Să prețuim comorile spirituale!

Să prețuim comorile spirituale!

‘Unde este comoara ta, acolo va fi și inima ta.’ (LUCA 12:34)

CÂNTĂRILE: 96, 138

1, 2. a) Care sunt trei dintre comorile spirituale pe care le-am primit de la Iehova? b) Ce vom analiza în acest articol?

IEHOVA este cea mai bogată persoană din univers. (1 Cron. 29:11, 12) El este un Tată generos, care le dă cu mărinimie bogății spirituale tuturor celor ce le prețuiesc. Cât de recunoscători suntem că Iehova ne-a dat comori spirituale, cum ar fi: 1) Regatul său, 2) lucrarea care salvează vieți și 3) adevărurile prețioase din Cuvântul său. Însă, dacă nu suntem atenți, am putea ajunge să uităm cât de valoroase sunt aceste comori. De aceea, este necesar să cultivăm o iubire profundă pentru ele. Isus a spus: ‘Unde este comoara ta, acolo va fi și inima ta’. (Luca 12:34)

2 În continuare vom vedea cum putem cultiva iubire și apreciere pentru Regat, pentru lucrarea de predicare și pentru adevărurile din Biblie. Pe parcursul studiului, să ne gândim la modalitățile prin care ne putem adânci iubirea pentru aceste comori spirituale.

REGATUL LUI DUMNEZEU – O PERLĂ DE MARE VALOARE

3. Ce a fost dispus să facă negustorul din ilustrarea lui Isus pentru a obține perla de mare valoare? (Vezi imaginea de la începutul articolului.)

3 Citește Matei 13:45, 46. Isus a făcut o ilustrare cu un negustor de perle. Fără îndoială, de-a lungul anilor, acesta cumpărase și vânduse numeroase perle. Totuși, perla pe care o găsise acum era de o frumusețe rară. Simplul fapt că o privea îi producea multă bucurie. Dar, ca să o cumpere, negustorul trebuia să-și vândă toată averea. Cât de prețioasă trebuie să fi fost această perlă pentru el!

4. Ce vom face dacă prețuim Regatul lui Dumnezeu așa cum a prețuit negustorul perla?

4 Ce lecție desprindem din ilustrarea lui Isus? Adevărul privitor la Regatul lui Dumnezeu poate fi comparat cu această perlă de mare valoare. Dacă prețuim Regatul așa cum a prețuit negustorul perla, vom fi dispuși să renunțăm la orice pentru a deveni supușii săi și pentru a nu pierde această calitate. (Citește Marcu 10:28-30.) Să analizăm exemplul a două persoane care au procedat astfel.

5. Ce a fost dispus Zacheu să facă pentru Regatul lui Dumnezeu?

5 Zacheu, șeful încasatorilor de impozite, se îmbogățise extorcând bani. (Luca 19:1-9) Totuși, când l-a auzit pe Isus vorbind despre Regat, acest om necinstit și-a dat seama cât de valoroase erau învățăturile sale și a trecut imediat la acțiune. El a spus: „Iată! Jumătate din bunurile mele, Doamne, le dau săracilor și orice am extorcat de la cineva prin acuzație falsă înapoiez împătrit”. El a înapoiat banii obținuți prin mijloace necinstite și nu a mai fost lacom.

6. Ce schimbări a făcut Rose și de ce?

6 Cu câțiva ani în urmă, o tânără, căreia îi vom spune Rose, practica lesbianismul și era președinta unei organizații care lupta pentru drepturile homosexualilor. Rose a auzit mesajul despre Regat și a început să studieze Biblia, fiind atrasă de adevărul prețios despre Regatul lui Dumnezeu. Ea a înțeles că trebuia să facă schimbări majore. (1 Cor. 6:9, 10) Rose a decis să iasă din acea organizație și să pună capăt relației sale lesbiene. Ea s-a botezat în 2009, iar în anul următor a început pionieratul regular. Iubirea ei pentru Iehova și pentru Regatul său a fost mai puternică decât orice dorință carnală. (Mar. 12:29, 30)

7. Cum putem să ne păstrăm puternică iubirea pentru Regatul lui Dumnezeu?

7 Mulți dintre noi am făcut schimbări mari pentru a deveni supuși ai Regatului lui Dumnezeu. (Rom. 12:2) Totuși, aceasta nu înseamnă că lupta noastră a luat sfârșit. Trebuie să avem grijă să nu fim atrași din nou de lucrurile materiale sau de dorințele sexuale imorale. (Prov. 4:23; Mat. 5:27-29) Pentru a ne ajuta să ne păstrăm puternică iubirea pentru Regatul său, Iehova ne-a dat o altă comoară prețioasă.

