ARTICOLUL DE STUDIU 18
‘Găsești vreun motiv de poticnire în Isus?’
„Fericit este cel care nu găsește motiv de poticnire în mine.” (MAT. 11:6)
CÂNTAREA 54 „Iată calea!”
PREZENTARE *
1. Ce reacție contrară așteptărilor tale au avut mulți cunoscuți când le-ai împărtășit mesajul Bibliei?
ÎȚI amintești momentul când ai conștientizat că ai găsit adevărul? Tot ce învățai din Biblie era cum nu se poate mai clar. Sperai că toți cunoscuții tăi vor fi încântați să afle lucrurile în care ai ajuns să crezi. Erai convins că mesajul Bibliei le va schimba viața și le va da perspectiva unui viitor minunat. (Ps. 119:105) De aceea, plin de entuziasm, le-ai împărtășit rudelor și prietenilor tăi adevărurile pe care le-ai aflat. Însă reacția multora dintre ei a fost contrară așteptărilor tale.
2, 3. Cum îl considerau pe Isus majoritatea oamenilor din timpul său?
2 Nu ar trebui să fim surprinși când alții resping mesajul pe care îl predicăm. În secolul I, majoritatea oamenilor l-au respins pe Isus, deși el înfăptuia miracole prin care dovedea că are sprijinul lui Dumnezeu. De exemplu, l-a înviat pe Lazăr, miracol pe care împotrivitorii săi nu l-au putut contesta. Cu toate acestea, conducătorii iudei nu au crezut că el era Mesia. Ei chiar au încercat să-i omoare atât pe el, cât și pe Lazăr. (Ioan 11:47, 48, 53; 12:9-11)
3 Isus știa că majoritatea oamenilor nu aveau să-l recunoască drept Mesia. (Ioan 5:39-44) El le-a spus unor discipoli ai lui Ioan Botezătorul: „Fericit este cel care nu găsește motiv de poticnire în mine”. * (Mat. 11:2, 3, 6) De ce l-au respins pe Isus atât de mulți oameni?
4. Ce vom analiza în acest articol?
4 În acest articol și în următorul, vom analiza unele motive pentru care multe persoane din secolul I nu l-au acceptat pe Isus. Vom înțelege și de ce mulți oameni din prezent permit ca unele lucruri să-i poticnească și, astfel, resping mesajul nostru. De asemenea, vom afla ce putem face pentru a nu ne poticni.
1) PROVENIENȚA LUI ISUS
5. Ce i-a împiedicat, probabil, pe unii să creadă că Isus era promisul Mesia?
5 În timpul lui Isus, mulți oameni s-au poticnit din cauza provenienței sale. Deși recunoșteau că Isus era un învățător extraordinar și că înfăptuia miracole, pentru ei nu era decât fiul unui simplu tâmplar. În plus, era din Nazaret, oraș considerat, din câte se pare, lipsit de importanță. Chiar și Natanael, care a devenit ulterior discipol al lui Isus, a spus: „Poate să iasă ceva bun din Nazaret?”. (Ioan 1:46) Se pare că Natanael nu avea o impresie bună despre orașul în care locuia la vremea aceea Isus. Sau probabil că se gândea la profeția din Mica 5:2, care prezicea că Mesia urma să se nască în Betleem, nu în Nazaret.
6. Cum ar fi putut cei din timpul lui Isus să-și dea seama că el era Mesia?
6 Ce spun Scripturile? Profetul Isaia a prezis că dușmanii lui Mesia ‘nu se vor interesa de amănuntele originii sale’. (Is. 53:8) Multe dintre aceste detalii fuseseră profețite. Dacă ar fi făcut cercetări amănunțite, ei ar fi aflat că Isus se născuse în Betleem și că era un urmaș al regelui David. (Luca 2:4-7) Prin urmare, ar fi înțeles că locul nașterii lui Isus era cel menționat în profeția din Mica 5:2. Atunci, de ce se poticneau oamenii în Isus? Deoarece se grăbeau să tragă concluzii fără a cunoaște toate detaliile.
