ARTICOLUL DE STUDIU 12
Iubirea ne ajută să înfruntăm ura
„Vă poruncesc aceste lucruri ca să vă iubiți unii pe alții. Dacă lumea vă urăște, știți că pe mine m-a urât înainte să vă urască pe voi.” (IOAN 15:17, 18)
CÂNTAREA 129 Luptăm pentru credință și perseverăm!
PREZENTARE *
1. Potrivit cu Matei 24:9, de ce nu ar trebui să fim surprinși când lumea ne urăște?
IEHOVA ne-a creat cu capacitatea de a iubi și cu necesitatea de a fi iubiți. Prin urmare, când cineva ne urăște, ne simțim răniți sau chiar suntem cuprinși de teamă. De exemplu, o soră din Europa pe nume Georgina * spune: „Când aveam 14 ani, mama avea o atitudine ostilă față de mine pentru că îi slujeam lui Iehova. Mă simțeam respinsă și începusem să mă întreb dacă eram un om bun”. Un frate pe nume Danylo scrie: „Când soldații m-au bătut, m-au insultat și m-au amenințat pentru că eram Martor al lui Iehova, mi s-a făcut frică și m-am simțit umilit”. Deși această ură ne provoacă multă suferință, nu suntem surprinși când oamenii ne urăsc. Isus a prezis că vom fi urâți de lume. (Mat. 24:9)
2, 3. De ce îi urăște lumea pe continuatorii lui Isus?
2 Continuatorii lui Isus sunt urâți de lume deoarece, la fel ca el, ‘nu fac parte din lume’. (Ioan 15:17-19) Astfel, deși manifestăm respect față de guvernele omenești, refuzăm să ne închinăm lor sau simbolurilor naționale. Noi îi acordăm lui Iehova devoțiune exclusivă. De asemenea, susținem dreptul lui de a conduce omenirea, drept pe care Satan și „descendența” lui îl contestă cu vehemență. (Gen. 3:1-5, 15) Noi îi anunțăm pe oameni că Regatul lui Dumnezeu va rezolva toate problemele omenirii și că, în curând, îi va distruge pe toți împotrivitorii. (Dan. 2:44; Rev. 19:19-21) Aceasta este o veste bună pentru cei smeriți, dar o veste rea pentru cei răi. (Ps. 37:10, 11)
3 Oamenii ne urăsc și pentru că susținem normele drepte ale lui Dumnezeu, care sunt diametral opuse normelor morale ale acestei lumi degradate. De exemplu, mulți oameni se declară deschis în favoarea unor practici imorale revoltătoare, asemănătoare celor pentru care Sodoma și Gomora au fost distruse. (Iuda 7) Deoarece aderăm întru totul la normele Bibliei, mulți ne ridiculizează sau ne etichetează drept intoleranți. (1 Pet. 4:3, 4)
4. Ce calități ne ajută să înfruntăm ura oamenilor?
4 Ce ne poate ajuta să înfruntăm ura și insultele celorlalți? Trebuie să credem cu tărie că Iehova ne va susține. Asemenea unui scut, credința noastră poate „stinge toate săgețile aprinse ale celui rău”. (Ef. 6:16) Totuși, nu este suficient să avem credință. Trebuie să manifestăm și iubire, deoarece iubirea „nu se irită ușor”. Ea îndură și suportă orice ne cauzează suferință. (1 Cor. 13:4-7, 13) În continuare, vom vedea în ce fel iubirea pentru Iehova, pentru colaboratorii în credință și chiar pentru dușmani ne ajută să înfruntăm ura.
IUBIREA PENTRU IEHOVA NE AJUTĂ SĂ ÎNFRUNTĂM URA
5. Cum l-a întărit pe Isus iubirea față de Tatăl său?
5 Înainte de a fi ucis de dușmani, Isus le-a spus continuatorilor săi loiali: „Îl iubesc pe Tatăl, [de aceea] fac așa cum mi-a poruncit Tatăl”. (Ioan 14:31) Iubirea pentru Iehova i-a dat lui Isus tăria necesară pentru a face față încercărilor prin care urma să treacă. Iubirea pentru Iehova ne poate ajuta și pe noi când oamenii ne urăsc.
