ARTICOLUL DE STUDIU 26
„Întoarceți-vă la mine”
„«Întoarceţi-vă la mine» ... «şi eu mă voi întoarce la voi»“ (ZAH. 1:3)
CÂNTAREA 102 ‘Să le venim în ajutor celor slabi’!
PREZENTARE *
1. Ce simte Iehova când una dintre oile sale este salvată?
AȘA cum am văzut în articolul precedent, Iehova se aseamănă cu un păstor bun, care se îngrijește cu tandrețe de fiecare dintre oile sale și le caută pe cele care se rătăcesc. Iehova le-a spus israeliților care l-au părăsit: „Întoarceți-vă la mine și mă voi întoarce și eu la voi”. (Zah. 1:3) Suntem convinși că el are și în prezent aceleași sentimente, întrucât a afirmat: „Eu nu mă schimb”. (Mal. 3:6) Isus a spus că Iehova și îngerii sunt foarte bucuroși chiar și când un singur slujitor care s-a rătăcit se întoarce la El. (Luca 15:10, 32)
2. Ce vom analiza în acest articol?
2 În continuare vom analiza trei ilustrări ale lui Isus, din care învățăm cum putem să-i ajutăm pe cei care s-au îndepărtat de Iehova. De asemenea, vom vedea ce calități trebuie să manifestăm pentru a ajuta o oaie pierdută să se întoarcă la Iehova. În plus, vom vedea de ce merită să ne străduim să-i susținem pe cei slabi.
ÎN CĂUTAREA MONEDEI PIERDUTE
3, 4. Potrivit cu Luca 15:8-10, de ce a căutat femeia cu meticulozitate drahma pierdută?
3 Trebuie să ne străduim să-i găsim pe cei care vor să se întoarcă la Iehova. Într-o parabolă consemnată în Evanghelia după Luca, Isus vorbește despre o femeie care caută cu atenție o drahmă, o monedă valoroasă, pe care o pierduse. Parabola se concentrează asupra eforturilor ei de a găsi moneda pierdută. (Luca 15:8-10)
4 Isus descrie ce simte femeia după ce găsește drahma valoroasă. Se pare că, în zilele lui Isus, unele evreice le ofereau fiicelor lor în ziua nunții un șirag de zece drahme. Probabil că moneda pierdută făcea parte dintr-un astfel de șirag. Femeia presupune că moneda a căzut pe jos, așa că își aprinde lampa și o caută, dar nu o găsește. Poate că lumina lămpii cu ulei nu este suficient de puternică pentru ca femeia să vadă micuța monedă de argint. În cele din urmă, ea mătură cu multă atenție întreaga casă. În praful adunat, zărește moneda, care strălucește în lumina lămpii. Femeia răsuflă ușurată și își cheamă prietenele și vecinele ca să se bucure împreună.
5. De ce poate fi greu să-i găsim pe cei care s-au îndepărtat de congregație?
5 Din ilustrarea lui Isus înțelegem că e nevoie de eforturi pentru a găsi ceva pierdut. În mod asemănător, pentru a-i găsi pe cei care s-au îndepărtat de congregație, trebuie să facem eforturi. Probabil că au trecut mulți ani de când aceștia nu mai vin la întruniri. Sau poate că s-au mutat într-o zonă în care vestitorii locali nu-i cunosc. Însă, chiar în acest moment, unii vestitori inactivi tânjesc să se întoarcă la Iehova. Ei doresc mult să se alăture familiei de închinători adevărați ai lui Iehova, însă au nevoie de ajutorul nostru.
6. Cum poate întreaga congregație să se implice în căutarea celor inactivi?
6 Cine poate participa la căutarea celor inactivi? Cu toții – bătrâni, pionieri, membri ai familiei și vestitori – putem contribui la găsirea celor inactivi. Ai un prieten sau un membru al familiei care a devenit inactiv? Ai întâlnit în lucrarea din casă în casă ori în mărturia publică o persoană inactivă? Dacă este de acord să fie vizitată, spune-i că le vei da cu plăcere bătrânilor locali datele ei de contact.
7. Ce învățăm din cuvintele unui bătrân de congregație pe nume Thomas?
7 Ce măsuri practice pot lua bătrânii pentru a-i găsi pe cei care vor să se întoarcă la Iehova? Thomas *, un bătrân de congregație care locuiește în Spania, a ajutat peste 40 de Martori inactivi. Iată ce spune el: „Mai întâi de toate, îi întreb pe diferiți frați și surori dacă știu unde locuiesc persoanele inactive sau dacă își amintesc de vreo persoană care nu mai participă la întruniri. Majoritatea sunt încântați să ajute, deoarece le face plăcere să se implice în căutarea celor inactivi. Apoi, când vizitez un frate sau o soră inactivă, întreb dacă are copii sau rude. Unii dintre cei inactivi obișnuiau să vină la întruniri cu copiii lor, care, probabil, au fost și ei vestitori la un moment dat. Și aceștia pot fi ajutați să se întoarcă la Iehova”.
