ARTICOLUL DE STUDIU 20

Să păstrăm o atitudine pozitivă față de lucrarea de predicare

Să păstrăm o atitudine pozitivă față de lucrarea de predicare

„Seamănă-ți sămânța și . . . nu lăsa mâna să ți se odihnească.” (ECL. 11:6)

CÂNTAREA 70 Să-i căutăm pe cei merituoși!

PREZENTARE *

După urcarea lui Isus la cer, discipolii predică zeloși în Ierusalim și în multe alte locuri (Vezi paragraful 1)

1. Ce exemplu le-a lăsat Isus continuatorilor săi și cum au reacționat ei? (Vezi imaginea de pe copertă.)

PE TOT parcursul serviciului său, Isus a avut o atitudine pozitivă față de lucrarea de predicare. El a dorit ca și continuatorii lui să aibă această atitudine. (Ioan 4:35, 36) Cât timp Isus a fost cu ei, discipolii și-au păstrat zelul pentru lucrarea de predicare. (Luca 10:1, 5-11, 17) Totuși, după ce Isus a fost arestat și omorât, discipolii și-au pierdut un timp dorința de a predica. (Ioan 16:32) După înviere, Isus i-a îndemnat să acorde prioritate lucrării de predicare. Astfel, după urcarea sa la cer, ei au predicat cu atât de mult zel, încât dușmanii lor au spus: „Iată că ați umplut Ierusalimul cu învățătura voastră”. (Fap. 5:28)

2. Cum a binecuvântat Iehova lucrarea de predicare?

2 Isus i-a îndrumat pe creștinii din secolul I în timp ce predicau vestea bună, iar Iehova i-a binecuvântat cu creștere numerică. De exemplu, la Penticosta din 33 e.n., s-au botezat aproximativ 3 000 de persoane. (Fap. 2:41) Și după acest eveniment, numărul discipolilor a continuat să crească semnificativ. (Fap. 6:7) Isus a prezis că, în zilele din urmă, rezultatele lucrării de predicare aveau să fie chiar mai impresionante. (Ioan 14:12; Fap. 1:8)

3, 4. De ce lucrarea de predicare este mai dificilă în unele zone și ce vom analiza în acest articol?

3 Cu toții ne străduim să avem o atitudine bună față de lucrarea de predicare. În unele zone, acest lucru este ușor deoarece numărul celor care doresc să studieze Biblia este atât de mare, încât unii trebuie trecuți pe o listă de așteptare până când un Martor poate studia cu ei. Însă, în alte zone, întâmpinăm anumite dificultăți în lucrarea de predicare. Oamenii sunt rareori acasă, iar cei pe care îi găsim acasă nu par să fie interesați de Biblie.

4 Dacă locuiești într-o zonă în care lucrarea de predicare este mai dificilă, sugestiile din acest articol te-ar putea ajuta. Vom vedea ce au făcut unii vestitori pentru a lua legătura cu mai mulți oameni în lucrarea de predicare. De asemenea, vom înțelege cum ne putem păstra optimismul, indiferent de reacția oamenilor la mesajul nostru.

CÂND NU ÎI GĂSIM PE OAMENI ACASĂ

5. Ce obstacole întâmpină mulți Martori în predicare?

5 Multor Martori ai lui Iehova le este din ce în ce mai greu să îi găsească pe oameni acasă. Unii vestitori locuiesc în cartiere în care blocurile sunt prevăzute cu sisteme de securitate sau în ansambluri rezidențiale în care accesul este restricționat. La intrare, portarul sau un agent de pază permite doar accesul persoanelor care au fost invitate de locatari. Alți vestitori merg de la ușă la ușă fără impedimente, dar găsesc puțini oameni acasă. Iar alții predică în zone rurale sau izolate, cu puțini locuitori. În unele situații, parcurg distanțe mari până ajung la o locuință și, uneori, nu găsesc pe nimeni acasă. Dacă ne confruntăm cu una dintre aceste situații, să nu renunțăm. Ce putem face pentru a depăși astfel de obstacole și pentru a fi eficienți în predicare?

6. Ce asemănări există între lucrarea de predicare și activitatea unui pescar?

6 Isus a asemănat lucrarea de predicare cu activitatea unui pescar. (Mar. 1:17) Uneori, pescarii merg la pescuit zile la rând fără să prindă nimic. Însă ei nu renunță, ci se adaptează schimbând ora la care merg la pescuit, locul sau metodele. În mod asemănător, și noi ne putem adapta făcând unele schimbări în modul în care predicăm. Să analizăm câteva sugestii.

