ARTICOLUL DE STUDIU 24
Putem să scăpăm din capcanele lui Satan!
‘Să scăpăm din cursa Diavolului.’ (2 TIM. 2:26)
CÂNTAREA 37 Să-i slujim lui Iehova cu tot sufletul
PREZENTARE *
1. De ce poate fi comparat Satan cu un vânător?
UNICUL obiectiv al unui vânător este acela de a prinde sau de a ucide prada. El poate folosi diverse capcane, după cum se arată și în Biblie. (Iov 18:8-10) Însă cum ademenește vânătorul un animal pentru a-l atrage în capcană? Îi observă cu atenție comportamentul: unde merge, ce anume îi place și ce fel de capcană l-ar putea lua prin surprindere. Satan este asemenea unui vânător. El ne studiază comportamentul, observând unde mergem și ce anume ne place. Apoi, întinde o capcană care speră să ne ia prin surprindere. Însă Biblia spune că, în cazul în care cădem într-o capcană a lui Satan, putem ieși din ea. De asemenea, ne învață cum să evităm capcanele sale de la bun început.
2. Care sunt două dintre cele mai eficiente capcane ale lui Satan?
2 Două dintre cele mai eficiente capcane ale lui Satan sunt mândria și lăcomia. * De mii de ani, Satan exploatează cu succes aceste trăsături negative. El este asemenea unui vânător de păsări, care își prinde prada folosind un laț sau o plasă. (Ps. 91:3) Totuși, putem evita capcanele lui Satan deoarece Iehova ne-a dezvăluit ce stratageme folosește el. (2 Cor. 2:11)
3. De ce a inclus Iehova în Biblie exemple-avertisment?
3 O modalitate prin care Iehova ne avertizează cu privire la pericolul mândriei și al lăcomiei sunt experiențele unor slujitori ai săi. În exemplele pe care le vom analiza, este demn de remarcat că Satan a reușit să prindă în capcană chiar slujitori ai lui Iehova maturi. Înseamnă oare că este imposibil să evităm capcanele lui? Nicidecum. Iehova a inclus astfel de exemple în Biblie „ca avertizare pentru noi”. (1 Cor. 10:11) El știe că acestea ne vor ajuta să evităm capcanele Diavolului sau să ieșim din ele.
CAPCANA MÂNDRIEI
4. Care sunt consecințele mândriei?
4 Satan vrea să devenim mândri. El știe că, dacă permitem mândriei să pună stăpânire pe noi, vom ajunge asemenea lui și vom pierde premiul vieții veșnice. (Prov. 16:18) Prin urmare, apostolul Pavel a avertizat că o persoană ar putea „să se umfle de mândrie și să primească aceeași condamnare pe care a primit-o Diavolul”. (1 Tim. 3:6, 7) Acesta este un pericol real pentru fiecare dintre noi, indiferent de cât timp suntem la adevăr.
5. Potrivit cu Eclesiastul 7:16, 20, cum ar putea o persoană să manifeste mândrie?
5 Mândria este o formă de egoism. Satan dorește să devenim egoiști și să ne concentrăm mai mult asupra noastră decât asupra lui Iehova, îndeosebi când trecem prin încercări. De exemplu, ai fost ținta unor acuzații false sau ai fost tratat în mod nedrept? În astfel de situații, lui Satan i-ar plăcea foarte mult să-i învinovățești pe Iehova sau organizația sa. De asemenea, Diavolul vrea să crezi că soluția este să acționezi după bunul plac, nu să urmezi îndrumarea lui Iehova din Cuvântul său. (Citește Eclesiastul 7:16, 20.)
