ARTICOLUL DE STUDIU 21

CÂNTAREA 107 Să imităm iubirea lui Iehova

Cum poți găsi un partener de căsătorie?

Cum poți găsi un partener de căsătorie?

„O soție capabilă, cine o poate găsi? Ea valorează mai mult decât coralii.” (PROV. 31:10)

IDEEA PRINCIPALĂ

Vom analiza principii biblice care arată cum poate fi găsit un partener de căsătorie și cum îi pot ajuta cei din congregație pe frații și surorile care intenționează să se căsătorească.

1, 2. a) De ce factori ar trebui să țină cont un creștin celibatar înainte de a începe perioada de curtare? b) Ce se înțelege prin „curtare”? (Vezi nota explicativă.)

 INTENȚIONEZI să te căsătorești? Deși căsătoria nu este o condiție pentru a fi fericit, mulți creștini celibatari – indiferent că sunt tineri sau mai puțin tineri – caută un partener de căsătorie potrivit. Desigur, înainte de a începe o perioadă de curtare, trebuie să te întrebi dacă ești pregătit din punct de vedere financiar, spiritual și emoțional pentru a-ți întemeia o familie. a (1 Cor. 7:36) Dacă ești pregătit, foarte probabil că vei avea o căsnicie fericită.

2 Totuși, nu este întotdeauna ușor să găsești un partener de căsătorie potrivit. (Prov. 31:10) Și, chiar și atunci când găsești o persoană pe care ai dori să o cunoști mai bine, s-ar putea să nu fie ușor să începi perioada de curtare. b În acest articol, vom vedea cum își poate găsi un creștin celibatar un potențial partener de căsătorie și cum poate începe perioada de cunoaștere. De asemenea, vom afla cum pot frații și surorile din congregație să-i sprijine pe cei care doresc să se căsătorească.

CUM SĂ GĂSEȘTI UN PARTENER POTRIVIT?

3. De ce factori trebuie să țină cont un creștin celibatar când își caută un partener de căsătorie?

3 Dacă dorești să te căsătorești, este esențial să stabilești ce anume cauți la un partener de căsătorie înainte de a începe perioada de curtare. În caz contrar, ai putea trece cu vederea pe cineva care ți-ar putea fi un bun partener sau ai putea începe o perioadă de cunoaștere cu cineva care nu este potrivit pentru tine. Desigur, orice potențial partener de căsătorie trebuie să fie un creștin botezat. (1 Cor. 7:39) Dar nu orice creștin botezat poate fi un bun partener de căsătorie pentru tine. Așadar, întreabă-te: „Ce obiective urmăresc în viață? Ce calități trebuie să aibă partenerul meu de căsătorie? Sunt așteptările mele rezonabile?”.

4. Ce aspecte menționează în rugăciune unii dintre cei care doresc să se căsătorească?

4 Dacă îți dorești să te căsătorești, fără îndoială că te-ai rugat cu privire la acest lucru. (Filip. 4:6) E adevărat, Iehova nu le promite slujitorilor săi un partener de căsătorie. Însă el este atent la necesitățile și sentimentele tale și te poate ajuta în timp ce îți cauți un partener potrivit. Prin urmare, continuă să-i vorbești în rugăciune despre dorințele și sentimentele tale. (Ps. 62:8) Roagă-te pentru răbdare și înțelepciune. (Iac. 1:5) John, un frate celibatar din Statele Unite, menționează unele lucruri pentru care se roagă: „Îi spun lui Iehova ce calități aș dori să aibă partenera mea de căsătorie. Mă rog pentru ocazii de a întâlni o astfel de persoană. De asemenea, îi cer lui Iehova să mă ajute să cultiv calitățile necesare pentru a fi un soț bun”. Tanya, o soră din Sri Lanka, spune: „În timp ce îmi caut un partener de căsătorie, îl rog pe Iehova să mă ajute să rămân loială, pozitivă și fericită”. Chiar dacă nu găsești persoana potrivită atât de repede pe cât ți-ai dori, Iehova promite că se va îngriji în continuare de necesitățile tale fizice și afective. (Ps. 55:22)

5. În ce ocazii pot creștinii celibatari să găsească un partener care îl iubește pe Iehova? (1 Corinteni 15:58) (Vezi și imaginile.)