LUCRAREA CARE SALVEAZĂ VIEȚI

8. a) De ce a numit apostolul Pavel lucrarea de predicare ‘o comoară în vase de lut’? b) Cum a demonstrat el că prețuia lucrarea de predicare?

8 Să ne amintim că Isus ne-a poruncit să predicăm și să-i învățăm pe alții vestea bună despre Regatul lui Dumnezeu. (Mat. 28:19, 20) Apostolul Pavel a prețuit mult această lucrare. El a comparat serviciul său cu ‘o comoară în vase de lut’. (2 Cor. 4:7; 1 Tim. 1:12) Deși suntem doar niște vase de lut imperfecte, mesajul pe care îl transmitem ne poate aduce nouă și celor ce ne ascultă viață veșnică. Conștient de lucrul acesta, Pavel a spus: „Fac toate lucrurile de dragul veștii bune, ca să am parte de ea împreună cu alții”. (1 Cor. 9:23) Iubirea pe care a avut-o Pavel pentru lucrarea de predicare l-a îndemnat să-i învețe cu zel pe alții despre Regatul lui Dumnezeu. (Citește Romani 1:14, 15.)(2 Timotei 4:2) Aceasta l-a ajutat să îndure persecuții aspre. (1 Tes. 2:2) Cum putem manifesta și noi o iubire asemănătoare pentru lucrarea de predicare?

9. Care sunt câteva modalități prin care putem arăta că prețuim lucrarea de predicare?

9 Dovedind apreciere pentru lucrarea de predicare și de facere de discipoli, Pavel s-a folosit de orice ocazie pentru a le vorbi altora. Asemenea lui Pavel și primilor creștini, noi predicăm în mod informal, în public și din casă în casă. (Fap. 5:42; 20:20) Dacă împrejurările ne permit, căutăm modalități de a lua parte mai mult la lucrarea de predicare, slujind, de exemplu, ca pionieri auxiliari sau regulari. De asemenea, putem învăța o limbă străină, ne putem muta într-o altă zonă din țara noastră sau chiar într-o altă țară. (Fap. 16:9, 10)

10. Cum a fost binecuvântată Irene pentru că a fost hotărâtă să le împărtășească altora vestea bună?

10 Să luăm exemplul lui Irene, o soră celibatară din Statele Unite. Ea a vrut să le predice imigranților vorbitori de rusă. În 1993, când a început să predice în acest teritoriu, în grupa de limba rusă din orașul New York erau aproximativ 20 de vestitori. Irene a lucrat cu sârguință în acest teritoriu aproape 20 de ani. „Nici acum nu vorbesc foarte bine limba rusă”, recunoaște ea. Totuși, Iehova a binecuvântat zelul ei și al altora asemenea ei. În prezent, în orașul New York sunt șase congregații de limba rusă. Cincisprezece dintre cei cu care a studiat Irene s-au botezat. Unii dintre ei slujesc la Betel, sunt pionieri sau bătrâni de congregație. Irene spune: „Niciun lucru pe care l-aș fi putut face nu mi-ar fi adus atâta bucurie”. Într-adevăr, pentru ea, lucrarea de predicare este o comoară prețioasă.

