ARTICOLUL DE STUDIU 22

Să ne ajutăm elevii să devină discipoli

Să ne ajutăm elevii să devină discipoli

„Fiecare dintre voi să fie botezat.” (FAP. 2:38)

CÂNTAREA 72 Să facem cunoscut adevărul despre Regat

PREZENTARE *

1. Ce a fost îndemnată să facă o mulțime de oameni din secolul I?

O MARE mulțime de bărbați și femei au sosit la Ierusalim. Ei provin din numeroase țări și vorbesc limbi diferite. În această zi, are loc ceva cu totul neobișnuit. Un grup de iudei, oameni simpli, le vorbesc vizitatorilor în limba lor. Dar și mai impresionant este mesajul pe care îl transmit acești iudei și apostolul Petru. Cei din mulțime află că pot fi salvați dacă manifestă credință în Isus Cristos. Ei sunt atât de mișcați, încât întreabă: „Ce trebuie să facem?”. Petru le răspunde: „Fiecare dintre voi să fie botezat”. (Fap. 2:37, 38)

Un frate, împreună cu soția sa, conduce un studiu biblic cu un tânăr folosind cartea Bucură-te pentru totdeauna de viață!, în format tipărit (Vezi paragraful 2)

2. Ce vom examina în acest articol? (Vezi imaginea de pe copertă.)

2 Ceea ce a urmat a fost de-a dreptul uimitor. Aproximativ 3 000 de persoane s-au botezat în acea zi, devenind discipoli ai lui Cristos. Acest eveniment a marcat începutul vastei lucrări de facere de discipoli, pe care Isus le-a încredințat-o continuatorilor săi. Această lucrare continuă și în secolul al XXI-lea. În prezent, nu putem ajuta pe cineva să ajungă la botez în doar câteva ore. Este nevoie de luni, de un an sau chiar de mai mult timp pentru ca un elev să se poată boteza. Pentru ca el să devină discipol al lui Isus, sunt necesare eforturi susținute, după cum pot confirma cei care conduc un studiu biblic. În continuare, vom afla cum ne putem ajuta elevii să devină discipoli ai lui Isus.

SĂ-L AJUTĂM PE ELEV SĂ APLICE CEEA CE ÎNVAȚĂ

3. Potrivit cu Matei 28:19, 20, ce trebuie să facă un elev pentru a ajunge la pasul botezului?

3 Înainte de a se boteza, un elev trebuie să aplice ceea ce învață din Biblie. (Citește Matei 28:19, 20.) Când elevul pune în practică cele învățate, se aseamănă cu ‘omul prevăzător’ din ilustrarea lui Isus, care a săpat adânc pentru a-și construi casa pe stâncă. (Mat. 7:24, 25; Luca 6:47, 48) Cum îl putem ajuta pe elev să aplice ceea ce învață? Să analizăm trei modalități.

4. Cum îi putem ajuta pe elevi să facă progrese constante spre botez? (Vezi și chenarul  „Ajută-ți elevul să-și fixeze obiective și să le atingă”.)

4 Ajută-l pe elev să-și fixeze obiective. Acest pas este foarte important. De exemplu, dacă intenționezi să pleci într-o călătorie lungă, ai putea să-ți propui să faci unele opriri pe traseu pentru a vizita locuri interesante. Astfel, drumul ți se va părea mai ușor de parcurs. În mod asemănător, când un elev își fixează obiective pe termen scurt și reușește să le atingă, el poate înțelege că obiectivul de a se boteza este realizabil. Folosește secțiunea „Obiectiv” din cartea Bucură-te pentru totdeauna de viață! pentru a-ți ajuta elevul să facă progrese. La sfârșitul fiecărei lecții, discută cu elevul cum îl poate ajuta obiectivul sugerat să pună în practică cele învățate. În cazul în care consideri că elevul trebuie să-și fixeze alt obiectiv, acesta poate fi notat la „Alte obiective”. Folosește cu regularitate această secțiune pentru a discuta cu elevul despre obiectivele sale pe termen scurt și cele pe termen lung.

