ARTICOLUL DE STUDIU 27
CÂNTAREA 73 Dă-ne curaj!
Fii curajos, la fel ca Țadoc!
„Țadoc [era] un tânăr puternic și curajos.” (1 CRON. 12:28)
IDEEA PRINCIPALĂ
Vom observa cum ne poate ajuta exemplul lui Țadoc să manifestăm curaj.
1, 2. Cine era Țadoc? (1 Cronici 12:22, 26-28)
SĂ NE imaginăm scena. Peste 340 000 de bărbați s-au adunat pentru a-l face pe David rege peste tot Israelul. Timp de trei zile, pe dealurile stâncoase ale Hebronului au răsunat conversații animate, cântece de laudă și râsetele pline de bucurie ale bărbaților Israelului. (1 Cron. 12:39) Acolo era și Țadoc, un tânăr care ar fi putut trece cu ușurință neobservat în acea mulțime mare. Iehova însă l-a observat și a vrut să-l remarcăm și noi. (Citește 1 Cronici 12:22, 26-28.) Cine era Țadoc?
2 El era un preot care a colaborat strâns cu marele preot Abiatar. Țadoc era și „văzător”, adică avea capacitatea de a discerne voința divină. Iehova îi dăduse o înțelepciune extraordinară. (2 Sam. 15:27) Oamenii apelau la Țadoc când aveau nevoie de sfaturi înțelepte. De asemenea, el era caracterizat de curaj, calitate pe care o vom analiza în continuare.
3. a) De ce trebuie să fie curajoși slujitorii lui Iehova? b) Ce vom analiza în acest articol?
3 Întrucât trăim în zilele din urmă, Satan încearcă mai mult ca oricând să distrugă credința slujitorilor lui Iehova. (1 Pet. 5:8) În timp ce așteptăm ca Iehova să-l înlăture pe Satan împreună cu sistemul său corupt, trebuie să dăm dovadă de curaj. (Ps. 31:24) În continuare, vom analiza trei modalități prin care putem imita curajul lui Țadoc.
SUSȚINE REGATUL LUI DUMNEZEU
4. De ce avem nevoie de curaj pentru a susține Regatul lui Dumnezeu? (Vezi și imaginea.)
4 Ca slujitori ai lui Iehova, susținem cu zel Regatul lui Dumnezeu. Însă, deseori, aceasta presupune curaj. (Mat. 6:33) De exemplu, întrucât suntem înconjurați de oameni răi, avem nevoie de curaj pentru a trăi conform normelor divine și a predica vestea bună despre Regat. (1 Tes. 2:2) Iar în această lume din ce în ce mai divizată pe criterii politice, a rămâne neutru este un act de curaj. (Ioan 18:36) Mulți slujitori ai lui Iehova au suferit din punct de vedere financiar, au fost bătuți sau au fost închiși deoarece au refuzat să se implice în acțiuni politice, să se înroleze în armată sau să susțină forțele militare.
5. De ce avea nevoie Țadoc de curaj pentru a-l susține pe David?
5 Țadoc nu a mers la Hebron doar pentru a sărbători întronarea lui David. El a mers acolo înarmat și pregătit pentru luptă. (1 Cron. 12:38) Țadoc dorea să-l urmeze pe David în luptă și să-i învingă pe dușmanii Israelului. Curajul său compensa eventuala lui lipsă de experiență ca războinic.
6. Cum a fost David un exemplu de curaj pentru Țadoc? (Psalmul 138:3)
6 De unde a învățat Țadoc, un preot, să fie atât de curajos? El a fost înconjurat de bărbați puternici – adevărate modele de curaj – de la care, cu siguranță, a avut multe de învățat. Unul dintre ei a fost David. Curajul cu care acesta ‘a condus Israelul în luptă’ i-a motivat pe toți israeliții să-l susțină. (1 Cron. 11:1, 2) David s-a bazat întotdeauna pe ajutorul lui Iehova când a luptat împotriva dușmanilor lui. (Ps. 28:7; citește Psalmul 138:3.) Țadoc a învățat să fie curajos și de la alți slujitori ai lui Iehova pe care i-a observat îndeaproape, de exemplu, de la Iehoiada, de la fiul său Benaia – un războinic viteaz – și de la cele 22 de căpetenii din casa lui părintească, toți fiind de partea lui David. (1 Cron. 11:22-25; 12:26-28) Aceștia au fost hotărâți să-l facă rege pe David și să-i susțină domnia.