Dacă prețuim Regatul lui Dumnezeu așa cum negustorul a prețuit perla, vom fi dispuși să facem sacrificii mari pentru el (Vezi paragrafele 11, 12)

11. Ce rezultate se obțin când frații continuă să predice în pofida persecuțiilor?

11 Dacă vom iubi lucrarea de predicare, vom continua să predicăm în pofida persecuțiilor, la fel ca apostolul Pavel. (Fap. 14:19-22) În anii ’30 și la începutul anilor ’40 ai secolului trecut, frații noștri din Statele Unite au fost ținta unor persecuții înverșunate. Însă, la fel ca Pavel, ei au rămas fermi și au continuat să predice. Pentru a-și apăra dreptul de a predica, frații noștri au dus multe bătălii juridice. În 1943, fratele Nathan Knorr a spus cu privire la o victorie obținută la Curtea Supremă a Statelor Unite: „Toate aceste victorii au fost posibile deoarece voi ați continuat să luptați. Dacă vestitorii n-ar fi continuat să predice, n-ar fi existat procese la Curtea Supremă. Dar, întrucât frații din întreaga lume perseverează și nu renunță, persecuția va înceta. Victoria se datorează poziției ferme a poporului lui Dumnezeu”. Și în alte țări, atitudinea fermă a fraților a dus la victorii asemănătoare. Cu siguranță, iubirea noastră pentru lucrarea de predicare poate învinge persecuția.

12. Ce ești hotărât să faci în ce privește lucrarea de predicare?

12 Când considerăm lucrarea de predicare o comoară de la Iehova, nu suntem preocupați doar să raportăm un anumit număr de ore. Mai degrabă, facem tot ce putem pentru „a depune mărturie temeinică despre vestea bună”. (Fap. 20:24; 2 Tim. 4:5) Dar ce îi vom învăța pe alții? În continuare ne vom referi la o altă comoară de la Dumnezeu.

ADEVĂRURILE PREȚIOASE PE CARE LE-AM ÎNVĂȚAT

13. Ce reprezintă tezaurul la care s-a referit Isus în Matei 13:52?

13 A treia comoară spirituală o reprezintă adevărurile revelate de Dumnezeu. Iehova este Dumnezeul adevărului. (2 Sam. 7:28; Ps. 31:5) Fiind un Tată generos, el le dezvăluie adevăruri divine celor ce se tem de el. Până în prezent, am învățat multe adevăruri din Cuvântul său, Biblia, din publicațiile creștine, la congrese și la întrunirile săptămânale. De-a lungul timpului am adunat ceea ce Isus a numit ‘un tezaur’ de adevăruri spirituale noi și vechi. (Citește Matei 13:52.) Iehova ne va ajuta să adunăm noi adevăruri prețioase în tezaurul nostru dacă le vom căuta cum se caută comorile ascunse. (Proverbele 2:4-7) Cum putem face lucrul acesta?

14. Cum putem umple tezaurul nostru?

14 Trebuie să cultivăm bune obiceiuri de studiu și să facem cercetări minuțioase în Biblie și în publicațiile noastre. În felul acesta vom putea descoperi adevăruri „noi”, adică adevăruri pe care nu le știam înainte. (Ios. 1:8, 9; Ps. 1:2, 3) În primul număr al acestei reviste, apărut în iulie 1879, se spunea: „Adevărul, asemenea unei umile floricele în pustiul vieții, este înconjurat și aproape înăbușit de creșterea luxuriantă a buruienilor erorii. Dacă vrei să-l găsești, trebuie să fii în permanență atent. . . . Dacă vrei să-l posezi, trebuie să te apleci pentru a-l lua. Nu te mulțumi doar cu o floare a adevărului. . . . Continuă să le aduni, să le cauți”. Desigur, trebuie să fim gata să ne îmbogățim tezaurul de adevăruri divine.

15. De ce putem numi „vechi” unele adevăruri și la care dintre ele ții foarte mult?

15 Când am început să studiem Biblia, am descoperit unele adevăruri valoroase, care pot fi numite „vechi” în sensul că le-am aflat și am început să le prețuim la începutul vieții noastre creștine. Care sunt unele dintre aceste adevăruri prețioase? Am învățat că Iehova este Creatorul și Dătătorul vieții și că el are un scop cu omenirea. De asemenea, am învățat că, plin de iubire, Dumnezeu l-a oferit pe Fiul său ca răscumpărare pentru ca noi să fim eliberați din păcat și din moarte. În plus, am învățat că Regatul său va pune capăt suferinței de pe pământ și că noi avem perspectiva de a trăi pentru totdeauna fericiți și în pace. (Ioan 3:16; Rev. 4:11; 21:3, 4)