SĂ-I ADUCEM ÎNAPOI LA IEHOVA PE CEI CARE S-AU PIERDUT
8. În ilustrarea despre fiul pierdut, consemnată în Luca 15:17-24, cum s-a comportat tatăl cu fiul său care s-a căit?
8 Ce calități trebuie să manifestăm pentru a-i ajuta pe cei care vor să se întoarcă la Iehova? Să vedem ce lecții putem desprinde din ilustrarea lui Isus despre fiul care a plecat de acasă. (Luca 15:17-24) Isus arată că fiul și-a venit, în cele din urmă, în fire și a hotărât să se întoarcă acasă. (Luca 15:20) Tatăl a alergat în întâmpinarea lui, l-a îmbrățișat cu căldură și l-a asigurat de iubirea sa. Totuși, fiul avea mustrări de conștiință și nu se simțea demn să mai fie numit fiul tatălui său. Însă tatăl a manifestat empatie față de fiul său, care s-a căit și care și-a vărsat inima înaintea lui. El a întreprins câteva acțiuni concrete pentru a-și asigura fiul că era bine-venit acasă și considerat nu un simplu angajat, ci un membru prețuit al familiei. Pentru a-i demonstra că-l iubește, tatăl a organizat o petrecere și l-a îmbrăcat cu cele mai bune haine.
9. De ce calități avem nevoie pentru a-i ajuta pe cei inactivi să se întoarcă la Iehova? (Vezi chenarul „ Cum să-i ajutăm pe cei care vor să se întoarcă”.)
9 Iehova se aseamănă cu tatăl din această ilustrare. El îi iubește pe cei inactivi și dorește ca aceștia să se întoarcă la el. Și noi îi vom putea ajuta pe cei inactivi să se întoarcă dacă îl imităm pe Iehova. Însă trebuie să manifestăm răbdare, empatie și multă iubire. De ce avem nevoie de aceste calități și cum le putem manifesta?
10. De ce trebuie să avem răbdare când ajutăm pe cineva să se vindece din punct de vedere spiritual?
10 Trebuie să avem răbdare deoarece este nevoie de timp pentru ca o persoană să se vindece din punct de vedere spiritual. Mulți dintre cei care în trecut au fost inactivi recunosc că au început să-i slujească din nou lui Iehova doar după ce au fost vizitați în repetate rânduri de bătrânii de congregație, precum și de alți frați și surori din congregație. Nancy, o soră din sud-estul Asiei, a scris: „O prietenă apropiată din congregație m-a ajutat enorm. Ea mă iubea ca o soră mai mare. Mi-a amintit de clipele frumoase pe care le-am petrecut împreună. M-a ascultat cu răbdare în timp ce îmi exprimam sentimentele și nu a ezitat să-mi dea sfaturi. S-a dovedit a fi o prietenă adevărată, gata să mă ajute oricând”.
11. De ce avem nevoie de empatie pentru a alina sentimentele rănite?
11 Așa cum o alifie poate vindeca o rană, tot așa empatia poate vindeca sentimentele rănite. Unele persoane inactive nutresc de ani de zile resentimente față de cineva din congregație care le-a rănit. Aceste sentimente le împiedică să se întoarcă la Iehova. Altele consideră, probabil, că au fost tratate în mod nedrept. Prin urmare, au nevoie de cineva care să le asculte și să le înțeleagă. (Iac. 1:19) Maria, care a fost inactivă un timp, spune: „Am avut nevoie de o ureche ascultătoare, de un umăr pe care să plâng și de o mână care să mă călăuzească”.
12. În ce sens este iubirea lui Iehova asemenea unei funii?
12 Biblia compară iubirea lui Iehova față de slujitorii săi cu o funie. În ce sens? Să ne imaginăm că ne aflăm pe o mare învolburată și că suntem pe punctul de a ne îneca, iar cineva ne aruncă o vestă de salvare. În mod sigur, suntem recunoscători pentru ajutorul primit, întrucât putem sta mai ușor la suprafață. Însă, pentru a rămâne în viață, nu este suficient să avem o vestă de salvare. Deoarece apa este rece, trebuie să ajungem la o barcă de salvare. Avem nevoie de cineva care să ne arunce o funie și să ne tragă în barcă. Iehova a spus despre israeliții care se îndepărtaseră de el: „I-am tras . . . cu funiile iubirii”. (Os. 11:4) În prezent, Dumnezeu are aceleași sentimente față de cei care nu-i mai slujesc și care sunt copleșiți de griji și de probleme. El îi asigură de iubirea sa și vrea să-i ajute să se întoarcă la el. Iehova ne poate folosi ca să-i ajutăm pe cei inactivi să simtă iubirea sa.
