Să-l glorificăm pe Iehova făcând lumina noastră să strălucească

Să-l glorificăm pe Iehova făcând lumina noastră să strălucească

‘Să strălucească lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să-l glorifice pe Tatăl vostru.’ (MAT. 5:16)

CÂNTĂRILE: 143, 138

1. Ce motive de bucurie avem?

ESTE emoționant să auzim că slujitorii lui Iehova fac să strălucească lumina lor în întreaga lume! Anul trecut, s-au condus peste 10 milioane de studii biblice. De asemenea, milioane de persoane interesate au asistat la Comemorare și au învățat despre răscumpărare, cadoul pe care Iehova l-a oferit cu atâta iubire omenirii. (1 Ioan 4:9)

2, 3. a) În pofida cărui obstacol ‘strălucim ca surse de lumină’? b) Având în vedere cuvintele lui Isus din Matei 5:14-16, ce vom analiza în continuare?

2 Slujitorii lui Iehova din întreaga lume vorbesc limbi diferite. Totuși, acest lucru nu ne împiedică să-i aducem laude în unitate Tatălui nostru, Iehova. (Rev. 7:9) Indiferent care este limba noastră maternă sau unde locuim, cu toții putem ‘străluci ca surse de lumină în lume’. (Filip. 2:15)

3 Îl putem glorifica pe Iehova prin lucrarea de predicare, prin unitatea din mijlocul nostru și prin străduința de a veghea. Dar ce trebuie să facem pentru ca lumina noastră să strălucească în aceste trei aspecte? (Citește Matei 5:14-16.)

SĂ-I AJUTĂM PE ALȚII SĂ DEVINĂ ÎNCHINĂTORI AI LUI IEHOVA

4, 5. a) Pe lângă lucrarea de predicare, ce altceva putem face pentru ca lumina noastră să strălucească? b) Ce rezultate frumoase putem obține dacă avem o atitudine prietenoasă? (Vezi imaginea de la începutul articolului.)

4 În Turnul de veghe din 1 iunie 1925 (engl.), în articolul intitulat „Lumină în întuneric”, se menționa: „Nimeni nu ar putea rămâne fidel și loial Domnului în aceste ultime zile . . . dacă nu ar face să strălucească lumina sa”. În articol se mai spunea: „O persoană poate face acest lucru predicând vestea bună oamenilor de pretutindeni și conformându-se căilor luminii”. Așadar, putem face ca lumina să strălucească predicând vestea bună și făcând discipoli. (Mat. 28:19, 20) Pe lângă predicare, îl glorificăm pe Iehova prin conduita noastră. Oamenii din teritoriu și trecătorii ne observă comportamentul. Un zâmbet prietenos și un salut plin de căldură spun multe despre cine suntem și despre Dumnezeul căruia îi aducem închinare.

5 Isus le-a spus discipolilor săi: „Când intrați în casă, salutați-i pe cei din ea”. (Mat. 10:12) În zona în care predicau Isus și apostolii, oamenii erau obișnuiți să invite necunoscuți în casă. În prezent, în multe zone, lucrurile stau cu totul diferit. Totuși, dacă îi explicăm locatarului într-un mod prietenos și amabil motivul pentru care ne aflăm la ușa lui, îl putem calma sau îi putem risipi temerile. Un zâmbet este adesea cea mai bună introducere. Acest lucru este valabil mai ales când participăm la mărturia publică, unde folosim cărucioarele cu literatură biblică. În această formă a serviciului, constatăm că unii oameni reacționează favorabil când le zâmbim și când îi salutăm. Ei s-ar putea simți îndemnați să se apropie de cărucior ca să ia o publicație. Atitudinea noastră prietenoasă i-ar putea determina chiar să converseze cu noi.

6. Ce a făcut un cuplu în vârstă pentru a rămâne activ în serviciul creștin?

6 Din cauza problemelor de sănătate, un cuplu de frați în vârstă din Anglia nu poate participa la lucrarea din casă în casă la fel de mult ca în trecut. De aceea, ei au hotărât să predice chiar lângă casa lor. La ora la care părinții merg să-și ia copiii de la școală, ei ies afară și stau lângă o măsuță pe care expun publicații biblice. Din curiozitate, mulți părinți au luat cartea Tinerii se întreabă – Răspunsuri practice, volumele I și II, precum și unele broșuri. O pionieră din congregație li s-a alăturat în această formă a lucrării. Atitudinea ei prietenoasă și eforturile sincere ale acestui cuplu l-au determinat pe unul dintre părinți să accepte un studiu biblic.

