ARTICOLUL DE STUDIU 28

CÂNTAREA 123 Să ne supunem loial ordinii teocratice

Puteți să recunoașteți adevărul?

Puteți să recunoașteți adevărul?

„Rămâneți neclintiți, având mijlocul încins cu centura adevărului.” (EF. 6:14)

IDEEA PRINCIPALĂ

Este important să învățăm să deosebim adevărul care provine de la Iehova de minciunile promovate de Satan și de împotrivitorii noștri.

1. Ce sentimente avem față de adevăr?

 CA SLUJITORI ai lui Iehova, iubim adevărul din Cuvântul lui Dumnezeu. El reprezintă temelia credinței noastre. (Rom. 10:17) De asemenea, ne-am convins că Iehova a înființat congregația creștină pentru a fi „stâlp și sprijin al adevărului”. (1 Tim. 3:15) Noi ascultăm cu bucurie de cei care sunt în fruntea noastră. Ei ne explică adevărurile din Biblie și ne oferă îndrumare în armonie cu voința lui Dumnezeu. (Evr. 13:17)

2. Potrivit cu Iacov 5:19, la ce pericol suntem expuși după ce acceptăm adevărul?

2 Însă acceptarea adevărului și a rolului pe care îl are organizația lui Iehova în a ne oferi o îndrumare demnă de încredere nu este o garanție că nu vom ‘rătăci de la adevăr’. (Citește Iacov 5:19.) Puține lucruri i-ar aduce o satisfacție mai mare lui Satan decât să vadă că ne pierdem încrederea în Biblie sau în îndrumarea organizației lui Dumnezeu. (Ef. 4:14)

3. De ce este important să ținem cu loialitate la adevăr? (Efeseni 6:13, 14)

3 Citește Efeseni 6:13, 14. În curând, Satan va lansa o campanie puternică de propagandă, prin care va răspândi minciuni insidioase ce vor convinge națiuni întregi să i se împotrivească lui Iehova. (Rev. 16:13, 14) De asemenea, ne putem aștepta ca Satan să-și intensifice eforturile pentru a induce în eroare poporul lui Iehova. (Rev. 12:9) Este important deci să învățăm să deosebim adevărul de minciună și să ascultăm de adevăr. (Rom. 6:17; 1 Pet. 1:22) Supraviețuirea noastră în timpul necazului celui mare va depinde de aceste două aspecte!

4. Ce vom analiza în acest articol?

4 În acest articol, vom analiza două calități de care avem nevoie ca să recunoaștem adevărul din Biblie și să acceptăm îndrumările organizației lui Dumnezeu. Apoi, vom examina trei sugestii care, odată puse în practică, ne vor ajuta să continuăm să ținem strâns la adevăr.

CE CALITĂȚI NE AJUTĂ SĂ RECUNOAȘTEM ADEVĂRUL?

5. Cum ne ajută teama de Iehova să recunoaștem adevărul?

5 Teama de Iehova. Teama sănătoasă de Iehova înseamnă să-l iubim atât de mult, încât să nu facem nimic ce ar atrage dezaprobarea lui. Ne dorim din toată inima să discernem între bine și rău, între adevăr și falsitate, astfel încât să nu pierdem aprobarea sa. (Prov. 2:3-6; Evr. 5:14) Trebuie să avem grijă ca teama de oameni să nu devină mai puternică decât iubirea noastră pentru Iehova. În caz contrar, am fi pe placul oamenilor, iar, în general, ceea ce le place oamenilor îi displace lui Iehova.

6. Cum au deformat cei 10 spioni adevărul din cauza fricii de oameni?

6 Dacă ne-am teme de oameni mai mult decât ne temem de Dumnezeu, ne-am putea îndepărta de adevăr. Să analizăm modul în care au reacționat cele 12 căpetenii care au spionat Țara Promisă înainte ca Iehova să le-o dea israeliților. Zece dintre spioni au permis ca teama de canaaniți să fie mai puternică decât iubirea lor pentru Iehova. Ei le-au spus israeliților: „Nu putem urca împotriva acestui popor, căci este mai puternic decât noi”. (Num. 13:27-31) Într-o anumită măsură, cuvintele spionilor erau adevărate: din punct de vedere uman, raportul de forțe era în favoarea canaaniților. Însă a spune că israeliții nu-și puteau cuceri dușmanii însemna a face abstracție de puterea lui Iehova. Cei 10 spioni ar fi trebuit să se concentreze la voința lui Iehova cu privire la israeliți. De asemenea, ar fi trebuit să mediteze la tot ce făcuse Iehova pentru ei cu puțin timp în urmă. Astfel, ar fi putut înțelege că puterea canaaniților era infimă în comparație cu măreția puterii divine. În contrast cu acești spioni lipsiți de credință, Iosua și Caleb au dorit să aibă aprobarea lui Dumnezeu. Ei le-au spus israeliților: „Dacă Iehova își găsește plăcerea în noi, în mod sigur ne va duce în țara aceasta . . . și ne-o va da”. (Num. 14:6-9)