Când predicăm în zone în care îi găsim cu greu pe oameni acasă, să încercăm să-i contactăm la ore, în locuri și în moduri diferite (Vezi paragrafele 7 la 10) *

7. Ce rezultate se pot obține dacă predicăm la ore diferite?

7 Să predicăm la ore diferite. Pentru a le putea depune mărturie cât mai multor oameni, trebuie să predicăm când știm că avem mai multe șanse să îi găsim la locuințele lor. Toți oamenii se întorc la un moment dat acasă. Mulți frați și surori au constatat că este mai eficient să predice după-amiaza și seara deoarece găsesc mai mulți oameni acasă. De asemenea, în acele momente ale zilei, locatarii sunt mai relaxați și mai dispuși să poarte o conversație. Să vedem cum procedează un bătrân de congregație pe nume David. După ce predică un timp în teritoriu, el și partenerul său se întorc la locuințele unde nu a răspuns nimeni inițial. David spune: „Spre marea mea surprindere, când revenim, mulți locatari sunt acasă”. *

Când predicăm în zone în care îi găsim cu greu pe oameni acasă, să încercăm să-i contactăm la ore diferite (Vezi paragrafele 7 și 8)

8. Cum putem aplica îndemnul din Eclesiastul 11:6 la predicare?

8 Pentru a-i găsi pe oameni acasă, este nevoie de perseverență. Mottoul articolului ne amintește cu ce atitudine trebuie să predicăm. (Ecl. 11:6) David, menționat în paragraful anterior, a aplicat îndemnul din Eclesiastul. El a reușit să ia legătura cu un locatar după ce a încercat de mai multe ori să-l găsească, dar fără succes. Domnul respectiv, care era interesat de Biblie, a spus: „Locuiesc aici de aproximativ opt ani, însă n-am fost vizitat niciodată de Martorii lui Iehova”. David spune: „Am constatat că, atunci când îi găsim, în cele din urmă, pe oameni acasă, majoritatea sunt receptivi la mesajul pe care îl predicăm”.

Când predicăm în zone în care îi găsim cu greu pe oameni acasă, să încercăm să-i contactăm în locuri diferite (Vezi paragraful 9)

9. Ce metode de predicare folosesc unii Martori pentru a lua legătura cu cât mai mulți oameni?

9 Să predicăm în diferite locuri. Pentru a-i contacta pe oamenii pe care nu-i găsesc acasă, unii vestitori predică în alte locuri. Mărturia stradală și mărturia publică s-au dovedit metode eficiente de a lua legătura cu oamenii care locuiesc în ansambluri rezidențiale unde predicarea din casă în casă nu este permisă. Astfel, îi pot întâlni pe cei pe care nu-i găsesc la locuințele lor. De asemenea, mulți vestitori au constatat că oamenii sunt mai dispuși să poarte o conversație sau să accepte publicații în parcuri, în piețe și în zonele comerciale. Floiran, un supraveghetor de circumscripție din Bolivia, spune: „Predicăm în zonele comerciale între orele 1:00 și 3:00 după-amiaza, când comercianții nu sunt atât de ocupați. De obicei, avem conversații frumoase și chiar începem studii biblice”.

Când predicăm în zone în care îi găsim cu greu pe oameni acasă, să încercăm să-i contactăm în moduri diferite (Vezi paragraful 10)

10. În ce alte moduri le putem depune mărturie celor pe care nu-i găsim acasă?

10 Să predicăm în diferite moduri. Să presupunem că ai încercat de mai multe ori să iei personal legătura cu unii locatari. Ai revenit la ușa lor la diferite ore, dar fără succes. În ce alte moduri putem predica, astfel încât să ajungem cu mesajul Bibliei și la aceste persoane? Katarína spune: „Le scriu scrisori celor pe care nu-i găsesc acasă, în care le comunic ceea ce le-aș fi transmis personal”. Ce învățăm de aici? Să încercăm diferite metode pentru a lua legătura cu fiecare persoană din teritoriu.

CÂND OAMENII SUNT INDIFERENȚI

11. De ce sunt unii oameni indiferenți la mesajul nostru?

11 Unii oameni sunt indiferenți la mesajul nostru. Ei nu consideră că au nevoie de Dumnezeu sau de Biblie. Nu cred în Dumnezeu deoarece văd câtă suferință există în lume. Ei resping Biblia deoarece observă ipocrizia conducătorilor religioși, care pretind că trăiesc după normele ei. Alții sunt atât de absorbiți de locul de muncă, de familie sau de problemele personale, încât nu reușesc să vadă cum i-ar putea ajuta Biblia. Cum ne putem păstra bucuria când cei cărora le predicăm consideră mesajul nostru lipsit de importanță?

