ARTICOLUL DE STUDIU 20
Să ne îmbunătățim calitatea rugăciunilor
„Vărsați-vă inima înaintea lui!” (PS. 62:8)
CÂNTAREA 45 Cugetarea inimii mele
PREZENTARE a
1. Ce ne invită Iehova să facem? (Vezi și imaginile.)
LA CINE apelăm când avem nevoie de îndrumare și ajutor? Cunoaștem cu toții răspunsul. Iehova ne invită să ne adresăm lui în rugăciune. El vrea să ne rugăm deseori, ‘să ne rugăm mereu’. (1 Tes. 5:17) Ne putem ruga fără rețineri și îi putem cere îndrumare lui Iehova în orice privință. (Prov. 3:5, 6) Întrucât este un Dumnezeu generos, Iehova nu a stabilit o limită în privința numărului de rugăciuni pe care să i le adresăm.
2. Ce vom analiza în acest articol?
2 Suntem conștienți că rugăciunea este un dar foarte valoros. Însă, din cauza programului aglomerat, ne-ar putea fi greu să includem rugăciunea printre activitățile zilnice. Mai mult, probabil că dorim să ne îmbunătățim calitatea rugăciunilor. Din fericire, în aceste privințe, găsim încurajare și îndrumare în Scripturi. În continuare, vom analiza exemplul lui Isus și vom vedea cum ne putem rezerva timp pentru rugăciune. De asemenea, vom examina cinci subiecte importante care ne vor îmbunătăți calitatea rugăciunii.
ISUS ȘI-A FĂCUT TIMP PENTRU RUGĂCIUNE
3. Ce știa Isus cu privire la rugăciune?
3 Isus știa cât de mult prețuiește Iehova rugăciunea. Cu mult timp înainte de a veni pe pământ, Isus a văzut cum răspundea Dumnezeu la rugăciunile slujitorilor săi fideli. Isus a fost alături de Tatăl său când El a răspuns rugăciunilor pe care le-au rostit Ana, David, Ilie și alții. (1 Sam. 1:10, 11, 20; 1 Regi 19:4-6; Ps. 32:5) Iată de ce Isus și-a învățat discipolii să se roage de repetate ori și cu încredere. (Mat. 7:7-11)
4. Ce învățăm de la Isus cu privire la rugăciune?
4 Rugăciunile rostite de Isus constituie un model pentru noi. Pe parcursul serviciului său de pe pământ, Isus s-a rugat de multe ori. Deși era ocupat și se afla adesea în mijlocul mulțimilor, el și-a făcut întotdeauna timp pentru rugăciune. (Mar. 6:31, 45, 46) Isus se trezea devreme ca să se roage – în acele momente fiind singur. (Mar. 1:35) Cel puțin o dată, el s-a rugat o noapte întreagă cu privire la o decizie importantă pe care trebuia s-o ia. (Luca 6:12, 13) Iar în noaptea dinaintea morții sale, Isus s-a rugat de repetate ori pentru a putea îndeplini cea mai dificilă parte a misiunii lui de pe pământ. (Mat. 26:39, 42, 44)
5. Cum putem urma exemplul lui Isus în privința rugăciunii?
5 Din exemplul lui Isus, înțelegem că, indiferent cât de ocupați am fi, trebuie să ne facem timp pentru a ne ruga. Asemenea lui, probabil că va fi nevoie să ne trezim mai devreme sau să ne culcăm puțin mai târziu. Astfel, ne exprimăm aprecierea pentru darul extraordinar al rugăciunii. O soră pe nume Lynne își amintește cât de recunoscătoare a fost când a aflat că i se poate adresa lui Dumnezeu. Ea spune: „Când am înțeles că mă pot ruga lui Iehova oricând, am început să-l privesc ca pe un Prieten apropiat și am simțit dorința de a-mi îmbunătăți rugăciunile”. Foarte probabil că și noi simțim la fel. Să analizăm în continuare cinci subiecte importante cu privire la care ne putem ruga.
