ARTICOLUL DE STUDIU 11
Cum ne ajută Biblia când trecem prin încercări?
‘Căci tot ce a fost scris mai înainte a fost scris pentru instruirea noastră, pentru ca prin perseverenţa noastră şi prin mângâierea din Scripturi să avem speranţă.’ (ROM. 15:4)
CÂNTAREA 94 Îți mulțumim, Iehova, pentru Cuvântul tău!
PREZENTARE *
1. Prin ce încercări ar putea trece slujitorii lui Iehova?
TRECI chiar acum printr-o situație dificilă? Probabil că cineva din congregație te-a rănit. (Iac. 3:2) Sau poate că la școală ori la locul de muncă ești ridiculizat deoarece îi slujești lui Iehova. (1 Pet. 4:3, 4) Sau probabil că membrii familiei încearcă să te împiedice să participi la întruniri ori să vorbești cu alții despre credința ta. (Mat. 10:35, 36) Dacă treci printr-o încercare foarte grea, ai putea crede că ar fi mai bine să nu-i mai slujești lui Iehova. Însă poți fi sigur că, indiferent de încercările prin care ai trece, Iehova îți va da atât înțelepciunea, cât și tăria de care ai nevoie.
2. Potrivit cu Romani 15:4, ce efect poate avea Cuvântul lui Dumnezeu asupra noastră?
2 În Cuvântul său, Iehova a prezentat în detaliu modul în care unii slujitori ai săi imperfecți au înfruntat încercări grele. Scopul acestor relatări este de a ne transmite lecții importante, după cum reiese din cuvintele consemnate de Pavel sub inspirație în Romani 15:4. Citirea relatărilor biblice ne aduce mângâiere și speranță. Însă nu este suficient să le citim. Trebuie să permitem Bibliei să ne modeleze mintea și inima. Cum putem găsi sfaturile necesare când trecem printr-o situație dificilă? Aplicând următoarea metodă de studiu alcătuită din patru pași: 1) Roagă-te, 2) Imaginează-ți, 3) Meditează și 4) Aplică. În continuare, îi vom analiza pe rând. * Apoi vom aplica această metodă la unele episoade din viața regelui David și a apostolului Pavel.
3. Ce trebuie să faci înainte de a citi din Biblie și de ce?
3 1) Roagă-te. Înainte de a citi din Biblie, roagă-l pe Iehova să te ajute să înțelegi cum poți trage foloase din informațiile pe care le vei citi. De exemplu, dacă nu știi cum să acționezi într-o anumită situație, cere-i ajutor lui Iehova ca să găsești principii utile în Cuvântul său. (Filip. 4:6, 7; Iac. 1:5)
4. Cum putem da viață unei relatări biblice?
4 2) Imaginează-ți. Iehova ne-a înzestrat cu o capacitate extraordinară: imaginația. Pentru a da viață unei relatări biblice, încearcă să-ți imaginezi scena și să te transpui în pielea personajului principal. Privește prin ochii lui și încearcă să simți ceea ce a simțit el.
5. Ce este meditarea și cum putem medita?
5 3) Meditează. A medita înseamnă a ne gândi în profunzime la informațiile citite și la modul în care ni se aplică. Meditarea ne ajută să stabilim conexiuni între idei și să înțelegem mai profund un anumit subiect. Dacă am citi fără să medităm, ar fi ca și când ne-am uita la piesele unui puzzle fără a le îmbina. Meditarea se aseamănă cu punerea acelor piese una lângă alta, astfel încât să formeze o imagine. De exemplu, întreabă-te: „Ce lucruri concrete a făcut personajul principal pentru a depăși situația în care se afla? Cum l-a ajutat Iehova? Cum pot folosi ceea ce am învățat când trec prin încercări?”.