12. Cum ne pot ajuta cuvintele din Filipeni 2:4 în lucrarea de predicare?

12 Să manifestăm interes. Mulți oameni care, la început, au fost nereceptivi au acceptat vestea bună când au simțit interesul sincer care le-a fost arătat. (Citește Filipeni 2:4.) De exemplu, David relatează: „Când un locatar spune că nu este interesat, punem Biblia și publicațiile înapoi în geantă, după care spunem: «Ați putea să-mi spuneți de ce aveți acest punct de vedere?»”. Oamenii simt când altora le pasă de ei. Poate că ei nu-și vor aduce aminte tot ce le-am spus, dar foarte probabil că nu vor uita cum i-am făcut să se simtă. Chiar dacă locatarii nu ne permit să le vorbim despre mesajul nostru, le putem arăta prin atitudine și expresia feței că suntem sincer interesați de ei.

13. Cum ne putem adapta prezentarea în funcție de necesitățile interlocutorului?

13 Arătăm interes față de locatar adaptându-ne prezentarea la necesitățile și preocupările lui. De exemplu, remarcăm unele indicii că persoana are copii? Părinții ar putea fi interesați de sfaturile Bibliei referitoare la creșterea copiilor sau de sugestiile ei practice cu privire la o viață de familie fericită. Observăm pe ușă mai multe încuietori? Putem alege să vorbim despre infracționalitate și despre teama în care trăiesc mulți oameni. Probabil că locatarul va fi bucuros să afle că delincvența va fi eradicată. Indiferent de situație, trebuie să-i ajutăm pe cei care ne ascultă să remarce valoarea practică a sfaturilor Bibliei. Katarína, menționată anterior, spune: „Mă gândesc la modul în care m-a ajutat pe mine adevărul”. Drept urmare, Katarína vorbește cu convingere, iar atitudinea ei nu trece neobservată de interlocutor.

14. În armonie cu Proverbele 27:17, cum se pot ajuta partenerii de lucrare?

14 Să învățăm din experiența altora. În secolul I, Pavel l-a învățat pe Timotei cum să predice și să predea, apoi l-a îndemnat să-i învețe și pe alții acele metode. (1 Cor. 4:17) Asemenea lui Timotei, și noi putem învăța de la colaboratorii noștri cu experiență din congregație. (Prov. 27:17) Un frate pe nume Shawn a făcut un timp pionierat într-o zonă rurală, în care majoritatea oamenilor erau mulțumiți de religia lor. Cum și-a păstrat Shawn bucuria? El spune: „Ori de câte ori era posibil, predicam împreună cu un colaborator. Când mergeam de la o locuință la alta, profitam de acel timp pentru a ne ajuta reciproc să devenim învățători mai buni. De exemplu, analizam modul în care decursese o discuție, apoi discutam despre îmbunătățirile pe care le puteam face dacă întâlneam din nou o situație asemănătoare”.

15. De ce este important să ne rugăm când participăm la lucrarea de predicare?

15 Să ne rugăm pentru ajutor. Cere-i ajutor lui Iehova ori de câte ori participi la predicare. Fără ajutorul spiritului său sfânt, eforturile noastre ar fi zadarnice. (Ps. 127:1; Luca 11:13) Când îl rugăm pe Iehova să ne ajute, este important să fim concreți. De exemplu, i-am putea cere să ne îndrume către cei care vor să asculte mesajul nostru. Apoi, trebuie să ne străduim să le depunem mărturie tuturor celor pe care îi întâlnim în predicare.

16. Cum ne influențează obiceiurile de studiu eficiența în predicare?

16 Să studiem personal. Cuvântul lui Dumnezeu îndeamnă: „Să vă convingeți singuri cu privire la voința cea bună, plăcută și perfectă a lui Dumnezeu”. (Rom. 12:2) Cu cât suntem mai convinși că deținem adevărul, cu atât le vom predica altora cu mai multă convingere. Katarína spune: „Cu ceva timp în urmă, mi-am dat seama că trebuia să-mi consolidez credința în unele învățături de bază ale Bibliei. Așadar, am studiat în profunzime dovezile că există un Creator, că Biblia este, într-adevăr, Cuvântul lui Dumnezeu și că Iehova are o organizație”. Studiul personal a ajutat-o pe Katarína să aibă o credință mai puternică și să predice cu mai mult entuziasm.

