ARTICOLUL DE STUDIU 30

Să umblăm în continuare în adevăr

Să umblăm în continuare în adevăr

„Pentru mine nu este bucurie mai mare decât aceasta: să aud despre copiii mei că umblă în continuare în adevăr.” (3 IOAN 4)

CÂNTAREA 54 „Iată calea!”

PREZENTARE *

1. În conformitate cu 3 Ioan 3, 4, ce anume ne aduce bucurie?

SĂ NE imaginăm bucuria pe care a simțit-o apostolul Ioan când a auzit că aceia pe care îi ajutase să învețe adevărul continuau să-i slujească cu fidelitate lui Iehova. Acei creștini loiali, pe care Ioan îi considera copiii săi spirituali, aveau multe probleme, iar Ioan se străduia din răsputeri să le întărească credința. Și noi suntem bucuroși când copiii noștri, naturali sau spirituali, se dedică lui Iehova și perseverează în serviciul pe care i-l aduc. (Citește 3 Ioan 3, 4.)

2. Care a fost scopul scrisorilor lui Ioan?

2 În anul 98 e.n., se pare că Ioan locuia în Efes sau în apropierea acestuia. Probabil că el se mutase acolo după exilul pe insula Patmos. Aproximativ în același an, spiritul sfânt al lui Iehova l-a impulsionat să scrie trei scrisori. Scopul celor trei scrisori a fost acela de a-i încuraja pe creștinii loiali să-și păstreze credința în Isus și să umble în continuare în adevăr.

3. La ce întrebări vom răspunde în continuare?

3 Ioan, ultimul apostol rămas în viață, era îngrijorat din cauza influenței negative pe care învățătorii falși o aveau asupra congregațiilor. * (1 Ioan 2:18, 19, 26) Acei apostați pretindeau că îl cunosc pe Dumnezeu, dar nu ascultau de poruncile lui. Să analizăm sfaturile inspirate pe care Ioan li le-a dat creștinilor. Pe parcursul acestei analize, vom răspunde la trei întrebări: Ce înseamnă a umbla în adevăr? Ce obstacole am putea să întâmpinăm? Cum ne putem ajuta unii pe alții să rămânem în adevăr?

CE ÎNSEAMNĂ A UMBLA ÎN ADEVĂR?

4. În armonie cu 1 Ioan 2:3-6 și 2 Ioan 4, 6, ce trebuie să facem pentru a umbla în adevăr?

4 Pentru a umbla în adevăr, trebuie să cunoaștem învățăturile pe care le conține Biblia, Cuvântul lui Dumnezeu. În plus, trebuie ‘să respectăm poruncile’ lui Iehova. (1 Ioan 2:3-6; 2 Ioan 4, 6) Isus ne-a lăsat un exemplu perfect în ce privește ascultarea de Iehova. Prin urmare, una dintre modalitățile prin care ascultăm de Iehova este aceea de a călca pe urmele lui Isus cât mai exact cu putință. (Ioan 8:29; 1 Pet. 2:21)

5. Cu privire la ce anume trebuie să ne convingem?

5 Pentru a continua să umblăm în adevăr, trebuie să fim convinși că Iehova este Dumnezeul adevărului și că tot ce ne spune el prin intermediul Cuvântului său, Biblia, este adevărat. De asemenea, trebuie să fim ferm convinși că Isus este promisul Mesia. În prezent, mulți oameni se îndoiesc că Isus a fost uns Rege al Regatului lui Dumnezeu. Așa cum a avertizat Ioan, există „mulți amăgitori”, care pot să-i inducă în eroare pe cei care nu sunt pregătiți să apere adevărul despre Iehova și despre Isus. (2 Ioan 7-11) Ioan a scris: „Cine este mincinosul dacă nu cel care neagă că Isus este Cristosul?”. (1 Ioan 2:22) Vom evita să fim amăgiți doar dacă studiem Cuvântul lui Dumnezeu, ceea ce ne va ajuta să-i cunoaștem mai bine pe Iehova și pe Isus. (Ioan 17:3) Și doar așa ne vom convinge că deținem adevărul.