5. Potrivit cu Marcu 10:17-22, ce i-a spus Isus tânărului bogat să facă și de ce?

5 Ajută-l pe elev să facă schimbări în modul de viață. (Mar. 10:17-22) Isus știa că oamenilor bogați avea să le fie greu să-și vândă toate bunurile. (Mar. 10:23) Totuși, Isus i-a spus unui tânăr bogat să facă această schimbare majoră în viața sa. De ce? Deoarece îl iubea. Uneori, am putea ezita să-l încurajăm pe elev să aplice ceea ce învață deoarece considerăm că nu este pregătit să facă o anumită schimbare. Într-adevăr, e nevoie de timp pentru a renunța la obiceiurile greșite și a îmbrăca noua personalitate. (Col. 3:9, 10) Dar, cu cât discutăm mai repede cu elevul despre schimbările pe care trebuie să le facă, cu atât va putea trece mai repede la acțiune. Prin aceste discuții, arătăm că suntem sincer interesați de binele lui. (Ps. 141:5; Prov. 27:17)

6. De ce ar trebui să folosim întrebări de opinie?

6 Pentru a afla punctul de vedere al elevului, este important să folosim întrebări de opinie. Astfel, putem stabili ce înțelege și ce gândește el. Dacă folosești cu regularitate întrebările de opinie la studiu, îți va fi mai ușor să abordezi subiecte sensibile când va fi necesar. Cartea Bucură-te pentru totdeauna de viață! conține multe întrebări de opinie. De exemplu, în lecția 04 găsim întrebarea: „Cum crezi că se simte Iehova când îi folosești numele?”, iar în lecția 09: „Pentru ce anume ai vrea să te rogi?”. La început, elevul ar putea avea nevoie de timp pentru a se gândi cum să răspundă. Îl poți ajuta învățându-l să raționeze pe baza versetelor și să analizeze imaginile.

7. Cum putem folosi experiențele slujitorilor lui Iehova din prezent în mod eficient?

7 Odată ce elevul a înțeles ce schimbări trebuie să facă, îndeamnă-l să treacă la acțiune îndreptându-i atenția spre experiențele unor slujitori ai lui Iehova din prezent. De exemplu, dacă elevului îi este greu să participe la întruniri, i-ai putea arăta materialul video Iehova ‘s-a interesat de mine’, de la lecția 14, secțiunea „Cercetează”. Multe lecții din cartea Bucură-te pentru totdeauna de viață! conțin astfel de experiențe la secțiunile „Aprofundează” sau „Cercetează”. * Evită să-l compari pe elev cu altcineva, spunând: „Dacă el a putut, și tu poți”. Lasă-l pe elev să tragă concluziile. Scoate în evidență ce anume a ajutat persoana din materialul video să aplice învățăturile Bibliei. De asemenea, îndreaptă atenția spre un verset important sau spre un lucru practic menționat în material. Ori de câte ori este posibil, subliniază ajutorul pe care persoana respectivă l-a primit de la Iehova.

8. Cum ne putem ajuta elevii să-l iubească pe Iehova?

8 Ajută-l pe elev să-l iubească pe Iehova. Caută ocazii de a îndrepta atenția spre calitățile lui Iehova. Ajută-ți elevul să înțeleagă că Iehova este un Dumnezeu fericit și că îi susține pe cei care îl iubesc. (1 Tim. 1:11; Evr. 11:6) Explică-i de ce sfaturile lui Iehova sunt o expresie a iubirii sale față de el și arată-i că va fi spre binele lui dacă le va aplica. (Is. 48:17, 18) Elevul tău va fi mai motivat să facă schimbările necesare pe măsură ce iubirea sa pentru Iehova crește. (1 Ioan 5:3)

SĂ-I FACEM CUNOȘTINȚĂ ELEVULUI CU ALȚI COLABORATORI

9. În armonie cu Marcu 10:29, 30, ce poate ajuta o persoană să facă anumite sacrificii pentru a se boteza?