7. Cum îi putem ajuta pe străinii din zona noastră?

7 În ultimii ani, multe țări au primit valuri de imigranți. Cum am putea să-i ajutăm pe acești oameni să-l cunoască pe Iehova? Pentru început, am putea învăța să salutăm într-o limbă vorbită de majoritatea imigranților din zona noastră. Aplicația JW Language ne poate fi de folos în acest sens. Apoi am putea învăța câteva propoziții care să le stârnească interesul. De asemenea, le-am putea arăta publicații sau materiale video în limba lor folosind site-ul jw.org. (Deut. 10:19)

8. Ce ajutor practic primim la întrunirea din timpul săptămânii?

8 Plin de iubire, Iehova ne ajută prin intermediul întrunirii Viața creștină și predicarea să devenim mai eficienți în lucrarea de predicare. Instruirea practică pe care o primim la această întrunire îi ajută pe mulți frați să se simtă mai siguri pe ei atunci când fac vizite ulterioare sau când conduc studii biblice.

9. Cum îi pot ajuta părinții pe copii să-și îmbunătățească răspunsurile la întruniri?

9 Mulți invitați au remarcat că la întrunirile noastre participă și copiii. Dragi părinți, ajutați-vă copiii să fie surse de lumină învățându-i să pregătească răspunsuri cu propriile cuvinte! Unii oameni au fost atrași la adevăr când i-au auzit pe copii exprimându-și credința prin cuvinte simple și sincere. (1 Cor. 14:25)

SĂ PROMOVĂM UNITATEA

10. Ce putem face pentru a promova unitatea în familie?

10 Putem face ca lumina să strălucească promovând unitatea în familie și în congregație. Părinții promovează unitatea când țin cu regularitate închinarea în familie. Multe familii urmăresc împreună emisiunea lunară de pe JW Broadcasting. După ce vizionează emisiunea, ele analizează modul în care pot aplica lucrurile învățate. Când conduce închinarea în familie, părintele trebuie să țină cont de faptul că instruirea de care are nevoie un copil mic diferă de instruirea dată unui adolescent. Prin urmare, dragi părinți, străduiți-vă să aplicați materialul în așa fel încât fiecare membru al familiei să tragă foloase din închinarea în familie! (Ps. 148:12, 13)

Conversațiile cu frații și surorile noastre în vârstă sunt foarte ziditoare (Vezi paragraful 11)

11. Cum putem promova unitatea în congregație, încurajându-i astfel pe alții să fie surse de lumină?

11 Dacă ești un tânăr creștin, cum poți promova unitatea în congregație, încurajându-i astfel pe alții să fie surse de lumină? Ai putea, de exemplu, să-ți propui să te apropii de frații și de surorile în vârstă. I-ai putea ruga în mod respectuos să-ți spună ce i-a ajutat de-a lungul anilor să-i slujească lui Iehova cu perseverență. Aceste conversații vor fi foarte ziditoare și încurajatoare atât pentru tine, cât și pentru ei. De asemenea, fiecare ne putem stabili obiectivul de a le ura bun-venit celor ce vin la sala Regatului. În felul acesta promovăm unitatea și îi ajutăm pe cei noi să-și dorească să-i aducă închinare lui Iehova. Îi putem întâmpina cu un zâmbet, îi putem ajuta să-și găsească un loc și le putem face cunoștință cu alți frați. Astfel, oaspeții noștri se vor simți bine-veniți.

12. În ce alte moduri putem contribui la unitatea din congregație?

12 Dacă aveți privilegiul de a conduce întrunirea pentru serviciul de teren, puteți face multe pentru a-i ajuta pe cei în vârstă să continue să participe la lucrarea de predicare. Asigurați-vă că acești frați au un teritoriu corespunzător situației lor. În unele cazuri, i-ați putea repartiza în lucrare cu frați mai tineri, care să le ofere sprijin din punct de vedere fizic. Arătați-le înțelegere și compasiune fraților care nu pot să predice prea mult din cauza sănătății precare sau a altor situații. Dând dovadă de considerație și de discernământ, îi puteți ajuta pe toți frații, tineri și vârstnici, cu sau fără experiență, să predice cu zel vestea bună! (Lev. 19:32)

13. Ce poate face fiecare dintre noi pentru a promova unitatea în congregație?

13 Psalmistul a spus cu entuziasm: „Ce bine și ce plăcut este ca frații să locuiască împreună în unitate!”. (Citește Psalmul 133:1, 2.) El a comparat unitatea dintre israeliți cu uleiul de ungere, care are efect înviorător și miroase bine. Închinându-se lui Iehova împreună, israeliții se bucurau de influența bună a celorlalți. Și noi putem exercita o influență pozitivă asupra celor din congregație dacă promovăm unitatea. Faci și tu lucrul acesta? Ai putea ‘să te lărgești’, adică să promovezi unitatea între frați și surori într-o măsură și mai mare? (2 Cor. 6:11-13)