CE OBSTACOLE AM PUTEA SĂ ÎNTÂMPINĂM?

6. Ce anume i-ar putea împiedica pe tinerii creștini să umble în adevăr?

6 Toți creștinii trebuie să vegheze pentru a nu fi induși în eroare de filozofia umană. (1 Ioan 2:26) Dar îndeosebi tinerii creștini trebuie să fie atenți la acest pericol. Alexia *, o soră de 25 de ani din Franța, spune: „Când eram la școală, concepțiile lumii, precum teoria evoluției și ideile filozofice, m-au determinat să am îndoieli cu privire la adevăr. Cu timpul, au început să-mi placă acele idei. Dar mi-am dat seama că nu era corect să ignor Biblia și să cred tot ce-mi spuneau profesorii”. Apoi ea a studiat cartea „Cum a apărut viața – prin evoluție sau prin creație?”. După câteva săptămâni, îndoielile i s-au spulberat. Alexia spune: „M-am convins că Biblia conține adevărul și mi-am dat seama că, numai dacă voi trăi la înălțimea normelor ei, voi avea bucurie și pace”.

7. La ce tentație trebuie să rezistăm și de ce?

7 Toți creștinii, tineri sau vârstnici, trebuie să reziste tentației de a duce o viață duplicitară. Ioan a subliniat faptul că nu putem să umblăm în adevăr și, totodată, să ducem o viață imorală. (1 Ioan 1:6) Dacă vrem să primim aprobarea lui Iehova acum și în viitor, trebuie să nu uităm că Iehova vede tot ce facem și să ne comportăm ca atare. Chiar dacă oamenii nu pot vedea ceea ce facem în secret, Iehova vede totul. (Evr. 4:13)

8. Ce trebuie să respingem?

8 Trebuie să respingem mentalitatea lumii cu privire la păcat. Apostolul Ioan a scris: „Dacă spunem: «N-avem păcat», ne înșelăm singuri”. (1 Ioan 1:8) În zilele lui Ioan, apostații pretindeau că cineva putea să ducă intenționat o viață păcătoasă și, în același timp, să fie prieten cu Dumnezeu. În prezent, trăim în mijlocul unor oameni care au o mentalitate asemănătoare. Mulți pretind că au credință în Dumnezeu, dar nu sunt de acord cu punctul său de vedere cu privire la păcat, îndeosebi cu cel referitor la sexualitate. Comportamentele sexuale pe care Iehova le consideră un păcat sunt pentru acești oameni preferințe personale sau stiluri de viață alternative.

Dragi tineri, încercați să aveți convingeri biblice ferme cu privire la ce este bine și rău din punct de vedere moral, astfel încât să vă puteți apăra credința! (Vezi paragraful 9) *

9. Ce beneficii au tinerii care nu fac rabat de la convingerile lor bazate pe Biblie?

9 În special creștinilor tineri le-ar putea fi greu să-și păstreze un punct de vedere corect față de sexualitate când colegii de școală sau de muncă încearcă să-i convingă să-și schimbe concepția cu privire la acest subiect. Aleksandar a trecut printr-o astfel de experiență. El își amintește: „Unele colege de școală au încercat să mă convingă să am relații sexuale cu ele. Îmi ziceau că sunt homosexual deoarece nu aveam prietenă”. Treci și tu printr-o astfel de încercare? Atunci nu uita că, dacă nu vei face rabat de la convingerile tale bazate pe Biblie, îți vei păstra respectul de sine, sănătatea, echilibrul emoțional și prietenia cu Iehova. Și, ori de câte ori te vei împotrivi ispitelor, îți va fi mai ușor să faci ce este bine. De asemenea, nu uita că mentalitatea deformată a lumii cu privire la sexualitate provine de la Satan. Prin urmare, de fiecare dată când refuzi să faci compromis, ‘îl învingi pe cel rău’. (1 Ioan 2:14)