9 Pentru a progresa spre pasul botezului, o persoană care studiază Biblia trebuie să facă sacrificii. Asemenea tânărului bogat, unii elevi trebuie să facă sacrificii de ordin material. Dacă locul lor de muncă nu corespunde cu principiile biblice, poate că este necesar să-l schimbe. Mulți trebuie, probabil, să renunțe la vechii prieteni care nu îl iubesc pe Iehova. Alții s-ar putea să fie respinși de membrii familiei care nu-i agreează pe Martorii lui Iehova. Isus a spus că unora le-ar putea fi greu să facă astfel de sacrificii. Dar a promis că cei care-l urmează nu vor fi dezamăgiți. Ei vor fi bogat binecuvântați cu o familie spirituală iubitoare. (Marcu 10:29, 30) Cum îl poți ajuta pe cel cu care studiezi Biblia să primească acest cadou minunat?

10. Ce putem învăța din comentariul lui Manuel?

10 Împrietenește-te cu cel cu care studiezi. Este important ca elevul să simtă că ești sincer interesat de el. Să remarcăm ce spune Manuel, care locuiește în Mexic, despre perioada în care a studiat Biblia: „Înainte de fiecare studiu, fratele cu care studiam mă întreba ce mai fac. Aceasta mă ajuta să mă simt în largul meu și să-i vorbesc deschis despre orice. Am simțit că-i păsa cu adevărat de mine”.

11. De ce este important să petrecem timp cu elevii noștri?

11 Petrece timp cu elevul, așa cum a făcut și Isus cu continuatorii săi. (Ioan 3:22) Dacă elevul face progrese și dacă este potrivit, invită-l la tine acasă la o cafea, la masă sau la una dintre emisiunile noastre lunare. El va aprecia o astfel de invitație în special în perioada sărbătorilor, când probabil că se simte singur. Kazibwe, care locuiește în Uganda, spune: „În timpul petrecut cu fratele cu care studiam, am învățat la fel de multe lucruri despre Iehova ca pe parcursul studiului. Am înțeles cât de mult se îngrijește Iehova de slujitorii săi și cât de fericiți sunt ei. Aceasta era viața pe care mi-o doream”.

Dacă inviți la studiu diferiți vestitori, elevului îi va fi mai ușor să asiste la întruniri (Vezi paragraful 12) *

12. De ce ar trebui să chemăm la studiu diferiți vestitori?

12 Invită la studiu diferiți vestitori. Uneori, am putea considera că este mai convenabil să mergem singuri la studiu sau însoțiți de același vestitor. Totuși, elevul nostru va avea de câștigat dacă chemăm la studiu diferiți vestitori. Dmitrii, din Moldova, spune: „Fiecare vestitor care venea la studiu îmi explica lucrurile într-un mod unic. Astfel, am putut privi materialul din diferite unghiuri. În plus, deoarece îi cunoșteam deja pe mulți frați și surori, mi-a fost mai ușor să-mi înving timiditatea când am asistat pentru prima oară la întruniri”.

13. De ce trebuie să ne ajutăm elevul să asiste la întruniri?

13 Ajută-ți elevul să asiste la întruniri. Iehova le poruncește slujitorilor săi să se întrunească. Întrunirile sunt un aspect important al închinării noastre. (Evr. 10:24, 25) Mai mult, colaboratorii în închinare sunt familia noastră spirituală. Când suntem la întruniri alături de ei, este ca și cum am lua masa cu membrii dragi ai familiei. Când ne ajutăm elevul să asiste la întruniri, el face unul dintre cei mai importanți pași spre botez. Dar ar putea întâmpina unele dificultăți. Cum îl poate ajuta cartea Bucură-te pentru totdeauna de viață! să le depășească?

14. Cum îl putem motiva pe elev să asiste la întruniri?

14 Folosește lecția 10 din cartea Bucură-te pentru totdeauna de viață! pentru a-l motiva pe elev să asiste la întruniri. Câțiva vestitori cu experiență au fost rugați să testeze această lecție înainte de lansarea cărții și au obținut rezultate foarte bune. Desigur, nu trebuie să aștepți până la lecția 10 pentru a-l invita pe elev la întruniri. Fă aceasta cât mai repede posibil și reînnoiește-ți invitația cu regularitate. Întrucât elevii sunt diferiți, obstacolele pe care le întâmpină sunt diferite. De aceea, încearcă să înțelegi care sunt necesitățile elevului tău și străduiește-te să-l ajuți în mod practic. Nu te descuraja dacă trece mai mult timp până să asiste la întruniri. Fii răbdător, dar perseverent.

