ARTICOLUL DE STUDIU 25
„Eu însumi îmi voi căuta oile”
„Eu însumi îmi voi căuta oile și le voi îngriji.” (EZEC. 34:11)
CÂNTAREA 105 „Dumnezeu este iubire”
PREZENTARE *
1. În ce sens se aseamănă Iehova cu o mamă care își alăptează copilul?
IEHOVA a întrebat în zilele profetului Isaia: „Poate o femeie să-și uite copilul pe care-l alăptează?”. Apoi a adăugat: „Chiar dacă aceste femei ar uita, eu nu te voi uita”. (Is. 49:15) De obicei, Iehova nu s-a comparat cu o mamă. Totuși, în acest context, s-a folosit de legătura puternică dintre o mamă și copilul ei pentru a arăta cât de mult își iubește el slujitorii. Majoritatea mamelor subscriu la cuvintele unei surori pe nume Jasmin: „Când o mamă își alăptează copilul, între cei doi se creează o legătură specială, pe viață”.
2. Ce simte Iehova când unul dintre copiii săi se îndepărtează de el?
2 Iehova observă când unul dintre copiii săi nu mai participă la întrunirile congregației și la lucrarea de predicare. Să ne gândim deci cât de mult suferă El când vede că, în fiecare an, mii de slujitori ai săi devin inactivi *.
3. Ce dorește Iehova cu privire la cei inactivi?
3 Mulți dintre acești frați și surori inactivi se întorc în congregație, unde sunt primiți cu brațele deschise. Iehova dorește ca persoanele inactive să se întoarcă la el și la fel dorim și noi. (1 Pet. 2:25) Cum le putem ajuta? Înainte de a răspunde la această întrebare, să vedem de ce nu mai participă unii frați și surori la întruniri și la lucrarea de predicare.
DE CE NU-I MAI SLUJESC UNII LUI IEHOVA?
4. Cum îi influențează munca laică pe unii?
4 Unii se lasă absorbiți de munca laică. Hung *, un frate din sud-estul Asiei, mărturisește: „Am permis muncii laice să-mi consume prea mult timp și energie. Am făcut marea greșeală să cred că, dacă voi avea siguranță financiară, voi putea să-i slujesc mai bine lui Iehova. Așa că am decis să lucrez mai multe ore. Am început să merg din ce în ce mai rar la întruniri, iar, în final, nu am mai mers deloc. Satan se folosește de lume pentru a ne determina să ne îndepărtăm încetul cu încetul de Dumnezeu”.
5. Cum a fost afectată o soră de problemele prin care a trecut?
5 Unii frați și surori sunt copleșiți de probleme. Iată ce spune Anne din Marea Britanie, mamă a cinci copii: „Fiul meu cel mai mic s-a născut cu un handicap fizic grav. La un moment dat, o fiică a mea a fost exclusă, iar celălalt fiu a dezvoltat o afecțiune psihică. Am ajuns atât de deprimată, încât nu am mai mers la întruniri și în predicare. În cele din urmă, am devenit inactivă”. Suntem alături de Anne și de familia ei, precum și de toți cei care trec prin astfel de necazuri.
6. Cum ar putea cineva să se îndepărteze de poporul lui Iehova dacă nu aplică sfatul din Coloseni 3:13?
6 Citește Coloseni 3:13. Unii slujitori ai lui Iehova au fost răniți de un colaborator în credință. Apostolul Pavel a recunoscut că, uneori, am putea avea motive întemeiate ‘să ne plângem împotriva’ unui frate sau a unei surori. Poate chiar am fost tratați în mod nedrept. Dacă nu suntem atenți, am putea să dezvoltăm resentimente, iar, în cele din urmă, să ne îndepărtăm de poporul lui Iehova. De exemplu, Pablo, din America de Sud, a fost acuzat pe nedrept că a comis o greșeală, motiv pentru care i-a fost retras un privilegiu de serviciu. Cum a reacționat el? Pablo spune: „M-am supărat foarte rău și, treptat, m-am îndepărtat de congregație”.
7. Ce efect poate avea o conștiință încărcată?
7 O persoană care, în trecut, a comis un păcat grav ar putea să fie mult timp chinuită de mustrări de conștiință. Ea ar putea să se simtă nedemnă de iubirea lui Dumnezeu. Chiar dacă s-a căit și i s-a arătat îndurare, ea ar putea să nu se simtă demnă de a mai face parte din poporul lui Dumnezeu. Un frate pe nume Francisco a încercat sentimente asemănătoare. El spune: „Am fost mustrat pentru că am comis imoralitate sexuală. Chiar dacă, la început, am asistat la întruniri, cu timpul m-am descurajat, considerându-mă nedemn să fac parte din poporul lui Iehova. Aveam mustrări de conștiință și credeam cu tărie că Iehova nu mă iertase. După un timp, am rupt legătura cu congregația”. Ce simți față de frații și surorile care trec prin situații asemănătoare celor prezentate mai înainte? Simți empatie? Și, mai important, ce simte Iehova față de ei?
