Părinți imigranți, ajutați-vă copiii să devină slujitori ai lui Iehova!

Părinți imigranți, ajutați-vă copiii să devină slujitori ai lui Iehova!

„N-am niciun motiv de recunoștință mai mare decât acesta: să aud despre copiii mei că umblă în continuare în adevăr.” (3 IOAN 4)

CÂNTĂRILE: 88, 41

1, 2. a) Cu ce situație se confruntă mulți copii imigranți? b) Ce întrebări vom analiza în acest articol?

„ÎNCĂ din copilărie am vorbit limba părinților mei atât acasă, cât și în congregație”, spune Joshua, ai cărui părinți sunt imigranți. „Dar, după ce am început să merg la școală, mi s-a părut mai ușor să vorbesc limba locală. În câțiva ani, aceasta a devenit limba mea. Nu mai înțelegeam ce se discuta la întruniri și nu mă mai identificam cu cultura părinților mei.” Experiența lui Joshua nu este un caz izolat.

2 În prezent, mai bine de 240 000 000 de oameni trăiesc în altă țară decât cea în care s-au născut. Dacă ești un părinte imigrant, ce poți face pentru a-ți ajuta copilul să aibă o bună spiritualitate și ‘să umble în continuare în adevăr’? (3 Ioan 4) Și ce ajutor pot oferi membrii congregației?

PĂRINȚI, FIȚI UN BUN EXEMPLU

3. Cum pot părinții să le dea un bun exemplu copiilor lor?

3 Dragi părinți, pentru a vă ajuta copiii să meargă pe calea care duce la viață veșnică, este esențial să le dați un bun exemplu. Când un copil vede că părinții lui ‘caută mai întâi regatul’, el învață să se bizuie pe Iehova pentru obținerea celor necesare vieții. (Mat. 6:33, 34) Așadar, duceți un trai modest și străduiți-vă să nu faceți datorii. Fiți dispuși să renunțați la avantaje materiale în favoarea lucrurilor spirituale. Căutați ‘comori în cer’, adică aprobarea lui Iehova, nu bogății sau „gloria oamenilor”. (Citește Marcu 10:21, 22.) (Ioan 12:43)

4. Ce nu trebuie să pretindă părinții de la copii?

4 Faceți-vă întotdeauna timp pentru copiii voștri. Arătați-le că sunteți mândri de ei când, în loc să caute să dobândească o poziție socială sau să câștige mulți bani pentru ei sau pentru voi, aleg să-l pună pe Iehova pe primul loc în viață. Respingeți concepția nebiblică potrivit căreia copiii trebuie să le asigure părinților un trai ușor. Biblia spune: „Nu copiii trebuie să agonisească pentru părinți, ci părinții pentru copii”. (2 Cor. 12:14)

DEPĂȘIȚI BARIERA LINGVISTICĂ

5. De ce trebuie părinții să le vorbească copiilor despre Iehova?

5 Așa cum s-a profețit, „oameni din toate limbile națiunilor” vin în număr mare în organizația lui Iehova. (Zah. 8:23) Totuși, limba poate fi o barieră greu de depășit când un părinte imigrant dorește să-l învețe pe copilul său adevărul. Nu uitați, copiii voștri sunt cele mai importante persoane cu care veți studia vreodată Biblia. Viața lor veșnică depinde de faptul de ‘a asimila cunoștință’ despre Iehova. (Ioan 17:3) Pentru a-i ajuta să-și însușească învățăturile lui Iehova, trebuie să le vorbiți despre ele ori de câte ori este posibil. (Citește Deuteronomul 6:6, 7.)

6. Ce avantaje ar putea avea copiii dacă învață limba părinților? (Vezi imaginea de la începutul articolului.)

6 Copiii vor învăța limba locală la școală și în societate. Însă vor învăța limba voastră în primul rând discutând cât mai des cu voi. Dacă o vor ști bine, vor putea comunica deschis cu voi, exprimându-și sentimentele. În plus, se vor bucura și de alte avantaje. Copiilor bilingvi li se dezvoltă mai bine capacitatea de gândire, precum și unele abilități sociale. De asemenea, copiii voștri vor avea posibilitatea să facă mai mult în serviciul creștin. „E frumos să fii într-o congregație de limbă străină”, spune Carolina, ai cărei părinți sunt imigranți. „Și este interesant să predici într-un teritoriu nelucrat.”

