ARTICOLUL DE STUDIU 31
Rugăciunea, un privilegiu pe care trebuie să-l prețuim
„Rugăciunea mea să fie înaintea ta ca tămâia atent pregătită.” (PS. 141:2)
CÂNTAREA 50 Rugăciunea mea de dedicare
PREZENTARE *
1. Cum ar trebui să privim rugăciunea?
FIECARE dintre noi avem onoarea extraordinară de a ne adresa Creatorului cerului și al pământului. Să ne gândim: Ne putem deschide inima înaintea lui Iehova oricând și în orice limbă, fără să avem nevoie de o programare. Putem să ne rugăm de pe patul spitalului sau din celula închisorii, fiind convinși că Tatăl nostru iubitor ne ascultă. Rugăciunea este deci un privilegiu extraordinar, pe care nu am vrea să-l luăm de la sine înțeles.
2. Cum a arătat regele David că prețuia privilegiul de a se ruga?
2 Regele David a prețuit privilegiul de a se ruga. El i-a spus lui Iehova: „Rugăciunea mea să fie înaintea ta ca tămâia atent pregătită”. (Ps. 141:1, 2) Pe vremea lui David, tămâia sfântă, folosită de preoți în cadrul închinării, era pregătită cu meticulozitate. (Ex. 30:34, 35) Comparând rugăciunea cu tămâia, David a arătat că dorea să se gândească cu atenție la ce avea să-i spună Tatălui său ceresc în rugăciune. La fel ca David, și noi dorim ca rugăciunile noastre atent pregătite să-i fie plăcute lui Iehova.
3. Ce atitudine ar trebui să avem când ne adresăm lui Iehova în rugăciune și de ce?
3 Când ne rugăm, trebuie să avem o atitudine plină de respect, evitând să fim prea familiari. Să ne gândim la viziunile impresionante pe care le-au primit Isaia, Ezechiel, Daniel și Ioan. Deși conțin elemente diferite, ele au ceva în comun: îl prezintă pe Iehova ca pe un Rege maiestuos. Isaia îl vede pe Iehova „stând pe un tron măreț și înălțat”. (Is. 6:1-3) Ezechiel îl vede stând pe carul său ceresc, înconjurat de „o strălucire ca aceea a unui curcubeu”. (Ezec. 1:26-28) Daniel îl vede pe „Cel Bătrân de Zile” îmbrăcat în haine albe; din tronul Său ies flăcări de foc. (Dan. 7:9, 10) Ioan îl vede pe Iehova stând pe un tron înconjurat de un superb curcubeu asemănător unui smarald. (Rev. 4:2-4) Meditând la gloria inegalabilă a lui Iehova, înțelegem că rugăciunea este un privilegiu extraordinar, care presupune o atitudine plină de venerație. Dar ce trebuie să includă rugăciunile noastre?
„VOI AȘA SĂ VĂ RUGAȚI”
4. Ce învățăm din cuvintele de început ale rugăciunii-model? (Matei 6:9, 10)
4 În Predica de pe munte, Isus și-a învățat discipolii să se roage într-un mod plăcut lui Dumnezeu. (Matei 6:9, 10.) După ce a spus „voi așa să vă rugați”, Isus a menționat mai întâi chestiuni importante, care au legătură directă cu scopul lui Iehova: sfințirea numelui Său, venirea Regatului – care îi va distruge pe toți dușmanii lui Dumnezeu – și binecuvântările pe care El dorește să le aducă asupra întregului pământ. Când menționăm în rugăciune aceste aspecte, arătăm că voința lui Dumnezeu este importantă pentru noi.
5. Este potrivit să ne rugăm pentru chestiuni personale?
5 În a doua parte a rugăciunii, Isus a arătat că este potrivit să ne rugăm pentru chestiuni personale. Astfel, îi putem cere lui Iehova să ne dea hrana zilnică, să ne ierte păcatele, să ne apere de ispite și să ne elibereze de cel rău. (Mat. 6:11-13) Când îi adresăm lui Iehova astfel de cereri, recunoaștem că depindem de el și că vrem să avem aprobarea lui.