13. Relatați o experiență care evidențiază puterea iubirii frățești.
13 Este foarte important să-i asigurăm pe cei inactivi de iubirea lui Iehova, precum și de iubirea noastră. Pablo, menționat în articolul precedent, a fost inactiv peste 30 de ani. El spune: „Într-o dimineață, în timp ce ieșeam din casă, m-am întâlnit cu o soră în vârstă, foarte amabilă, care mi-a vorbit pe un ton iubitor. Am început să plâng ca un copil. I-am spus că Iehova o trimisese să-mi vorbească. În acel moment, am hotărât să mă întorc la Iehova”.
SĂ-I SUSȚINEM CU IUBIRE PE CEI SLABI
14. Potrivit ilustrării din Luca 15:4, 5, ce a făcut păstorul după ce a găsit oaia pierdută?
14 Cei inactivi au nevoie de sprijinul nostru constant. La fel ca fiul pierdut din ilustrarea lui Isus, ei ar putea fi răniți profund pe plan afectiv și au nevoie de mult timp pentru a se vindeca. Probabil că sunt și slăbiți spiritualicește din cauza experiențelor pe care le-au trăit în lumea lui Satan. De aceea, trebuie să-i ajutăm să-și reînsuflețească credința în Iehova. În ilustrarea despre oaia pierdută, Isus arată că păstorul pune oaia pe umeri și o duce înapoi în turmă. Păstorul a cheltuit deja timp și energie pentru a găsi oaia pierdută, însă știe că va trebui să o care până la turmă deoarece ea nu are puterea de a se întoarce singură. (Citește Luca 15:4, 5.)
15. Cum îi putem susține pe cei slabi care vor să se întoarcă la Iehova? (Vezi chenarul „ Un instrument neprețuit”.)
15 Probabil că va trebui să cheltuim mult timp și energie pentru a-i ajuta pe cei inactivi să redevină tari spiritualicește. Însă, cu ajutorul spiritului lui Iehova, al Cuvântului său și al publicațiilor furnizate de organizație, îi putem ajuta să-și redobândească vigoarea spirituală. (Rom. 15:1) Cum putem face acest lucru? Un bătrân cu multă experiență spune: „Majoritatea celor inactivi care decid să se întoarcă la Iehova au nevoie de un studiu biblic”. * Dacă ni se cere să studiem cu o persoană inactivă, să nu refuzăm acest privilegiu. Același bătrân mai spune: „Vestitorul care conduce studiul trebuie să fie un bun prieten, o persoană în care celălalt să aibă încredere”.
BUCURIE ÎN CER ȘI PE PĂMÂNT
16. De unde știm că ne putem baza pe sprijinul îngerilor?
16 Multe experiențe demonstrează că îngerii ne ajută să-i găsim pe cei inactivi care doresc să se întoarcă la Iehova. (Rev. 14:6) De exemplu, Silvio, din Ecuador, s-a rugat din inimă pentru a primi ajutorul necesar ca să se întoarcă în congregație. În timp ce se ruga, cineva a sunat la ușă. Erau doi bătrâni de congregație. Pe parcursul acelei vizite, ei i-au oferit, plini de bucurie, ajutor spiritual.
17. Ce simțim când îi ajutăm pe cei slabi din punct de vedere spiritual?
17 Când îi ajutăm pe cei slabi spiritualicește să se întoarcă la Iehova, simțim multă bucurie. Salvador, un pionier care le acordă o atenție specială celor inactivi, spune: „Uneori îmi vine să plâng de bucurie. Sunt foarte fericit când mă gândesc că Iehova a smuls una dintre oile sale din ghearele lumii lui Satan și că am avut privilegiul să colaborez cu El la salvarea acelei oi”. (Fap. 20:35)
18. De ce anume poți fi sigur dacă ești inactiv?
18 Chiar dacă te-ai îndepărtat de poporul lui Iehova, fii sigur că El continuă să te iubească. Iehova vrea să te întorci la el. Însă aceasta presupune eforturi din partea ta. Asemenea tatălui din ilustrarea lui Isus, Iehova așteaptă să te întorci și va fi bucuros să te primească înapoi acasă.
CÂNTAREA 103 Păstorii – oameni ca daruri
^ par. 5 Iehova vrea ca slujitorii săi care nu mai merg la întruniri și în predicare să se întoarcă la el. Există multe moduri în care îi putem ajuta pe cei care doresc să dea curs invitației lui Iehova: „Întoarceți-vă la mine”. În acest articol vom analiza câteva dintre ele.
^ par. 7 Unele nume au fost schimbate.
^ par. 15 Unele persoane inactive au tras foloase din studierea unor capitole din cartea „Păstrați-vă în iubirea lui Dumnezeu”, iar altele, din cartea Să ne apropiem de Iehova. Comitetul de serviciu al congregației va alege persoana cea mai potrivită pentru a conduce acest studiu.
^ par. 68 LEGENDA IMAGINII: Trei frați îl ajută pe un frate inactiv care dorește să se întoarcă la Iehova ținând legătura cu el, asigurându-l că este iubit și ascultându-l cu empatie.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)