10. Cum ne ajută 1 Ioan 1:9 să-i slujim lui Iehova cu o conștiință curată?

10 Iehova are dreptul să stabilească ce înseamnă o conduită păcătoasă, iar noi ne străduim din răsputeri să nu păcătuim. Dacă păcătuim, totuși, ne mărturisim păcatul înaintea lui Iehova în rugăciune. (Citește 1 Ioan 1:9.) Iar, în cazul în care comitem un păcat grav, apelăm la ajutorul bătrânilor, care sunt numiți de Iehova să ne poarte de grijă. (Iac. 5:14-16) Însă nu ar trebui să ne lăsăm măcinați de sentimente de vinovăție din cauza păcatelor comise în trecut. Iubitorul nostru Tată ceresc ne-a pus la dispoziție jertfa de răscumpărare a Fiului său pentru ca păcatele noastre să poată fi iertate. Iehova promite că ne va ierta dacă ne căim de păcate și în mod sigur se va ține de cuvânt. Prin urmare, nu există nimic care să ne împiedice să-i slujim lui Iehova cu o conștiință curată. (1 Ioan 2:1, 2, 12; 3:19, 20)

11. Cum să ne ocrotim mintea de învățăturile care ar putea să ne slăbească credința?

11 Trebuie să respingem învățăturile apostate. Încă de la întemeierea congregației creștine, Diavolul se folosește de mulți înșelători pentru a sădi îndoieli în mintea slujitorilor lui Iehova. Din acest motiv, trebuie să știm să deosebim adevărul de minciună. * Dușmanii ar putea să se folosească de internet sau de rețelele de socializare pentru a ne slăbi încrederea în Iehova și iubirea pentru frați. Să nu uităm însă cine se ascunde în spatele acestei propagande și s-o respingem! (1 Ioan 4:1, 6; Rev. 12:9)

12. De ce ar trebui să ne consolidăm credința în adevărurile pe care le-am învățat?

12 Pentru a rezista atacurilor lui Satan, trebuie să ne adâncim încrederea în Isus și în rolul pe care îl joacă el în îndeplinirea voinței lui Iehova. De asemenea, trebuie să avem încredere în singurul canal pe care Iehova îl folosește în prezent. (Mat. 24:45-47) Ne întărim încrederea studiind cu regularitate Cuvântul lui Dumnezeu. Astfel, credința noastră va fi asemenea unui pom care are rădăcinile adânc înfipte în pământ. Pavel a făcut o comparație asemănătoare când a scris congregației din Colose: „Așa cum l-ați primit pe Cristos Isus, Domnul, așa să continuați să umblați în unitate cu el, înrădăcinați și zidiți în el, fermi în credință”. (Col. 2:6, 7) Dacă ne străduim din răsputeri să ne consolidăm credința, Satan sau susținătorii săi nu vor putea să ne împiedice să umblăm în adevăr. (2 Ioan 8, 9)

13. La ce ar trebui să ne așteptăm și de ce?

13 Trebuie să ne așteptăm să fim urâți de lume. (1 Ioan 3:13) Ioan ne avertizează că „întreaga lume zace în puterea celui rău”. (1 Ioan 5:19) Pe măsură ce acest sistem se apropie de sfârșit, Satan este din ce în ce mai furios. (Rev. 12:12) El recurge nu numai la forme subtile de atac, precum imoralitatea sexuală sau minciunile apostaților, ci și la atacuri directe, cum sunt persecuțiile aprige. Satan știe că i-a mai rămas puțin timp pentru a încerca să zădărnicească lucrarea noastră de predicare sau pentru a încerca să ne distrugă credința. Din acest motiv, în unele țări, activitatea noastră este restricționată sau interzisă. Însă frații din aceste țări nu abandonează lupta, demonstrând astfel că, indiferent de încercările pe care cel rău le aduce asupra noastră, noi nu renunțăm la credință.

SĂ NE AJUTĂM UNII PE ALȚII SĂ RĂMÂNEM ÎN ADEVĂR

14. Care este una dintre modalitățile prin care ne putem ajuta frații și surorile să rămână în adevăr?

14 Pentru a ne ajuta frații și surorile să rămână în adevăr, trebuie să manifestăm compasiune. (1 Ioan 3:10, 11, 16-18) Trebuie să ne iubim unii pe alții nu numai când ne merge bine, ci și când se ivesc probleme. De exemplu, cunoști un frate sau o soră care și-a pierdut pe cineva drag în moarte și care are nevoie de alinare sau de ajutor practic? Sau ai auzit că unii frați și-au pierdut bunurile în urma unui dezastru natural și că au nevoie de ajutor pentru a reclădi sala Regatului sau propriile case? Ne putem arăta iubirea profundă și compasiunea față de frații și surorile noastre nu numai prin cuvinte, ci, mai ales, prin fapte.

