ARTICOLUL DE STUDIU 21

Iehova ne va da putere

Iehova ne va da putere

„Când sunt slab, atunci sunt tare.” (2 COR. 12:10)

CÂNTAREA 73 Dă-ne curaj!

PREZENTARE *

1, 2. Cu ce probleme se confruntă mulți Martori ai lui Iehova?

APOSTOLUL Pavel l-a îndemnat pe Timotei și, implicit, pe toți creștinii să-și înfăptuiască pe deplin serviciul. (2 Tim. 4:5) Cu toții ne străduim să aplicăm acest îndemn, dar nu este întotdeauna ușor. Pentru mulți frați și surori, participarea la lucrarea de predicare este un adevărat act de curaj. (2 Tim. 4:2) Să ne gândim, de exemplu, la frații care trăiesc în țări unde activitatea noastră este restricționată sau interzisă. Ei predică cu riscul de a-și pierde libertatea.

2 Slujitorii lui Iehova se confruntă cu diverse probleme, care i-ar putea descuraja. De exemplu, mulți muncesc din greu doar pentru a le asigura membrilor familiei strictul necesar. Ei și-ar dori să petreacă mai mult timp în predicare, dar, la sfârșitul săptămânii, se simt extenuați. Posibilitățile altora de a predica sunt foarte limitate de boală sau de vârsta înaintată, iar unii dintre aceștia nu pot nici măcar să iasă din casă. Alți frați sunt în permanență copleșiți de sentimentul lipsei de valoare. Mary *, o soră din Orientul Mijlociu, spune: „Lupta cu propriile sentimente negative mă epuizează pe plan afectiv și îmi răpește din timpul și energia pe care ar trebui să le dedic lucrării de predicare; de aceea, mă simt vinovată”.

3. Ce vom analiza în acest articol?

3 Indiferent de problemele cu care ne confruntăm, Iehova ne poate da puterea necesară pentru a continua să-i slujim în măsura în care situația personală ne permite. În continuare, vom afla cum ne ajută Iehova în această privință. Mai întâi însă, vom vedea cum i-a ajutat el pe Pavel și pe Timotei să-și îndeplinească serviciul creștin, în pofida dificultăților.

EI AU PRIMIT PUTERE PENTRU A-ȘI ÎNFĂPTUI SERVICIUL CREȘTIN

4. Cu ce probleme s-a confruntat Pavel?

4 Pavel s-a confruntat cu multe probleme, de exemplu, a fost bătut, lovit cu pietre și aruncat în închisoare, situații în care a avut nevoie de multă putere. (2 Cor. 11:23-25) El a recunoscut deschis că, uneori, s-a luptat cu sentimente negative. (Rom. 7:18, 19, 24) Pavel a avut și „un spin în carne”, o problemă cu privire la care l-a implorat fierbinte pe Iehova s-o îndepărteze. (2 Cor. 12:7, 8)

Ce l-a ajutat pe Pavel să-și înfăptuiască serviciul creștin? (Vezi paragrafele 5 și 6) *

5. Ce rezultate a avut Pavel în serviciul său, în pofida încercărilor?

5 Iehova l-a ajutat pe Pavel să-și îndeplinească serviciul sacru, în ciuda tuturor încercărilor prin care a trecut. Să ne gândim la rezultatele pe care le-a avut în serviciul său. De exemplu, în timp ce era la Roma, în arest la domiciliu, el a apărat cu zel vestea bună înaintea unor conducători iudei și, probabil, a unor înalți oficiali. (Fap. 28:17; Filip. 4:21, 22) De asemenea, le-a predicat multor membri ai gărzii pretoriene, precum și tuturor celor care îl vizitau. (Fap. 28:30, 31; Filip. 1:13) În aceeași perioadă, Pavel a scris sub inspirație câteva scrisori utile atât creștinilor din trecut, cât și celor din prezent. Mai mult decât atât, prin exemplul său, Pavel i-a întărit pe membrii congregației din Roma, astfel că ei au avut „și mai mult curaj să vestească fără teamă cuvântul lui Dumnezeu”. (Filip. 1:14) Pavel a profitat la maximum de circumstanțele în care se găsea – deși acestea i-au impus uneori anumite limite – , ceea ce a dus la „răspândirea veștii bune”. (Filip. 1:12)