7. De ce îi resping mulți oameni pe slujitorii lui Iehova?
7 Există aceeași situație în prezent? Da. În general, Martorii lui Iehova au o proveniență umilă. Mulți îi consideră „fără instruire și de rând”. (Fap. 4:13) Unii cred că ei nu sunt în măsură să le explice altora învățăturile Bibliei întrucât nu au absolvit școli teologice. Alții afirmă că Martorii lui Iehova sunt „o religie americană”, deși doar aproximativ 1 din 7 Martori ai lui Iehova locuiește în Statele Unite. Iar altora li se spune că Martorii nu cred în Isus. De-a lungul timpului, ei au fost catalogați drept „comuniști”, „spioni americani” și „extremiști”. Prin urmare, cei care aud astfel de idei se poticnesc deoarece fie nu cunosc, fie nu vor să cunoască adevărul despre Martorii lui Iehova.
8. Potrivit cu Faptele 17:11, cum poate fi identificat poporul lui Dumnezeu din prezent?
8 Ce poate face cineva pentru a nu se poticni? Trebuie să examineze dovezile. Evanghelistul Luca este un exemplu în acest sens. El a cercetat „cu atenție toate lucrurile de la începuturi”, astfel încât cititorii cărții sale să se poată convinge că tot ce auziseră despre Isus era ‘demn de încredere’. (Luca 1:1-4) Iudeii din orașul antic Bereea erau asemenea lui Luca. Când au auzit vestea bună despre Isus, ei au cercetat Scripturile ebraice pentru a se convinge că ceea ce li se spunea era adevărat. (Citește Faptele 17:11.) Și în prezent, oamenii trebuie să examineze dovezile. Trebuie să compare ceea ce îi învață slujitorii lui Dumnezeu cu ceea ce spun Scripturile. De asemenea, este important să studieze istoria poporului lui Iehova din timpurile moderne. Făcând o investigație atentă, ei nu se vor lăsa influențați de prejudecăți sau de zvonuri.
2) ISUS A REFUZAT SĂ ÎNFĂPTUIASCĂ OSTENTATIV MIRACOLE
9. Ce s-a întâmplat când Isus a refuzat să le arate iudeilor un semn?
9 Pentru unii iudei din timpul lui Isus, învățăturile impresionante predate de el nu erau de ajuns. Ei voiau mai mult. De aceea, i-au cerut „un semn din cer”, prin care să demonstreze că era Mesia. (Mat. 16:1) Probabil că cererea lor avea la bază o înțelegere greșită a pasajului din Daniel 7:13, 14. Totuși, nu sosise timpul ca acea profeție să se împlinească. Învățăturile lui Isus ar fi trebuit să fie suficiente pentru a-i convinge că era Mesia. Când a refuzat să le arate semnul pe care îl ceruseră, ei s-au poticnit. (Mat. 16:4)
10. Cum a împlinit Isus profeția mesianică a lui Isaia?
10 Ce spun Scripturile? Profetul Isaia a spus despre Mesia: „Nu va striga, nu-și va ridica glasul și nu va face să i se audă vocea pe stradă”. (Is. 42:1, 2) Isus și-a desfășurat serviciul pământesc cu discreție și modestie. El nu a construit temple impunătoare și nu a purtat veșminte religioase fastuoase. De asemenea, nu a pretins ca alții să i se adreseze folosind titluri religioase sofisticate. În timpul procesului său, deși viața îi era în joc, a refuzat să înfăptuiască un miracol pentru a-l impresiona pe Irod. (Luca 23:8-11) Este adevărat, Isus a făcut miracole, totuși, obiectivul său principal a fost predicarea veștii bune. „De aceea am venit”, le-a spus el discipolilor săi. (Mar. 1:38)
11. Ce așteptări greșite au unii în prezent?
11 Există aceeași situație în prezent? Da. Mulți oameni sunt impresionați de catedrale somptuoase, împodobite cu opere de artă prețioase, de preoți cu titluri răsunătoare și de sărbători ale căror origini și semnificații sunt de mult uitate. Dar ce învață despre Dumnezeu și despre scopul său cei care participă la astfel de servicii religioase? Însă cei care asistă la întrunirile noastre creștine află ce așteaptă Iehova de la noi și cum să acționeze conform voinței sale. Sălile Regatului sunt clădiri curate și modeste, nu extravagante. Cei ce se află în fruntea noastră nu poartă o îmbrăcăminte specială și nici nu au titluri pompoase. Temelia învățăturilor și a convingerilor noastre este Cuvântul lui Dumnezeu. Cu toate acestea, mulți oameni se poticnesc deoarece consideră că modul nostru de închinare este prea simplu, iar ceea ce predăm nu este ceea ce vor ei să audă.