7. Cum putem cultiva o teamă profundă față de Iehova? (Vezi și imaginea.)

7 Cum putem cultiva o teamă profundă față de Iehova? Străduindu-ne să-i fim plăcuți în toate deciziile pe care le luăm. (Ps. 16:8) Când citești relatări biblice, întreabă-te ce decizie ai fi luat dacă te-ai fi aflat în situația descrisă. Să presupunem, de exemplu, că ai fi fost unul dintre israeliții care au auzit raportul negativ al celor 10 spioni. Te-ai fi lăsat ușor convins și ai fi cedat în fața fricii de oameni? Sau iubirea pentru Iehova și dorința de a-i plăcea te-ar fi ajutat să iei o decizie corectă? Din nefericire, o întreagă generație de israeliți nu a recunoscut adevărul cuvintelor rostite de Iosua și Caleb. Drept urmare, acea generație a ratat șansa de a intra în Țara Promisă. (Num. 14:10, 22, 23)

Pe cine ai fi crezut? (Vezi paragraful 7)


8. Ce calitate ar trebui să ne străduim să cultivăm și de ce?

8 Umilința. Iehova le dezvăluie adevărul celor umili. (Mat. 11:25) Când am aflat adevărul, am manifestat umilință și ne-am lăsat învățați. (Fap. 8:30, 31) Însă trebuie să fim atenți să nu devenim mândri. O atitudine mândră ne-ar putea determina să punem propriile păreri pe același plan cu principiile biblice sau cu îndrumările primite din partea organizației lui Iehova.

9. Cum ne putem păstra umilința?

9 Ce putem face pentru a ne păstra umilința? E important să ne amintim cât de mici suntem în comparație cu Iehova, mărețul nostru Dumnezeu. (Ps. 8:3, 4) În plus, să ne rugăm pentru a cultiva o atitudine umilă și dispoziția de a ne lăsa învățați. Iehova ne va ajuta să acordăm mai multă importanță gândurilor sale – pe care ni le transmite prin Cuvântul său și prin organizația sa – decât gândurilor, sau ideilor, noastre. De asemenea, când citim Biblia, să medităm la pasajele care arată că Iehova iubește umilința și urăște mândria, aroganța și trufia. Este important să rămânem umili îndeosebi când primim un privilegiu de serviciu care ne conferă mai multă autoritate sau o anumită proeminență.

SĂ ȚINEM CU LOIALITATE LA ADEVĂR

10. Pe cine a folosit Iehova pentru a-și îndruma poporul de-a lungul timpului?

10 Să ne păstrăm încrederea în îndrumarea teocratică. În vechime, Iehova i-a folosit pe Moise și apoi pe Iosua pentru a-și îndruma poporul. (Ios. 1:16, 17) Cât timp i-au privit pe acești bărbați ca pe reprezentanți ai lui Iehova Dumnezeu, israeliții au fost binecuvântați. Secole mai târziu, odată cu formarea congregației creștine, Iehova a oferit îndrumare prin intermediul celor 12 apostoli. (Fap. 8:14, 15) Ulterior, din acest grup au făcut parte și alți bătrâni din Ierusalim. Întrucât urmau îndrumarea acestor bărbați fideli, „congregațiile se întăreau în credință și creșteau la număr zi de zi”. (Fap. 16:4, 5) Și în prezent, dacă urmăm instrucțiunile primite din partea organizației lui Iehova, suntem binecuvântați. Însă ce ar simți Iehova dacă am refuza să recunoaștem autoritatea celor pe care el i-a numit? Vom găsi răspunsul la această întrebare analizând un episod care a avut loc în timp ce israeliții se îndreptau spre Țara Promisă.

11. Ce consecințe au suportat israeliții care nu au arătat respect față de cel pe care Iehova l-a ales conducător? (Vezi și imaginea.)

11 La un moment dat, în timp ce israeliții se îndreptau spre Țara Promisă, mai mulți bărbați care dețineau poziții importante în cadrul națiunii l-au criticat pe Moise și au contestat autoritatea pe care însuși Iehova i-o dăduse. Ei au spus: „Toată adunarea este sfântă [nu numai Moise], toți din adunare, și Iehova este în mijlocul lor!”. (Num. 16:1-3) Era adevărat că Dumnezeu considera „toată adunarea” sfântă. Însă el îl alesese numai pe Moise să fie conducătorul națiunii. (Num. 16:28) Criticându-l pe Moise, acei răzvrătiți îl criticau, de fapt, pe Iehova. Pentru ei, interesele personale – dorința de a primi mai multă putere și recunoaștere – erau mai importante decât voința lui Iehova. El i-a distrus pe instigatorii acestei revolte împreună cu miile lor de susținători. (Num. 16:30-35, 41, 49) Putem fi siguri că și în prezent Iehova îi dezaprobă pe cei care contestă măsurile organizatorice pe care le ia în favoarea noastră.