6. De ce trebuie să aplicăm ceea ce învățăm?
6 4) Aplică. Isus a spus că, dacă nu aplicăm ceea ce învățăm, ne asemănăm cu un om care își construiește casa pe nisip. El lucrează din greu, însă eforturile sale sunt în zadar. De ce? Deoarece casa se va prăbuși când asupra ei se vor abate furtuni. (Mat. 7:24-27) În mod asemănător, dacă ne rugăm, ne folosim imaginația și medităm, însă nu aplicăm ce învățăm, eforturile noastre sunt zadarnice. Când asupra noastră se vor abate încercări sau persecuții, credința nu ne va fi suficient de puternică. Dar, dacă studiem și aplicăm ceea ce învățăm, vom lua decizii mai bune, vom avea mai multă pace și ne vom întări credința. (Is. 48:17, 18) Urmând acești patru pași, să analizăm un episod din viața regelui David.
CE PUTEM ÎNVĂȚA DE LA REGELE DAVID?
7. Ce relatare vom analiza?
7 Probabil că un prieten sau un membru al familiei ți-a înșelat încrederea. În această situație, îți va fi de mare ajutor să analizezi relatarea despre Absalom, fiul regelui David, care și-a trădat tatăl și a încercat să-i uzurpe tronul. (2 Sam. 15:5-14, 31; 18:6-14)
8. Ce ai putea include în rugăciune?
8 1) Roagă-te. Având în minte relatarea, vorbește-i lui Iehova despre sentimentele pe care le ai din cauza modului în care ai fost tratat. (Ps. 6:6-9) Fii concret. Apoi roagă-l să te ajute să remarci principiile care te pot ajuta să depășești situația prin care treci.
9. Descrieți pe scurt relatarea despre David și Absalom.
9 2) Imaginează-ți. Gândește-te la evenimentele relatate și imaginează-ți cum l-au afectat acestea pe regele David. De câțiva ani, Absalom încearcă să atragă poporul de partea lui. (2 Sam. 15:7) Când consideră că este momentul potrivit, Absalom trimite mesageri în tot Israelul pentru a-i convinge pe israeliți să-l accepte ca rege. El îl determină să i se alăture chiar și pe Ahitofel, un sfătuitor și un prieten apropiat al lui David. Absalom se autoproclamă rege și apoi încearcă să-l prindă și să-l ucidă pe David, care, din câte se pare, este grav bolnav. (Ps. 41:1-9) David află despre complot și fuge din Ierusalim. În cele din urmă, are loc o confruntare între armata lui David și cea a lui Absalom, în urma căreia forțele rebele sunt învinse, iar Absalom este ucis.
10. Cum ar fi putut reacționa regele David?
10 Imaginează-ți cum s-a simțit David în tot acest timp. El îl iubea pe Absalom și avea încredere în Ahitofel. Însă amândoi l-au trădat. Ei i-au produs multă suferință și chiar au încercat să-l omoare. David și-ar fi putut pierde încrederea și în ceilalți prieteni ai săi, suspectându-i că sunt de partea lui Absalom. De asemenea, ar fi putut să se gândească doar la el și să fugă singur din țară. Sau ar fi putut cădea pradă disperării. Însă David nu a acționat astfel, ci a înfruntat această situație dificilă. Ce anume l-a ajutat?
11. Cum a reacționat David în situația critică în care se afla?
11 3) Meditează. Ce principii desprinzi din această relatare? Încearcă să răspunzi la întrebarea: „Ce a făcut David în mod concret pentru a depăși situația în care se afla?”. David nu a intrat în panică și nici nu a luat decizii neînțelepte, pripite. El nu a permis ca frica să-l paralizeze și să-l împiedice să acționeze, ci i-a cerut ajutor lui Iehova în rugăciune. De asemenea, a apelat la prietenii săi. În plus, și-a pus deciziile în aplicare fără întârziere. Deși era profund rănit, David nu și-a pierdut încrederea în ceilalți și nu s-a umplut de resentimente. El a continuat să se încreadă în Iehova și în prietenii săi.
12. Cum l-a ajutat Iehova pe David?
12 Cum l-a ajutat Iehova pe David? Dacă vei face câteva cercetări, vei vedea că Iehova i-a dat lui David puterea necesară pentru a depăși acea încercare. (Ps. 3:1-8 și antetul) Iehova a binecuvântat deciziile lui David. De asemenea, i-a susținut pe prietenii săi loiali care au luptat pentru a-l ocroti.