7. Ce puteți face pentru a depăși bariera lingvistică din familia voastră?

7 Pe măsură ce își însușesc limba și cultura locală, unii copii își pierd dorința și chiar capacitatea de a comunica în limba maternă. Părinți, dacă și copiii voștri sunt în această situație, încercați să învățați, cel puțin într-o oarecare măsură, limba locală. Vă va fi mult mai ușor să vă educați copiii pe calea creștină dacă înțelegeți conversațiile pe care le au, conținutul divertismentelor, ceea ce li se predă la școală și dacă puteți comunica direct cu profesorii. Este adevărat, faptul de a învăța o limbă străină presupune timp, efort și umilință. Dar să ne gândim: dacă copilul vostru și-ar pierde auzul, nu ați încerca să învățați limbajul semnelor ca să comunicați cu el? Același interes merită și un copil care comunică mai bine într-o limbă pe care părinții nu o cunosc. *

8. Cum vă puteți ajuta copiii chiar dacă nu vorbiți bine limba locală?

8 Unii părinți imigranți nu vor putea niciodată să vorbească fluent limba locală. Din acest motiv, le-ar putea fi greu să-i învețe pe copii lucrurile profunde din „scrierile sfinte”. (2 Tim. 3:15) Dacă vă aflați în această situație, puteți, totuși, să-i ajutați pe copii să-l cunoască și să-l iubească pe Iehova. Un bătrân de congregație pe nume Shan își amintește: „Mama, care ne-a crescut singură, nu prea înțelegea limba pe care eu și surorile mele o știam cel mai bine, iar noi nu vorbeam bine limba ei. Dar, văzând-o studiind, rugându-se și străduindu-se să țină săptămânal închinarea în familie, am înțeles cât de important era să-l cunoaștem pe Iehova”.

9. Cum pot fi ajutați copiii care au nevoie să studieze adevărul în două limbi?

9 Unii copii care vorbesc o limbă acasă și una la școală ar putea avea nevoie să învețe despre Iehova în ambele limbi. De aceea, unii părinți folosesc publicații tipărite, precum și înregistrări audio și video în cele două limbi. Așadar, părinții imigranți trebuie să dea dovadă de ingeniozitate și să dedice mult timp pentru a-și ajuta copiii să cultive o relație strânsă cu Iehova.

ALEGEREA CONGREGAȚIEI

10. a) Cine trebuie să decidă la ce congregație merge o familie de imigranți? b) Ce ar trebui să facă un cap de familie înainte de a lua o decizie?

10 Când locuiesc departe de Martorii care vorbesc limba lor, frații imigranți sunt nevoiți să meargă la întrunirile unei congregații în care se vorbește limba locală. (Ps. 146:9) Dar la ce congregație ar trebui să meargă familia dacă în apropiere există o congregație în care se vorbește limba părinților? Înainte de a lua o decizie, un cap de familie trebuie să se gândească bine, să se roage și să se consulte cu soția și cu copiii săi. (1 Cor. 11:3) În continuare vom vedea ce factori și ce principii trebuie să aibă el în vedere când ia o astfel de decizie.

11. De ce este limba un factor important în asimilarea învățăturilor prezentate la întruniri?

11 Părinții trebuie să analizeze în mod realist necesitățile copiilor lor. Desigur, pentru a înțelege bine adevărurile biblice, unui copil nu-i sunt suficiente cele câteva ore de instruire biblică de la întrunirile săptămânale ale congregației, indiferent în ce limbă se ține întrunirea. Totuși, părinții trebuie să aibă în vedere că, la întrunirile ținute în limba pe care copiii o înțeleg cel mai bine, aceștia pot asimila învățăturile biblice pur și simplu auzindu-le. Lucrurile stau cu totul altfel când ei nu înțeleg bine limba care se vorbește la întruniri. (Citește 1 Corinteni 14:9.) (1 Corinteni 14:11) În plus, este foarte posibil ca limba maternă a unui copil să nu rămână limba în care gândește sau care îi sensibilizează inima. De fapt, unii copii pot să răspundă și să țină teme în limba părinților fără însă ca ceea ce spun să izvorască din inimă.

