Să susținem suveranitatea lui Iehova!
„Tu ești demn, Iehova, da, Dumnezeul nostru, să primești gloria, onoarea și puterea, pentru că tu ai creat toate lucrurile.” (REV. 4:11)
CÂNTĂRILE: 1, 133
1, 2. De ce anume trebuie să ne convingem fiecare dintre noi? (Vezi imaginea de la începutul articolului.)
AȘA CUM s-a arătat în articolul anterior, Satan susține că Iehova nu are dreptul să conducă universul și că oamenii ar fi mai fericiți dacă s-ar guverna singuri. Sunt acuzațiile lui întemeiate? Să presupunem că oamenii care ar alege să se guverneze singuri ar putea trăi veșnic. Ar fi ei mai fericiți fără conducerea lui Dumnezeu? Dar tu? Ai fi mai fericit dacă ai avea independență absolută și viață veșnică?
2 Fiecare dintre noi trebuie să mediteze profund la aceste întrebări și să-și dea singur răspuns. Numai așa ne vom convinge că guvernarea lui Dumnezeu este legitimă, că este cea mai bună conducere și că merită să o susținem din toată inima. Biblia ne oferă dovezi incontestabile în această privință. Să analizăm ce spun Scripturile cu privire la legitimitatea suveranității lui Iehova.
IEHOVA ARE DREPTUL SĂ GUVERNEZE
3. De ce este Iehova singurul Suveran de drept al universului?
3 Iehova este Suveranul de drept al universului deoarece el este Dumnezeul Atotputernic și Creatorul tuturor lucrurilor. (1 Cron. 29:11; Fap. 4:24) În viziunea consemnată în Revelația 4:11, cei 144 000 de coregenți ai lui Cristos, aflați în cer, spun: „Tu ești demn, Iehova, da, Dumnezeul nostru, să primești gloria, onoarea și puterea, pentru că tu ai creat toate lucrurile și datorită voinței tale ele au venit în existență și au fost create!”. Într-adevăr, întrucât a creat toate lucrurile, Iehova este pe deplin îndreptățit să guverneze peste oameni, precum și peste ființele spirituale.
4. De ce liberul-arbitru nu-i dă cuiva dreptul de a se răzvrăti împotriva suveranității lui Dumnezeu?
4 Satan nu a creat nimic. Prin urmare, el nu are niciun drept să guverneze universul. Răzvrătirea lui și a primului cuplu uman împotriva suveranității lui Iehova a fost un act de aroganță. (Ier. 10:23) Este adevărat, ei erau ființe înzestrate cu liber-arbitru. Dar aveau ei oare dreptul de a alege să fie independenți de Dumnezeu? Nicidecum. Liberul-arbitru îi dă unei persoane dreptul de a face alegeri și de a lua decizii, însă nu și dreptul de a se răzvrăti împotriva Creatorului său, Cel care i-a dat viață. Așadar, oricine se răzvrătește împotriva lui Iehova își folosește în mod greșit liberul-arbitru. Locul nostru, ca oameni, este sub guvernarea dreaptă a lui Dumnezeu.
5. De ce putem fi siguri că hotărârile lui Dumnezeu sunt drepte?
5 Iehova este Suveranul de drept al universului și din alt motiv: El își exercită autoritatea cu dreptate perfectă. Iehova spune: „Eu sunt Iehova, Cel care manifestă bunătate iubitoare și face judecată și dreptate pe pământ; căci în aceste lucruri îmi găsesc plăcerea”. (Ier. 9:24) Dumnezeu nu stabilește ce este drept și corect după un cod de legi conceput de oameni imperfecți. Având un simț al dreptății perfect, el stabilește etalonul de dreptate, ce a stat la baza legilor scrise pe care le-a dat oamenilor. Putem avea încredere deplină în legile, principiile și hotărârile sale întrucât „dreptatea și judecata sunt temelia tronului [său]”. (Ps. 89:14; 119:128) În schimb, Satan, cel care îl acuză pe Dumnezeu că e un conducător nedrept, n-a fost capabil să aducă în existență o lume în care să domnească dreptatea.
