ARTICOLUL DE STUDIU 23

Păstrați vie „flacăra lui Iah”

Păstrați vie „flacăra lui Iah”

„Flăcările [iubirii] sunt flăcările unui foc învăpăiat, flacăra lui Iah.” (CÂNT. 8:6)

CÂNTAREA 131 Dumnezeu i-a pus în același jug

PREZENTARE a

1. Cum descrie Biblia iubirea adevărată?

 „FLĂCĂRILE [iubirii] sunt flăcările unui foc învăpăiat, flacăra lui Iah. Apele cele mari nu pot stinge iubirea, nici râurile n-o pot duce cu ele.” b (Cânt. 8:6, 7) Aceste versete descriu în termeni foarte sugestivi iubirea adevărată. În același timp, ele conțin și o asigurare pentru cuplurile căsătorite: iubirea dintre soț și soție poate dura la nesfârșit.

2. Ce trebuie să facă un soț și o soție pentru ca iubirea dintre ei să nu se răcească?

2 Însă caracterul durabil al iubirii dintre un soț și o soție depinde de cei doi. De exemplu, un foc de tabără ar putea arde la nesfârșit, cu condiția să fie întreținut. În caz contrar, focul se va stinge. În mod asemănător, iubirea dintre un soț și o soție își poate păstra intensitatea la nesfârșit dacă cei doi depun eforturi pentru a-și consolida relația. Uneori, partenerii ar putea constata că iubirea dintre ei se răcește, în special când sunt copleșiți de probleme de sănătate, financiare sau legate de creșterea copiilor. Dacă ești căsătorit, cum poți păstra vie „flacăra lui Iah” în căsnicia ta? În continuare, vom analiza trei modalități de a-ți întări relația cu partenerul tău de căsătorie, ceea ce te va ajuta să ai o căsnicie fericită. c

CONTINUĂ SĂ-ȚI ÎNTĂREȘTI RELAȚIA CU IEHOVA

La fel ca Iosif și Maria, un soț și o soție trebuie să aibă o relație strânsă de prietenie cu Iehova (Vezi paragraful 3)

3. Cum îi ajută pe cei doi soți o relație puternică cu Iehova să mențină vie flacăra iubirii? (Eclesiastul 4:12) (Vezi și imaginile.)

3 Pentru a păstra vie „flacăra lui Iah”, atât soțul, cât și soția trebuie să aibă o relație strânsă cu Tatăl lor ceresc. În ce fel contribuie acest lucru la succesul unei căsnicii? Când prietenia cu Iehova ocupă un loc central în viața celor doi, ei aplică cu promptitudine sfaturile sale. Astfel, partenerii de căsătorie pot soluționa, chiar preveni, unele probleme care ar putea influența negativ iubirea dintre ei. (Citește Eclesiastul 4:12.) În plus, persoanele spirituale se străduiesc să cultive calități divine, precum bunătatea, răbdarea și iertarea. (Ef. 4:32–5:1) Aceste calități sunt asemenea unui sol fertil în care iubirea poate înflori. O soră pe nume Lena, căsătorită de peste 25 de ani, spune: „Este ușor să iubești și să respecți o persoană spirituală”.

4. De ce i-a ales Iehova pe Iosif și pe Maria pentru a fi părinții lui Isus?

4 Să analizăm un exemplu biblic. Când Iehova a trebuit să aleagă familia în care urma să se nască Fiul său, el i-a ales pe Iosif și pe Maria, deși în acel timp existau mulți alți descendenți ai lui David. Ce a remarcat Iehova la acest cuplu? Atât Iosif, cât și Maria aveau o relație strânsă de prietenie cu el. Iehova știa că ei urmau să-și întemeieze căsnicia pe iubirea față de el. Ce pot învăța cuplurile căsătorite de la Iosif și Maria?

5. Ce pot învăța soții de la Iosif?

5 Iosif a aplicat cu promptitudine sfaturile primite de la Iehova, ceea ce l-a ajutat să fie un soț bun. Iehova i-a transmis de cel puțin trei ori instrucțiuni referitoare la familia sa. De fiecare dată, el le-a aplicat fără întârziere, deși acestea au presupus schimbări majore. (Mat. 1:20, 24; 2:13-15, 19-21) Ascultând îndrumarea lui Iehova, Iosif a putut s-o ocrotească pe Maria, să o susțină și să aibă grijă de ea. Ne putem imagina cât de mult s-au adâncit iubirea și respectul Mariei pentru Iosif pe măsură ce observa modul în care acționa. Iosif este un exemplu pentru soții din prezent în ce privește aplicarea sfaturilor Bibliei referitoare la familie. d Când un soț aplică aceste sfaturi – chiar dacă vor fi necesare anumite schimbări – , el își întărește legătura conjugală și arată că își iubește soția. O soră din Vanuatu, căsătorită de peste 20 de ani, spune: „Când soțul meu caută îndrumarea lui Iehova și o aplică, am un respect profund față de el, mă simt în siguranță și am încredere că ia cele mai bune decizii”.