13. Cum îl putem imita pe David când cineva ne rănește profund? (Matei 18:15-17)
13 4) Aplică. Întreabă-te: „Cum îl pot imita pe David?”. Treci imediat la acțiune pentru a rezolva problema. În funcție de situație, ai putea fie să urmezi pașii menționați de Isus în Matei, capitolul 18, fie să acționezi în spiritul acestor versete. (Citește Matei 18:15-17.) Evită să te lași condus de sentimente și să iei decizii pripite. Roagă-l pe Iehova să te ajute să-ți păstrezi calmul și să-ți dea înțelepciunea necesară. Nu-ți pierde încrederea în prieteni, ci acceptă cu promptitudine ajutorul pe care ți-l oferă. (Prov. 17:17) Dar ceea ce contează cel mai mult este să urmezi îndrumarea lui Iehova din Cuvântul său. (Prov. 3:5, 6)
CE PUTEM ÎNVĂȚA DE LA PAVEL?
14. În ce situații te-ar putea ajuta analizarea versetelor din 2 Timotei 1:12-16 și 4:6-11, 17-22?
14 Te confrunți cu opoziție din partea familiei? Sau trăiești într-o țară în care lucrarea este restricționată ori interzisă? Dacă da, te-ar putea ajuta versetele din 2 Timotei 1:12-16 și 4:6-11, 17-22. * Pavel a scris aceste pasaje în timp ce era în închisoare.
15. Ce ai putea include în rugăciune?
15 1) Roagă-te. Înainte de a citi aceste versete, vorbește-i lui Iehova despre problema ta și despre sentimentele pe care le ai. Fii concret. În timp ce studiezi relatările despre încercările lui Pavel, roagă-l pe Iehova să te ajute să înțelegi principiile care se aplică în situația ta.
16. Descrieți pe scurt situația în care se afla Pavel.
16 2) Imaginează-ți. Pune-te în situația lui Pavel. El este în lanțuri, într-o închisoare din Roma. Deși a mai fost închis, de data aceasta este sigur că va fi executat. El se simte foarte slăbit din punct de vedere fizic. De asemenea, unii dintre colaboratorii săi l-au abandonat. (2 Tim. 1:15)
17. Ce ar fi putut face Pavel?
17 Pavel s-ar fi putut gândi că, dacă ar fi luat alte decizii în trecut, situația lui ar fi fost diferită. El ar fi putut nutri resentimente față de bărbații din provincia Asia care l-au abandonat și și-ar fi putut pierde încrederea în ceilalți prieteni ai săi. Însă Pavel nu a acționat astfel. Ce l-a ajutat să-și păstreze încrederea și speranța?
18. Ce a făcut Pavel în situația dificilă în care se afla?
18 3) Meditează. Încearcă să răspunzi la întrebarea: „Ce a făcut Pavel în mod concret în situația sa?”. Deși știa că urma să moară în scurt timp, Pavel nu a pierdut din vedere ceea ce conta cel mai mult: glorificarea lui Iehova. El a continuat să caute modalități de a-i încuraja pe alții. De asemenea, s-a bazat pe Iehova rugându-se cu regularitate. (2 Tim. 1:3) Pavel nu s-a gândit excesiv de mult la cei care l-au abandonat. Dimpotrivă, a fost foarte recunoscător pentru ajutorul și iubirea prietenilor săi loiali. De asemenea, a continuat să studieze Cuvântul lui Dumnezeu. (2 Tim. 3:16, 17; 4:13) Și, lucrul cel mai important, a fost pe deplin convins că Iehova și Isus îl iubeau. Ei nu l-au abandonat, ci aveau să-l răsplătească pentru serviciul său fidel.