6. Ce putem învăța din experiența unei surori din Țările de Jos?
6 Să analizăm experiența unei surori din Țările de Jos, care a fost foarte supărată din cauza imperfecțiunilor unor colaboratori. La un moment dat, sora și-a zis că nu mai poate tolera acea situație. Ea spune: „Mă simțeam foarte singură și nu puteam să-mi înving sentimentele. De aceea, i-am spus soțului meu că trebuia să ne mutăm în altă congregație”. Apoi, sora a vizionat emisiunea din martie 2016 de pe JW Broadcasting®, în care sunt prezentate câteva sugestii pentru a trece peste imperfecțiunile altora. Sora relatează: „Am înțeles că trebuia să-mi privesc cu onestitate și umilință propriile greșeli, nu să încerc să-i schimb pe frații și surorile din congregație. Emisiunea m-a ajutat să mă concentrez asupra lui Iehova și a suveranității sale”. Ce idee se desprinde de aici? Când trecem prin încercări, este important să ne concentrăm asupra lui Iehova. Să-l implorăm să ne ajute să-i privim pe alții așa cum îi privește el. Deși le vede greșelile, Tatăl nostru ceresc este dispus să-i ierte și așteaptă același lucru și de la noi. (1 Ioan 4:20)
7. Ce i s-a întâmplat regelui Ozia?
7 Orbit de mândrie, Ozia, regele lui Iuda, a ignorat sfaturile altora, depășindu-și atribuțiile. Ozia era un bărbat foarte capabil. El repurtase multe victorii, realizase numeroase proiecte de construcție și contribuise mult la dezvoltarea agriculturii. „Adevăratul Dumnezeu l-a făcut să prospere.” (2 Cron. 26:3-7, 10) „Dar, când a devenit puternic, inima i s-a umplut de trufie, spre propria distrugere.” Iehova stabilise că numai preoții aveau dreptul să ofere tămâie în templu. Însă regele Ozia a intrat cu aroganță în templu pentru a oferi tămâie. Iehova a dezaprobat fapta sa și l-a lovit cu lepră. Ozia a fost lepros tot restul vieții. (2 Cron. 26:16-21)
8. În armonie cu 1 Corinteni 4:6, 7, cum putem evita capcana mândriei?
8 Am putea și noi să cădem în capcana mândriei, la fel ca Ozia? Să analizăm exemplul lui José. El era un om de afaceri de succes și un bătrân de congregație capabil. Ținea teme la congrese, iar supraveghetorii de circumscripție se consultau, uneori, cu el. José spune: „Am început să am o încredere exagerată în capacitățile și în experiența mea. Nu m-am mai bazat pe Iehova. Crezând că sunt puternic, n-am mai ascultat avertismentele și sfaturile lui Iehova”. José a comis un păcat grav și a fost exclus. El a fost reintegrat în urmă cu câțiva ani. José spune: „Iehova m-a învățat că ceea ce contează cel mai mult nu este un titlu, ci respectarea sfaturilor sale”. Să nu uităm că talentele pe care le avem și privilegiile pe care le primim în congregație provin de la Iehova. (Citește 1 Corinteni 4:6, 7.) Dacă suntem mândri, Iehova nu ne va folosi.
CAPCANA LĂCOMIEI
9. Ce au făcut Satan și Eva din cauza lăcomiei?
9 Când spunem lăcomie, ne gândim, probabil, la Satan. Fiind unul dintre îngerii lui Iehova, el a avut, foarte probabil, multe privilegii deosebite. Totuși, nu a fost mulțumit cu ele. Satan a vrut să i se aducă lui închinarea care i se cuvine în mod legitim doar lui Iehova. Întrucât dorește să devenim ca el, încearcă să ne determine să fim nemulțumiți cu ce avem. Prima persoană ademenită în acest fel a fost Eva. Cu multă iubire, Iehova le pusese la dispoziție Evei și lui Adam hrană delicioasă și din abundență. Ei puteau să mănânce „din orice pom din grădină”, cu excepția unuia singur. (Gen. 2:16) Cu toate acestea, Satan a amăgit-o pe Eva să creadă că trebuia să mănânce tocmai din pomul interzis. Ea nu a fost mulțumită cu ce avea, ci a vrut mai mult, iar consecințele sunt bine cunoscute. Eva a păcătuit, iar, în cele din urmă, a murit. (Gen. 3:6, 19)