6. Ce pot învăța soțiile de la Maria?

6 Maria avea o relație personală cu Iehova. Ea cunoștea bine Scripturile. e De asemenea, meditarea era o constantă a vieții ei. (Luca 2:19, 51) Credința Mariei nu depindea de acțiunile lui Iosif. Fără îndoială, datorită spiritualității ei, Maria a fost o soție excelentă. În prezent, multe soții se străduiesc să-i imite exemplul. O soră pe nume Emiko spune: „Când eram celibatară, aveam propriul program de activități spirituale. Dar, după ce m-am căsătorit, soțul meu se ruga pentru noi și lua inițiativa în ce privește închinarea. Prin urmare, credința mea a ajuns să depindă de acțiunile lui. În cele din urmă, am înțeles că trebuia să-mi port propria sarcină în ce privește relația cu Iehova. În prezent, îmi rezerv timp pentru a fi doar eu cu Iehova rugându-mă lui, citind Cuvântul său și meditând”. (Gal. 6:5) Dacă veți continua să vă întăriți prietenia cu Iehova, soții voștri vor avea mai multe motive să vă laude și să vă iubească! (Prov. 31:30)

7. Ce pot învăța cuplurile căsătorite de la Iosif și Maria?

7 Iosif și Maria s-au susținut reciproc pentru a-și păstra puternică prietenia cu Iehova. Ei au înțeles cât de important este să i se închine lui Iehova ca familie. (Luca 2:22-24, 41; 4:16) Probabil că nu le-a fost întotdeauna ușor, îndeosebi când familia lor a crescut la număr, însă au reușit. Ei sunt un exemplu pentru cuplurile căsătorite de azi. Dacă și voi aveți copii, probabil că nu vă este ușor să participați la întruniri sau să vă rezervați timp pentru închinarea în familie. V-ar putea fi și mai greu să vă sincronizați programul ca să studiați sau să vă rugați împreună, doar voi doi. Nu uitați însă că, atunci când vă închinați lui Iehova ca familie, vă apropiați de el și unul de celălalt. Așadar, faceți din închinare o prioritate!

8. Ce pot face doi soți între care există o relație tensionată pentru a ține închinarea în familie?

8 Dar ce puteți face dacă relația voastră de cuplu este tensionată? Probabil că nu vă atrage ideea de a sta împreună pentru a ține închinarea în familie. Un prim pas ar fi să alegeți un material scurt pe care amândoi să îl analizați cu plăcere. Astfel, vă veți apropia mai mult unul de celălalt și vă veți dori să vă implicați în activități spirituale ca familie.

PETRECEȚI TIMP ÎMPREUNĂ

9. De ce trebuie un soț și o soție să petreacă timp împreună?

9 Un alt lucru pe care cuplurile căsătorite îl pot face pentru a-și păstra iubirea vie este să petreacă timp împreună. Astfel, este mai puțin probabil ca cei doi să se îndepărteze unul de celălalt pe plan mintal și afectiv. (Gen. 2:24) Iată ce au remarcat Lilia și Ruslan la scurt timp după ce s-au căsătorit, în urmă cu peste 15 ani. Ea spune: „La început, am crezut că vom avea mai mult timp unul pentru celălalt. Însă eram foarte ocupați cu munca laică, cu treburile gospodărești și, mai târziu, cu creșterea copiilor. Ne-am dat seama că, dacă nu ne rezervam timp pentru noi doi, ne-am fi îndepărtat unul de altul”.

10. Cum pot aplica cei căsătoriți principiul din Efeseni 5:15, 16?

10 Însă ce puteți face pentru a fi siguri că veți petrece timp împreună? Ați putea să vă rezervați, sau să vă planificați, o perioadă de timp în care să fiți doar voi doi. (Efeseni 5:15, 16) Un frate din Nigeria pe nume Uzondu spune: „Când îmi planific activitățile, îmi rezerv timp în care să fiu împreună cu soția mea, apoi mă asigur că acest timp ocupă un loc prioritar în programul meu”. (Filip. 1:10) Anastasia, soția unui supraveghetor de circumscripție din Moldova, explică cum își organizează ea timpul: „Încerc să mă ocup de activitățile personale cât timp soțul meu se achită de responsabilitățile lui. Astfel, ne rămâne timp pentru noi doi”. Dar dacă, din cauza programului aglomerat, nu reușiți să vă faceți timp unul pentru celălalt?