7. a) Ce exemple de curaj din prezent putem urma? b) Ce învățăm din experiența fratelui Nsilu din materialul video?
7 Și noi putem fi mai curajoși dacă vom analiza exemplele celor care au susținut fără teamă conducerea lui Iehova. De exemplu, Regele nostru, Isus Cristos, a rezistat presiunilor de a se implica în sistemul politic al lui Satan. (Mat. 4:8-11; Ioan 6:14, 15) El s-a bazat întotdeauna pe Iehova pentru puterea de a face ce este drept. Și în prezent avem multe exemple de curaj ale Martorilor tineri care au refuzat să efectueze serviciul militar sau să se implice în activități politice. Putem citi experiențele unora dintre ei pe site-ul jw.org. a
AJUTĂ-I PE FRAȚII TĂI
8. Când ar putea avea bătrânii nevoie de curaj pentru a-și ajuta frații?
8 Iubirea îi îndeamnă pe slujitorii lui Iehova să se ajute unii pe alții. (2 Cor. 8:4) Însă, uneori, este nevoie de curaj pentru a ne manifesta iubirea. De exemplu, când izbucnește un război, bătrânii locali înțeleg că frații și surorile lor au nevoie de încurajare și, probabil, de hrană spirituală sau de ajutor material. Ei se îngrijesc cu iubire de turmă, chiar dacă aceasta înseamnă să-și pună în pericol propria siguranță. (Ioan 15:12, 13) Ei sunt exemple de curaj, asemenea lui Țadoc.
9. După cum reiese din 2 Samuel 15:27-29, ce misiune i-a dat David lui Țadoc? (Vezi și imaginea.)
9 Să observăm în continuare cum i-a ajutat Țadoc pe frații săi într-o perioadă tumultoasă din istoria Israelului. Viața lui David era în pericol deoarece fiul său Absalom era hotărât să-i uzurpe tronul. (2 Sam. 15:12, 13) David trebuia să părăsească Ierusalimul fără întârziere! El și-a chemat slujitorii și le-a spus: „Ridicați-vă și să fugim, căci niciunul dintre noi nu va scăpa de Absalom!”. (2 Sam. 15:14) În timp ce plecau, David și-a dat seama că avea nevoie de cineva care să rămână în oraș și să-l informeze cu privire la planurile lui Absalom. Prin urmare, i-a ales pe Țadoc și pe alți preoți și i-a trimis înapoi, în oraș. (2 Sam. 15:27-29) Însă ei trebuiau să fie foarte precauți. Misiunea pe care le-o dăduse David era riscantă, chiar îi putea costa viața. Nu e greu să ne imaginăm ce le-ar fi făcut Absalom – un bărbat egocentric, răzbunător și perfid – dacă ar fi aflat că îl spionau pentru a-l proteja pe David!