5 Biblia ne îndeamnă să avem „întotdeauna multe de făcut în lucrarea Domnului”. (Citește 1 Corinteni 15:58.) Dacă te implici din plin în activități teocratice și petreci timp cu diferiți frați și surori, nu numai că te vei bucura de o companie ziditoare, dar vei avea și ocazia să întâlnești persoane celibatare care au preocupări spirituale, la fel ca tine. Iar în timp ce faci tot posibilul pentru a avea aprobarea lui Iehova, vei simți o fericire autentică.

Dacă te implici din plin în activități teocratice și petreci timp cu diferiți frați și surori, vei avea ocazia să întâlnești persoane care doresc să se căsătorească (Vezi paragraful 5)


6. De ce anume ar trebui să țină cont creștinii care caută un partener de căsătorie?

6 Însă există un pericol. Nu permite ca dorința de a-ți găsi un partener de căsătorie să-ți consume întreaga atenție și energie! (Filip. 1:10) Adevărata fericire nu depinde de găsirea unui partener de căsătorie, ci de relația ta cu Iehova. (Mat. 5:3) În plus, în timp ce ești celibatară, ai putea avea o libertate mai mare de a-ți extinde serviciul. (1 Cor. 7:32, 33) Valorifică la maximum acest timp! Jessica, o soră din Statele Unite, s-a căsătorit când avea aproape 40 de ani. Ea spune: „Eram ocupată cu activități spirituale și, astfel, am putut fi bucuroasă, deși doream să mă căsătoresc”.

FĂ-ȚI TIMP SĂ OBSERVI CEALALTĂ PERSOANĂ

7. De ce este înțelept ca, pentru un timp, să observi o persoană înainte de a-ți exprima interesul față de ea? (Proverbele 19:2)

7 Ce ar trebui să faci dacă consideri că cineva ți-ar putea fi un partener potrivit de căsătorie? Ar trebui să-i spui imediat că dorești să-l cunoști mai bine? Biblia arată că un om înțelept acumulează informații, sau ‘cunoștință’, înainte de a acționa. (Citește Proverbele 19:2.) Așadar, ar fi înțelept ca pentru un timp să observi în mod discret persoana și apoi să-ți exprimi interesul față de ea. Aschwin, din Țările de Jos, spune: „Sentimentele pot să apară repede, dar la fel de repede pot să și dispară. Prin urmare, dacă îți acorzi suficient timp să observi o persoană, nu vei începe o perioadă de curtare sub impulsul momentului”. În plus, pe măsură ce o observi, ai putea ajunge la concluzia că nu este potrivită pentru tine.

8. Cum poate o persoană celibatară să-l observe pe un potențial partener de căsătorie? (Vezi și imaginile.)

8 Cum poți observa în mod discret persoana de care ești interesată? La întrunirile congregației sau la reuniuni, poți remarca, de exemplu, dacă este matură din punct de vedere spiritual, ce fel de personalitate are și cum se comportă. De asemenea, vei putea observa ce fel de prieteni are și despre ce îi place să discute. (Luca 6:45) Sunt obiectivele ei asemănătoare cu ale tale? Un alt lucru pe care l-ai putea face este să discuți cu bătrânii din congregația ei sau cu alți creștini maturi care o cunosc bine. (Prov. 20:18) Astfel, ai putea cere informații despre reputația și calitățile sale. (Rut 2:11) În timp ce încerci să afli mai multe despre persoana respectivă, evită să o pui în situații stânjenitoare. Nu încerca să fii mereu în preajma ei, ci respectă-i dreptul la intimitate, precum și sentimentele.

