ARTICOLUL DE STUDIU 21

Cum ne răspunde Iehova la rugăciuni?

Cum ne răspunde Iehova la rugăciuni?

„Știm că vom avea lucrurile cerute, fiindcă i le-am cerut lui.” (1 IOAN 5:15)

CÂNTAREA 44 Rugăciunea celui mâhnit

PREZENTARE a

1, 2. Ce ne-am putea întreba cu privire la rugăciune?

 TE-AI întrebat vreodată dacă Iehova îți răspunde la rugăciuni? Dacă da, nu ești singurul. Unii frați și surori și-au exprimat această îngrijorare, îndeosebi când au trecut printr-o situație critică. În general, ne este mai greu să percepem răspunsul lui Iehova la rugăciuni când suferim.

2 În acest articol, vom vedea de ce putem fi siguri că Iehova ne răspunde la rugăciunile în care îi cerem ajutorul. (1 Ioan 5:15) De asemenea, vom analiza următoarele întrebări: De ce am putea avea, uneori, impresia că Iehova nu ne răspunde la rugăciuni? Cum răspunde Iehova în prezent la rugăciuni?

CÂND RĂSPUNSUL LUI IEHOVA NU COINCIDE CU AȘTEPTĂRILE NOASTRE

3. De ce dorește Iehova să ne rugăm?

3 Biblia ne asigură că Iehova ne iubește mult și că suntem prețioși în ochii lui. (Hag. 2:7; 1 Ioan 4:10) Din acest motiv, el ne îndeamnă să-i cerem ajutorul în rugăciune. (1 Pet. 5:6, 7) Dumnezeu dorește să ne ajute să rămânem aproape de el și să facem față cu succes greutăților vieții.

Iehova i-a răspuns lui David la rugăciuni scăpându-l de dușmani (Vezi paragraful 4)

4. Ce dovezi avem că Iehova răspunde la rugăciunile slujitorilor săi? (Vezi și imaginea.)

4 Biblia vorbește deseori despre slujitori ai lui Iehova care au primit răspuns la rugăciunile lor. Unul dintre aceștia este regele David. În timpul vieții, el a avut mulți dușmani puternici. Drept urmare, l-a rugat de repetate ori pe Iehova să-l scape. Cu o anumită ocazie, David a spus: „O, Iehova, ascultă-mi rugăciunea, ascultă implorarea mea pentru ajutor! Răspunde-mi în fidelitatea și în dreptatea ta!”. (Ps. 143:1) Iehova i-a ascultat rugăciunile și l-a scăpat. (1 Sam. 19:10, 18-20; 2 Sam. 5:17-25) De aceea, David a spus cu convingere: „Iehova este aproape de toți cei ce-l cheamă”. (Ps. 145:18) Să nu ne îndoim niciodată de acest adevăr!

Iehova i-a răspuns lui Pavel la rugăciuni dându-i putere să persevereze (Vezi paragraful 5)

5. Au primit întotdeauna slujitorii lui Iehova răspunsurile pe care le așteptau la rugăciuni? Exemplificați. (Vezi și imaginea.)

5 Este posibil ca răspunsul lui Iehova la rugăciunile noastre să nu coincidă cu cel așteptat de noi. Apostolul Pavel a înțeles adevărul acestor cuvinte. El l-a rugat pe Iehova să-i îndepărteze ‘un spin din carne’. Pavel s-a rugat în mod concret de trei ori cu privire la această problemă. I-a răspuns Iehova? Bineînțeles, dar nu așa cum se aștepta Pavel. Iehova nu i-a îndepărtat problema, ci i-a dat puterea de care avea nevoie pentru a-i sluji în continuare cu loialitate. (2 Cor. 12:7-10)

6. De ce, uneori, am putea avea impresia că Iehova nu răspunde la rugăciunile noastre?

6 Și în cazul nostru, răspunsul pe care îl primim la rugăciuni poate fi, uneori, diferit de așteptări. Dar suntem siguri că Iehova știe care este cel mai bun răspuns. Să nu uităm că el „poate să facă nespus mai mult decât cerem sau ne imaginăm”. (Ef. 3:20) De aceea, răspunsul la rugăciunile noastre ar putea veni într-un moment sau într-un mod neașteptat.

