Să ne instruim conștiința pe baza legilor și a principiilor lui Iehova
„Meditez la aducerile tale aminte.” (PS. 119:99)
CÂNTĂRILE: 61, 69
1. Care este unul dintre lucrurile care îl fac pe om superior animalelor?
UNUL dintre lucrurile care îl fac pe om superior animalelor este conștiința. Adam și Eva au avut și ei conștiință. După ce au încălcat legea lui Iehova, ei s-au ascuns, ceea ce arată că aveau mustrări de conștiință.
2. În ce sens este conștiința asemenea unei busole? (Vezi imaginea de la începutul articolului.)
2 Un om cu conștiința neinstruită poate fi asemănat cu un vapor care navighează cu o busolă defectă. Este periculos să pornești pe mare dacă busola nu funcționează bine. Vântul și curenții oceanici pot devia cu ușurință nava de la cursul ei. Dar o busolă corect calibrată îl poate ajuta pe căpitan să mențină cursul navei. Conștiința noastră poate fi asemănată cu o busolă. Ea ne indică ce este bine și ce este rău. Dar, pentru a ne ghida în direcția corectă, conștiința trebuie reglată, sau calibrată.
3. Ce se poate întâmpla dacă nu avem o conștiință bine instruită?
3 Când nu este instruită corect, conștiința nu ne avertizează împotriva răului. (1 Tim. 4:1, 2) Ea chiar ne-ar putea convinge că „răul este bine”. (Is. 5:20) Isus și-a avertizat continuatorii: „Vine ceasul când oricine vă va omorî va crede că a îndeplinit un serviciu sacru pentru Dumnezeu”. (Ioan 16:2) Așa s-a întâmplat cu cei care l-au ucis pe discipolul Ștefan, precum și cu alții asemenea lor. (Fap. 6:8, 12; 7:54-60) De-a lungul istoriei, mulți fanatici religioși au comis crime abominabile încălcând astfel chiar legile date de Acela căruia pretindeau că i se închină! (Ex. 20:13) Evident, conștiința nu i-a îndrumat în direcția corectă!
4. Cum putem ști dacă avem o conștiință bine instruită?
4 Cum putem ști dacă avem o conștiință bine instruită? Legile și principiile conținute în Cuvântul lui Dumnezeu sunt „de folos ca să învețe, să mustre, să îndrepte lucrurile, să disciplineze în dreptate”. (2 Tim. 3:16) Prin urmare, studiul sârguincios al Bibliei, meditarea și aplicarea celor învățate ne pot ajuta să cunoaștem din ce în ce mai bine gândirea lui Iehova și să ne instruim conștiința, astfel încât să devină un ghid demn de încredere. Să analizăm, așadar, în ce mod ne pot ajuta legile și principiile lui Iehova să ne instruim conștiința.
SĂ NE LĂSĂM INSTRUIȚI DE LEGILE LUI DUMNEZEU
5, 6. Cum ne ajută legile lui Dumnezeu?
5 Dacă vrem ca legile lui Dumnezeu să ne ajute, nu e suficient să le citim sau să le cunoaștem. Trebuie să învățăm să le iubim și să le respectăm. Cuvântul lui Dumnezeu spune: „Urâți răul și iubiți binele”. (Amos 5:15) Dar cum putem face aceasta? Trebuie să învățăm să privim lucrurile așa cum le privește Iehova. De exemplu, să ne imaginăm că nu dormim bine. Medicul ne recomandă o anumită dietă, exerciții fizice și schimbarea modului de viață. Respectăm îndrumările medicului și constatăm că ne fac bine! Probabil că îi vom fi deosebit de recunoscători pentru că ne-a ajutat să ne îmbunătățim calitatea vieții.
6 În mod asemănător, Creatorul nostru ne-a dat legi care să ne protejeze de consecințele devastatoare ale păcatului și să ne îmbunătățească viața. Ce ocrotiți suntem pentru că respectăm legile lui Dumnezeu cu privire la minciună, înșelătorie, furt, imoralitate sexuală, violență și spiritism! (Proverbele 6:16-19) (Rev. 21:8) Pe măsură ce vom vedea beneficiile pe care ni le aduce respectarea normelor lui Iehova, vom simți și mai multă iubire și apreciere față de Iehova și față de legile sale.
7. Cum ne ajută citirea și meditarea la întâmplările prin care au trecut unele personaje biblice?
7 Din fericire, pentru a învăța ce este bine și ce este rău, nu e nevoie să încălcăm legile lui Dumnezeu și să suferim consecințele. Putem învăța din greșelile unor personaje biblice. În Proverbele 1:5 se spune: „Înțeleptul va asculta și va dobândi și mai multă învățătură”. Cea mai bună învățătură vine de la Dumnezeu. O putem dobândi citind și meditând la experiențele din viața personajelor biblice. De exemplu, să ne gândim la durerea pe care a simțit-o regele David după ce a încălcat porunca lui Iehova și a comis adulter cu Bat-Șeba. (2 Sam. 12:7-14) După ce citim această relatare și medităm la ea, să ne întrebăm: Cum ar fi putut regele David să evite suferința prin care a trecut din cauza adulterului comis cu Bat-Șeba? Dacă m-aș confrunta cu o tentație asemănătoare, ce aș face? Aș fugi, asemenea lui Iosif, sau aș ceda tentației, la fel ca David? (Gen. 39:11-15) Dacă reflectăm la consecințele dezastruoase ale păcatului, ne putem întări inima, astfel încât ‘să urâm răul’.