12. De ce unii copii nu-și doresc să învețe limba părinților?

12 Inima unui copil este influențată și de alți factori, nu numai de limbă. Iată ce spune Esther, sora lui Joshua, citat la începutul articolului: „Pentru copiii mici, limba, cultura și religia părinților vin la pachet”. Dacă un copil nu se identifică cu cultura din care provin părinții lui, s-ar putea ca el să nu-și dorească să învețe limba lor și nici să accepte credința lor. Ce pot face părinții imigranți în această situație?

13, 14. a) De ce a decis un cuplu de imigranți ca toată familia să se mute într-o congregație în care se vorbea limba locală? b) Cum au reușit părinții să rămână tari pe plan spiritual?

13 Părinții creștini pun binele spiritual al copiilor lor mai presus de preferințele personale. (1 Cor. 10:24) Samuel, tatăl lui Joshua și al lui Esther, spune: „Eu și soția mea i-am observat cu atenție pe copii pentru a vedea care limbă le favoriza progresul spiritual. Ne-am rugat pentru înțelepciune, iar răspunsul nu a fost cel pe care l-am fi preferat noi, părinții. Însă, când am văzut că ei nu trăgeau foloase prea mari de la întrunirile ținute în limba noastră, am decis să ne mutăm într-o congregație în care se vorbea limba locală. Ca familie, am participat cu regularitate la întruniri și la predicare. De asemenea, am invitat frați locali la masă și în excursii. Toate acestea i-au ajutat pe copiii noștri să-i cunoască pe frați și să-l considere pe Iehova nu doar Dumnezeul lor, ci și Tatăl și Prietenul lor, ceea ce e mult mai important decât ca ei să vorbească bine limba noastră”.

14 Samuel adaugă: „Pentru a rămâne tari pe plan spiritual, eu și soția mea participam și la întrunirile ținute în limba noastră. Aveam un program foarte încărcat și eram obosiți. Dar îi mulțumim lui Iehova pentru că ne-a răsplătit eforturile și sacrificiile. Cei trei copii ai noștri îi slujesc lui Iehova cu timp integral”.

CE POT FACE TINERII

15. De ce a considerat Kristina că-i poate sluji mai bine lui Iehova într-o congregație în care se vorbește limba locală?

15 Unii copii ajunși la vârsta adultă își dau seama că i-ar putea sluji mai bine lui Iehova într-o congregație în care se vorbește limba locală. În acest caz, părinții n-ar trebui să se simtă respinși de copiii lor. Kristina își amintește: „Știam limba părinților mei la nivel de conversație, dar îmi era imposibil să înțeleg limbajul folosit la întruniri. La 12 ani am participat la un congres ținut în limba în care învățam la școală. Atunci am înțeles pentru prima dată că ceea ce auzeam era adevărul! Un alt moment decisiv a fost atunci când am început să mă rog în limba vorbită la școală. Puteam să-i vorbesc lui Iehova din inimă!”. (Fap. 2:11, 41) Când a devenit majoră, Kristina a discutat cu părinții ei și a hotărât să se mute într-o congregație în care se vorbea limba locală. Ea spune: „Întrucât am început să învăț despre Iehova în limba vorbită la școală, m-am simțit îndemnată să trec la acțiune”. Nu după mult timp, ea a devenit pionieră regulară.

