ARTICOLUL DE STUDIU 29

CÂNTAREA 121 Avem nevoie de stăpânire de sine

Să fim vigilenți și să ne împotrivim tentațiilor!

Să fim vigilenți și să ne împotrivim tentațiilor!

„Vegheați și rugați-vă neîncetat, ca să nu cădeți în ispită!” (MAT. 26:41)

IDEEA PRINCIPALĂ

Ne vom aminti de ce este important să evităm păcatul, precum și acțiunile care îl preced.

1, 2. a) Ce avertisment le-a dat Isus discipolilor săi? b) De ce au cedat discipolii în fața propriilor slăbiciuni? (Vezi și imaginile.)

 „SPIRITUL este înflăcărat, dar carnea este slabă.” a (Mat. 26:41b) Prin aceste cuvinte, Isus a arătat că înțelege starea noastră imperfectă. Dar cuvintele lui conțin și un avertisment: să nu fim exagerat de încrezători în propriile forțe. Cu doar câteva ore înainte, discipolii își exprimaseră, siguri pe ei, dorința de a rămâne alături de Stăpânul lor. (Mat. 26:35) Fără îndoială, motivațiile lor erau bune. Însă nu își dădeau seama cât de repede puteau ceda în fața presiunilor. De aceea, Isus i-a avertizat: „Vegheați și rugați-vă neîncetat, ca să nu cădeți în ispită!”. (Mat. 26:41a)

2 Din nefericire, discipolii nu au reușit să vegheze. Când Isus a fost arestat, ei nu au rămas alături de el, ci au cedat presiunilor și au fugit. Luați prin surprindere, discipolii au făcut exact ceea ce au spus că nu vor face niciodată – l-au abandonat pe Isus. (Mat. 26:56)

Isus i-a îndemnat pe discipoli ‘să vegheze și să nu cadă în ispită’, însă ei l-au abandonat (Vezi paragrafele 1, 2)


3. a) De ce trebuie să evităm încrederea exagerată în propriile forțe? b) Ce vom analiza în continuare?

3 Niciunul dintre noi nu ne putem permite să avem o încredere de sine exagerată. Fără îndoială, suntem ferm hotărâți să nu ne îndepărtăm niciodată de Iehova. Totodată, înțelegem că suntem vulnerabili în fața tentațiilor întrucât suntem imperfecți. (Rom. 5:12; 7:21-23) Pe neașteptate, ne-am putea afla în situații în care o conduită greșită ar putea părea ceva de dorit. Pentru a-i rămâne loiali lui Iehova și Fiului său, trebuie să urmăm îndemnul lui Isus de a veghea pentru a nu cădea în ispită. În continuare, vom vedea cum putem aplica acest sfat. Mai întâi, vom analiza câteva domenii care necesită o vigilență deosebită din partea noastră. Apoi, vom înțelege cum putem fi vigilenți pentru a ne împotrivi tentațiilor. Iar în final vom vedea cum putem rămâne vigilenți.

DOMENII ÎN CARE TREBUIE SĂ FIM VIGILENȚI

4, 5. De ce trebuie să fim vigilenți chiar și în ceea ce privește păcatele minore?

4 Chiar și păcatele relativ minore ne pot afecta prietenia cu Iehova. În plus, acestea pot duce, în timp, la păcate grave.

5 Cu toții suntem supuși tentației de a păcătui. Însă fiecare are propriile puncte vulnerabile, cum ar fi înclinația de a păcătui grav, de a adopta o conduită necurată sau o gândire lumească. De exemplu, probabil că unii luptă împotriva tentației de a comite imoralitate sexuală. Pentru alții, practicile necurate, cum ar fi masturbarea sau pornografia, sunt o piatră de încercare. Iar alții luptă din răsputeri cu teama de oameni, cu mândria, cu firea irascibilă sau cu alte slăbiciuni. Așa cum a spus Iacov, „fiecare este pus la încercare fiind atras și ademenit de propria dorință”. (Iac. 1:14)

6. Ce trebuie să recunoaștem cu onestitate?

6 Ai identificat domeniile în care tu ești vulnerabil la tentații? Ar fi în dezavantajul nostru să ne ignorăm slăbiciunile sau să considerăm că suntem suficient de puternici pentru a nu păcătui. Nu am face decât să ne amăgim singuri. (1 Ioan 1:8) În fond, Pavel arată că până și cei „calificați din punct de vedere spiritual” ar putea ceda în fața tentațiilor dacă nu ar fi vigilenți. (Gal. 6:1) Trebuie să fim sinceri cu noi înșine și să ne recunoaștem punctele slabe. (2 Cor. 13:5)

7. În ce privințe trebuie să fim deosebit de atenți? Ilustrați.