6. Potrivit cu Romani 5:3-5, cum consideră slujitorii lui Iehova ura din partea lumii?
6 Iubirea pentru Dumnezeu i-a ajutat întotdeauna pe slujitorii săi să suporte persecuția. De exemplu, când membrii curții supreme iudaice le-au poruncit apostolilor să nu mai predice, iubirea pentru Dumnezeu i-a determinat ‘să asculte mai degrabă de Dumnezeu ca stăpânitor decât de oameni’. (Fap. 5:29; 1 Ioan 5:3) În prezent, această iubire de nezdruncinat îi întărește și pe frații noștri care sunt persecutați de guverne puternice și opresive. Noi nu ne descurajăm când lumea ne urăște, ci considerăm persecuția un motiv de bucurie. (Fap. 5:41; Rom. 5:3-5)
7. Cum ar trebui să reacționăm când membrii familiei ni se împotrivesc?
7 Probabil că opoziția din partea familiei este una dintre încercările cel mai greu de suportat. Când începem să studiem despre Iehova, unii membri ai familiei ar putea considera că suntem victime ale unei înșelătorii sau că ne-am pierdut mințile. (Compară cu Marcu 3:21.) Ar putea chiar să ni se împotrivească în mod violent. Aceste reacții negative nu ar trebui să ne surprindă. Isus a spus: „Dușmanii omului vor fi chiar cei din casa lui”. (Mat. 10:36) Bineînțeles, indiferent de modul în care ne privesc rudele noastre, noi nu le vom trata niciodată ca pe niște dușmani. Dimpotrivă, cu cât îl iubim mai mult pe Iehova, cu atât îi iubim mai mult și pe oameni. (Mat. 22:37-39) Totuși, nu vom face niciodată rabat de la legile și principiile biblice doar pentru a le fi pe plac oamenilor.
8, 9. Ce a ajutat-o pe o soră să își păstreze integritatea, în pofida opoziției aprige?
8 Georgina, menționată mai înainte, și-a păstrat integritatea, în pofida opoziției aprige din partea mamei sale. Iată ce relatează ea: „Eu și mama am început să studiem împreună Biblia cu Martorii lui Iehova. Dar, după șase luni, când am vrut să asist la întruniri, atitudinea mamei față de mine s-a schimbat radical. Întrucât intrase în legătură cu apostații, aducea mereu în discuție ideile lor. Mă insulta, mă trăgea de păr, mă strângea de gât și îmi arunca literatura. După ce am împlinit 15 ani, m-am botezat. Încercând să mă împiedice să-i slujesc lui Iehova, mama m-a trimis la un centru de reabilitare, unde unii adolescenți consumau droguri și comiteau infracțiuni. Opoziția este foarte greu de înfruntat îndeosebi când vine din partea cuiva care ar trebui să te iubească și să-ți poarte de grijă”.
9 Cum a reușit Georgina să facă față acestei situații? Ea spune: „Chiar în ziua în care mama a început să mi se împotrivească, terminasem de citit întreaga Biblie. Eram pe deplin convinsă că aflasem adevărul și mă simțeam foarte aproape de Iehova. M-am rugat de multe ori, iar el mi-a ascultat rugăciunile. În timp ce eram la centrul de reabilitare, o soră m-a invitat la ea acasă și am studiat împreună. În tot acest timp, frații și surorile m-au încurajat și m-au primit cu brațele deschise în familia lor. Pot spune din proprie experiență că Iehova este mai puternic decât împotrivitorii noștri, indiferent cine ar fi aceștia”.
10. Ce știm că va face Iehova pentru noi?
10 Apostolul Pavel a scris că nimic nu ne poate „separa de iubirea lui Dumnezeu care este în Cristos Isus, Domnul nostru”. (Rom. 8:38, 39) Chiar dacă vom suferi un timp, Iehova va fi întotdeauna alături de noi, ne va alina și ne va întări. După cum reiese din experiența Georginei, Iehova ne va ajuta și prin intermediul prețioasei noastre familii spirituale.