6. Potrivit cu 2 Corinteni 12:9, 10, ce l-a ajutat pe Pavel să-și ducă la îndeplinire serviciul creștin?

6 Pavel a înțeles că tot ceea ce realizase în serviciul sacru se datora puterii lui Iehova, nu propriei sale puteri. El a spus că puterea lui Dumnezeu este „făcută perfectă în slăbiciune”. (2 Cor. 12:9, 10) Prin spiritul său sfânt, Iehova i-a dat lui Pavel tăria de a-și înfăptui pe deplin serviciul chiar și atunci când a fost persecutat și închis sau când a trecut prin alte situații grele.

Ce l-a ajutat pe Timotei să-și înfăptuiască serviciul creștin? (Vezi paragraful 7) *

7. Ce dificultăți a trebuit Timotei să înfrunte pentru a-și duce la îndeplinire serviciul?

7 Și Timotei, colaboratorul mai tânăr al lui Pavel, a trebuit să se bazeze pe puterea lui Dumnezeu pentru a-și duce la îndeplinire serviciul. El l-a însoțit pe Pavel în lungi călătorii misionare. De asemenea, Pavel l-a trimis și în alte călătorii pentru a vizita și a încuraja congregațiile. (1 Cor. 4:17) Probabil că Timotei a considerat că nu este suficient de capabil să-și îndeplinească misiunea primită. Se pare că, din acest motiv, Pavel i-a spus: „Nimeni să nu te disprețuiască pentru că ești tânăr”. (1 Tim. 4:12) Mai mult decât atât, în această perioadă, Timotei a avut propriul „spin în carne”, adică ‘dese îmbolnăviri’. (1 Tim. 5:23) Însă Timotei știa că, prin intermediul spiritului sfânt, Iehova avea să-i dea puterea necesară pentru a predica vestea bună și a le sluji fraților săi. (2 Tim. 1:7)

PRIMIM PUTERE PENTRU A RĂMÂNE FIDELI ÎN ÎNCERCĂRI

8. Cum le dă Iehova putere slujitorilor săi din prezent?

8 În prezent, Iehova le dă slujitorilor săi „puterea care depășește normalul” pentru a-i ajuta să persevereze cu fidelitate. (2 Cor. 4:7) În continuare, vom analiza patru modalități prin care Iehova ne întărește pentru a-i rămâne loiali: rugăciunea, Biblia, colaboratorii în credință și lucrarea de predicare.

Iehova ne dă putere prin intermediul rugăciunii (Vezi paragraful 9)

9. Cum ne poate ajuta rugăciunea?

9 Rugăciunea. În Efeseni 6:18, Pavel ne îndeamnă să ne rugăm lui Dumnezeu „oricând”. Iehova ne va răspunde la rugăciuni dându-ne putere. Jonnie, care locuiește în Bolivia, a simțit sprijinul lui Iehova când a trecut prin grele încercări. Soția și părinții lui s-au îmbolnăvit grav în același timp, iar el a trebuit să se îngrijească de toți trei. Mama lui a decedat, iar soția și tatăl s-au însănătoșit după o lungă perioadă de timp. Privind în urmă, Jonnie spune: „Ceea ce m-a ajutat de fiecare dată când eram copleșit de stres au fost rugăciunile în care i-am vorbit lui Iehova concret despre problemele mele”. Astfel, Iehova i-a dat lui Jonnie putere să persevereze. Ronald, un bătrân de congregație din Bolivia, a trecut printr-o situație asemănătoare. El a aflat că mama lui are cancer, iar după o lună, ea a decedat. Ronald spune ce l-a ajutat în această situație: „Când mă rog, îmi deschid inima înaintea lui Iehova și îi vorbesc despre frământările mele. Știu că el mă înțelege mai bine decât oricine, chiar mai bine decât eu însumi”. Uneori, simțim, probabil, că am ajuns la capătul puterilor sau că nu știm ce să cerem în rugăciune. Dar Iehova ne invită să ne rugăm, chiar dacă ne este greu să ne exprimăm gândurile și sentimentele. (Rom. 8:26, 27)

Iehova ne dă putere prin intermediul Bibliei (Vezi paragraful 10)