16. De ce este Nadia bucuroasă că a rămas într-o congregație de limbă străină?

16 Dragi tineri, ați prefera să slujiți într-o congregație în care se vorbește limba locală? Dacă da, întrebați-vă de ce. V-ar ajuta mutarea într-o astfel de congregație să vă apropiați mai mult de Iehova? (Iac. 4:8) Sau vreți să vă mutați pentru că astfel ați face mai puține eforturi sau n-ați mai fi sub supravegherea părinților? Nadia, care slujește la Betel, spune: „La vârsta adolescenței, eu și frații mei am vrut să ne mutăm într-o congregație în care se vorbea limba locală”. Dar părinții au știut că o astfel de schimbare nu avea să fie spre binele spiritual al copiilor lor. „Acum suntem recunoscători că părinții s-au străduit să ne învețe limba lor și au ales să mergem într-o congregație de limbă străină. Acest lucru ne-a îmbogățit viața și ne-a oferit mai multe posibilități de a-i ajuta pe alții să-l cunoască pe Iehova.”

CUM POT SĂ AJUTE ALȚII

17. a) Cui i-a încredințat Iehova responsabilitatea instruirii copiilor? b) Cum pot fi ajutați părinții să-i învețe adevărul pe copiii lor?

17 Iehova le-a încredințat părinților, nu bunicilor sau altora, responsabilitatea de a-i învăța pe copii adevărul. (Citește Proverbele 1:8.) Totuși, părinții care nu cunosc limba locală ar putea avea nevoie de ajutor pentru a le sensibiliza inima copiilor lor. Când părinții solicită ajutor în acest sens, nu înseamnă că se sustrag de la responsabilitatea încredințată, ci, mai degrabă, că se străduiesc să-și instruiască copiii „în disciplina și în modul de gândire al lui Iehova”. (Ef. 6:4) De exemplu, părinții le-ar putea cere sugestii bătrânilor de congregație cu privire la închinarea în familie sau la modul în care îi pot ajuta pe copii să-și găsească prieteni.

Atât copiii, cât și părinții au parte de foloase când stau în compania membrilor congregației (Vezi paragrafele 18, 19)

18, 19. a) Cum pot surorile și frații maturi spiritualicește să-i ajute pe tineri? b) Ce trebuie părinții să facă în continuare?

18 Din când în când, părinții pot invita alte familii la închinarea ținută în familia lor. Mulți tineri fac progrese frumoase când stau în compania fraților cu o spiritualitate bună, de exemplu, în lucrarea de predicare sau în cadrul unor activități recreative sănătoase. (Prov. 27:17) Shan, citat mai înainte, spune: „N-o să-i uit niciodată pe frații care m-au luat sub aripa lor. Când mă ajutau să-mi pregătesc temele pentru întrunire, mereu învățam ceva nou. De asemenea, am petrecut momente plăcute în diferite activități recreative”.

19 Desigur, cei care oferă ajutor trebuie să-i încurajeze mereu pe copii să-și respecte părinții, vorbind pozitiv despre aceștia și având grijă să nu preia responsabilitatea lor. De asemenea, ei trebuie să evite orice lucru care ar putea fi interpretat de cineva din congregație sau din afara ei ca fiind nepotrivit din punct de vedere moral. (1 Pet. 2:12) Părinții nu trebuie să lase responsabilitatea instruirii spirituale a copiilor lor în seama altora. Ei trebuie să urmărească îndeaproape modul în care sunt instruiți copiii lor și să-și facă partea.

20. Cum pot părinții să-i ajute pe copii să devină slujitori fideli ai lui Iehova?

20 Părinți, rugați-l pe Iehova să vă ajute și faceți tot ce depinde de voi. (Citește 2 Cronici 15:7.) Puneți spiritualitatea copilului vostru mai presus de interesele voastre. Faceți tot ce puteți pentru ca adevărurile biblice să ajungă la inima lui. Nu încetați niciodată să sperați că el va deveni un slujitor fidel al lui Iehova. Când copiii voștri vor respecta Cuvântul lui Dumnezeu și vă vor urma exemplul, veți simți la fel ca apostolul Ioan, care a spus despre copiii săi spirituali: „N-am niciun motiv de recunoștință mai mare decât acesta: să aud despre copiii mei că umblă în continuare în adevăr”. (3 Ioan 4)

^ par. 7 Vezi articolul „Puteți învăța o limbă străină!”, apărut în Treziți-vă! din martie 2007, p. 10-12.