Pe cine ai fi susținut? (Vezi paragraful 11)


12. De ce ne putem păstra încrederea în organizația lui Iehova?

12 Avem toate motivele să ne păstrăm încrederea în organizația lui Iehova. Când devine evident că se impune o schimbare în ce privește înțelegerea unui adevăr biblic sau în modul în care este organizată lucrarea noastră, Corpul de Guvernare nu ezită să facă schimbările necesare. (Prov. 4:18) Acești frați acționează astfel deoarece, mai presus de orice, vor să-i fie plăcuți lui Iehova. De asemenea, ei fac tot posibilul să-și bazeze deciziile pe Cuvântul lui Dumnezeu – modelul, sau standardul, la care trebuie să aderăm cu toții.

13. Ce este „modelul cuvintelor sănătoase” și ce trebuie să facem legat de acest standard?

13 ‘Să continuăm să respectăm modelul cuvintelor sănătoase.’ (2 Tim. 1:13) „Modelul cuvintelor sănătoase” se referă la învățăturile creștine pe care le găsim în Biblie. (Ioan 17:17) Aceste învățături constituie baza tuturor convingerilor noastre. Organizația lui Iehova ne învață să nu ne îndepărtăm de acest standard. Cât timp procedăm astfel, vom avea binecuvântarea Sa.

14. Cum s-au îndepărtat unii creștini de „modelul cuvintelor sănătoase”?

14 Ce s-ar putea întâmpla dacă ne-am îndepărta de „modelul cuvintelor sănătoase”? Să analizăm o situație din secolul I. Se pare că printre unii creștini circula zvonul că ziua lui Iehova sosise. Este posibil ca această idee să fi apărut într-o scrisoare atribuită în mod fals lui Pavel. Unii creștini din Tesalonic au dat crezare acelui zvon și chiar au început să-l răspândească. Ei nu și-au făcut timp să verifice informația. Dacă și-ar fi amintit ce îi învățase Pavel când era cu ei, nu ar fi fost înșelați. (2 Tes. 2:1-5) Pavel îi sfătuise să nu creadă orice cuvânt pe care îl aud. Iar pentru a-i ajuta și pe viitor să identifice scrisorile sale, el a încheiat a doua scrisoare către tesaloniceni astfel: „Iată salutul meu, al lui Pavel, scris cu mâna mea, care este un semn în fiecare scrisoare; așa scriu eu”. (2 Tes. 3:17)

15. Cum ne putem proteja de informațiile false care par adevărate? Dați un exemplu. (Vezi și imaginile.)

15 Ce putem învăța din cuvintele adresate de Pavel tesalonicenilor? Ori de câte ori auzim ceva ce nu este în armonie cu ceea ce am învățat din Biblie sau când aflăm o informație senzațională, trebuie să ne folosim discernământul. În fosta Uniune Sovietică, împotrivitorii noștri au pus în circulație, la un moment dat, o scrisoare care părea să vină de la sediul mondial. Scrisoarea îi îndemna pe unii frați să formeze o organizație independentă, separată. În sine, scrisoarea părea autentică, însă frații fideli nu s-au lăsat înșelați. Ei au înțeles că mesajul scrisorii nu se armoniza cu ceea ce fuseseră învățați. Astăzi, dușmanii adevărului folosesc uneori tehnologia modernă pentru a ne deruta și a ne dezbina. Ce putem face pentru ‘a nu ne lăsa repede derutați‘ de astfel de informații? Este important să ne întrebăm dacă ceea ce auzim sau citim este în armonie cu adevărul pe care l-am învățat. (2 Tes. 2:2; 1 Ioan 4:1)

Nu te lăsa înșelat de informațiile false care par adevărate! (Vezi paragraful 15) a


16. Ce ar trebui să facem când unii se abat de la adevăr? (Romani 16:17, 18)

16 Să rămânem uniți cu cei care îi sunt loiali lui Iehova. Dumnezeu dorește să-i aducem închinare în unitate cu frații noștri. Vom rămâne uniți atât timp cât stăm strâns atașați de adevăr. Toți cei care se abat de la adevăr creează dezbinare în congregație, de aceea, Dumnezeu ne avertizează ‘să-i evităm’. În caz contrar, ei ne-ar putea face și pe noi să ne îndepărtăm de adevăr. (Citește Romani 16:17, 18.)

17. De ce este important să recunoaștem adevărul și să-l respectăm cu loialitate?

17 Dacă vom recunoaște adevărul și îl vom respecta cu loialitate, vom fi în siguranță din punct de vedere spiritual și ne vom păstra credința puternică. (Ef. 4:15, 16) Astfel, vom putea identifica propaganda lui Satan și învățăturile sale false, iar, în timpul marelui necaz, vom rămâne aproape de Iehova, care ne va purta de grijă. Așadar, să ținem ferm la adevăr, iar „Dumnezeul păcii” va fi cu noi! (Filip. 4:8, 9)

CÂNTAREA 34 Să rămânem integri

a DESCRIEREA IMAGINILOR: O reconstituire a unei situații din fosta Uniune Sovietică. Cu zeci de ani în urmă, frații au primit o scrisoare care părea să fie trimisă de sediul mondial, însă, în realitate, provenea de la împotrivitorii noștri. În prezent, dușmanii noștri pot folosi internetul pentru a răspândi falsități despre organizația lui Iehova.