Înainte de a-ți face cunoscute intențiile, observă în mod discret persoana pentru un timp (Vezi paragrafele 7, 8)


9. Ce convingere ar trebui să ai înainte de a aborda o persoană în vederea curtării?

9 Cât timp ar trebui să observi o persoană înainte de a-ți face cunoscut interesul față de ea? Dacă o abordezi prea repede, ar putea crede că te grăbești. (Prov. 29:20) Pe de altă parte, dacă o abordezi după o perioadă prea lungă, ar putea considera că ai motive să eziți, mai ales dacă a observat un anumit interes din partea ta. (Ecl. 11:4) Nu uita că, pentru a începe o perioadă de curtare, nu trebuie să fii convinsă că te vei căsători cu acel frate. În schimb, ar trebui să fii convinsă că ești pregătită pentru căsătorie și că cealaltă persoană ar putea fi un partener de căsătorie potrivit pentru tine.

10. Ce ar trebui să faci când îți dai seama că cineva este interesat de tine, dar sentimentul nu este reciproc?

10 Ce ar trebui să faci când îți dai seama că cineva este interesat de tine? Dacă sentimentul nu este reciproc, încearcă să-i arăți acest lucru cu claritate prin acțiuni. Nu ar fi o dovadă de bunătate să-i lași impresia că există o șansă să accepți o perioadă de curtare dacă nu este cazul. (1 Cor. 10:24; Ef. 4:25)

11. De ce factori trebuie să se țină cont în țări în care curtarea sau căsătoria este aranjată?

11 În unele țări se obișnuiește ca părinții sau alți adulți să aleagă un partener de căsătorie pentru un membru al familiei. În alte țări, familia sau prietenii găsesc un partener potențial de căsătorie pentru o persoană celibatară și aranjează ca cei doi să se întâlnească pentru a vedea dacă sunt compatibili. Dacă ești în situația de a aranja o căsătorie sau o curtare, ține cont de preferințele și necesitățile celor doi. În cazul în care consideri că o persoană ar putea fi un bun partener de căsătorie pentru o rudă sau un prieten, încearcă să afli cât mai multe detalii despre personalitatea și calitățile ei și, mai presus de toate, despre spiritualitatea ei. O relație strânsă cu Iehova este mult mai importantă decât banii, instruirea sau statutul social. Totuși, ai în vedere că decizia finală de a se căsători sau nu le aparține celor doi. (Gal. 6:5)

CUM SĂ ÎNCEPI O PERIOADĂ DE CURTARE?

12. Dacă vrei să începi o perioadă de curtare cu cineva, cum ai putea să-ți exprimi intenția?

12 Dacă dorești să începi o perioadă de curtare, cum ai putea să-ți exprimi această intenție? Ați putea purta o discuție fie într-un loc public, fie la telefon sau printr-un apel video. Exprimă-ți cu claritate intențiile. (1 Cor. 14:9) Dacă este necesar, lasă-i persoanei timp de gândire. (Prov. 15:28) Iar dacă persoana nu este interesată să înceapă o relație, respectă-i sentimentele. c

13. Ce poți face dacă cineva își exprimă interesul romantic față de tine? (Coloseni 4:6)

13 Cum ai putea reacționa dacă cineva îți spune că vrea să te cunoască mai bine? Probabil că persoana care te-a abordat a avut nevoie de curaj. Așadar, dă dovadă de bunătate și respect. (Citește Coloseni 4:6.) Dacă ai nevoie de mai mult timp pentru a te gândi, comunică acest lucru. Însă încearcă să dai un răspuns cât mai repede posibil. (Prov. 13:12) Dacă răspunsul este negativ, formulează-l cu amabilitate și claritate. Să remarcăm cum a răspuns Hans, un frate din Austria, când a fost abordat de o soră: „I-am spus cu tact, dar în mod clar care este decizia mea. I-am răspuns imediat deoarece nu am vrut să-și creeze așteptări false. Din același motiv, am fost atent și la modul în care am interacționat cu ea ulterior”. În schimb, dacă accepți să începi perioada de cunoaștere, discută deschis despre cum ai dori să decurgă ea. Așteptările pe care le ai de la perioada de curtare ar putea fi diferite de ale celuilalt, în funcție de cultura din care proveniți sau de alți factori.

CUM ÎI PUTEM SUSȚINE PE CELIBATARI?