7. De ce ar putea fi necesar să ne adaptăm rugăciunile? Dați un exemplu.

7 Când înțelegem mai bine care este voința lui Iehova într-o anumită privință, ar putea fi necesar să ne adaptăm rugăciunile pentru a corespunde cu aceasta. Să analizăm exemplul fratelui Martin Poetzinger. La puțin timp după ce s-a căsătorit, el a fost închis într-un lagăr de concentrare nazist. La început, l-a rugat pe Iehova să-l elibereze de acolo pentru a se putea îngriji de soția lui și pentru a relua lucrarea de predicare. Totuși, în următoarele două săptămâni, nu a văzut niciun indiciu că situația sa urma să se schimbe. De aceea, s-a rugat astfel: „Iehova, arată-mi, te rog, ce dorești să fac”. Apoi, a început să se gândească la problemele celorlalți frați care erau închiși cu el în lagăr. Mulți dintre ei erau foarte îngrijorați pentru soțiile și copiii lor. După aceea, fratele Poetzinger s-a rugat: „Iehova, îți mulțumesc pentru noua mea repartiție. Ajută-mă să-i încurajez și să-i întăresc pe frații mei”. Următorii nouă ani petrecuți în lagăr au reflectat această hotărâre.

8. Ce nu trebuie să uităm când ne rugăm?

8 Să nu uităm că Iehova are un scop și că îl va realiza conform orarului său. Acest scop include eliminarea totală și permanentă a tuturor problemelor care ne fac să suferim atât de mult, printre care dezastrele naturale, boala și moartea. Aceste schimbări vor deveni realitate prin intermediul Regatului său. (Dan. 2:44; Rev. 21:3, 4) Până atunci însă, Iehova îi permite lui Satan să conducă lumea. b (Ioan 12:31; Rev. 12:9) Dacă Iehova ar interveni în prezent pentru a rezolva problemele omenirii, ar putea părea că guvernarea lui Satan este eficientă. Prin urmare, chiar dacă trebuie să așteptăm până când Iehova își va îndeplini scopul, aceasta nu înseamnă că el nu ne vine și acum în ajutor. Să analizăm câteva modalități prin care Iehova face acest lucru.

CUM RĂSPUNDE IEHOVA LA RUGĂCIUNI ÎN PREZENT?

9. Cum ne ajută Iehova când trebuie să luăm decizii? Exemplificați.

9 Iehova ne dă înțelepciune. El promite că ne va da înțelepciune pentru a putea lua decizii bune. Avem nevoie de înțelepciune divină îndeosebi când trebuie să luăm decizii care ne vor influența întreaga viață, cum ar fi decizia de a ne căsători sau nu. (Iac. 1:5) Să analizăm experiența unei surori celibatare pe nume Maria c, care slujea cu bucurie ca pionieră regulară. La un moment dat, a cunoscut un frate. Ea spune: „Pe măsură ce prietenia noastră devenea tot mai strânsă, și sentimentele pe care le aveam unul față de altul erau tot mai puternice. Am înțeles că trebuia să iau o decizie. Am petrecut mult timp rugându-mă fierbinte lui Iehova. Aveam nevoie de îndrumarea sa, dar, în același timp, știam că el nu va lua decizia în locul meu”. Maria simte că Iehova i-a răspuns la rugăciuni. În ce fel? Ea a studiat articole care vorbeau concret despre situația ei și a găsit răspuns la întrebările care o preocupau. De asemenea, a ținut cont de sfaturile înțelepte ale mamei ei, care îi slujește cu fidelitate lui Iehova. Aceste sfaturi au ajutat-o să-și analizeze sentimentele. În cele din urmă, a luat o decizie înțeleaptă.