IUBIREA PENTRU COLABORATORII ÎN CREDINȚĂ NE AJUTĂ SĂ ÎNFRUNTĂM URA
11. Cum avea să-i ajute pe discipoli iubirea despre care a vorbit Isus în Ioan 15:12, 13? Exemplificați.
11 În seara dinaintea morții sale, Isus le-a reamintit discipolilor că trebuie să se iubească unii pe alții. (Ioan 15:12, 13) El știa că iubirea altruistă avea să-i ajute să rămână uniți și să înfrunte ura oamenilor. Să analizăm un exemplu. Încă de la formarea congregației din Tesalonic, membrii ei au îndurat persecuții. Totuși, frații și surorile din acest oraș au devenit exemple de integritate și de iubire. (1 Tes. 1:3, 6, 7) Pavel i-a îndemnat să manifeste iubire „într-o măsură și mai mare”. (1 Tes. 4:9, 10) Astfel, ei aveau să-i consoleze pe cei deprimați și să-i sprijine pe cei slabi. (1 Tes. 5:14) Ei au urmat îndemnurile lui Pavel și, de aceea, în a doua sa scrisoare, redactată după aproximativ un an, Pavel le-a putut spune: „Iubirea voastră unul față de altul este tot mai mare în fiecare dintre voi”. (2 Tes. 1:3-5) Iubirea i-a ajutat să persevereze, în pofida încercărilor și a persecuției.
12. Cum au manifestat iubire frații și surorile dintr-o țară cuprinsă de război?
12 Să revenim la exemplul lui Danylo, menționat mai înainte. Când orașul în care locuiau a fost cuprins de război, el și soția lui au continuat să participe la întruniri, să predice în măsura în care au putut și să împartă cu frații și cu surorile lor de credință hrana pe care o aveau. Într-o zi însă, în casa lui Danylo au intrat niște soldați înarmați. Danylo spune: „Mi-au cerut să-mi reneg credința. Deoarece am refuzat, au început să mă bată și, simulând că mă împușcă, au tras deasupra capului meu. Înainte de a pleca, m-au amenințat că se vor întoarce și îmi vor viola soția. Totuși, frații ne-au urcat imediat într-un tren spre alt oraș. Nu voi uita niciodată iubirea acestor frați dragi! Odată ajunși acolo, frații ne-au adus hrană, ne-au ajutat să ne găsim o locuință, iar pe mine m-au ajutat să mă angajez. Astfel, am putut și noi să-i găzduim pe alți Martori care se refugiau din zona de conflict”. Aceste experiențe arată că iubirea creștină ne poate ajuta să învingem ura.
IUBIREA PENTRU DUȘMANI NE AJUTĂ SĂ ÎNFRUNTĂM URA
13. Cum ne ajută spiritul sfânt să perseverăm în serviciul lui Iehova chiar și atunci când oamenii ne urăsc?
13 Isus le-a poruncit continuatorilor săi să-și iubească dușmanii. (Mat. 5:44, 45) Deși nu este ușor să respectăm această poruncă, este posibil, cu ajutorul spiritului sfânt al lui Dumnezeu. Rodul spiritului sfânt include atât iubirea, cât și răbdarea, bunăvoința, blândețea și stăpânirea de sine. (Gal. 5:22, 23) Aceste calități ne ajută să suportăm ura. Mulți împotrivitori și-au schimbat atitudinea tocmai pentru că soțul, soția, copilul ori un vecin au manifestat aceste calități. Iar mulți dintre ei chiar au devenit frații și surorile noastre. Dacă ne este greu să-i iubim pe cei care ne urăsc, să-i cerem lui Iehova în rugăciune spirit sfânt. (Luca 11:13) Și să nu uităm: Calea lui Iehova este întotdeauna cea mai bună. (Prov. 3:5-7)
14, 15. Cum au ajutat-o pe Yasmeen îndemnurile din Romani 12:17-21 să manifeste iubire față de soțul ei împotrivitor?
14 Să analizăm exemplul lui Yasmeen, o soră din Orientul Mijlociu. Când a devenit Martoră a lui Iehova, soțul ei a considerat că fusese indusă în eroare și a încercat să o împiedice să-i slujească lui Dumnezeu. A insultat-o și le-a instigat pe rude, pe un conducător religios și pe un vraci să o amenințe și să o acuze că își destrăma familia. El chiar le-a adresat injurii fraților în timpul unei întruniri a congregației. În această perioadă, Yasmeen a vărsat multe lacrimi.
15 La sala Regatului, ea a primit mângâiere și încurajare de la familia ei spirituală. Bătrânii au îndemnat-o să aplice cuvintele din Romani 12:17-21. (Citește.) Yasmeen relatează: „Nu mi-a fost deloc ușor, dar l-am rugat pe Iehova să mă ajute și m-am străduit din răsputeri să aplic îndemnurile Bibliei. Astfel, când soțul meu a aruncat intenționat murdărie pe jos în bucătărie, am curățat-o. Când m-a insultat, i-am răspuns cu blândețe, iar când a fost bolnav, l-am îngrijit”.
