a renunțat și de ce ‘și-a găsit el plăcerea în slăbiciuni’?

8 Pavel a renunțat cu plăcere la lucrurile care l-ar fi făcut să pară important în ochii lumii. De fapt, el a ajuns să considere așa-zisele avantaje pe care le avusese în trecut drept „gunoaie”. (Citește Filipeni 3:8.) Pavel a plătit un preț mare pentru că a devenit continuator al lui Cristos. El a fost urât de conaționalii săi. (Fap. 23:12-14) A fost bătut și închis de concetățenii săi romani. (Fap. 16:19-24, 37) Pe lângă toate acestea, Pavel a fost foarte conștient de limitele sale. (Rom. 7:21-25) Însă el nu s-a lăsat descurajat de împotrivitori sau de propriile imperfecțiuni, ci ‘și-a găsit plăcerea în slăbiciuni’, întrucât, atunci când era „slab”, vedea cum intervenea Iehova în viața sa. (2 Cor. 4:7; 12:10)

9. Cum ar trebui să privim aparentele dezavantaje?

9 Dacă vrem să primim putere de la Iehova, nu trebuie să considerăm că sănătatea, instruirea, mediul cultural sau bogăția sunt indicii ale valorii noastre. Nu acestea sunt lucrurile care ne fac utili în ochii lui Iehova. De fapt, puțini slujitori ai lui Iehova sunt ‘înțelepți din punct de vedere omenesc, cu putere sau de origine nobilă’. Iehova a ales să folosească „lucrurile slabe ale lumii”. (1 Cor. 1:26, 27) Prin urmare, să nu considerăm aparentele dezavantaje pe care le avem drept obstacole în calea serviciului nostru pentru Iehova, ci ocazii de a vedea puterea lui Iehova în acțiune în viața noastră. De exemplu, dacă te simți intimidat de cei care încearcă să te determine să te îndoiești de convingerile tale, roagă-l pe Iehova să-ți dea curaj când trebuie să-ți aperi credința. (Ef. 6:19, 20) Sau, dacă suferi de o boală cronică, roagă-l pe Iehova să-ți dea forța necesară pentru a fi cât mai ocupat în serviciul său. De fiecare dată când vezi cum te ajută Iehova, credința ta se va întări și vei deveni mai puternic.

SĂ ÎNVĂȚĂM DIN EXEMPLELE BIBLICE

10. De ce ar trebui să studiem exemplele de credință din Biblie, precum cele din Evrei 11:32-34?

10 Pavel a fost un cercetător sârguincios al scrierilor sfinte. El a învățat multe lucruri din studierea Cuvântului lui Dumnezeu, inclusiv din exemplul unor slujitori fideli ai lui Iehova despre care a citit. Când le-a scris creștinilor evrei, Pavel i-a îndemnat să se gândească la un șir lung de slujitori fideli ai lui Iehova. (Evr. 11:32-34) Să ne gândim, de pildă, doar la unul dintre aceștia, regele David. El a suportat împotriviri nu numai din partea dușmanilor, ci și din partea unor persoane care, în trecut, îi fuseseră prieteni. Dacă reflectăm la viața lui David, vom înțelege învățămintele pe care le-a tras Pavel din exemplul lui David, precum și modul în care îl putem imita pe Pavel.

Când a mers să-l înfrunte pe Goliat, David a transformat un aparent dezavantaj într-o ocazie de a vedea puterea lui Dumnezeu în acțiune (Vezi paragraful 11)

11. De ce era David în aparență un om „slab”? (Vezi imaginea de pe copertă.)

11 David a fost considerat un om „slab” de puternicul războinic Goliat. Când l-a văzut pe David, Goliat „l-a disprețuit”. Goliat avea o statură impunătoare, era bine echipat și antrenat pentru luptă. În schimb, David era un tânăr lipsit de experiență, care părea neechipat de luptă. Dar David a transformat aparentele sale puncte slabe în puncte forte. El s-a bizuit pe Iehova, iar Iehova i-a dat forța necesară pentru a-l învinge pe Goliat. (1 Sam. 17:41-45, 50)

12. Ce problemă a mai întâmpinat David?

12 David a mai întâmpinat o problemă care l-ar fi putut face să se simtă slab, lipsit de putere. El îi slujea cu loialitate celui pe care Iehova îl numise rege peste Israel, Saul. La început, regele Saul l-a respectat pe David. Mai târziu însă, mândria l-a determinat să fie gelos pe David și să se poarte rău cu el, chiar să încerce să-l ucidă. (1 Sam. 18:6-9, 29; 19:9-11)

13. Cum a reacționat David la modul nedrept în care Saul s-a purtat cu el?

13 În pofida modului nedrept în care Saul s-a purtat cu el, David a continuat să-l respecte pe regele numit de Iehova. (1 Sam. 24:6) David nu l-a învinuit pe Iehova pentru lucrurile rele înfăptuite de Saul, ci s-a încrezut în El, convins fiind că îi va da forța de a depăși acea încercare dificilă. (Ps. 18:1)

14. Asemenea lui David, cu ce situație s-a confruntat Pavel?

14 Apostolul Pavel s-a confruntat cu o situație asemănătoare. Dușmanii lui erau mult mai puternici decât el. Mulți conducători influenți din zilele sale îl urau. Adesea, ei puneau să fie bătut și aruncat în închisoare. Asemenea lui David, Pavel a suferit din cauza celor care ar fi trebuit să-i fie prieteni. Unii membri ai congregației creștine chiar i s-au împotrivit. (2 Cor. 12:11; Filip. 3:18) Dar Pavel a triumfat asupra tuturor celor care au luptat împotriva lui. În ce sens? El a continuat să predice în pofida opoziției și le-a fost loial fraților și surorilor de credință chiar și atunci când aceștia l-au dezamăgit. Și, mai presus de toate, i-a fost fidel lui Dumnezeu până la sfârșitul vieții. (2 Tim. 4:8) Pavel a reușit să depășească toate inconvenientele bazându-se nu pe forțele sale, ci pe ajutorul lui Iehova.