Cum ne dă Iehova putere pentru a persevera? (Vezi paragraful 10)

10. Potrivit cu Filipeni 4:13, cum își ajută Iehova slujitorii? Dați un exemplu. (Vezi și imaginea.)

10 Iehova ne dă putere să perseverăm. La fel ca în cazul apostolului Pavel, Iehova ne va da putere să facem față încercărilor. (Filipeni 4:13) Să remarcăm exemplul unui frate pe nume Benjamin, care a putut persevera în încercări dificile cu ajutorul lui Iehova. O mare parte a tinereții a petrecut-o împreună cu familia în tabere de refugiați din Africa. Benjamin spune: „M-am rugat neîncetat lui Iehova, cerându-i să-mi dea putere să fac ce este plăcut în ochii lui. Iehova mi-a răspuns la rugăciuni dându-mi pacea minții, curajul de a continua să predic, precum și publicații pentru a-mi păstra spiritualitatea puternică”. El a adăugat: „Citind experiențele multor frați și surori care au fost ajutați de Iehova să persevereze, mi-am întărit hotărârea de a-i rămâne loial”.

Ți-a răspuns Iehova și ție la rugăciuni prin intermediul fraților de credință? (Vezi paragrafele 11, 12) d

11, 12. Cum ar putea alege Iehova să ne răspundă la rugăciuni prin intermediul familiei noastre spirituale? (Vezi și imaginea.)

11 Iehova ne ajută prin intermediul familiei noastre spirituale. În noaptea dinaintea morții sale, Isus s-a rugat intens. El l-a implorat pe Iehova să nu permită dezonoarea de a fi acuzat de blasfemie. Iehova nu i-a îndeplinit această cerere, ci l-a ajutat trimițând un înger, unul dintre frații săi cerești, pentru a-l întări. (Luca 22:42, 43) Iehova ne poate încuraja și pe noi prin intermediul unui telefon sau al unei vizite din partea fraților și surorilor noastre. Drept urmare, să căutăm ocazii pentru a ne încuraja colaboratorii printr-un „cuvânt bun”. (Prov. 12:25)

12 Să observăm cum a fost ajutată o soră pe nume Miriam. La câteva săptămâni după moartea soțului ei, Miriam era acasă singură, dezorientată și deprimată. Nu se putea opri din plâns și simțea nevoia să vorbească cu cineva. Miriam spune: „Nu aveam putere să sun pe nimeni, așa că m-am rugat lui Iehova. Chiar în timp ce plângeam și mă rugam, a sunat telefonul. Era un bătrân de congregație, un prieten bun”. Miriam a primit multă încurajare din partea fratelui și a soției sale. Ea este convinsă că Iehova l-a îndemnat pe acel bătrân să o sune.

Cum îi poate determina Iehova pe alții să ne ajute? (Vezi paragrafele 13, 14)

13. Dați un exemplu care arată cum ne-ar putea răspunde Iehova la rugăciuni prin intermediul celor care nu îi slujesc.

13 Iehova ne-ar putea ajuta prin intermediul unor persoane care nu îi slujesc. (Prov. 21:1) Uneori, pentru a ne răspunde la rugăciuni, Iehova îi determină pe unii oameni care nu îi slujesc să ne vină în ajutor. De exemplu, el l-a determinat pe regele Artaxerxes să răspundă favorabil cererii lui Neemia de a se întoarce la Ierusalim pentru a ajuta la reconstruirea orașului. (Neem. 2:3-6) Și astăzi Iehova îi poate motiva pe unii dintre cei care nu îi slujesc să ne vină în ajutor.

14. Ce te-a impresionat la experiența lui Soo Hing? (Vezi și imaginea.)

14 O soră pe nume Soo Hing a simțit că Iehova a ajutat-o prin intermediul unui medic. Fiul ei suferă de mai multe afecțiuni psihice. La un moment dat, acesta a avut un accident grav, astfel că ea și soțul ei au trebuit să-și dea demisia pentru a-l îngriji. Drept urmare, au început să aibă probleme financiare. Soo Hing a spus că se simțea asemenea unui arc întins la maximum. Ea și-a vărsat inima înaintea lui Iehova, rugându-l să o ajute. Cum i-a răspuns Iehova? Medicul care se ocupa de cazul lor a decis să găsească o modalitate de a-i ajuta. Astfel, ei au putut beneficia de asistență din partea statului și de o chirie pe care și-o puteau permite. Soo Hing a spus: „Am văzut mâna lui Iehova în situația în care ne aflam. Fără îndoială, el este «Ascultătorul rugăciunii»”. (Ps. 65:2)