Ce activități ați putea face împreună? (Vezi paragrafele 11, 12)

11. Ce activități făceau împreună Aquila și Priscila?

11 Cei căsătoriți pot învăța multe de la un cuplu de creștini apreciat în secolul I, Aquila și Priscila. (Rom. 16:3, 4) Biblia nu oferă multe informații despre căsnicia lor, însă arată că ei munceau, predicau și îi ajutau pe alții împreună. (Fap. 18:2, 3, 24-26) De fapt, când vorbește despre Aquila și Priscila, Biblia îi menționează mereu împreună.

12. Ce pot face cuplurile căsătorite pentru a petrece mai mult timp împreună? (Vezi și imaginile.)

12 Cum pot cuplurile să-i imite pe Aquila și Priscila? Gândiți-vă la numeroasele responsabilități pe care trebuie să le îndepliniți. Ați putea să vă achitați de unele dintre acestea împreună, și nu individual? De exemplu, Aquila și Priscila predicau împreună. Ieșiți și voi împreună, cu regularitate, în predicare? De asemenea, Aquila și Priscila munceau împreună. Probabil că tu și partenerul tău nu aveți același loc de muncă, însă ați putea să faceți unele treburi casnice împreună? (Ecl. 4:9) Când vă susțineți unul pe altul pentru a îndeplini o sarcină, simțiți că sunteți o echipă și aveți mai multe ocazii de a comunica. Robert și Linda sunt căsătoriți de peste 50 de ani. El spune: „Nu avem mult timp liber pe care să-l petrecem împreună. Dar, când eu spăl vasele, iar soția mea le șterge sau când lucrez în grădină, iar ea vine să mă ajute, mă simt foarte fericit. Activitățile pe care le facem împreună ne apropie unul de altul, iar iubirea noastră crește tot mai mult”.

13. Ce trebuie să facă un soț și o soție pentru a fi cu adevărat uniți?

13 Nu uitați însă că simplul fapt de a sta unul în compania celuilalt nu contribuie în mod automat la unitate. O soră căsătorită din Brazilia spune: „Am observat că, într-o lume a distragerilor, putem trage în mod greșit concluzia că petrecem timp împreună doar pentru că trăim sub același acoperiș. Însă am înțeles că a fi împreună este o condiție necesară, dar nu suficientă. O altă condiție este aceea de a-i acorda partenerului meu atenția de care are nevoie”. Să remarcăm cum Bruno și soția sa, Tays, își acordă atenție reciproc. El spune: „În timpul nostru liber, punem deoparte telefoanele mobile și ne bucurăm pur și simplu de prezența celuilalt”.

14. Ce pot face un soț și o soție care nu se simt bine când petrec timp împreună?

14 Dar ce puteți face dacă ție și soției tale nu vă place să petreceți timp împreună? Probabil că aveți domenii diferite de interes sau ajungeți să vă iritați unul pe celălalt. Să revenim la comparația cu focul de tabără. Acesta nu arde cu putere de la început. Este nevoie să fie alimentat constant cu bucăți de lemn din ce în ce mai mari. În mod asemănător, și voi ați putea petrece doar câteva momente împreună în fiecare zi. Alegeți o activitate care să vă bucure pe amândoi, nu ceva ce ar putea genera un conflict. (Iac. 3:18) Aceste momente, asemenea unor bucăți mici de lemn, pot reaprinde flacăra iubirii voastre.

ACORDAȚI-VĂ RECIPROC RESPECT

15. De ce este esențial respectul într-o căsnicie?

15 Respectul este un element esențial într-o căsnicie. El poate fi asemănat cu oxigenul care întreține arderea. Fără oxigen, un foc se stinge în scurt timp. În mod asemănător, fără respect, iubirea dintre soți se poate răci repede. În schimb, un soț și o soție care se străduiesc să-și arate respect păstrează vie flacăra iubirii. Nu uita că este mai importantă măsura în care partenerul tău se simte respectat decât măsura în care tu consideri că îl respecți. Penny și Aret sunt căsătoriți de peste 25 de ani. Penny spune: „Respectul pe care ni-l arătăm unul altuia creează în căminul nostru o atmosferă caldă. Ne simțim liberi să spunem ce gândim deoarece fiecare știe că opinia lui va fi prețuită de celălalt”. Așadar, ce puteți face pentru ca partenerul vostru să se simtă cu adevărat respectat? Să analizăm exemplul lui Avraam și al Sarei.