SĂ-L AJUTĂM PE ELEV SĂ-ȘI ÎNVINGĂ TEMERILE

15. Ce temeri pot avea unii elevi?

15 Gândește-te la perioada în care tu ai studiat Biblia. Ai avut unele rețineri să devii Martor al lui Iehova? Ți-ai zis că nu vei putea predica niciodată din casă în casă? Te-ai temut că familia sau prietenii ți se vor împotrivi? Dacă da, îl înțelegi pe cel cu care studiezi Biblia. Isus a spus că oamenii pot avea astfel de temeri. Totuși, el și-a îndemnat continuatorii să nu permită fricii să-i împiedice să-i slujească lui Iehova. (Mat. 10:16, 17, 27, 28) Cum și-a ajutat Isus continuatorii să-și învingă temerile? Și cum îi poți urma exemplul?

16. Cum îl poți instrui pe elev să le vorbească altora despre ceea ce învață?

16 Instruiește-l pe elev să le vorbească altora despre ceea ce învață. Când Isus i-a trimis pe discipoli să predice, probabil că ei au avut unele emoții. Dar Isus i-a ajutat spunându-le cui să predice și ce mesaj să transmită. (Mat. 10:5-7) Putem urma exemplul lui Isus ajutându-ne elevul să înțeleagă cui îi poate predica. De exemplu, întreabă-l dacă știe pe cineva căruia i-ar putea fi de folos un anumit adevăr biblic. Apoi ajută-l să se pregătească arătându-i un mod simplu în care să prezinte ideea respectivă. Când consideri că este potrivit, exersează cu el pe baza ideilor din secțiunile: „Unii oameni spun” și „Unii te-ar putea întreba”, din cartea Bucură-te pentru totdeauna de viață!. În aceste ocazii, învață-l pe elev să folosească Biblia pentru a da răspunsuri simple și pline de tact.

17. Cum putem folosi Matei 10:19, 20, 29-31 pentru a ne ajuta elevul să se încreadă în Iehova?

17 Ajută-l pe elev să se încreadă în Iehova. Isus și-a asigurat discipolii că Iehova avea să-i ajute deoarece îi iubea. (Citește Matei 10:19, 20, 29-31.) Asigură-ți elevul că Iehova îl va susține și pe el. Îl poți ajuta să-și pună încrederea în Iehova rugându-te împreună cu el cu privire la obiectivele sale. Franciszek, din Polonia, spune: „Fratele cu care studiam amintea obiectivele mele în rugăciunile pe care le făcea. Când am văzut modul în care Iehova îi răspunde la rugăciuni, am început și eu să mă rog. Am simțit ajutorul lui Iehova când a trebuit să-mi iau liber de la noul meu loc de muncă pentru a asista la întruniri și la congres”.

18. Cum privește Iehova eforturile pe care le fac învățătorii creștini?

18 Iehova este profund interesat de cei care studiază Biblia. De asemenea, el îi iubește pe învățătorii creștini care fac eforturi asidue pentru a-i ajuta pe oameni să se apropie de el. (Is. 52:7) Chiar dacă în prezent nu ai un studiu biblic, i-ai putea ajuta pe cei care studiază să progreseze spre pasul botezului în timp ce participi la studiul lor.

CÂNTAREA 60 Viața lor e în joc

^ par. 5 Din acest articol, vom înțelege cum i-a ajutat Isus pe oameni să devină discipoli ai săi și cum îl putem imita. De asemenea, vom analiza câteva caracteristici ale noii cărți Bucură-te pentru totdeauna de viață!, concepută pentru a-i ajuta pe elevi să progreseze spre botez.

^ par. 7 Pentru mai multe experiențe, vezi 1) Ghid de cercetare pentru Martorii lui Iehova > Biblia > Valoarea practică > „Biblia schimbă viața oamenilor” (rubrică din Turnul de veghe) sau 2) JW Library® > Multimedia > Interviuri și experiențe.

^ par. 62 LEGENDA IMAGINILOR: Un frate împreună cu soția sa studiază cu un tânăr. În alte ocazii, la studiu asistă diferiți frați.