10. Cum l-au protejat pe David Țadoc și cei care erau cu el?
10 David s-a gândit la un plan în care aveau să fie implicați Țadoc și Hușai, un alt prieten loial al lui David. (2 Sam. 15:32-37) Urmând acest plan, Hușai a câștigat încrederea lui Absalom și a sugerat o strategie militară care avea să-i dea lui David timp să pregătească un atac. Apoi, Hușai le-a transmis lui Țadoc și lui Abiatar strategia pe care avea s-o urmeze Absalom. (2 Sam. 17:8-16) Astfel, cei doi i-au putut transmite mai departe mesajul lui David. (2 Sam. 17:17) Cu ajutorul lui Iehova, Țadoc și ceilalți preoți au contribuit în mod decisiv la salvarea vieții lui David. (2 Sam. 17:21, 22)
11. Cum putem să imităm curajul lui Țadoc în timp ce îi ajutăm pe frații noștri?
11 Însă cum putem da și noi dovadă de curaj asemenea lui Țadoc când ni se cere să-i ajutăm pe frații noștri în situații periculoase? 1) Să urmăm îndrumările. În astfel de împrejurări, este important să rămânem uniți și să respectăm îndrumările de la filială. (Evr. 13:17) Bătrânii trebuie să analizeze cu regularitate măsurile luate pe plan local în vederea pregătirii pentru un dezastru, precum și îndrumările organizației cu privire la situațiile în care un dezastru este iminent. (1 Cor. 14:33, 40) 2) Să fim curajoși, dar și precauți. (Prov. 22:3) Este important să ne folosim discernământul și să nu ne asumăm riscuri inutile. 3) Să ne bazăm pe Iehova. El ne poate susține, astfel încât să-i ajutăm pe frații noștri în siguranță. Să nu uităm că Iehova este interesat nu doar de binele fraților noștri, ci și de al nostru.
12, 13. Ce învățăm din experiențele lui Viktor și Vitalii? (Vezi și imaginea.)
12 Să analizăm experiențele lui Viktor și Vitalii, doi frați de credință, care și-au ajutat frații din Ucraina distribuindu-le hrană și apă. Viktor spune: „Am căutat alimente peste tot. Deseori, treceam prin zone unde se trăgeau focuri de armă. Un frate a donat o cantitate mare de alimente. Datorită generozității sale, mulți vestitori au avut o perioadă cele necesare pentru a putea supraviețui. Odată, în timp ce încărcam camioneta, o rachetă a căzut la aproximativ 20 de metri de noi. Întreaga zi l-am implorat pe Iehova să-mi dea curaj pentru a continua să-i ajut pe frați”.
13 Vitalii spune: „Am avut nevoie de mult curaj. Primul transport a durat 12 ore. Tot drumul m-am rugat lui Iehova”. Însă Vitalii nu a dat dovadă doar de curaj, ci și de precauție. El adaugă: „Mă rugam încontinuu să iau decizii înțelepte și să fiu modest. Am circulat doar pe rutele aprobate de autorități. Colaborarea dintre frați și surori mi-a întărit credința. Ca să putem trece cu camioneta, ei au eliberat drumul de obstacole, au strâns și au încărcat ajutoare umanitare și ne-au asigurat hrană și cazare pe parcursul drumului”.
RĂMÂI LOIAL LUI IEHOVA
14. Cum ne-am putea simți dacă o persoană apropiată nouă îl părăsește pe Iehova?
14 Uneori, un membru al familiei sau un prieten drag îl părăsește pe Iehova. Puține încercări ne pot produce mai multă durere. (Ps. 78:40; Prov. 24:10) Cu cât suntem mai apropiați de acea persoană, cu atât situația este mai greu de suportat. Treci și tu printr-o astfel de experiență dureroasă? Dacă da, exemplul de loialitate al lui Țadoc te-ar putea încuraja.
15. De ce a avut nevoie Țadoc de curaj pentru a-i rămâne loial lui Iehova? (1 Regi 1:5-8)
15 Spre sfârșitul domniei lui David, loialitatea lui Țadoc a fost pusă la încercare când Abiatar, prietenul său apropiat, a devenit infidel. În timp ce David era pe patul de moarte, fiul său Adonia a încercat să devină rege, deși Iehova îi promisese tronul lui Solomon. (1 Cron. 22:9, 10) În aceste împrejurări, Abiatar a trecut de partea lui Adonia. (1 Regi 1:5-8) Astfel, Abiatar s-a dovedit neloial nu numai față de David, ci și față de Iehova. Cât de trist și de dezamăgit trebuie să fi fost Țadoc! Pentru mai bine de 40 de ani, el și Abiatar colaboraseră strâns ca preoți. (2 Sam. 8:17) Ei avuseseră grijă împreună de „Arca adevăratului Dumnezeu”. (2 Sam. 15:29) În plus, amândoi îl susținuseră pe David ca rege și făcuseră multe alte lucruri în serviciul lui Iehova. (2 Sam. 19:11-14)