14. Ce putem face pentru ca lumina adevărului să strălucească în relațiile cu vecinii noștri?

14 Putem face ca lumina adevărului biblic să strălucească oriunde ne-am afla. De exemplu, cuvintele și faptele noastre pline de bunătate îi pot atrage pe unii dintre vecinii noștri la adevăr. Ne-am putea întreba: Ce părere au vecinii mei despre mine? Îmi păstrez locuința și curtea curate, contribuind astfel la înfrumusețarea zonei în care locuiesc? Sunt un vecin săritor? Întrebați-i și pe alți Martori ce efect a avut conduita lor bună asupra rudelor lor, a vecinilor, a colegilor de muncă sau a colegilor de școală. (Ef. 5:9)

SĂ CONTINUĂM SĂ VEGHEM

15. De ce este vital să continuăm să veghem?

15 Dacă dorim ca lumina noastră să strălucească cu putere, trebuie să fim conștienți de timpurile în care trăim. Isus și-a îndemnat discipolii de repetate ori: „Vegheați!”. (Mat. 24:42; 25:13; 26:41) Dacă am crede că ‘necazul cel mare’ este departe și că nu va veni în timpul vieții noastre, ne-am pierde sentimentul urgenței în ce privește lucrarea de predicare. (Mat. 24:21) Astfel, în loc să strălucească cu putere, lumina noastră va licări și chiar s-ar putea stinge la un moment dat.

16, 17. Ce putem face pentru a rămâne vigilenți?

16 Întrucât în acest sistem lucrurile merg din rău în mai rău, toți trebuie să continuăm să veghem. Știm că sfârșitul va veni exact la momentul stabilit de Iehova. (Mat. 24:42-44) Între timp, trebuie să cultivăm răbdare și să fim vigilenți. Trebuie să citim Cuvântul lui Dumnezeu în fiecare zi și să fim „treji în vederea rugăciunilor”. (1 Pet. 4:7) Să învățăm de la frații și surorile care îi slujesc lui Iehova cu bucurie de mulți ani și care continuă să fie surse de lumină. De exemplu, putem citi relatări autobiografice încurajatoare, precum cea intitulată „«Am apucat poala hainei unui iudeu» acum șaptezeci de ani”, publicată în Turnul de veghe din 15 aprilie 2012, paginile 18-21.

17 Dacă ne menținem ocupați în serviciul lui Iehova, făcându-le bine altora și petrecând timp cu frații și surorile noastre, vom fi fericiți și nici nu ne vom da seama cum trece timpul. (Ef. 5:16) În ultimii 100 de ani, poporul lui Iehova a realizat foarte multe lucruri. Dar astăzi, el este mai ocupat ca oricând! Lumina noastră strălucește în prezent mult mai mult decât ne-am fi putut imagina!

Vizitele de păstorire ne oferă ocazia să beneficiem de înțelepciunea din Cuvântul lui Dumnezeu (Vezi paragrafele 18, 19)

18, 19. Cum ne pot ajuta bătrânii de congregație să rămânem vigilenți și activi? Dați un exemplu.

18 Cu toate că facem multe greșeli, Iehova ne permite să-i slujim în continuare, lucru care ne întărește credința. Pentru a ne ajuta, el ‘ne-a dat oameni ca daruri’, adică bătrânii de congregație. (Efeseni 4:8) De aceea, când vei fi vizitat de un bătrân, profită de această ocazie și învață din înțelepciunea și din sfaturile sale. (Citește Efeseni 4:8, 11, 12.)

19 Un cuplu din Anglia a întâmpinat dificultăți în căsnicie și a rugat doi bătrâni să-i ajute. Soția considera că soțul nu lua inițiativa în ce privește închinarea. Soțul a recunoscut că nu era un învățător prea bun și că nu ținea cu regularitate închinarea în familie. Bătrânii i-au îndemnat pe cei doi să mediteze la exemplul lui Isus. Ei l-au încurajat pe soț să imite modul în care Isus s-a îngrijit de necesitățile discipolilor săi și au îndemnat-o pe soție să fie răbdătoare. De asemenea, le-au oferit sugestii practice care să-i ajute să țină închinarea în familie împreună cu cei doi copii ai lor. (Ef. 5:21-29) Soțul s-a străduit să devină un cap de familie mai bun, iar, mai târziu, bătrânii l-au lăudat pentru eforturile lui. L-au încurajat să persevereze și să se bizuie pe ajutorul spiritului sfânt. Iubirea și bunătatea manifestate de acești bătrâni le-au fost de mare ajutor celor doi soți, astfel că lumina lor a continuat să strălucească.

20. Care vor fi rezultatele dacă facem ca lumina noastră să strălucească?

20 Psalmistul a spus: „Fericit este cel care se teme de Iehova, care umblă în căile sale!”. (Ps. 128:1) Când facem ca lumina noastră să strălucească – ajutându-i pe oameni să-i slujească lui Dumnezeu, promovând unitatea în familie și în congregație și continuând să veghem – suntem mai fericiți. Ceilalți vor vedea faptele noastre bune, iar mulți dintre ei se vor simți îndemnați să-l glorifice pe Iehova, Tatăl nostru. (Mat. 5:16)