8, 9. a) Cum ne ajută conștiința? b) Ce legătură există între conștiință și principiile lui Iehova?
8 Trebuie să stăm la distanță de practicile pe care Dumnezeu le urăște. Totuși, există situații cu privire la care Biblia nu dă legi specifice. Cum putem ști într-o asemenea situație ce îi place și ce nu îi place lui Dumnezeu? Dacă avem o conștiință instruită după normele Bibliei, vom putea lua decizii înțelepte.
9 Cu multă iubire, Iehova ne-a dat principii care să ne educe conștiința. El însuși a spus: „Eu, Iehova, sunt Dumnezeul tău, Cel care te învață ce-ți este de folos, Cel care te călăuzește pe calea pe care trebuie să umbli”. (Isa. 48:17, 18) Dacă medităm la principiile Bibliei și le permitem să ne sensibilizeze inima, ne vom corecta, îndruma și modela conștiința. Procedând astfel, vom putea să luăm decizii înțelepte.
SĂ NE LĂSĂM ÎNDRUMAȚI DE PRINCIPIILE LUI DUMNEZEU
10. Ce este un principiu și cum s-a folosit Isus de principii când a predat adevărul?
10 Principiul este un adevăr sau un concept general valabil care stă la baza unui raționament sau a unei acțiuni. Pentru a înțelege un principiu trebuie să înțelegem modul de gândire a celui ce l-a dat și motivele acestuia. Pe parcursul activității sale pe pământ, Isus și-a învățat discipolii adevăruri simple care să-i ajute să conștientizeze consecințele unor atitudini sau acțiuni. De exemplu, el i-a învățat că resentimentele pot duce la violență, iar gândurile imorale, la adulter. (Mat. 5:21, 22, 27, 28) Dacă ne lăsăm îndrumați de principiile divine, ne vom bucura de o conștiință bine instruită și vom lua decizii care îi vor aduce glorie lui Dumnezeu. (1 Cor. 10:31)
11. Ce diferențe de conștiință pot exista?
11 Doi creștini care au conștiința bine instruită pot lua decizii diferite în aceeași situație. Să luăm drept exemplu consumul de băuturi alcoolice. Biblia nu condamnă consumul moderat de alcool. Totuși, ea ne avertizează împotriva consumului excesiv de alcool, precum și a beției. (Prov. 20:1; 1 Tim. 3:8) Înseamnă aceasta că un creștin care nu consumă alcool în exces nu trebuie să țină cont de alți factori când decide să bea? Nicidecum. Chiar dacă conștiința îi permite să bea alcool, creștinul trebuie să țină cont și de conștiința altora.
12. Cum ne ajută cuvintele din Romani 14:21 să respectăm conștiința altora?
12 Pavel a scris că trebuie să respectăm conștiința altora: „Este bine să nu mănânci carne, să nu bei vin și să nu faci niciun alt lucru în care se poticnește fratele tău”. (Rom. 14:21) Am fi dispuși să renunțăm la un drept al nostru dacă am ști că prin acel drept l-am poticni pe un frate a cărui conștiință este diferită de a noastră? Înainte să cunoască adevărul, unii dintre frații noștri obișnuiau să bea în exces, dar acum sunt hotărâți să se abțină. În mod sigur, niciunul dintre noi nu ar vrea să-l facă pe fratele său să recidiveze! (1 Cor. 6:9, 10) Prin urmare, dacă un asemenea frate ar fi musafirul nostru, ar fi o lipsă de iubire să insistăm să bea alcool dacă el refuză!
13. Cum a respectat Timotei conștiința altora?
13 Deși avea puțin peste 20 de ani, Timotei a acceptat să fie circumcis și să suporte durerea pentru a nu-i poticni pe evreii cărora urma să le predice. Prin atitudinea sa, el s-a asemănat cu apostolul Pavel. (Fap. 16:3; 1 Cor. 9:19-23) Suntem și noi dispuși să facem sacrificii pentru alții la fel ca Timotei?