16, 17. Ce învățăm din experiența lui Yasmeen?
16 Yasmeen a fost răsplătită pentru iubirea pe care a arătat-o față de soțul ei. Ea spune: „Soțul meu a început să aibă mai multă încredere în mine, știind că spun întotdeauna adevărul. De asemenea, a început să mă asculte cu respect când vorbeam cu el despre subiecte religioase și a contribuit la pacea din căminul nostru. Acum mă încurajează să merg la întrunirile congregației. În prezent, în familia noastră există o atmosferă pașnică, iar relația noastră s-a îmbunătățit considerabil. Sper că soțul meu va accepta adevărul și că îi vom sluji împreună lui Iehova”.
17 Exemplul lui Yasmeen arată că iubirea „îndură totul . . . speră totul, suportă totul”. (1 Cor. 13:4, 7) Deși ura este un sentiment puternic care provoacă răni adânci, iubirea o poate învinge, câștigând inimi. Mai mult, când manifestăm iubire, îl bucurăm pe Iehova. Chiar dacă împotrivitorii continuă să ne urască, putem fi fericiți.
URÂȚI DE LUME, DAR FERICIȚI
18. De ce putem fi fericiți când oamenii ne urăsc?
18 Isus a spus: „Fericiți sunteți voi când oamenii vă urăsc”. (Luca 6:22) Noi nu vrem să fim urâți de lume și nici să devenim martiri. Atunci de ce putem fi fericiți când lumea ne urăște? Iată trei motive. Primul: Perseverența ne aduce aprobarea lui Dumnezeu. (1 Pet. 4:13, 14) Al doilea: Credința ne este rafinată și devine mai puternică. (1 Pet. 1:7) Iar al treilea: Vom primi o răsplată neprețuită: viața veșnică. (Rom. 2:6, 7)
19. De ce au fost apostolii fericiți, deși au fost bătuți?
19 La scurt timp după învierea lui Isus, apostolii au simțit fericirea despre care vorbise el. Deși fuseseră bătuți și li se poruncise să nu mai predice, ei erau bucuroși. De ce? Deoarece „fuseseră considerați demni să fie dezonorați pentru numele” lui Isus. (Fap. 5:40-42) Iubirea pentru Stăpânul lor era mult mai puternică decât teama de dușmani. Ei au manifestat această iubire anunțând vestea bună neîncetat. În prezent, mulți dintre frații noștri îi slujesc cu fidelitate lui Iehova, în pofida dificultăților. Ei știu că Iehova nu va uita lucrarea lor și nici iubirea pe care o arată pentru numele său. (Evr. 6:10)
20. Ce vom analiza în articolul următor?
20 Lumea ne va urî atât timp cât va exista acest sistem. (Ioan 15:19) Dar nu trebuie să ne temem. Așa cum vom vedea în articolul următor, Iehova ‘îi va întări și îi va ocroti’ pe cei loiali lui. (2 Tes. 3:3) Așadar, să continuăm să-l iubim pe Iehova, să ne iubim colaboratorii în credință și să-i iubim chiar și pe dușmani. Dacă vom urma acest îndemn, vom rămâne uniți și puternici din punct de vedere spiritual, îi vom aduce glorie lui Iehova și vom dovedi că iubirea triumfă asupra urii.
CÂNTAREA 106 Să cultivăm iubire
^ par. 5 În acest articol, vom vedea cum ne ajută iubirea pentru Iehova, pentru colaboratorii în credință și chiar pentru dușmani să înfruntăm ura din partea lumii. De asemenea, vom înțelege de ce a spus Isus că putem fi fericiți chiar și atunci când alții ne urăsc.
^ par. 1 Numele au fost schimbate.
^ par. 58 LEGENDA IMAGINILOR: După ce soldații l-au amenințat pe Danylo, frații i-au ajutat pe el și pe soția lui să se mute în alt oraș, unde au fost primiți cu căldură.
^ par. 60 LEGENDA IMAGINILOR: Soțul lui Yasmeen s-a purtat rău cu ea, însă bătrânii i-au dat acesteia câteva sfaturi utile. Ea s-a dovedit a fi o soție bună și și-a îngrijit soțul când a fost bolnav.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)