16. Ce trebuie să facem când primim o nouă înțelegere a unui adevăr?

16 Din când în când, înțelegerea unor profeții biblice sau a unor pasaje biblice poate suferi modificări. Când primim noile înțelegeri, este bine să ne facem timp să studiem materialul cu atenție și să medităm. (Fap. 17:11; 1 Tim. 4:15) Să ne străduim să înțelegem nu numai schimbările majore, ci și diferențele fine dintre noua înțelegere și cea veche. În felul acesta vom putea pune noul adevăr într-un loc sigur, în tezaurul personal. De ce merită să facem aceste eforturi?

17, 18. Cum ne poate ajuta spiritul sfânt?

17 Isus a spus că spiritul lui Dumnezeu ne poate aminti lucrurile pe care le-am învățat. (Ioan 14:25, 26) Cum putem beneficia de acest ajutor în lucrarea de predicare? Iată experiența unui frate pe nume Peter. În anul 1970, el avea 19 ani și abia începuse să slujească la Betelul din Marea Britanie. În timp ce predica din casă în casă a întâlnit un bărbat cu barbă, de vârstă mijlocie. Peter l-a întrebat dacă dorea să înțeleagă Biblia. Oarecum intrigat, domnul i-a spus că se afla în casa unor rabini. Pentru a-i verifica cunoștințele, rabinul l-a întrebat pe Peter: „Ia spune-mi, fiule, în ce limbă a fost scrisă cartea Daniel?”. Peter i-a răspuns: „O parte a fost scrisă în arameică”. Peter își amintește: „Rabinul a fost surprins că am știut răspunsul, dar și mai surprins am fost eu! Cum de am știut răspunsul? Când m-am întors acasă și m-am uitat în revistele Turnul de veghe și Treziți-vă! din lunile anterioare, am găsit un articol în care se spunea că unele părți din cartea biblică Daniel au fost scrise în arameică”. (Dan. 2:4, nota de subsol) Într-adevăr, spiritul sfânt ne poate aminti lucruri pe care le-am citit și le-am depozitat într-un loc sigur, în tezaurul nostru. (Luca 12:11, 12; 21:13-15)

18 Dacă prețuim înțelepciunea de la Iehova, inima ne va îmboldi să ne umplem tezaurul cu adevăruri, atât noi, cât și vechi. Pe măsură ce iubirea și aprecierea noastră pentru înțelepciunea lui Iehova vor crește, vom deveni învățători mai eficienți.

SĂ NE PĂZIM COMORILE SPIRITUALE

19. De ce trebuie să ne păzim comorile spirituale?

19 Satan și lumea lui caută în permanență să ne slăbească sau să ne distrugă aprecierea pentru comorile spirituale la care ne-am referit în acest articol. Nu suntem imuni la asemenea tactici perfide. Putem fi ademeniți cu ușurință de diverse lucruri, cum ar fi promisiunea unui loc de muncă bine plătit, visul de a duce o viață de lux sau dorința de a ne etala lucrurile materiale. Apostolul Ioan ne atrage atenția că această lume și dorințele ei trec. (1 Ioan 2:15-17) De aceea, să facem tot ce putem pentru a ne păzi inima și a ne ocroti iubirea și aprecierea pentru bogățiile spirituale.

20. Ce ești hotărât să faci pentru a-ți păzi comorile spirituale?

20 Să fim hotărâți să renunțăm la orice ne-ar putea slăbi iubirea pentru Regatul lui Dumnezeu. Să continuăm să predicăm cu zel și să nu ne pierdem aprecierea pentru lucrarea care salvează vieți. Să căutăm cu stăruință adevăruri spirituale. În felul acesta vom aduna ‘o comoară în ceruri, unde nici hoțul nu se apropie, nici molia nu roade. Pentru că, unde este comoara noastră, acolo va fi și inima noastră’. (Luca 12:33, 34)