7 Odată ce am identificat domeniile în care suntem predispuși să cedăm la tentații, ce ar trebui să facem? Este important să ne întărim sistemul de apărare. De exemplu, în timpurile biblice, porțile erau zonele cele mai vulnerabile ale zidului unui oraș. De aceea, ele erau locurile cel mai bine păzite. În mod asemănător, noi trebuie să fim deosebit de atenți la domeniile în care știm că suntem vulnerabili. (1 Cor. 9:27)

CUM PUTEM FI VIGILENȚI?

8, 9. Cum ar fi putut evita un păcat grav tânărul din Proverbele, capitolul 7? (Proverbele 7:8, 9, 13, 14, 21)

8 Cum putem evita tentațiile și păcatul? Să analizăm câteva idei pe care le putem învăța de la tânărul menționat în Proverbele, capitolul 7. El a comis imoralitate cu o femeie depravată. Versetul 22 arată că tânărul s-a dus după ea „deodată”. Însă, din versetele anterioare, înțelegem că el a făcut câțiva pași care, treptat, l-au condus la păcat.

9 Care sunt acești pași? În primul rând, el a trecut seara „pe la colțul străzii” acelei femei imorale. Apoi, a mers pe drumul care ducea spre casa ei. (Citește Proverbele 7:8, 9.) Apoi, când a văzut-o, nu s-a întors. Mai mult, i-a acceptat sărutările și a ascultat-o în timp ce i-a vorbit despre jertfele de comuniune pe care le-a adus, probabil în încercarea de a-l face să creadă că era o persoană bună. (Citește Proverbele 7:13, 14, 21.) Dacă ar fi evitat pericolele care l-au condus la păcat, nu ar mai fi fost expus tentațiilor și nu ar mai fi păcătuit.

10. Cum ar putea cineva din prezent să facă aceeași greșeală ca tânărul din cartea Proverbele?

10 Relatarea din cartea Proverbele arată ce i se poate întâmpla oricărui slujitor al lui Iehova. Cineva ar putea ajunge să comită un păcat grav, iar mai târziu să considere că totul a avut loc brusc, „deodată”. Sau ar putea spune: „S-a întâmplat pur și simplu”. Totuși, dacă se gândește mai bine, își va aminti, probabil, că a făcut unii pași neînțelepți care l-au condus la păcat. Care ar putea fi aceștia? Un anturaj nepotrivit, divertismente nesănătoase sau frecventarea unor locuri nepotrivite pentru un creștin – fie fizic, fie online. De asemenea, probabil că persoana nu s-a mai rugat, nu a mai citit din Biblie, nu a mai asistat la întruniri sau nu a mai ieșit în predicare. Asemenea tânărului din Proverbele, este posibil ca ea să nu fi ajuns dintr-odată în situația de a păcătui.

11. Ce ar trebui să evităm pentru a nu ajunge să păcătuim?

11 În ce fel ne este utilă această analiză? Cu ajutorul ei, înțelegem că este important să evităm nu doar păcatul în sine, ci și pașii care conduc la păcat. Solomon subliniază această idee la finalul relatării despre tânărul ademenit de femeia imorală. El a spus: „Să nu te rătăcești și să ajungi pe cărările ei”. (Prov. 7:25) Referindu-se tot la o femeie imorală, el a avertizat: „Stai departe de ea și nu te apropia de intrarea casei ei”. (Prov. 5:3, 8) Prin urmare, pentru a nu păcătui, este important să stăm departe de situațiile care ne-ar putea expune tentației. b De exemplu, suntem conștienți că unele situații sau activități ar putea constitui pentru noi personal drumul către păcat, chiar dacă, în general, ele nu sunt greșite pentru un creștin. (Mat. 5:29, 30)