6. Menționați un alt motiv pentru care Iehova are dreptul să conducă omenirea.
6 Iehova este Suveranul de drept și deoarece are cunoștința și înțelepciunea necesare pentru a conduce universul. Să ne gândim, de pildă, că Iehova i-a dat Fiului său puterea de a vindeca boli pe care medicii nu le-au putut vindeca. (Mat. 4:23, 24; Mar. 5:25-29) Pentru Iehova, acele vindecări nu au fost miracole. El cunoaște cum funcționează organismul uman și are capacitatea de a remedia orice disfuncție a lui. De asemenea, el poate să învie morții și să împiedice producerea dezastrelor naturale.
7. De ce putem spune că înțelepciunea lui Iehova este net superioară înțelepciunii acestei lumi conduse de Satan?
7 Lumea aflată sub influența lui Satan nu a găsit nici până acum o modalitate de a pune capăt conflictelor interne și internaționale; doar Iehova, prin înțelepciunea lui, poate aduce pacea în lume. (Is. 2:3, 4; 54:13) Când realizăm cât de vastă este cunoștința și înțelepciunea lui Iehova, suntem cuprinși de venerație, asemenea apostolului Pavel, care a scris sub inspirație: „O, adâncul bogăției, înțelepciunii și cunoștinței lui Dumnezeu! Cât de nepătrunse sunt judecățile sale și cât de necuprinse căile sale!”. (Rom. 11:33)
GUVERNAREA LUI IEHOVA ESTE CEA MAI BUNĂ
8. De ce ne impresionează modul de a guverna al lui Iehova?
8 Biblia arată nu doar că suveranitatea lui Iehova este legitimă, ci și că guvernarea sa este superioară oricărei alteia. Un motiv este acela că Iehova guvernează cu iubire. Într-adevăr, suntem profund impresionați de modul în care alege el să-și exercite suveranitatea. Iehova este „îndurător și binevoitor, încet la mânie și bogat în bunătate iubitoare și adevăr”. (Ex. 34:6) El îi tratează pe oameni cu demnitate și respect; ne poartă de grijă mai bine decât o putem face noi. Contrar acuzațiilor Diavolului, Iehova nu-i privează de nimic bun pe închinătorii săi fideli. El chiar l-a dat ca jertfă pe Fiul său iubit pentru ca noi să avem perspectiva vieții veșnice! (Citește Romani 8:32.) (Psalmul 84:11)
9. De unde știm că Iehova se interesează de noi ca persoane individuale?
9 Iehova se îngrijește de slujitorii săi nu doar ca grup. El se interesează de fiecare persoană. Să ne gândim la un exemplu din timpurile antice. Pe parcursul a trei sute de ani, Iehova a îndrumat națiunea Israel și a eliberat-o de asupritori prin intermediul judecătorilor. În această perioadă tulbure din istoria poporului său, el a continuat să acorde atenție persoanelor individuale. Una dintre acestea a fost Rut, o femeie neisraelită. Ea a făcut mari sacrificii pentru a îmbrățișa închinarea adevărată, iar Iehova a binecuvântat-o pe Rut cu un soț și cu un fiu. Mai mult decât atât, fiul ei a făcut parte din linia genealogică a lui Mesia. Să ne imaginăm ce va simți Rut la înviere, când va afla că a avut acest privilegiu și că povestea vieții ei a fost consemnată în Sfintele Scripturi, într-o carte care îi poartă numele! (Rut 4:13; Mat. 1:5, 16)