Un soț creștin trebuie să țină cont de sentimentele soției lui ascultând-o cu atenție (Vezi paragraful 16)

16. Ce pot învăța soții din exemplul lui Avraam? (1 Petru 3:7) (Vezi și imaginile.)

16 Avraam a tratat-o pe Sara cu respect. El a ținut cont de părerile și sentimentele ei. La un moment dat, fiind foarte tulburată, Sara și-a exprimat deschis sentimentele și chiar i-a făcut unele reproșuri lui Avraam. A reacționat el într-un mod necontrolat? Nu. Avraam știa că Sara era o soție supusă și că-l susținuse mereu. El a ascultat-o și a încercat să rezolve problema. (Gen. 16:5, 6) Dacă ești soț, ce poți învăța din exemplul lui Avraam? Tu ai primit autoritatea de a lua decizii în familia ta. (1 Cor. 11:3) Însă este o dovadă de iubire să ții cont de sentimentele soției tale, îndeosebi dacă decizia o afectează. (1 Cor. 13:4, 5) Vor fi, probabil, momente când soția ta va trece printr-o situație stresantă și va simți nevoia să-și exprime sentimentele. Îi vei arăta respect ascultând-o cu atenție? (Citește 1 Petru 3:7.) Angela și Dmitri sunt căsătoriți de aproape 30 de ani. Ea spune ce anume o face să se simtă respectată: „Dmitri mă ascultă întotdeauna, chiar și atunci când sunt supărată sau pur și simplu simt nevoia să-i vorbesc. El este răbdător cu mine, chiar dacă nu reușesc întotdeauna să mă exprim cu calm”.

17. Ce pot învăța soțiile de la Sara? (1 Petru 3:5, 6)

17 Sara l-a respectat pe Avraam susținând deciziile sale. (Gen. 12:5) Cu o anumită ocazie, la Avraam au sosit niște oaspeți neanunțați, iar el a hotărât să le arate ospitalitate. Astfel, i-a cerut Sarei să-și întrerupă activitatea pe care o făcea și să pregătească o mare cantitate de pâine. (Gen. 18:6) Sara a acționat fără întârziere și a susținut decizia lui Avraam. Dacă ești soție, cum poți imita exemplul Sarei? Susținând deciziile soțului tău. Astfel, căsnicia voastră va deveni tot mai puternică. (Citește 1 Petru 3:5, 6.) Dmitri, menționat mai devreme, spune ce anume îl face să se simtă respectat: „Apreciez eforturile Angelei de a-mi susține deciziile chiar și atunci când părerile noastre nu coincid. Chiar dacă rezultatul nu este ideal, ea nu-mi reproșează”. Cât de ușor este să iubești pe cineva care te respectă!

18. Ce foloase vor avea cuplurile căsătorite dacă se vor strădui să întrețină focul iubirii?

18 În prezent, Satan vrea să înăbușe focul iubirii din căsniciile creștine. El știe că un soț și o soție care ajung să nu se mai iubească se vor îndepărta treptat de Iehova. Însă iubirea adevărată nu poate fi stinsă. Așadar, luptați ca iubirea din căminul vostru să fie asemenea iubirii descrise în Cântarea cântărilor! Fiți hotărâți să-l puneți pe Iehova pe primul loc în căsnicia voastră, să vă faceți timp unul pentru celălalt și să țineți cont de sentimentele și necesitățile partenerului vostru. Astfel, îl veți onora pe Iehova, Sursa adevăratei iubiri, și, asemenea unui foc bine întreținut, iubirea voastră va arde la nesfârșit.

CÂNTAREA 132 Acum suntem una

a Căsătoria este unul dintre cadourile pe care Iehova li le-a făcut oamenilor. În cadrul acesteia, soțul și soția se pot bucura de o relație specială. Uneori însă, iubirea dintre ei se poate răci. Dacă ești căsătorit, acest articol te va ajuta să păstrezi vie flacăra iubirii și să te bucuri de o căsnicie fericită.

b Iubirea adevărată, un sentiment constant și durabil, este numită „flacăra lui Iah” deoarece Iehova este Sursa acestei iubiri.

c Chiar dacă partenerul tău de căsătorie nu este un slujitor al lui Iehova, aceste sugestii te vor ajuta să-ți consolidezi căsnicia. (1 Cor. 7:12-14; 1 Pet. 3:1, 2)

d De exemplu, vezi sfaturile practice din seria „Ajutor pentru familii”, disponibilă pe jw.org și în JW Library®.

e Vezi Turnul de veghe din februarie 2016, p. 17, par. 17.