CONȚINUTUL RUGĂCIUNILOR: CINCI SUBIECTE IMPORTANTE
6. Potrivit cu Revelația 4:10, 11, ce anume i se cuvine lui Iehova?
6 Laude aduse lui Iehova. Într-o viziune impresionantă, apostolul Ioan a văzut 24 de bătrâni care i se închinau lui Iehova în cer. Ei îi aduceau laude lui Dumnezeu spunând că el merită să primească „gloria, onoarea și puterea”. (Revelația 4:10, 11) Și îngerii au numeroase motive să-i aducă laude și glorie lui Iehova. Ei sunt în cer, cu el, și au ajuns să-i cunoască bine calitățile, fiind martori la acțiunile sale. Drept urmare, se simt îndemnați să-i aducă laude. (Iov 38:4-7)
7. Pentru ce anume îl putem lăuda pe Iehova?
7 Asemenea îngerilor, și noi vrem să-l lăudăm pe Iehova în rugăciune! Cum anume? O modalitate este aceea de a menționa motivele pentru care îl iubim. Pe măsură ce citești și studiezi din Biblie, încearcă să găsești calitățile atrăgătoare ale lui Iehova. (Iov 37:23; Rom. 11:33) Apoi, spune-i Tatălui tău ceresc cât de mult apreciezi acele calități. Îl putem lăuda pe Iehova și pentru acțiunile sale în folosul nostru și al întregii noastre familii spirituale. El ne ocrotește și se îngrijește de noi în permanență. (1 Sam. 1:27; 2:1, 2)
8. Care sunt doar câteva motive pentru a-i mulțumi lui Iehova? (1 Tesaloniceni 5:18)
8 Mulțumiri adresate lui Iehova. Avem numeroase motive să-i aducem mulțumiri lui lehova în rugăciune. (1 Tesaloniceni 5:18) Îi putem mulțumi pentru fiecare lucru bun pe care îl avem. În definitiv, orice dar de care ne bucurăm provine de la Iehova. (Iac. 1:17) De exemplu, îi putem spune cât de recunoscători suntem pentru frumusețea locuinței noastre, pământul, și pentru minunile creației. Ne putem exprima aprecierea pentru viață, familie, prieteni și speranța pe care o avem. De asemenea, dorim să îi mulțumim deoarece ne-a acordat onoarea de a-i fi prieteni.
9. De ce ar putea fi necesar să cultivăm recunoștință pentru Iehova?
9 Probabil că trebuie să facem un efort conștient ca să păstrăm în minte motivele pentru care îi suntem recunoscători lui Iehova. O caracteristică a lumii în care trăim este lipsa recunoștinței. Oamenii se gândesc mai mult la ceea ce doresc să obțină și mai puțin la modul în care își pot arăta aprecierea pentru ceea ce au. Dacă am adopta o astfel de atitudine, rugăciunile noastre s-ar putea transforma într-o listă de cereri. Vom evita această capcană dacă vom cultiva recunoștință pentru tot ceea ce face Iehova în folosul nostru și ne vom exprima sentimentele în rugăciune. (Luca 6:45)
10. Cum a ajutat-o recunoștința pe o soră? (Vezi și imaginea.)
10 Un spirit recunoscător ne ajută să trecem mai ușor peste încercări. Așa au stat lucrurile și în cazul surorii Kyung-sook, menționată în Turnul de veghe din 15 ianuarie 2015. Ea a fost diagnosticată cu cancer pulmonar în stadiu avansat. Ea a spus: „Această veste a venit ca o lovitură de trăsnet. Am avut sentimentul că totul era pierdut și am intrat în panică”. Ce a ajutat-o să facă față acestei situații? În fiecare seară, ea mergea pe terasa casei sale și îi mulțumea cu voce tare lui Iehova pentru cinci binecuvântări din ziua respectivă. Astfel, nu mai simțea atât de mult povara îngrijorării, ci dorința de a-și exprima iubirea față de Iehova. Ea a simțit personal sprijinul pe care Dumnezeu li-l acordă slujitorilor săi fideli când trec prin încercări și a înțeles că binecuvântările pe care le avem sunt mult mai numeroase decât încercările prin care trecem. La fel ca Kyung-sook, avem multe motive să-i fim recunoscători lui Iehova chiar și în mijlocul încercărilor. În astfel de situații, exprimarea recunoștinței în rugăciune ne ajută să perseverăm și să nu ne pierdem echilibrul emoțional.