10. De ce putem spune că Iehova nu guvernează într-un mod opresiv sau rigid?
10 Iehova nu guvernează într-un mod opresiv sau rigid. Supușii săi se simt liberi și fericiți. (2 Cor. 3:17) David a spus: „Demnitate și splendoare sunt înaintea sa, putere și bucurie sunt în locașul său”. (1 Cron. 16:7, 27) Iar psalmistul Etan a scris: „Fericit este poporul care cunoaște strigătul de bucurie. O, Iehova, ei umblă în lumina feței tale! Ei se bucură toată ziua în numele tău și sunt înălțați în dreptatea ta”. (Ps. 89:15, 16)
11. Cum ne putem întări convingerea că guvernarea lui Iehova este cea mai bună?
11 Cu cât medităm mai mult la bunătatea lui Iehova, cu atât suntem mai convinși că guvernarea sa este cea mai bună. În mod sigur vom împărtăși sentimentele psalmistului, care a spus: „Mai bună este o zi în curțile tale decât o mie în altă parte”. (Ps. 84:10) Iehova este cel care ne-a proiectat și ne-a creat din iubire; el știe cel mai bine de ce avem nevoie ca să fim cu adevărat fericiți și ne satisface aceste nevoi cu generozitate. Tot ceea ce ne cere el este spre binele și fericirea noastră. Acest lucru este valabil chiar și atunci când respectarea cerințelor sale implică unele sacrificii. (Citește Isaia 48:17.)
12. Care este principalul motiv pentru care susținem suveranitatea lui Iehova?
12 Biblia arată că, după Domnia de O Mie de Ani a lui Cristos, unii oameni vor alege să se răzvrătească împotriva suveranității lui Iehova. (Rev. 20:7, 8) Ce i-ar putea determina să facă această alegere? Diavolul, care va fi eliberat și care va dori să inducă omenirea în eroare, va apela, fără îndoială, la egoism, o tactică obișnuită a lui. El va încerca, probabil, să-i convingă pe oameni că pot trăi veșnic și fără a asculta de Iehova. Desigur, acest lucru este imposibil. Însă întrebarea este: Ne va atrage o astfel de idee falsă? Dacă îl iubim pe Iehova și îi slujim deoarece știm că este Suveranul de drept al universului și apreciem bunătatea sa, vom respinge această idee diabolică. Nu vom dori niciodată să trăim altfel decât sub guvernarea legitimă și iubitoare a lui Iehova!
SĂ SUSȚINEM CU LOIALITATE SUVERANITATEA LUI DUMNEZEU
13. Cum putem arăta că susținem suveranitatea lui Iehova?
13 Avem toate motivele să susținem din inimă suveranitatea lui Iehova! Așa cum am văzut, el are dreptul să guverneze, iar modul său de guvernare este cel mai bun. Noi arătăm că iubim și susținem modul său de guvernare fiindu-i loiali și ‘devenind imitatori ai săi’. Aceasta înseamnă să ne străduim să facem orice lucru în maniera sa. (Citește Efeseni 5:1.)
14. Cum pot urma exemplul lui Dumnezeu bătrânii și capii de familie?
14 Din Biblie am învățat că Iehova își exercită autoritatea cu iubire. Cunoscând acest lucru, capii de familie și bătrânii care prețuiesc suveranitatea lui Iehova nu vor fi dominatori, ca și cum ar fi niște mici suverani, ci vor urma exemplul lui Dumnezeu. Pavel s-a străduit mult să fie ‘un imitator al lui Dumnezeu’ și al Fiului său. (1 Cor. 11:1) El nu i-a determinat pe alții să facă ce este bine punându-i într-o postură jenantă sau forțându-i, ci, mai degrabă, a încercat să le sensibilizeze inima. (Rom. 12:1; Ef. 4:1; Filim. 8-10) Aceasta este maniera lui Iehova de a acționa, manieră pe care o vor adopta toți cei care iubesc și susțin modul său de guvernare.
15. Cum arătăm că susținem suveranitatea lui Iehova în ce privește autoritatea teocratică?
15 Arătăm că susținem guvernarea lui Iehova și cooperând cu cei cărora el le-a dat autoritate. Noi dorim să susținem ordinea teocratică chiar și atunci când nu înțelegem pe deplin o anumită decizie sau nu suntem de acord cu ea. Această atitudine este total diferită de cea a lumii, dar este atitudinea celor care se supun conducerii lui Iehova. (Ef. 5:22, 23; 6:1-3; Evr. 13:17) Faptul de a acționa astfel este spre folosul nostru întrucât Iehova are întotdeauna în vedere binele slujitorilor săi.