IEHOVA ÎȘI IUBEȘTE OILE
8. Îi uită Iehova pe cei care i-au slujit cândva? Explicați.
8 Iehova nu îi uită pe cei care i-au slujit cândva, dar care, de un timp, nu mai merg la întruniri și în predicare. El nu uită nici ce au făcut aceștia în serviciul său. (Evr. 6:10) Profetul Isaia a ilustrat grija lui Iehova pentru poporul său prin cuvintele: „El își va păstori turma ca un păstor. Va aduna mieii cu brațul său și-i va purta la sân”. (Is. 40:11) Ce simte Marele Păstor când una dintre oi se îndepărtează de turmă? Sentimentele lui Iehova reies din cuvintele adresate de Isus discipolilor săi: „Ce credeți? Dacă un om are o sută de oi și una dintre ele se rătăcește, nu le va lăsa el pe cele nouăzeci și nouă pe munți și va pleca în căutarea celei rătăcite? Și, dacă se întâmplă să o găsească, adevărat vă spun că se bucură mai mult de ea decât de cele nouăzeci și nouă care nu s-au rătăcit”. (Mat. 18:12, 13)
9. Cum se îngrijeau de oi păstorii buni din timpurile biblice? (Vezi imaginea de pe copertă.)
9 De ce poate fi comparat Iehova cu un păstor? Deoarece, în timpurile biblice, un păstor bun era foarte grijuliu cu oile sale. De exemplu, David s-a luptat cu un leu și cu un urs pentru a-și apăra turma. (1 Sam. 17:34, 35) Un astfel de păstor își dădea seama când lipsea chiar și o singură oaie. (Ioan 10:3, 14) El le lăsa pe cele nouăzeci și nouă de oi în siguranță în staul sau în grija altor păstori și pleca în căutarea oii pierdute. Prin această ilustrare, Isus ne-a învățat o lecție importantă: „Nu este voia Tatălui meu care este în cer ca unul dintre acești micuți să piară”. (Mat. 18:14)
IEHOVA ÎȘI CAUTĂ OILE PIERDUTE
10. Potrivit cu Ezechiel 34:11, 12, 16, ce a promis Iehova că va face pentru oile sale pierdute?
10 Iehova ne iubește pe fiecare dintre noi, inclusiv pe cei „micuți” care s-au îndepărtat de turmă. Prin intermediul profetului Ezechiel, el a promis că își va căuta oile pierdute și că le va ajuta să-și redobândească sănătatea spirituală. În plus, a spus ce acțiuni va întreprinde pentru a le salva, aceleași acțiuni pe care le făcea un păstor israelit când observa că lipsea o oaie. (Citește Ezechiel 34:11, 12, 16.) În primul rând, păstorul pleca în căutarea oii, ceea ce pretindea mult timp și efort din partea lui. Când o găsea, o aducea înapoi în turmă. Dacă oaia era rănită, slăbită sau înfometată, păstorul o ajuta cu iubire legându-i rănile, purtând-o în brațe și hrănind-o. Bătrânii de congregație, care sunt păstorii turmei lui Dumnezeu, trebuie să întreprindă aceleași acțiuni pentru a-i ajuta pe toți cei care s-au îndepărtat de congregație. (1 Pet. 5:2, 3) Ei îi caută, îi ajută să revină în turmă și le oferă cu multă iubire ajutor spiritual. *
11. De ce anume era conștient un păstor bun?
11 Un păstor bun era conștient că oile se puteau rătăci. Dacă o oaie se îndepărta de turmă, păstorul nu se purta aspru cu ea când o găsea. În continuare vom vedea cum i-a ajutat Iehova pe unii dintre slujitorii săi din vechime.
12. Cum s-a purtat Iehova cu Iona?
12 Profetul Iona a fugit de responsabilitatea primită. Totuși, Iehova nu s-a grăbit să-l considere o cauză pierdută. Asemenea unui păstor bun, Iehova l-a salvat și l-a ajutat să dobândească forța necesară pentru a-și duce la bun sfârșit însărcinarea. (Iona 2:7; 3:1, 2) Mai târziu, Dumnezeu s-a folosit de o plantă agățătoare pentru a-l face pe Iona să înțeleagă cât de valoroasă este viața fiecărui om. (Iona 4:10, 11) Ce lecție desprindem de aici? Bătrânii nu trebuie să se grăbească să-i considere pe cei inactivi cauze pierdute. Dimpotrivă, ei trebuie să se străduiască să înțeleagă motivul pentru care aceștia s-au îndepărtat de turmă. Când o oaie se întoarce la Iehova, bătrânii continuă să se îngrijească de ea cu iubire.