12. Ce legământ a făcut Iov și cum l-a ajutat acesta să evite tentația de a păcătui? (Iov 31:1)

12 Pentru a evita situațiile care duc la păcat, va trebui să ne luăm un angajament față de noi înșine. La fel a procedat și Iov. El ‘a făcut legământ cu ochii lui’ ca să nu privească niciodată cu intenții imorale alte femei. (Citește Iov 31:1.) El nu s-a îndepărtat de la promisiunea făcută, ceea ce l-a ajutat să stea departe de imoralitate. Și noi putem lua decizia fermă de a evita tot ce ne-ar putea determina să păcătuim.

13. De ce este important să ne controlăm gândurile? (Vezi și imaginile.)

13 În plus, este necesar să ne controlăm gândurile. (Ex. 20:17) Unii consideră că nu este greșit să ai fantezii nepotrivite atât timp cât nu le transpui în fapte. Însă o astfel de concepție este greșită. Cu cât o persoană insistă mai mult cu gândul asupra unei dorințe greșite, cu atât aceasta devine mai puternică. Într-un anumit sens, ea își creează singură o tentație, împotriva căreia va trebui apoi să lupte. Bineînțeles, în mintea noastră apar, uneori, gânduri greșite. În acele momente, este important să le respingem fără ezitare și să le înlocuim cu gânduri sănătoase. Astfel, gândurile greșite nu se vor transforma în dorințe puternice, cărora ne va fi greu să le rezistăm și care, în cele din urmă, ne pot conduce la comiterea unui păcat grav. (Filip. 4:8; Col. 3:2; Iac. 1:13-15)

Trebuie să evităm orice ar putea duce la tentație (Vezi paragraful 13)


14. Ce altceva ne poate ajuta să stăm departe de tentații?

14 Ce altceva ne poate ajuta să stăm departe de tentații? Este important să fim ferm convinși în inima noastră că legile lui Iehova ne aduc întotdeauna foloase. Probabil că uneori ne va fi greu să ne armonizăm gândurile și dorințele cu voința lui Dumnezeu. Dar niciun efort nu se poate compara cu pacea minții pe care o vom simți după aceea.

15. Cum ne va ajuta cultivarea dorințelor sănătoase să ne împotrivim tentațiilor?

15 De asemenea, este important să cultivăm dorințe potrivite. Dacă învățăm ‘să urâm răul și să iubim binele’, vom fi hotărâți să facem ce este bine și să evităm situațiile care ne expun păcatului. (Am. 5:15) De asemenea, cultivarea dorințelor potrivite ne va intensifica hotărârea de a rămâne fermi în situațiile pe care nu le putem anticipa sau evita.

16. Cum ne ajută activitățile spirituale să fim vigilenți? (Vezi și imaginile.)

16 Dar cum putem cultiva dorințe potrivite? Implicându-ne cât mai mult în activități spirituale. Când participăm la întruniri sau în lucrarea de predicare, tentația de a face ceva greșit este mult mai mică. În schimb, ne consolidăm dorința de a-i fi plăcuți lui Iehova. (Mat. 28:19, 20; Evr. 10:24, 25) De asemenea, pe măsură ce citim Cuvântul lui Dumnezeu, îl studiem și medităm la el, simțim mai multă iubire pentru ce este bine și mai multă ură pentru ce este rău. (Ios. 1:8; Ps. 1:2, 3; 119:97, 101) În plus, să ne amintim ce le-a spus Isus discipolilor săi: „Rugați-vă neîncetat, ca să nu cădeți în ispită!”. (Mat. 26:41) Rugăciunea ne dă posibilitatea să beneficiem de ajutorul Tatălui nostru ceresc și ne întărește hotărârea de a-i fi plăcuți. (Iac. 4:8)

O bună rutină spirituală ne poate întări sistemul de apărare în fața tentațiilor (Vezi paragraful 16) c


SĂ RĂMÂNEM VIGILENȚI

17. În fața cărei slăbiciuni a cedat Petru?