6. Ar trebui să ne rugăm doar pentru lucrurile menționate în rugăciunea-model? Explicați.
6 Isus nu se aștepta ca această rugăciune să fie repetată cuvânt cu cuvânt de continuatorii săi. În rugăciunile pe care le-a rostit în alte ocazii, el a menționat și alte chestiuni care îl preocupau la momentul respectiv. (Mat. 26:39, 42; Ioan 17:1-26) În mod asemănător, și noi ne putem ruga pentru orice lucru care ne îngrijorează. Când trebuie să luăm o decizie, ne putem ruga pentru înțelepciune și pricepere. (Ps. 119:33, 34) Când primim o însărcinare dificilă, ne putem ruga pentru perspicacitate și discernământ. (Prov. 2:6) Părinții se pot ruga pentru copii, copiii pentru părinți și toți putem și trebuie să ne rugăm pentru cei cu care studiem Biblia și pentru cei cărora le predicăm. Însă rugăciunile noastre nu trebuie să se limiteze la cereri.
7. De ce ar trebui să-i aducem laude lui Iehova când ne rugăm?
7 Când ne rugăm, nu ar trebui să uităm să-i aducem laude lui Iehova. El le merită mai mult decât oricine altcineva. Iehova este ‘bun și gata să ierte’, „îndurător și plin de compasiune”, „încet la mânie și bogat în iubire loială și fidelitate”. (Ps. 86:5, 15) Așadar, avem toate motivele să-i aducem laude lui Iehova pentru calitățile sale și pentru modul său de a acționa!
8. Pentru ce îi putem mulțumi lui Iehova în rugăciune? (Psalmul 104:12-15, 24)
8 Pe lângă laude, vrem să-i aducem mulțumiri lui Iehova pentru darurile sale minunate. De exemplu, îi putem mulțumi pentru paleta nesfârșită de culori a florilor, pentru varietatea de alimente delicioase și pentru compania înviorătoare a prietenilor. Tatăl nostru iubitor ne oferă aceste daruri și multe altele doar pentru a ne face fericiți. (Ps. 104:12-15, 24) Mai important, îi mulțumim lui Iehova pentru hrana spirituală pe care ne-o dă cu generozitate și pentru viitorul minunat pe care ni l-a promis.
9. Ce am putea face pentru a nu uita să-i aducem mulțumiri lui Iehova? (1 Tesaloniceni 5:17, 18)
9 Am putea uita cu ușurință să-i mulțumim lui Iehova pentru ceea ce face pentru noi. Cum putem evita această situație? O sugestie este aceea de a face o listă cu cereri concrete pe care i le-am adresat lui Iehova și să o verificăm cu regularitate pentru a vedea cum ne-a răspuns la ele. Apoi, să ne exprimăm recunoștința în rugăciune pentru ajutorul primit. (1 Tes. 5:17, 18) Ne putem întreba: Cum ne simțim când alții își manifestă recunoștința față de noi? Evident, suntem bucuroși și ne simțim apreciați. În mod asemănător, Iehova este bucuros când nu uităm să-i mulțumim pentru că ne-a răspuns la rugăciuni. (Col. 3:15) Însă mai există un motiv important pentru care trebuie să-i aducem mulțumiri lui Dumnezeu.
SĂ-I MULȚUMIM LUI IEHOVA PENTRU FIUL SĂU MULT IUBIT
10. Potrivit cu 1 Petru 2:21, de ce ar trebui să-i mulțumim lui Iehova pentru Isus?
10 Un alt motiv pentru care ar trebui să-i mulțumim lui Iehova este acela că l-a trimis pe pământ pe Fiul său iubit ca să fie un model perfect pentru noi. (1 Petru 2:21) Studiind viața lui Isus, învățăm multe despre Iehova și despre modul în care îi putem fi plăcuți. Dacă manifestăm credință în jertfa de răscumpărare a lui Cristos, putem să ne bucurăm de o prietenie strânsă cu Iehova Dumnezeu și să fim în pace cu el. (Rom. 5:1)