12. Potrivit cu Evrei 11:1, 6, pe ce ar trebui să se bazeze credința noastră?
12 Ce putem face pentru a nu ne poticni? Apostolul Pavel le-a spus creștinilor din Roma: „Credința vine în urma celor auzite, iar cele auzite vin prin cuvântul despre Cristos”. (Rom. 10:17) Prin urmare, ne întărim credința studiind Scripturile, nu participând la sărbători religioase ce contravin Bibliei, indiferent cât de atrăgătoare sunt acestea. Trebuie să avem o credință puternică, bazată pe o cunoștință exactă, deoarece „fără credință este imposibil să-i fim plăcuți lui Dumnezeu”. (Evr. 11:1, 6) Prin urmare, nu avem nevoie de un semn extraordinar din cer pentru a ne convinge că am găsit adevărul. O examinare atentă a învățăturilor Bibliei este suficientă pentru a spulbera orice îndoială.
3) ISUS NU A RESPECTAT MULTE DINTRE TRADIȚIILE IUDAICE
13. De ce a fost Isus dezaprobat de mulți oameni?
13 În zilele lui Isus, discipolii lui Ioan Botezătorul au fost contrariați deoarece discipolii lui Isus nu posteau. Isus le-a explicat că, atât timp cât el era în viață, nu aveau niciun motiv să postească. (Mat. 9:14-17) Cu toate acestea, fariseii și alți împotrivitori l-au condamnat pe Isus pentru că nu respecta obiceiurile lor și s-au înfuriat când a făcut vindecări în sabat. (Mar. 3:1-6; Ioan 9:16) Pe de o parte, pretindeau cu evlavie că respectă sabatul, dar, pe de altă parte, făceau cu nepăsare comerț în templu. Ei s-au înfuriat când Isus i-a condamnat pentru această practică. (Mat. 21:12, 13, 15) Iar iudeii cărora le-a predicat în sinagoga din Nazaret au fost cuprinși de indignare când le-a demascat egoismul și lipsa de credință folosind exemple din istoria Israelului. (Luca 4:16, 25-30) Comportamentul lui Isus nu corespundea așteptărilor pe care le aveau contemporanii săi, ceea ce i-a poticnit pe mulți dintre ei. (Mat. 11:16-19)
14. De ce a condamnat Isus tradițiile omenești care contraveneau Scripturilor?
14 Ce spun Scripturile? Iehova a transmis prin profetul Isaia: „Poporul acesta se apropie de mine cu gura și mă onorează cu buzele, dar inima lor este foarte departe de mine, iar teama lor de mine se bazează pe porunci omenești, învățate de la alții”. (Is. 29:13) Isus a condamnat, pe bună dreptate, tradițiile care contraveneau Scripturilor. Întrucât puneau legile și tradițiile omenești mai presus de Scripturi, iudeii îi respingeau pe Iehova și pe trimisul său, Mesia.
15. Ce îi deranjează pe mulți oameni la Martorii lui Iehova?
15 Există aceeași situație în prezent? Da. Mulți oameni sunt indignați întrucât Martorii lui Iehova nu respectă, asemenea lor, tradiții nebiblice, cum ar fi zilele de naștere și Crăciunul. Alții sunt revoltați deoarece Martorii nu participă la sărbători cu caracter naționalist sau nu respectă obiceiuri de înmormântare dezaprobate de Cuvântul lui Dumnezeu. Cei care se poticnesc din aceste motive cred, probabil, cu sinceritate că i se închină lui Dumnezeu în modul aprobat de el. Însă ei nu îi pot fi plăcuți dacă acordă o importanță mai mare tradițiilor decât învățăturilor clare ale Bibliei. (Mar. 7:7-9)
16. Potrivit cu Psalmul 119:97, 113, 163-165, ce suntem îndemnați să facem și ce anume trebuie să evităm?
16 Ce putem face pentru a nu ne poticni? Trebuie să cultivăm o iubire puternică pentru legile și principiile lui Iehova. (Citește Psalmul 119:97, 113, 163-165.) Iubirea pentru Iehova ne va determina să respingem orice tradiție care îi displace. Astfel, nimic nu va fi mai presus de iubirea noastră pentru el.