17 Probabil că, în acest sistem, unele tendințe imperfecte pot fi învinse pe deplin. Însă poate că altele ne vor crea în continuare probleme. Să analizăm exemplul lui Petru. El a cedat în fața fricii de oameni când l-a renegat pe Isus de trei ori. (Mat. 26:69-75) Ulterior, când a depus curajos mărturie în fața Sanhedrinului, părea că depășise această slăbiciune. (Fap. 5:27-29) Totuși, câțiva ani mai târziu, „temându-se de cei din grupul celor circumciși”, a refuzat să mănânce împreună cu creștinii neevrei. (Gal. 2:11, 12) Slăbiciunea lui Petru apăruse din nou. Probabil că el nu a reușit niciodată să o învingă în mod complet.

18. Ce trebuie să înțelegem cu privire la unele tendințe greșite?

18 Și noi ne-am putea afla într-o situație asemănătoare. O slăbiciune pe care am considerat că am învins-o ar putea să reapară. Un frate a spus: „Nu mai urmărisem materiale pornografice timp de zece ani și eram convins că problema mea se rezolvase. Însă tentația de a urmări astfel de materiale era asemenea unei fiare care stătea la pândă, așteptând momentul potrivit să atace”. Din fericire, el nu a renunțat la luptă. A înțeles că trebuia să facă eforturi zilnice pentru a se împotrivi acestui viciu, probabil, tot restul vieții în sistemul actual. El a luat măsuri drastice în această privință, iar soția și bătrânii de congregație i-au fost de un real ajutor.

19. Cum ne putem împotrivi unei tendințe greșite persistente?

19 Ce putem face pentru a nu da curs unei tendințe greșite persistente? Să urmăm îndemnul lui Isus de a fi vigilenți. Chiar și în perioadele în care ne simțim puternici, să continuăm să evităm situațiile care ne pot expune tentației. (1 Cor. 10:12) Să continuăm să aplicăm strategiile care au dat rezultate în cazul nostru. În Proverbele 28:14 se spune: „Fericit este omul care este mereu vigilent”. (2 Pet. 3:14)

RECOMPENSELE VIGILENȚEI

20, 21. a) Ce binecuvântări vom avea dacă rămânem vigilenți? b) Ce va face Iehova pentru noi dacă ne vom folosi puterea ca să facem față tentațiilor? (2 Corinteni 4:7)

20 Putem fi siguri că avem doar de câștigat dacă rămânem vigilenți și ne împotrivim tentațiilor. Fericirea pe care o simțim când respectăm normele lui Iehova nu se compară cu „plăcerea trecătoare a păcatului”. (Evr. 11:25; Ps. 19:8) În definitiv, suntem proiectați să trăim potrivit normelor lui Iehova. (Gen. 1:27) Acest mod de viață ne aduce o conștiință curată, iar, în viitor, viață veșnică. (1 Tim. 6:12; 2 Tim. 1:3; Iuda 20, 21)

21 Este adevărat, „carnea este slabă”, dar nu suntem singuri în această luptă. Iehova este gata să ne dea puterea de care avem nevoie. (Citește 2 Corinteni 4:7.) Să remarcăm, totuși, că Iehova ne dă puterea care depășește normalul. Însă folosirea puterii pe care o avem în mod normal este responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Această putere reprezintă eforturile pe care le facem zilnic pentru a ne împotrivi tentațiilor. Dacă ne vom face partea, putem fi siguri că Iehova ne va răspunde la rugăciunile în care îi cerem mai multă putere. (1 Cor. 10:13) Să nu avem nicio îndoială că, ajutați de Iehova, vom putea rămâne vigilenți și ne vom putea împotrivi tentațiilor.

CÂNTAREA 45 Cugetarea inimii mele

a NOTĂ EXPLICATIVĂ: „Spiritul” menționat în Matei 26:41 este forța interioară care ne determină să simțim sau să acționăm într-un anumit fel. „Carnea” se referă la condiția noastră imperfectă, păcătoasă. Prin urmare, deși dorim să facem binele, dacă nu suntem precauți, am putea ceda în fața tentației încălcând normele Bibliei.

c DESCRIEREA IMAGINILOR: Un frate citește dimineața textul zilei, citește în pauza de prânz din Biblie, iar seara asistă la întrunirea din timpul săptămânii.