14. Cum îi putem susține pe celibatari prin modul în care vorbim?

14 Cum îi putem susține cu toții pe creștinii celibatari care doresc să se căsătorească? O modalitate este aceea de a avea grijă cum vorbim. (Ef. 4:29) Întreabă-te: „Îi tachinez pe cei care vor să se căsătorească? Dacă văd un frate și o soră necăsătoriți purtând o conversație, trag concluzia că între ei există un interes romantic?”. (1 Tim. 5:13) În plus, nu ar trebui niciodată să-i facem pe celibatari să simtă că ceva nu este în regulă cu ei sau că sunt oarecum incompleți deoarece nu sunt căsătoriți. Hans, menționat mai înainte, povestește: „Unii frați îmi spun: «De ce nu te căsătorești? Nu mai ești chiar așa de tânăr»”. Astfel de comentarii îi fac pe cei necăsătoriți să simtă că nu sunt apreciați. În plus, simt o presiune și mai mare de a-și găsi un partener de căsătorie. Mult mai înțelept ar fi să căutăm ocazii de a-i lăuda pe acești colaboratori loiali! (1 Tes. 5:11)

15. a) În armonie cu principiul din Romani 15:2, de ce anume ar trebui să ținem cont înainte de a ajuta pe cineva să-și găsească un partener de căsătorie? (Vezi și imaginea.) b) Ce lecție ai învățat din materialul video?

15 Dar dacă avem impresia că un frate și o soră ar forma un cuplu reușit? Biblia ne îndeamnă să ținem cont de sentimentele altora. (Citește Romani 15:2.) Mulți celibatari nu doresc ca alții să le prezinte un potențial partener și trebuie să le respectăm dorința. (2 Tes. 3:11) Alții ar putea aprecia ajutorul nostru, însă nu ar trebui să li-l oferim dacă nu îl solicită. d (Prov. 3:27) Unii doresc să fie ajutați, însă într-o manieră discretă. Lydia, o soră celibatară din Germania, spune: „Ați putea crea, pur și simplu, o ocazie în care fratele și sora să se întâlnească, de exemplu, incluzându-i într-un grup mai mare. Apoi lăsați-i pe ei să decidă ce doresc să facă”.

Într-un grup mare, celibatarii pot avea ocazia de a se întâlni (Vezi paragraful 15)


16. Ce nu trebuie să uite creștinii celibatari?

16 Indiferent că suntem căsătoriți sau celibatari, cu toții putem avea o viață fericită și plină de satisfacții. (Ps. 128:1) Așadar, dacă dorești să te căsătorești, dar nu ai găsit încă persoana potrivită, continuă să te concentrezi asupra serviciului adus lui Iehova. O soră din Macao pe nume Sin Yi spune: „În comparație cu timpul pe care îl vei petrece cu partenerul tău de căsătorie în Paradis, timpul pe care îl petreci acum ca celibatar este relativ scurt. Bucură-te de acest timp și folosește-l în cel mai bun mod posibil”. Dar dacă ai început deja o perioadă de curtare? În articolul următor, vom vedea ce poți face pentru ca perioada de curtare să te ajute să iei o decizie înțeleaptă.

CÂNTAREA 137 Femei fidele

a Pentru a stabili dacă ești pregătit, vezi articolul de pe jw.org „Întâlniri – Partea I: Sunt pregătit să-mi dau întâlniri?”.

b NOTĂ EXPLICATIVĂ: În acest articol și în următorul, „curtarea” se referă la perioada în care un bărbat și o femeie se cunosc mai bine pentru a vedea dacă sunt compatibili ca parteneri de căsătorie. Când două persoane se curtează, se mai spune despre ele că „își dau întâlniri”, „vorbesc”, „se cunosc mai bine” sau „au o relație romantică”. Curtarea începe când un bărbat și o femeie își exprimă în mod clar interesul romantic unul față de celălalt și continuă fie până când decid să se căsătorească, fie până când pun capăt acestei perioade.

c În unele culturi, fratele este cel care propune începerea unei perioade de cunoaștere. Totuși, nu este greșit nici ca o soră să ia inițiativa de a aborda un frate. (Rut 3:1-13)