Să fim respectuoși și amabili când le aducem argumente celor care nu sunt de acord cu convingerile noastre creștine (Vezi paragraful 15) *

15. Care este obiectivul nostru și cum îl putem atinge?

15 Suporți și tu insulte sau persecuții din partea colegilor de clasă ori de muncă sau din partea familiei tale care nu este la adevăr? Ai fost tratat rău de cineva din congregație? În acest caz, gândește-te la David și la Pavel. Poți „învinge răul prin bine”. (Rom. 12:21) Când oamenii ni se împotrivesc, nu trebuie să luptăm împotriva lor, așa cum a făcut David, ci trebuie să învingem răul sădindu-le în minte și în inimă adevărul din Cuvântul lui Dumnezeu. Putem atinge acest obiectiv apelând la Biblie atunci când le răspundem oamenilor la întrebări, fiind respectuoși și amabili cu cei care nu se poartă frumos cu noi și făcându-le bine tuturor, inclusiv dușmanilor. (Mat. 5:44; 1 Pet. 3:15-17)

SĂ ACCEPTĂM AJUTORUL OFERIT DE ALȚII

16, 17. Ce nu a uitat niciodată Pavel?

16 Înainte să devină discipol al lui Cristos, apostolul Pavel a fost un tânăr batjocoritor, care îi persecuta pe continuatorii lui Isus. (Fap. 7:58; 1 Tim. 1:13) Isus însuși l-a oprit pe Pavel, cunoscut atunci drept Saul, să persecute congregația creștină. Isus i-a vorbit lui Pavel din ceruri și l-a lovit cu orbire. Pentru a-și recăpăta vederea, Pavel a primit ajutor exact de la cei pe care îi persecutase. El a acceptat cu umilință ajutorul unui discipol pe nume Anania și, astfel, și-a recăpătat vederea. (Fap. 9:3-9, 17, 18)

17 Chiar dacă, mai târziu, Pavel a devenit un membru de seamă al congregației creștine, el nu a uitat niciodată lecția pe care a primit-o de la Isus în timp ce mergea spre Damasc. Pavel și-a păstrat umilința și a fost dispus să accepte ajutorul fraților și al surorilor sale de credință, recunoscând că aceștia au devenit pentru el ‘un ajutor care l-a întărit’. (Col. 4:10, 11)

18. De ce am putea refuza ajutorul altora?

18 Ce putem învăța de la Pavel? Când am început să studiem adevărul, probabil că am fost dispuși să primim ajutor din partea altora, fiind conștienți că eram copii din punct de vedere spiritual și că aveam multe de învățat. (1 Cor. 3:1, 2) Dar ce putem spune despre noi în prezent? Dacă îi slujim deja lui Iehova de mulți ani și am dobândit multă experiență, poate că nu mai suntem la fel de dispuși să acceptăm ajutorul altora, mai ales al unor persoane care sunt de mai puțin timp la adevăr. Însă Iehova se folosește de frații și de surorile noastre pentru a ne întări. (Rom. 1:11, 12) Dacă vrem să primim forță de la Iehova, trebuie să acceptăm acest ajutor.

19. De ce a putut realiza Pavel multe lucruri excepționale?

19 După ce a devenit creștin, Pavel a realizat lucruri excepționale deoarece a înțeles că succesul nu depinde de forța fizică, instruirea, bogăția sau mediul social al unei persoane, ci de umilință și de încrederea în Iehova. Prin urmare, să urmăm îndeaproape modelul lui Pavel: 1) bizuindu-ne pe Iehova, 2) învățând din exemplele biblice și 3) acceptând ajutorul colaboratorilor noștri creștini. În felul acesta, oricât de slabi am putea să ne simțim, Iehova ne va face puternici.

CÂNTAREA 71 Noi suntem armata lui Iehova!

^ par. 5 În acest articol vom vorbi despre exemplul apostolului Pavel. Dacă suntem umili, Iehova ne va da tăria de care avem nevoie când suntem ridiculizați sau când ne simțim lipsiți de valoare.

^ par. 1 NOTĂ EXPLICATIVĂ: Ne putem simți slabi din diverse motive: suntem imperfecți, săraci, bolnavi sau nu avem multă instruire. În plus, dușmanii încearcă să ne facă să ne simțim ‘slabi’, sau lipsiți de valoare, agresându-ne verbal ori fizic.

^ par. 57 LEGENDA IMAGINII: Când a început să depună mărturie despre Cristos, Pavel a lăsat în urmă tot ce implica viața de fariseu, inclusiv sulurile laice și filacterele.

^ par. 61 LEGENDA IMAGINII: Colegii de muncă fac presiuni asupra unui frate ca să participe la aniversarea zilei de naștere a unui coleg.