16. Cum arătăm că susținem suveranitatea lui Iehova prin deciziile pe care le luăm?
16 Arătăm că susținem suveranitatea lui Dumnezeu și prin deciziile pe care le luăm. Iehova nu ne-a dat porunci concrete pentru fiecare situație. Nu aceasta este maniera sa de a conduce. În schimb, el ne oferă îndrumare dezvăluindu-ne modul său de gândire. De exemplu, el nu stabilește reguli detaliate cu privire la modul de-a ne îmbrăca. Însă el ne arată că dorește să alegem un stil vestimentar care denotă modestie și care este potrivit pentru un slujitor al său. (1 Tim. 2:9, 10) De asemenea, dorește să ținem cont de efectul pe care alegerile noastre îl au asupra altora. (1 Cor. 10:31-33) Când luăm decizii potrivit modului de gândire al lui Dumnezeu, nu doar pe baza preferințelor noastre, demonstrăm că prețuim și susținem modul său de guvernare.
17, 18. Cum pot creștinii căsătoriți să susțină suveranitatea lui Iehova?
17 Să analizăm o situație în care cuplurile creștine pot susține suveranitatea lui Iehova. Poate că, pentru unii, viața conjugală nu este deloc așa cum și-au dorit; poate că este plină de probleme și dezamăgiri. Ce ne-ar putea ajuta într-o astfel de situație? Să reflectăm la relațiile lui Iehova cu națiunea Israel. Iehova s-a referit la sine ca la un soț al acestei națiuni. (Is. 54:5; 62:4) Ce „căsnicie” dificilă s-a dovedit a fi! Totuși, Iehova nu s-a grăbit să renunțe la ea. El i-a iertat de repetate ori pe israeliți și a rămas fidel legământului încheiat cu ei. (Psalmul 106:43-45) Nu ne impresionează iubirea sa loială?
18 Creștinii căsătoriți care îl iubesc pe Iehova se străduiesc să-i urmeze exemplul. Chiar dacă întâmpină probleme în căsnicie, ei nu caută să-i pună capăt când nu au un motiv acceptat de Biblie. Ei știu că legământul de căsătorie este sfânt înaintea lui Iehova și că Iehova vrea ca ei „să se alipească” unul de altul. Potrivit Bibliei, în afară de imoralitatea sexuală, nu există motiv care să-i permită cuiva să divorțeze și să se recăsătorească. (Mat. 19:5, 6, 9) Când fac tot ce pot pentru a avea o căsnicie reușită, creștinii căsătoriți susțin suveranitatea lui Iehova.
19. Ce trebuie să facem când greșim?
19 Cu toții suntem imperfecți și uneori îl vom dezamăgi pe Iehova. Însă tocmai de aceea el l-a dat pe Cristos ca răscumpărare. Așadar, când greșim, să-l rugăm pe Iehova să ne ierte. (1 Ioan 2:1, 2) În loc să ne condamnăm la nesfârșit, să ne străduim să învățăm din greșeli. Dacă rămânem aproape de Iehova, el ne va ierta, ne va vindeca rănile afective și ne va ajuta ca în viitor să acționăm cu înțelepciune. (Ps. 103:3)
20. De ce este important să arătăm acum că susținem suveranitatea lui Iehova?
20 În lumea nouă, toți oamenii se vor supune suveranității lui Iehova și vor învăța căile sale drepte. (Is. 11:9) Însă noi putem învăța încă de pe acum multe lucruri despre căile sale. În curând, controversa referitoare la suveranitatea lui Iehova va fi pe deplin rezolvată. Acum este timpul să susținem suveranitatea lui Dumnezeu păstrându-ne integritatea, slujindu-i cu fidelitate și străduindu-ne să-i urmăm exemplul în tot ce facem!
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)