10. Cum a căzut regele David în capcana lăcomiei?
10 Regele David a primit multe binecuvântări de la Iehova, printre care bogății, glorie și numeroase victorii. David i-a fost recunoscător lui Dumnezeu pentru darurile sale, spunând că erau ‘prea multe ca să le poată istorisi’. (Ps. 40:5) La un moment dat însă, nu a mai fost mulțumit cu ce îi oferise Iehova. Căzând în capcana lăcomiei, a vrut mai mult. Deși avea deja câteva soții, David a permis ca în inima lui să se nască o dorință nepotrivită pentru soția altcuiva. Această femeie era Bat-Șeba, soția lui Urie, hetitul. Cedând dorinței sale egoiste, David a comis adulter cu Bat-Șeba, iar ea a rămas însărcinată. Apoi, David a mai comis un păcat grav: a pus la cale uciderea lui Urie. (2 Sam. 11:2-15) Ce se întâmpla cu David? Își imagina cumva că Iehova nu-l vedea? Deși îi slujise cu fidelitate lui Iehova mulți ani, el a căzut în capcana lăcomiei, iar prețul plătit a fost unul foarte scump. Din fericire, David și-a recunoscut păcatul și s-a căit. Cât de bucuros a fost el când a redobândit aprobarea lui Iehova! (2 Sam. 12:7-13)
11. Potrivit cu Efeseni 5:3, 4, ce ne poate ajuta să evităm capcana lăcomiei?
11 Din acest episod din viața regelui David învățăm că putem evita capcana lăcomiei dacă suntem recunoscători pentru tot ce ne-a oferit Iehova. (Citește Efeseni 5:3, 4.) Trebuie să fim mulțumiți cu ce avem. Cei care studiază Biblia sunt îndemnați să se gândească la un lucru pentru care îi sunt recunoscători lui Iehova și să-i mulțumească. Dacă o persoană aplică această sugestie în fiecare zi, după o săptămână îi va fi mulțumit lui Iehova pentru șapte dintre multele sale daruri. (1 Tes. 5:18) Procedezi și tu la fel? Când meditezi la tot ce a făcut Iehova pentru tine, devii recunoscător. Când ești recunoscător, devii mulțumit. Iar când ești mulțumit, lăcomia nu poate pune stăpânire pe tine.
12. Ce a făcut Iuda Iscariot din cauza lăcomiei?
12 Din cauza lăcomiei, Iuda Iscariot a devenit un trădător josnic. Totuși, el nu a fost așa la început. (Luca 6:13, 16) Isus l-a ales ca apostol al său. El era o persoană capabilă și de încredere, întrucât i se încredințase cutia cu bani. Isus și apostolii foloseau aceste contribuții pentru a acoperi cheltuielile legate de lucrarea de predicare. Am putea spune că acești bani erau asemenea donațiilor oferite în prezent pentru lucrarea mondială. Însă, după un timp, Iuda a început să fure din bani, deși îl auzise de multe ori pe Isus avertizând împotriva lăcomiei. (Mar. 7:22, 23; Luca 11:39; 12:15) Din nefericire, Iuda a ignorat aceste avertismente.
13. Când s-a văzut clar lăcomia lui Iuda?
13 Lăcomia lui Iuda s-a văzut clar cu puțin timp înainte de moartea lui Isus. Isus și discipolii săi, printre care Maria și sora ei, Marta, erau oaspeți în casa lui Simon, leprosul. În timpul mesei, Maria s-a ridicat și a turnat ulei parfumat pe capul lui Isus, ulei care costa foarte mult. Iuda și ceilalți discipoli au fost indignați. Discipolii s-au gândit, probabil, că banii puteau fi folosiți pentru a-i ajuta pe săraci. Însă Iuda avea o cu totul altă motivație. El „era hoț” și voia să fure bani din cutie. Mai târziu, determinat de lăcomie, Iuda l-a trădat pe Isus pentru prețul unui sclav. (Ioan 12:2-6; Mat. 26:6-16; Luca 22:3-6)