11. După ce Isus a urcat la cer, de ce au avut nevoie discipolii lui de curaj?
11 Cereri pentru curaj în predicare. Chiar înainte de a se întoarce în cer, Isus le-a reamintit discipolilor că aveau misiunea de a depune mărturie despre el „în Ierusalim, în toată Iudeea, în Samaria și până în cea mai îndepărtată parte a pământului”. (Fap. 1:8; Luca 24:46-48) La scurt timp după aceea, conducătorii iudeilor i-au prins pe apostolii Petru și Ioan, i-au adus înaintea Sanhedrinului, le-au cerut să nu mai predice și chiar i-au amenințat. (Fap. 4:18, 21) Ce au făcut Petru și Ioan în acea situație?
12. Potrivit cu Faptele 4:29, 31, ce au făcut discipolii?
12 Petru și Ioan nu s-au lăsat intimidați, ci au răspuns: „Judecați voi înșivă dacă este drept în ochii lui Dumnezeu să ascultăm mai degrabă de voi decât de Dumnezeu. Fiindcă noi nu putem înceta să vorbim despre lucrurile pe care le-am văzut și le-am auzit”. (Fap. 4:19, 20) După ce Petru și Ioan au fost eliberați, discipolii au făcut o rugăciune în care s-au concentrat asupra îndeplinirii voinței lui Iehova: „Fă ca sclavii tăi să continue să spună cuvântul tău cu toată îndrăzneala”. Iehova le-a ascultat cererea. (Faptele 4:29, 31)
13. Ce putem învăța din exemplul lui Jin-hyuk?
13 Putem urma exemplul creștinilor din secolul I continuând să predicăm chiar și atunci când autoritățile laice ne interzic lucrul acesta. Jin-hyuk este un frate care a fost condamnat la închisoare deoarece și-a păstrat neutralitatea creștină. În închisoare, el a primit însărcinarea de a se ocupa de unii deținuți aflați în regim de izolare. Însă i s-a interzis să vorbească cu ei despre lucruri care nu aveau legătură cu însărcinarea primită, inclusiv despre Biblie. Jin-hyuk l-a rugat pe Iehova să-i dea curaj și tact pentru a depune mărturie ori de câte ori avea ocazia. (Fap. 5:29) El spune: „Ca răspuns la rugăciune, Iehova mi-a dat curaj și înțelepciune, astfel că am început multe studii biblice chiar la ușa celulelor. Acestea durau în medie cinci minute. Apoi, seara scriam scrisori, iar ziua următoare li le dădeam deținuților”. Și noi putem avea convingerea că Iehova ne va ajuta să ne îndeplinim serviciul. Asemenea lui Jin-hyuk, să-i cerem lui Dumnezeu curaj și înțelepciune.
14. Ce ne poate ajuta când ne confruntăm cu probleme? (Psalmul 37:3, 5)
14 Cereri pentru a face față problemelor. Mulți avem de depășit obstacole de ordin fizic sau emoțional. Probabil, am pierdut pe cineva drag în moarte, avem o situație familială dificilă, suntem persecutați sau trecem prin alte încercări. Mai mult, din cauza pandemiilor și a războaielor, aceste probleme apasă mai greu pe umerii noștri. Dacă este și cazul tău, vorbește-i deschis lui Iehova despre sentimentele tale, așa cum ai discuta cu un prieten apropiat. Fii sigur că Iehova „va acționa în folosul tău”. (Psalmul 37:3, 5)