„SĂ ÎNAINTĂM SPRE MATURITATE”
14. Ce presupune progresul spre maturitate?
14 Toți creștinii ar trebui ‘să lase învățăturile de bază despre Cristos și să înainteze spre maturitate’. (Evr. 6:1) Dar nimeni nu devine creștin matur în mod automat. Trebuie ‘să înaintăm’ spre maturitate, adică să facem eforturi pentru a deveni maturi. Trebuie să continuăm să creștem în cunoștință și înțelegere. Acesta este motivul pentru care am fost încurajați de nenumărate ori să citim zi de zi câte un fragment din Biblie. (Ps. 1:1-3) Avem fiecare dintre noi acest obiectiv? Citirea zilnică a Bibliei ne va ajuta să aprofundăm principiile și legile lui Iehova și să înțelegem mai bine Cuvântul lui Dumnezeu.
15. Ce legătură există între faptele de iubire și maturitatea creștină?
15 Dar cea mai importantă lege a creștinilor este legea iubirii. Isus le-a spus discipolilor săi: „Prin aceasta vor ști toți că sunteți discipolii mei: dacă aveți iubire între voi”. (Ioan 13:35) Iacov, fratele vitreg al lui Isus, a numit iubirea „legea regală”. (Iac. 2:8) Iar Pavel a spus despre ea că este „împlinirea legii”. (Rom. 13:10) Nu trebuie să fim surprinși de importanța acordată iubirii, întrucât Biblia ne spune că „Dumnezeu este iubire”. (1 Ioan 4:8) Pentru Dumnezeu, iubirea este mai mult decât un sentiment. Ioan a scris: „Prin aceasta a fost arătată iubirea lui Dumnezeu față de noi: că Dumnezeu l-a trimis în lume pe Fiul său unic-născut pentru ca noi să obținem viață prin el”. (1 Ioan 4:9) Da, iubirea l-a determinat pe Dumnezeu să treacă la acțiune. În mod asemănător, dacă nutrim o iubire autentică pentru Iehova și Isus, pentru frații noștri de credință, precum și pentru oameni în general, demonstrăm că suntem maturi spiritualicește. (Mat. 22:37-39)
16. De ce apreciem tot mai mult principiile atunci când progresăm spre maturitate creștină?
16 Pe măsură ce înaintăm spre maturitate creștină, vom aprecia din ce în ce mai mult valoarea principiilor. Și aceasta deoarece legile se aplică la o situație specifică, în timp ce principiile se pot aplica la mai multe situații. De exemplu, un copil nu înțelege pericolele prieteniilor rele, iar părintele cu discernământ îi va stabili reguli pentru a-l ocroti. (1 Cor. 15:33) Dar, pe măsură ce copilul se maturizează, capacitatea sa de gândire se dezvoltă, iar el va învăța să gândească pe baza principiilor Bibliei. Aceste principii îl vor ajuta să ia singur decizii corecte atunci când își va alege prietenii. (Citește 1 Corinteni 13:11; 14:20.) Când gândim pe baza principiilor, conștiința noastră devine un ghid și mai demn de încredere, armonizându-se cu gândirea lui Dumnezeu.
17. De ce putem spune că avem tot ce ne trebuie pentru a lua decizii înțelepte?
17 Avem tot ce ne trebuie pentru a lua decizii înțelepte care să-i placă lui Iehova! Dacă ne vom folosi cu iscusință de legile și de principiile aflate în Cuvântul lui Dumnezeu, ‘vom fi pe deplin competenți, complet pregătiți pentru orice lucrare bună’. (2 Tim. 3:16, 17) Prin urmare, pentru a înțelege „care este voința lui Iehova”, trebuie să săpăm adânc după principiile biblice. (Ef. 5:17) Să ne folosim din plin de ajutoarele de studiu puse la dispoziția noastră, cum ar fi Indexul publicațiilor Watch Tower, Ghidul de cercetare pentru Martorii lui Iehova, Watchtower Library, Watchtower BIBLIOTECĂ ONLINE și aplicația JW Library. Aceste instrumente de cercetare ne ajută să tragem foloase maxime din studiul nostru personal și din închinarea în familie.
O CONȘTIINȚĂ INSTRUITĂ NE ADUCE BINECUVÂNTĂRI
18. Cum va fi viața noastră dacă vom acționa în armonie cu legile și principiile lui Iehova?
18 Viața noastră va fi plină de binecuvântări dacă ținem cont de legile și de principiile lui Iehova. În Psalmul 119:97-100 citim: „Ce mult iubesc legea ta! Toată ziua meditez la ea. Porunca ta mă face mai înțelept decât dușmanii mei, fiindcă o am pe timp indefinit. Am ajuns să am mai multă perspicacitate decât toți învățătorii mei, fiindcă meditez la aducerile tale aminte. Am mai multă pricepere decât bătrânii, fiindcă respect poruncile tale”. Dacă ne facem timp ‘să medităm’ la legile și principiile lui Dumnezeu, vom acționa cu mai multă înțelepciune, pricepere și discernământ. Iar dacă ne străduim să ne instruim conștiința pe baza legilor și a principiilor divine, vom ajunge la „măsura staturii plinătății lui Cristos”. (Ef. 4:13)
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)