19. Cum l-a ajutat Iehova pe Pavel?
19 Iehova îi spusese lui Pavel că viața de creștin aduce cu sine persecuții. (Fap. 21:11-13) Însă cum l-a ajutat el pe Pavel? Iehova i-a răspuns la rugăciuni și, de-a lungul timpului, i-a dat putere. (2 Tim. 4:17) De asemenea, Iehova i-a spus că urma să-și primească răsplata, pentru care făcuse atâtea sacrificii. Mai mult, i-a impulsionat pe prietenii loiali ai lui Pavel să-l ajute în mod practic.
20. a) Conform cu Romani 8:38, 39, de ce a putut Pavel să înfrunte încercările? b) Cum îl putem imita pe Pavel?
20 4) Aplică. Întreabă-te: „Cum îl pot imita pe Pavel?”. La fel ca Pavel, și noi știm că vom fi persecutați pentru credință. (Mar. 10:29, 30) Pentru a rămâne fideli în încercări, trebuie să-i cerem ajutor lui Iehova în rugăciune și să avem bune obiceiuri de studiu. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face este să-i dăm glorie lui Iehova. Putem fi siguri că Iehova nu ne va abandona niciodată și că nimeni nu-l poate împiedica să ne iubească. (Citește Romani 8:38, 39; Evr. 13:5, 6)
SĂ CONTINUĂM SĂ ÎNVĂȚĂM DE LA PERSONAJELE BIBLICE
21. Ce i-a ajutat pe Aya și pe Hector să depășească problemele cu care se confruntau?
21 Indiferent de problemele prin care trecem, relatările biblice ne pot fi de mare ajutor. De exemplu, Aya, o pionieră din Japonia, spune că relatarea despre Iona a ajutat-o să-și învingă teama de a participa la mărturia publică. Hector, un tânăr din Indonezia, ai cărui părinți nu sunt Martori, este impulsionat de exemplul lui Rut să învețe despre Iehova și să-i slujească.
22. Cum ne pot fi de un real ajutor dramele biblice și seria de articole „Imitați-le credința”?
22 Cum putem afla mai multe lucruri despre personajele biblice? Materialele video, dramele audio și seria de articole „Imitați-le credința” dau viață unor relatări biblice. * Înainte să vizionezi, să asculți sau să citești aceste materiale bine documentate, roagă-l pe Iehova să te ajute să găsești idei utile. Transpune-te în situația personajului principal. Meditează la ceea ce au făcut acești slujitori loiali ai lui Iehova și la modul în care el i-a ajutat să facă față încercărilor. Apoi aplică ce ai învățat la propria situație. Mulțumește-i lui Iehova pentru ajutorul pe care ți-l oferă deja. Manifestă-ți aprecierea căutând ocazii de a-i încuraja și de a-i susține pe alții.
23. Potrivit cu Isaia 41:10, 13, ce promite Iehova că va face pentru noi?
23 Drumul prin această lume condusă de Satan este presărat la tot pasul cu încercări. (2 Tim. 3:1) Însă nu trebuie să ne îngrijorăm sau să ne temem, întrucât Iehova știe prin ce trecem. Dacă avem nevoie de ajutor, el promite că ne va susține cu mâna sa dreaptă. (Is. 41:10, 13) Indiferent de încercările prin care vom trece, putem fi siguri că Iehova ne va ajuta și că vom primi putere din Scripturi.
CÂNTAREA 96 Cartea lui Dumnezeu – o comoară!
^ par. 5 Multe relatări din Biblie arată că Iehova își iubește slujitorii și că îi ajută să depășească orice încercare. Acest articol ne va prezenta o metodă de studiu care ne va ajuta să beneficiem la maximum în urma analizării relatărilor biblice.
^ par. 2 Metoda de studiu sugerată aici nu este singura pe care o putem folosi. În Ghidul de cercetare pentru Martorii lui Iehova, putem găsi și alte sugestii de studiere a Bibliei la subiectul „Biblia”, subtitlul „Citirea și înțelegerea Bibliei”.
^ par. 14 Aceste versete nu trebuie citite la studiul Turnului de veghe în congregație.
^ par. 22 Vezi seria de articole „Imitați-le credința – personaje biblice” de pe jw.org. (Caută la ÎNVĂȚĂTURI BIBLICE > CREDINȚA ÎN DUMNEZEU.)
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)