11. Ce rol are Isus în ce privește rugăciunile?
11 Îi mulțumim lui Iehova și pentru că ne putem ruga prin intermediul Fiului său. Tot prin intermediul lui, Iehova ne îndeplinește cererile. Dumnezeu ascultă rugăciunile făcute în numele lui Isus și răspunde la ele. Isus a spus: „Orice veți cere în numele meu, voi face, pentru ca Tatăl să fie glorificat prin Fiul”. (Ioan 14:13, 14)
12. Ce alt motiv avem să-i mulțumim lui Iehova pentru Fiul său?
12 Iehova ne iartă păcatele în baza jertfei de răscumpărare a lui Isus. În Biblie, despre Isus se spune că este Mare Preot și că stă „la dreapta tronului Măreției, în ceruri”. (Evr. 8:1) Isus este ‘ajutorul pe care îl avem la Tatăl’. (1 Ioan 2:1) Cât de recunoscători îi suntem lui Iehova fiindcă a numit un Mare Preot plin de empatie, care ne înțelege slăbiciunile și „pledează pentru noi”! (Rom. 8:34; Evr. 4:15) Întrucât suntem imperfecți, fără jertfa lui Isus nu am putea să ne adresăm lui Iehova în rugăciune. Suntem conștienți că niciodată nu ne vom putea arăta pe deplin recunoștința pentru cadoul prețios oferit de Iehova: Fiul său iubit!
SĂ NE RUGĂM PENTRU FRAȚII ȘI SURORILE DE CREDINȚĂ
13. Cum a arătat Isus în noaptea dinaintea morții sale că își iubea mult discipolii?
13 În noaptea dinaintea morții sale, Isus s-a rugat îndelung pentru discipoli, cerându-i Tatălui său ‘să vegheze asupra lor din cauza celui rău’. (Ioan 17:15) Deși știa că, în scurt timp, avea să treacă printr-o încercare grea, Isus s-a gândit mai degrabă la binele apostolilor săi. Câtă iubire le-a arătat Isus!
14. Cum ne putem arăta iubirea pentru frați și surori?
14 La fel ca Isus, nu ne gândim doar la propriile necesități. Dimpotrivă, ne rugăm cu regularitate pentru frații și surorile noastre. Astfel, respectăm porunca lui Isus de a ne iubi unii pe alții și îi arătăm lui Iehova cât de mult îi prețuim pe colaboratorii creștini. (Ioan 13:34) Nu am vrea să considerăm că rugăciunile pentru frații noștri sunt o pierdere de timp. În Cuvântul său, Iehova ne spune că „implorarea unui om drept are mare putere”. (Iac. 5:16)
15. De ce au nevoie frații de credință de rugăciunile noastre?
15 Frații de credință au nevoie de rugăciunile noastre deoarece trec prin multe încercări. Îl putem ruga pe Iehova să-i ajute să facă față bolilor, dezastrelor naturale, războaielor civile, persecuțiilor sau altor greutăți. Ne putem ruga și pentru frații și surorile care, plini de altruism, iau parte la operațiunile de ajutorare a celor aflați în nevoie. Cunoști și tu o persoană care trece prin astfel de încercări? Dacă da, ai putea să o menționezi cu numele în rugăciunile tale personale? Când îl rugăm pe Iehova să îi ajute pe acești frați să persevereze, dăm dovadă de o iubire frățească autentică.
16. De ce ar trebui să ne rugăm pentru frații cu responsabilități?
16 Frații care au responsabilități în congregație prețuiesc rugăciunile rostite în favoarea lor, care îi ajută foarte mult. Și apostolul Pavel a fost conștient că avea nevoie ca alții să se roage în favoarea lui. El a scris: „Rugați-vă și pentru mine ca, atunci când îmi deschid gura, să mi se dea cuvinte potrivite ca să pot vorbi cu îndrăzneală, făcând cunoscut secretul sacru al veștii bune”. (Ef. 6:19) Și în prezent, în fruntea congregației sunt mulți frați care lucrează din greu. Ne arătăm iubirea pentru ei când îl rugăm pe Iehova să le binecuvânteze munca.