SĂ NE PĂSTRĂM ATITUDINEA POZITIVĂ FAȚĂ DE LUCRAREA DE PREDICARE

17. Cum și-a păstrat Isus o optică pozitivă cu privire la lucrarea de predicare?

17 Isus a avut o optică pozitivă cu privire la lucrarea de predicare și a continuat să predice, deși mulți oameni n-au acceptat mesajul său. El știa că oamenii trebuiau să afle vestea bună despre Regat și a vrut să-i ajute pe cât mai mulți să cunoască adevărul. De asemenea, știa că unele persoane care fuseseră indiferente la mesajul său aveau să reacționeze favorabil în cele din urmă. Lucrurile au stat astfel chiar în familia sa. În timpul serviciului său de trei ani și jumătate, niciunul dintre frații lui nu a crezut în el. (Ioan 7:5) Însă, după ce Isus a înviat, ei au devenit creștini. (Fap. 1:14)

18. De ce continuăm să predicăm?

18 Dintre cei cărora le predicăm, nu știm cine va accepta, în cele din urmă, adevărul. Unii oameni au nevoie de mai mult timp pentru a reacționa la mesajul nostru. Chiar și cei care la început nu ne ascultă pot observa conduita noastră bună și atitudinea pozitivă pe care o avem și pot deveni slujitori ai lui Iehova. (1 Pet. 2:12)

19. În armonie cu 1 Corinteni 3:6, 7, ce nu trebuie să pierdem din vedere?

19 Deși noi ‘plantăm’ și ‘udăm’ în lucrarea de predicare, nu trebuie să pierdem din vedere că Dumnezeu este cel care binecuvântează activitatea noastră. (1 Cor. 3:6, 7) Getahun, un frate care slujește în Etiopia, spune: „Mai bine de 20 de ani, am fost singurul Martor din zona în care locuiesc, un teritoriu lucrat rar. Însă acum, aici suntem 14 vestitori. Printre cei 13 vestitori botezați se numără soția mea și cei trei copii ai noștri. În prezent, asistența medie la întruniri este de 32 de persoane”. Getahun este bucuros că a continuat să predice, așteptând cu răbdare ca Iehova să îi atragă pe cei sinceri în organizația Sa. (Ioan 6:44)

20. În ce fel ne asemănăm cu membrii unei echipe de salvare?

20 Pentru Iehova, fiecare om este prețios. El ne-a acordat privilegiul de a lucra împreună cu Fiul său la strângerea oamenilor din toate națiunile înainte de sfârșitul acestui sistem. (Hag. 2:7) Lucrarea noastră poate fi comparată cu o operațiune de salvare, întrucât suntem asemenea membrilor unei echipe de salvare trimiși să intervină pentru a-i salva pe minerii blocați într-o mină. Deși poate că doar câțiva mineri sunt în viață, eforturile fiecărui participant sunt valoroase. La fel stau lucrurile și în cazul lucrării de predicare. Nu știm câți oameni vor mai fi salvați din sistemul lui Satan. Însă Iehova ne poate folosi pe oricare dintre noi să-i ajutăm. Andreas, care locuiește în Bolivia, spune: „Consider că o persoană ajunge să cunoască adevărul și să se boteze doar datorită muncii în echipă a întregii congregații”. Așadar, să păstrăm o optică pozitivă față de lucrarea de predicare. În felul acesta, Iehova ne va binecuvânta și vom găsi mai multă bucurie în serviciul nostru creștin.

CÂNTAREA 69 Să predicăm Regatul cu îndrăzneală!

^ par. 5 Cum ne putem păstra bucuria în predicare chiar și atunci când mulți oameni din teritoriu sunt greu de găsit acasă ori par indiferenți la mesajul nostru? În acest articol, sunt prezentate unele sugestii care ne pot ajuta să păstrăm o optică pozitivă față de lucrarea de predicare.

^ par. 7 Sugestiile prezentate în acest articol cu privire la lucrarea de predicare, indiferent de forma acesteia, trebuie aplicate fără a se încălca legile în vigoare privitoare la protecția datelor cu caracter personal.

^ par. 60 LEGENDA IMAGINILOR (de sus în jos): Un soț și o soție predică într-o zonă în care oamenii sunt greu de găsit acasă. Primul locatar este la locul de muncă, al doilea, la o clinică medicală și al treilea, la cumpărături. Ei iau legătura cu primul locatar vizitându-l la o oră mai târzie. Frații îi predică celui de-al doilea locatar în timp ce sunt în mărturia publică cu căruciorul, lângă clinică. Ei îl contactează la telefon pe cel de-al treilea locatar.