E NEVOIE DE CREDINȚĂ PENTRU A CĂUTA ȘI A ACCEPTA RĂSPUNSUL LUI IEHOVA

15. Ce a ajutat-o pe o soră să înțeleagă că Iehova îi răspundea la rugăciuni?

15 De obicei, rugăciunile noastre nu primesc un răspuns spectaculos. Însă răspunsurile pe care le primim sunt exact ceea ce avem nevoie pentru a-i rămâne loiali Tatălui nostru ceresc. Așadar, trebuie să fim atenți pentru a discerne răspunsurile lui Iehova. O soră pe nume Yoko simțea că Iehova nu îi răspundea la rugăciuni. De aceea, a început să-și noteze într-un carnețel cererile pe care i le adresa. După o perioadă, ea și-a revăzut însemnările și a observat că Iehova îi răspunsese la cele mai multe dintre ele, inclusiv la unele pe care le uitase între timp. Prin urmare, este important să ne oprim din când în când și să ne gândim la modul în care ne răspunde Iehova. (Ps. 66:19, 20)

16. Cum putem manifesta credință în ce privește rugăciunile noastre? (Evrei 11:6)

16 Manifestăm credință nu doar rugându-ne lui Iehova, ci și acceptând răspunsul său, indiferent de forma pe care o îmbracă. (Citește Evrei 11:6.) Să analizăm experiența lui Mike și a soției sale, Chrissy. Obiectivul lor era acela de a sluji la Betel. Mike spune: „De-a lungul anilor, am completat multe cereri pentru serviciul la Betel și ne-am rugat de nenumărate ori pentru acest obiectiv, dar nu am fost niciodată invitați”. Mike și Chrissy nu s-au îndoit niciodată că Iehova știe care este cea mai bună repartiție pentru ei. Astfel, i-au dat în continuare lui Iehova ce aveau mai bun slujind ca pionieri regulari în teritorii cu necesitate și ajutând la proiecte de construcție teocratice. În prezent, ei sunt slujitori itineranți. Mike spune: „Iehova nu ne-a răspuns mereu așa cum ne-am așteptat, dar ne-a răspuns, iar răspunsurile sale au fost mai bune decât ne-am fi putut imagina”.

17, 18. Potrivit cu Psalmul 86:6, 7, ce convingere putem avea?

17 Psalmistul David a fost sigur că Iehova îi asculta rugăciunile și îi răspundea. Și noi putem avea aceeași încredere. (Psalmul 86:6, 7) Exemplele analizate ne asigură că Iehova ne poate da înțelepciune și putere pentru a persevera. El poate alege să ne răspundă la rugăciuni prin intermediul familiei noastre spirituale sau chiar al unor persoane care încă nu-i slujesc pentru a ne ajuta într-un fel sau altul.

18 Deși este posibil ca Iehova să nu ne răspundă mereu așa cum ne-am aștepta, știm că rugăciunile noastre nu vor rămâne fără răspuns. El ne va da exact ceea ce avem nevoie la momentul cel mai potrivit. Să continuăm să ne rugăm, convinși fiind că Iehova ne ascultă și că se va îngriji de noi în prezent, iar în lumea nouă ‘va satisface dorința a tot ce are viață’. (Ps. 145:16)

CÂNTAREA 45 Cugetarea inimii mele

a Iehova ne asigură că ne va răspunde la rugăciuni dacă acestea corespund voinței sale. Astfel, suntem siguri că, atunci când trecem prin încercări, el ne va oferi ajutorul de care avem nevoie pentru a-i rămâne fideli. În continuare, vom vedea în ce fel ne răspunde Iehova.

b Articolul „Să nu pierdem din vedere marea controversă”, apărut în Turnul de veghe din iunie 2017, prezintă mai multe motive pentru care Iehova i-a permis lui Satan să guverneze.

c Unele nume au fost schimbate.

d DESCRIEREA IMAGINII: O mamă și fiica ei sosesc într-o țară străină ca refugiate. Frații de credință le întâmpină cu căldură și le oferă ajutor practic.