CÂND ÎI REPREZENTĂM PE ALȚII ÎN RUGĂCIUNE
17, 18. În ce situații am putea să-i reprezentăm pe alții în rugăciune și ce ar trebui să avem în vedere?
17 Uneori, avem ocazia de a ne ruga în numele altora. De exemplu, o soră care conduce un studiu biblic ar putea să o invite pe sora care o însoțește să spună o rugăciune. Probabil că aceasta nu o cunoaște prea bine pe elevă, de aceea ar putea prefera să spună rugăciunea de încheiere. Astfel, cuvintele ei vor reflecta mai bine necesitățile elevei.
18 Un frate ar putea fi numit să spună rugăciunea la o întrunire pentru serviciul de teren sau la o întrunire a congregației. Când primește acest privilegiu, este important să aibă în vedere scopul întrunirii respective. De asemenea, trebuie să țină cont că rugăciunea nu este un mijloc prin care se dau sfaturi sau se fac anunțuri. De regulă, la întrunirile congregației, sunt alocate, în total, cinci minute pentru cântare și rugăciune. De aceea, fratele care rostește rugăciunea nu trebuie să folosească „multe cuvinte”, îndeosebi dacă spune rugăciunea de la începutul întrunirii. (Mat. 6:7)
RUGĂCIUNEA, O PRIORITATE ÎN VIAȚA NOASTRĂ
19. Ce ne va ajuta să fim pregătiți pentru ziua de judecată a lui Iehova?
19 Pe măsură ce ziua de judecată a lui Iehova se apropie, trebuie să acordăm rugăciunii o importanță și mai mare. În această privință, Isus a spus: „Rămâneți deci treji, făcând tot timpul implorări, ca să reușiți să scăpați de toate aceste lucruri care trebuie să se întâmple”. (Luca 21:36) Rugăciunile rostite cu regularitate ne vor ajuta să rămânem treji pe plan spiritual, iar ziua lui Iehova nu ne va lua prin surprindere.
20. Cum pot fi rugăciunile noastre ca tămâia parfumată?
20 Ce idei am analizat în acest articol? Am înțeles că rugăciunea este un privilegiu foarte valoros. Punctul central al rugăciunilor noastre trebuie să fie acele chestiuni care au legătură directă cu scopul lui Iehova. De asemenea, este important să ne exprimăm recunoștința pentru Fiul lui Dumnezeu și pentru domnia Regatului său. Ne putem ruga pentru colaboratorii creștini și pentru necesitățile noastre fizice și spirituale. Când ne gândim cu atenție la ideile pe care i le vom spune lui Iehova în rugăciune, arătăm că prețuim acest privilegiu. Iehova ‘își va găsi plăcerea în rugăciunile noastre’, care vor fi ca tămâia parfumată înaintea lui. (Prov. 15:8)
CÂNTAREA 45 Cugetarea inimii mele
^ Prețuim nespus de mult privilegiul de a ne adresa lui Iehova în rugăciune. Dorim ca rugăciunile noastre să-i fie plăcute, asemenea tămâii parfumate. În acest articol, vom vedea ce este potrivit să includem în rugăciune. Mai mult, vom analiza câteva aspecte de care trebuie să ținem cont când îi reprezentăm pe alții în rugăciune.
^ LEGENDA IMAGINILOR: Un soț se roagă împreună cu soția lui pentru siguranța copilului lor la școală, pentru un părinte bolnav și pentru progresul unei persoane care studiază Biblia.
^ LEGENDA IMAGINILOR: Un frate tânăr îi mulțumește lui Iehova pentru jertfa de răscumpărare a lui Isus, pentru planeta noastră frumoasă și pentru hrana delicioasă.
^ LEGENDA IMAGINILOR: O soră îl roagă pe Iehova să le dea fraților din Corpul de Guvernare spiritul său sfânt și să-i ajute pe cei care suferă în urma dezastrelor naturale sau a persecuției.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)