13. Ce putem învăța din felul în care a reacționat Iehova la cuvintele scriitorului Psalmului 73?
13 Scriitorul Psalmului 73 s-a descurajat văzând că oamenii răi păreau să prospere. Psalmistul s-a întrebat dacă merita să facă voința lui Dumnezeu. (Ps. 73:12, 13, 16) Cum a reacționat Iehova? El nu l-a condamnat, ci a permis să fie consemnate în Biblie cuvintele acestuia. În cele din urmă, psalmistul a înțeles că nimic nu este mai important în viață decât prietenia cu Iehova. (Ps. 73:23, 24, 26, 28) De aici învățăm că bătrânii nu trebuie să se grăbească să-i judece pe cei care încep să se întrebe dacă merită să-i slujească lui Iehova. În loc să-i condamne, bătrânii trebuie să se străduiască să înțeleagă motivul pentru care aceștia vorbesc sau se comportă într-un anumit fel. Doar atunci vor putea ști ce sfaturi biblice ar trebui să le ofere pentru a-i încuraja.
14. De ce avea Ilie nevoie de ajutor și în ce fel i l-a dat Iehova?
14 Profetul Ilie a fugit de regina Izabela. (1 Regi 19:1-3) El credea că era singurul profet care îi slujea lui Iehova și că serviciul său era inutil. Ilie s-a descurajat atât de mult, încât a dorit să moară. (1 Regi 19:4, 10) Cu toate acestea, Iehova nu l-a condamnat, ci l-a asigurat că nu era singur, că se putea încrede în puterea Lui și că mai avea multe lucruri de făcut. Plin de bunătate, Iehova l-a ascultat pe Ilie în timp ce acesta își exprima îngrijorarea și, apoi, i-a dat noi responsabilități. (1 Regi 19:11-16, 18) Ce învățăm de aici? Cu toții, dar mai ales bătrânii de congregație, trebuie să ne purtăm cu bunătate față de oile lui Iehova. Indiferent că o persoană își exprimă sentimentele de nemulțumire sau spune că se simte nedemnă de îndurarea lui Iehova, bătrânii o vor asculta cu atenție în timp ce își varsă inima înaintea lor. Apoi o vor asigura că este prețioasă în ochii lui Iehova.
CE AR TREBUI SĂ SIMȚIM FAȚĂ DE OILE PIERDUTE ALE LUI DUMNEZEU?
15. Potrivit cu Ioan 6:39, ce a simțit Isus față de oile Tatălui său?
15 Ce sentimente vrea Iehova să avem față de oile sale pierdute? Isus ne-a oferit un model în acest sens. El știa că Iehova prețuiește fiecare oaie, astfel că s-a străduit să ajute „oile pierdute ale casei lui Israel” să se întoarcă la Iehova. (Mat. 15:24; Luca 19:9, 10) Fiind păstorul cel bun, Isus a făcut tot ce a putut pentru a nu pierde niciuna dintre oile lui Iehova. (Ioan 6:39)
16, 17. Cu ce atitudine ar trebui să-i ajute bătrânii pe cei care s-au îndepărtat de Iehova? (Vezi chenarul „ Cum se simte o oaie pierdută”.)
16 Apostolul Pavel i-a îndemnat pe bătrânii de congregație din Efes să urmeze exemplul lui Isus: „Trebuie să le veniți în ajutor celor slabi și să vă amintiți de cuvintele Domnului Isus, când a zis: «Este mai multă fericire în a da decât în a primi»”. (Fap. 20:17, 35) Înțelegem, așadar, că bătrânii au responsabilitatea importantă de a se îngriji de poporul lui Iehova. Salvador, un bătrân de congregație din Spania, spune: „Când mă gândesc cât de mult îi pasă lui Iehova de oile sale pierdute, mă simt impulsionat ca, în calitate de păstor spiritual, să fac tot ce pot pentru a le ajuta. Sunt convins că Iehova vrea să am grijă de ele”.
17 Toți cei menționați în acest articol care s-au îndepărtat de congregație au fost ajutați să se întoarcă la Iehova. Chiar în prezent există mulți frați și surori care s-au rătăcit și care vor să se întoarcă. În articolul următor, vom vedea ce mai putem face pentru a-i ajuta să se întoarcă la Iehova.
CÂNTAREA 4 „Iehova este Păstorul meu”
^ par. 5 De ce se îndepărtează de congregație unii slujitori ai lui Iehova care i-au fost fideli mulți ani? Ce simte Dumnezeu cu privire la ei? Articolul de față va răspunde la aceste întrebări. În plus, arată ce putem învăța din modul în care Iehova i-a ajutat pe unii slujitori ai săi din vechime.
^ par. 2 NOTĂ EXPLICATIVĂ: Un vestitor inactiv este un Martor care nu a predat raport de activitate de cel puțin șase luni. Totuși, cei inactivi sunt încă surorile și frații noștri și îi iubim.
^ par. 4 Unele nume au fost schimbate.
^ par. 10 În următorul articol, vom analiza câteva modalități concrete prin care bătrânii pot face acești pași.
^ par. 60 LEGENDA IMAGINII: Un păstor israelit se îngrijora când pierdea o oaie, motiv pentru care o căuta și o ajuta să se întoarcă în turmă. Păstorii spirituali din prezent procedează la fel.
^ par. 64 LEGENDA IMAGINII: O soră inactivă aflată într-un autobuz observă doi Martori care participă bucuroși la mărturia publică.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)