4) ISUS NU A OFERIT O SOLUȚIE IMEDIATĂ ÎN PLAN POLITIC
17. Ce așteptări aveau mulți iudei din timpul lui Isus cu privire la Mesia?
17 Unii iudei din timpul lui Isus voiau o schimbare politică imediată. Ei se așteptau ca Mesia să-i elibereze de sub jugul roman. Dar, când au încercat să-l facă rege, Isus a refuzat. (Ioan 6:14, 15) Alții, inclusiv preoții, erau îngrijorați că Isus va genera o schimbare politică ce avea să atragă ostilitatea romanilor, care le acordaseră conducătorilor religioși o anumită autoritate. Din cauza acestor îngrijorări de ordin politic, mulți iudei s-au poticnit.
18. Ce profeții biblice despre Mesia au ignorat mulți iudei?
18 Ce spun Scripturile? Multe profeții preziceau că Mesia avea să fie un războinic victorios. Totuși, altele arătau că el trebuia mai întâi să moară pentru păcatele noastre. (Is. 53:9, 12) Atunci, de ce mulți iudei din timpul lui Isus aveau așteptări greșite? Deoarece ignorau profețiile care nu ofereau o rezolvare imediată la problemele lor. (Ioan 6:26, 27)
19. Ce așteptări au mulți oameni cu privire la noi?
19 Există aceeași situație în prezent? Da. În prezent, mulți oameni ne resping întrucât ne păstrăm neutri din punct de vedere politic. Ei se așteaptă ca și noi să votăm în alegerile electorale. Totuși, știm că, dacă am alege un conducător uman, l-am respinge pe Iehova. (1 Sam. 8:4-7) De asemenea, unii oameni consideră că ar trebui să construim școli și spitale și să ne implicăm în acțiuni caritabile. Ei se poticnesc întrucât ne concentrăm toate eforturile asupra lucrării de predicare și nu asupra rezolvării problemelor cu care se confruntă în prezent omenirea.
20. Potrivit cuvintelor lui Isus din Matei 7:21-23, care trebuie să fie principala noastră preocupare?
20 Ce putem face pentru a nu ne poticni? (Citește Matei 7:21-23.) Principala noastră preocupare trebuie să fie lucrarea pe care ne-a încredințat-o Isus. (Mat. 28:19, 20) Nu trebuie să ne lăsăm niciodată distrași de chestiunile politice și sociale din lumea în care trăim. Noi îi iubim pe oameni și suntem profund interesați de binele lor. Însă știm că cea mai bună modalitate de a ne ajuta semenii este aceea de a-i învăța despre Regatul lui Dumnezeu și de a-i ajuta să devină prieteni cu Iehova.
21. Ce trebuie să fim hotărâți să facem?
21 În acest articol, am analizat patru motive pentru care mulți iudei din secolul I l-au respins pe Isus, motive care i-ar putea determina și pe unii oameni din prezent să-i respingă pe continuatorii săi. Dar acestea nu sunt singurele motive de poticnire. În articolul următor, vom analiza alte patru motive. Fără îndoială, cu toții dorim să facem tot ce putem pentru a nu ne poticni și pentru a ne întări credința.
CÂNTAREA 94 Îți mulțumim, Iehova, pentru Cuvântul tău!
^ par. 5 Deși Isus a fost cel mai mare învățător care a trăit vreodată pe pământ, majoritatea oamenilor din timpul său au găsit motive de poticnire în el. În continuare, vom analiza patru dintre aceste motive. De asemenea, vom înțelege de ce multe persoane din prezent se poticnesc în cuvintele sau în acțiunile continuatorilor lui Isus. Vom vedea și de ce este important să avem o credință puternică în Isus pentru a nu ne poticni.
^ par. 3 NOTĂ EXPLICATIVĂ: În acest articol și în următorul, când afirmăm că o persoană se poticnește, ne referim la faptul că aceasta permite unui lucru să o împiedice să-l urmeze pe Isus.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)