10. Potrivit cu Evrei 4:12, de ce este important să citim din Biblie și să medităm la cele citite?

10 Biblia. Pavel s-a bazat pe Scripturi pentru a primi putere și mângâiere. La fel putem face și noi. (Rom. 15:4) Când citim Cuvântul lui Dumnezeu și medităm asupra lui, Iehova ne poate ajuta prin spiritul său să înțelegem cum se aplică Scripturile la situația noastră. (Citește Evrei 4:12.) Ronald, menționat mai înainte, spune: „Mi-am format obiceiul de a citi în fiecare seară un fragment din Biblie. Meditez îndelung asupra calităților lui Iehova și a modului în care el se îngrijește de slujitorii săi, ceea ce îmi dă putere să merg mai departe”.

11. Cum i-a dat Biblia putere unei surori căreia i-a murit soțul?

11 Meditarea la Cuvântul lui Dumnezeu ne poate ajuta să ne însușim o optică potrivită cu privire la situația noastră. Iată cum a ajutat-o Biblia pe o soră care suferea din cauza morții soțului ei. Un bătrân de congregație i-a spus că ar putea găsi idei utile în cartea Iov. Când a început să citească relatarea despre Iov, sora a fost tentată să-l condamne pentru gândirea lui greșită, spunându-și în sinea ei: „Iov, ești prea negativist!”. Însă apoi și-a dat seama că și ea avea o atitudine asemănătoare. Meditarea a ajutat-o să-și corecteze modul de a privi lucrurile și să facă față pierderii suferite.

Iehova ne dă putere prin intermediul colaboratorilor în credință (Vezi paragraful 12)

12. Cum ne întărește Iehova prin intermediul colaboratorilor în credință?

12 Colaboratorii în credință. Iehova ne întărește și prin intermediul colaboratorilor în închinare. Pavel a scris că dorea mult ca el și colaboratorii săi în credință ‘să se încurajeze reciproc’. (Rom. 1:11, 12) Pentru Mary, menționată mai înainte, momentele petrecute în compania fraților și a surorilor sunt foarte prețioase. Ea spune: „Pentru a mă ajuta, Iehova s-a folosit de frați și de surori care nici măcar nu știau cu ce probleme mă confruntam. Ei m-au încurajat chiar la momentul potrivit prin cuvintele pe care mi le-au adresat sau mi le-au scris. De asemenea, mă ajută mult să vorbesc cu surori care au trecut prin situații asemănătoare și să învăț din experiența lor. Iar bătrânii mă asigură întotdeauna că am un rol important în congregație”.

13. Cum ne putem întări unii pe alții la întrunirile congregației?

13 Cele mai potrivite ocazii pentru a ne încuraja unii pe alții sunt întrunirile congregației. Când participăm la întruniri, dorim să ne întărim colaboratorii în credință exprimându-ne sincer afecțiunea și aprecierea față de ei. De exemplu, înainte de începerea unei întruniri, un bătrân de congregație pe nume Peter i-a spus unei surori al cărei soț nu este Martor: „Nici nu-ți închipui cât de mult ne încurajează prezența ta! Mereu îi pregătești pe cei șase copii ai tăi să asiste la întruniri și să răspundă”. Plină de recunoștință, sora a răspuns cu ochii în lacrimi: „Nici nu-ți închipui câtă nevoie aveam astăzi să aud aceste cuvinte!”.

Iehova ne dă putere prin intermediul lucrării de predicare (Vezi paragraful 14)

14. Cum ne ajută lucrarea de predicare?

14 Lucrarea de predicare. Când le vorbim altora din Biblie, ne simțim înviorați, indiferent de reacția celor cu care vorbim. (Prov. 11:25) O soră pe nume Stacy a simțit efectul încurajator al lucrării de predicare. Când un membru al familiei sale a fost exclus, ea a fost foarte tulburată și se învinovățea spunându-și că ar fi putut face mai mult pentru a preveni această situație. Nu se putea gândi la nimic altceva. Ce a ajutat-o pe Stacy să facă față acestei situații apăsătoare? Lucrarea de predicare. Când predica, ea se concentra asupra oamenilor din teritoriu care aveau nevoie de ajutor. Stacy spune: „În acea perioadă, Iehova m-a ajutat să studiez cu o persoană care a făcut progrese rapide, ceea ce m-a încurajat nespus de mult. Lucrarea de predicare este principalul factor de echilibru în viața mea”.