15. În conformitate cu 1 Ioan 4:7, 8, ce trebuie să facem?

15 Îl imităm pe iubitorul nostru Tată ceresc când ne arătăm iubire unii altora. (Citește 1 Ioan 4:7, 8.) Un mod important de a ne arăta iubire este acela de a ne ierta unii pe alții. De exemplu, poate că unii ne-au rănit sufletește, dar apoi și-au cerut scuze. Arătăm că-i iubim dacă îi iertăm și uităm răul pe care ni l-au făcut. (Col. 3:13) Un frate pe nume Aldo a trecut printr-o astfel de încercare când a auzit că un frate pe care îl respecta a făcut un comentariu ofensator cu privire la etnia sa. El povestește: „L-am rugat de mai multe ori pe Iehova să mă ajute să nu dezvolt sentimente negative față de acest frate”. Dar Aldo a mai făcut ceva. S-a hotărât să-l invite pe fratele respectiv să meargă în lucrare cu el. În timp ce erau în predicare, Aldo i-a explicat fratelui cât de mult îl răniseră remarcile lui. „Când a auzit că am fost profund rănit de comentariul său jignitor, spune Aldo, fratele și-a cerut scuze. Am simțit din tonul vocii sale că regreta sincer ce spusese. Ne-am despărțit prieteni și am șters totul cu buretele.”

16, 17. Care ar trebui să fie hotărârea noastră?

16 Apostolul Ioan s-a îngrijit cu multă iubire de sănătatea spirituală a fraților săi, ceea ce reiese foarte clar din sfaturile pe care le-a dat în cele trei scrisori inspirate. Ce încurajare este pentru noi să știm că frați și surori iubitori asemenea lui Ioan sunt unși să domnească alături de Cristos în ceruri! (1 Ioan 2:27)

17 Așadar, să ne însușim sfaturile pe care le-am primit în acest articol. Să fim hotărâți să umblăm în adevăr și să ascultăm de Iehova în toate aspectele vieții. Să studiem Cuvântul său și să ne punem încrederea în el. Să ne clădim o credință puternică în Isus. Să respingem filozofiile omenești și învățăturile apostate. Să rezistăm presiunilor de a duce o viață duplicitară și de a păcătui. Să trăim la înălțimea normelor morale ale lui Iehova. Și, nu în ultimul rând, să ne ajutăm frații și surorile să rămână tari în credință iertându-i pe cei care ne rănesc și ajutându-i pe cei aflați în nevoie. Astfel, în pofida încercărilor prin care trecem, vom continua să umblăm în adevăr.

CÂNTAREA 135 Iehova te roagă: „Fiul meu, fii înțelept”

^ par. 5 Trăim într-o lume stăpânită de tatăl minciunii, Satan, și ducem o luptă constantă pentru a umbla în adevăr. Creștinii de la sfârșitul secolului I e.n. au întâmpinat aceeași dificultate. Pentru a veni în ajutorul lor, dar și al nostru, Iehova l-a inspirat pe apostolul Ioan să scrie trei scrisori. Conținutul acestor scrisori ne va ajuta să identificăm obstacolele ce ne stau în cale și să învățăm să le depășim.

^ par. 6 Unele nume au fost schimbate.

^ par. 11 Vezi articolul de studiu „Cunoști toate datele problemei?”, apărut în Turnul de veghe din august 2018.

^ par. 59 DESCRIEREA IMAGINII: La școală, o soră tânără este bombardată cu imagini și scene care promovează homosexualitatea. (În unele culturi, culorile curcubeului sunt o marcă a orientării homosexuale.) Mai târziu, ea face cercetări minuțioase pentru a-și întări convingerile, ceea ce o ajută să poată lua o decizie corectă.