16. Ce l-a ajutat, probabil, pe Țadoc să rămână loial?
16 Spre deosebire de Abiatar, Țadoc a ales să-i rămână fidel lui Iehova. David nu a pus niciodată la îndoială loialitatea acestui bărbat. Prin urmare, când planul lui Adonia a fost demascat, David i-a ales pe Țadoc, precum și pe Natan și pe Benaia, ca să-l ungă rege pe Solomon. (1 Regi 1:32-34) Cu siguranță, exemplul unor slujitori loiali ai lui Iehova – precum Natan și alți susținători ai regelui David – l-a încurajat pe Țadoc și l-a ajutat să rămână loial. (1 Regi 1:38, 39) Când a devenit rege, Solomon ‘l-a numit pe preotul Țadoc în locul lui Abiatar’. (1 Regi 2:35)
17. Cum poți imita exemplul lui Țadoc dacă o persoană apropiată ție renunță la adevăr?
17 Cum poți imita exemplul lui Țadoc? În cazul în care cineva apropiat ție decide să renunțe la adevăr, arată cu claritate că vrei să-i rămâi loial lui Iehova. (Ios. 24:15) Fii sigur că el îți va da curajul și puterea de care ai nevoie. Continuă să te rogi lui și să stai aproape de slujitorii săi loiali. Iehova prețuiește loialitatea ta și va răsplăti eforturile pe care le faci pentru a-i sluji. (2 Sam. 22:26)
18. Ce învățăm din experiența lui Marco și a lui Sidse?
18 Să analizăm experiența lui Marco și a soției lui, Sidse, ale căror fiice au renunțat la adevăr la vârsta adultă. Marco spune: „Ne iubim copiii atât de mult din ziua în care se nasc. Am face orice ca să-i ocrotim. Prin urmare, când aleg să-l părăsească pe Iehova, simțim o durere sfâșietoare. . . . Însă Iehova ne dă putere ca să facem față acestei încercări. El a avut grijă ca, atunci când eu eram slab, soția mea să fie puternică, iar când ea era descurajată, eu să am suficientă putere ca s-o încurajez”. Sidse adaugă: „N-am fi putut să trecem peste această încercare dacă Iehova nu ne-ar fi dat puterea de care aveam nevoie. Un timp, m-am luptat cu sentimente de vinovăție și i-am spus lui Iehova în rugăciune ce simțeam. Nu a trecut mult și o soră pe care nu o văzusem de mulți ani a venit la mine, și-a pus mâinile pe umerii mei, m-a privit în ochi și mi-a zis: «Sidse, nu uita că nu este vina ta!». Cu ajutorul lui Iehova, am reușit să-i slujesc în continuare cu bucurie”.
19. Ce ești hotărât să faci?
19 Iehova dorește ca toți slujitorii săi să dea dovadă de curaj în situații dificile, la fel ca Țadoc. (2 Tim. 1:7) Totuși, așteaptă să ne bazăm pe el, nu pe propriile forțe. Prin urmare, să apelăm la Iehova ori de câte ori ne aflăm într-o situație care pretinde curaj. Iar el ne va da această calitate extraordinară, la fel ca lui Țadoc! (1 Pet. 5:10)
CÂNTAREA 126 Să stăm treji, să rămânem neclintiți, să fim tari!
a Vezi videoul De ce adevărații creștini au nevoie de curaj – Pentru a-și păstra neutralitatea, de pe jw.org.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)