14. Cum a aplicat un cuplu principiul din Luca 16:13?
14 Isus le-a amintit continuatorilor săi un adevăr fundamental: „Nu puteți fi sclavi ai lui Dumnezeu și ai Bogăției”. (Luca 16:13) Aceste cuvinte sunt valabile și în prezent. Să vedem cum a aplicat un cuplu de frați din România principiul menționat de Isus. Acestora li s-a oferit un loc de muncă temporar într-o țară mai prosperă. Ei spun: „Aveam datorii mari la bancă, de aceea, la început, am considerat că acel loc de muncă era o binecuvântare de la Iehova”. În realitate însă, era o capcană deoarece, dacă ar fi acceptat oferta, le-ar fi rămas puțin timp pentru a-i sluji lui Iehova. După ce au citit articolul „Să ne păstrăm loialitatea slujind cu o inimă întreagă”, apărut în Turnul de veghe din 15 august 2008, au înțeles ce trebuie să facă. Ei povestesc: „Dacă ne-am fi mutat într-o țară străină doar pentru a câștiga bani, nu am mai fi pus relația cu Iehova pe primul loc. Cu siguranță, spiritualitatea noastră ar fi avut de suferit”. De aceea, au refuzat oferta. Soțul și-a găsit un loc de muncă în țara natală, care le-a permis să-și acopere cheltuielile. Soția spune: „Mâna lui Iehova nu este niciodată prea scurtă”. Acest cuplu este bucuros deoarece a ales ca Iehova să fie Stăpânul lor, nu banii.
SĂ EVITĂM CAPCANELE LUI SATAN
15. De unde știm că putem scăpa din cursele lui Satan?
15 Dar ce putem face dacă ne dăm seama că am căzut în capcana mândriei sau a lăcomiei? Putem ieși din ea? Cu siguranță. Pavel a spus că cei care ‘au fost prinși de vii’ de Diavol pot scăpa din cursă. (2 Tim. 2:26) La fel s-a întâmplat cu David. El a acceptat mustrarea din partea lui Natan, s-a căit și și-a restabilit prietenia cu Iehova. Să nu uităm niciodată că Iehova este mai puternic decât Satan! Așadar, dacă acceptăm ajutorul lui Iehova, putem scăpa din orice cursă a Diavolului.
16. Cum putem evita capcanele lui Satan?
16 Bineînțeles, este de preferat să evităm capcanele lui Satan decât să fim nevoiți să ieșim din ele. Putem face aceasta doar cu ajutorul lui Iehova. De asemenea, nu trebuie să devenim exagerat de încrezători în sine. Chiar și unele persoane care i-au slujit mult timp lui Iehova au devenit mândre sau lacome. De aceea, să-l rugăm zilnic pe Iehova să ne ajute să înțelegem dacă gândirea și acțiunile ne-au fost influențate de aceste trăsături respingătoare. (Ps. 139:23, 24) Să nu ne lăsăm niciodată prinși în capcana lor!
17. Ce se va întâmpla în curând cu dușmanul nostru Diavolul?
17 Satan este de mii de ani un vânător crud. Dar, în curând, el va fi legat și, în cele din urmă, distrus. (Rev. 20:1-3, 10) Așteptăm cu nerăbdare acea zi. Până atunci, să fim vigilenți la capcanele lui Satan. Să ne străduim din răsputeri să nu ne lăsăm stăpâniți de mândrie sau lăcomie și să fim hotărâți ‘să ne împotrivim Diavolului, iar el va fugi de la noi’. (Iac. 4:7)
CÂNTAREA 127 ‘Ce fel de persoană trebuie să fiu’
^ par. 5 Satan este asemenea unui vânător. El încearcă cu abilitate să ne prindă în capcană, indiferent de cât timp îi slujim lui Iehova. În acest articol, vom afla cum se folosește Satan de mândrie și lăcomie în încercarea de a ne distruge prietenia cu Dumnezeu. De asemenea, vom vedea cum au căzut unii în capcana mândriei și a lăcomiei și ce putem face pentru a nu cădea și noi în aceste capcane.
^ par. 2 NOTĂ EXPLICATIVĂ: Acest articol îndreaptă atenția asupra mândriei nepotrivite – atitudine de superioritate față de alții – și asupra lăcomiei – dorință exagerată de a avea mai mult, indiferent că este vorba de bani, autoritate, relații sexuale sau alte lucruri.
^ par. 53 LEGENDA IMAGINILOR: Un frate respinge cu mândrie un sfat înțelept. O soră care are multe lucruri este tentată să cumpere și mai multe.
^ par. 55 LEGENDA IMAGINILOR: Un înger al lui Dumnezeu și regele Ozia au căzut în capcana mândriei. Din cauza lăcomiei, Eva a mâncat din pomul interzis, David a comis adulter cu Bat-Șeba, iar Iuda a furat bani.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)