15. Ce învățăm din cuvintele lui Mary?

15 Din cauza situației în care se află, unii frați și surori nu pot face mult în lucrarea de predicare. Dacă este și cazul tău, nu uita că Iehova este mulțumit când te străduiești să-i oferi ce ai mai bun. Mary, menționată mai înainte, s-a mutat într-o congregație de limbă străină. La început, a simțit că nu are o contribuție semnificativă în congregație. Ea spune: „Un timp, nu am reușit decât să dau un răspuns simplu, să citesc un verset sau să ofer un pliant în lucrare”. Când se compara cu cei care vorbeau fluent limba respectivă, Mary se simțea inutilă. Totuși, ea și-a corectat punctul de vedere când a înțeles că Iehova o putea folosi, deși nu stăpânea bine acea limbă. Ea spune: „Adevărurile salvatoare de vieți sunt impresionant de simple, ele fiind cele care îi determină pe oameni să facă schimbări”.

16. Ce îi poate ajuta pe cei care nu pot ieși din casă?

16 Iehova observă și prețuiește dorința noastră de a participa la lucrarea de predicare, chiar dacă nu putem ieși din casă. El ne poate oferi ocazii de a le predica celor care ne îngrijesc la domiciliu sau personalului medical. Dacă am compara ceea ce facem în prezent cu ceea ce reușeam să facem în trecut, ne-am putea descuraja. Dar, dacă discernem ajutorul pe care ni-l oferă Iehova în prezent, vom putea să perseverăm cu bucurie în orice încercare.

17. Potrivit cu Eclesiastul 11:6, de ce trebuie să perseverăm în predicare, chiar dacă nu vedem rezultate imediate?

17 Nu știm care dintre semințele adevărului pe care le sădim vor prinde rădăcini și vor începe să crească. (Ecl. 11:6) De exemplu, Barbara, o soră în vârstă de peste 80 de ani, obișnuiește să predice la telefon și prin scrisori. Odată, a atașat la o scrisoare numărul din 1 martie 2014 al revistei Turnul de veghe, în care se găsește articolul: „Ce a făcut Dumnezeu pentru tine?”. Apoi, a trimis scrisoarea unui cuplu, fără să știe că cei doi soți fuseseră Martori ai lui Iehova cu mult timp în urmă. Ei au citit revista de mai multe ori. Soțul a simțit că Iehova i se adresa în mod direct. Cei doi au început să participe la întruniri și au redevenit Martori ai lui Iehova, după mai bine de 27 de ani. Să ne imaginăm cât de încurajată s-a simțit Barbara văzând rezultatele scrisorii sale!

Iehova ne dă putere prin intermediul: 1) rugăciunii, 2) al Bibliei, 3) al colaboratorilor în credință și 4) al lucrării de predicare (Vezi paragrafele 9, 10, 12 și 14)

18. Ce putem face pentru a primi putere de la Dumnezeu?

18 Iehova ne oferă nenumărate ocazii de a primi din plin putere de la el. Arătăm că avem încredere în capacitatea și în dorința lui de a ne ajuta dacă ne folosim de mijloacele pe care ni le oferă, cum ar fi rugăciunea, Biblia, colaboratorii în credință și lucrarea de predicare. Să ne bazăm întotdeauna pe Tatăl nostru ceresc, care dorește „să-și arate puterea în folosul celor a căror inimă este întreagă față de el”. (2 Cron. 16:9)

CÂNTAREA 61 Martori, ferm înaintați!

^ par. 5 Trăim timpuri critice, totuși Iehova ne oferă ajutorul de care avem nevoie pentru a le face față. În acest articol, vom vedea cum i-a ajutat Iehova pe apostolul Pavel și pe Timotei să continue să-i slujească, în ciuda problemelor. De asemenea, vom analiza patru modalități prin care Iehova ne ajută și pe noi să continuăm să-i slujim.

^ par. 2 Numele a fost schimbat.

^ par. 53 LEGENDA IMAGINII: În timp ce se află la Roma, în arest la domiciliu, Pavel scrie scrisori câtorva congregații și le predică celor ce vin la el.

^ par. 55 LEGENDA IMAGINII: Timotei îi încurajează pe frați în timp ce vizitează congregațiile.