15. Cum ne poate ajuta rugăciunea să suportăm necazurile? Dați un exemplu.
15 Dacă perseverăm în rugăciune, vom putea ‘suporta necazurile’. (Rom. 12:12) Iehova cunoaște bine toate necazurile prin care trec slujitorii săi și „le aude strigătul de ajutor”. (Ps. 145:18, 19) De exemplu, Kristie, o pionieră în vârstă de 29 de ani, s-a îmbolnăvit pe neașteptate. Problema gravă de sănătate pe care o avea a tulburat-o atât de mult, încât i-a declanșat o depresie severă. Mai târziu, a aflat că mama ei fusese diagnosticată cu o boală în fază terminală. Kristie spune: „M-am rugat fierbinte lui Iehova să-mi dea zilnic puterea de care aveam nevoie. M-am străduit să respect un bun program de activități spirituale participând la întruniri și studiind personal”. Ea adaugă: „Rugăciunea m-a ajutat să depășesc cele mai întunecate momente din viața mea. Știam că Iehova este întotdeauna alături de mine, iar gândul acesta mi-a adus multă mângâiere. Deși problemele mele nu s-au rezolvat peste noapte, Iehova mi-a răspuns la rugăciuni dându-mi pace și mult calm”. Nu trebuie să uităm niciodată că „Iehova știe să-i elibereze din încercare pe oamenii cu devoțiune sfântă”. (2 Pet. 2:9)
16. De ce avem nevoie de ajutorul lui Iehova pentru a rezista tentațiilor?
16 Cereri pentru a ne împotrivi tentațiilor. Din cauza imperfecțiunii, trebuie să ducem o luptă permanentă cu înclinația de a face ce este rău. Satan nu dorește să ieșim învingători. Dimpotrivă, va depune toate eforturile pentru a face această luptă și mai grea. De exemplu, el încearcă să ne corupă gândirea prin intermediul divertismentelor degradante. Acestea ne pot umple mintea cu gânduri nepotrivite, care ne murdăresc persoana lăuntrică și ne pot determina să păcătuim grav. (Mar. 7:21-23; Iac. 1:14, 15)
17. După ce ne rugăm pentru ajutor, ce trebuie să facem pentru a rezista tentațiilor? (Vezi și imaginile.)
17 Fără ajutorul lui Iehova, este imposibil să rezistăm tentației de a face ce este rău. Isus a inclus următoarea cerere în rugăciunea-model: „Nu ne duce în ispită, ci eliberează-ne de cel rău”. (Mat. 6:13) Iehova dorește să ne susțină, însă trebuie să-i cerem ajutorul. În plus, trebuie să acționăm în armonie cu rugăciunile noastre. Este important să luăm măsuri practice pentru a ne expune cât mai puțin gândirii greșite și ideilor populare în lumea lui Satan. (Ps. 97:10) Ne putem umple mintea cu gânduri curate citind și studiind Biblia. Întrunirile și lucrarea de predicare ne protejează și ele gândirea, iar Iehova ne asigură că nu va permite să fim încercați mai mult decât putem suporta. (1 Cor. 10:12, 13)
18. Ce ar trebui să faci în privința rugăciunii?
18 Pentru a-i rămâne fideli lui Iehova în aceste zile din urmă, trebuie să acordăm rugăciunii mai mult timp ca oricând. Să ne rezervăm timp în fiecare zi pentru rugăciune. Dumnezeu vrea ‘să ne vărsăm inima înaintea lui’ în rugăciune. (Ps. 62:8) Să-l lăudăm și să-i mulțumim pentru tot ceea ce face în folosul nostru. Să-l implorăm să ne dea curaj pentru a predica, a face față problemelor și a ne împotrivi oricărei ispite. Nimeni și nimic să nu ne împiedice să ne rugăm cu regularitate! Însă cum ne răspunde Iehova la rugăciuni? Această întrebare importantă va constitui subiectul următorului articol.
CÂNTAREA 44 Rugăciunea celui mâhnit
a Vrem ca rugăciunile noastre să fie asemenea unor scrisori adresate unui prieten la care ținem foarte mult. Însă, din cauza ritmului vieții, ne-ar putea fi greu să ne facem timp pentru a ne ruga. În plus, probabil că, uneori, nu știm ce să spunem în rugăciune. În continuare, vom analiza aceste aspecte.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)