ARTICOLUL DE STUDIU 12

Vezi și tu ce a văzut Zaharia?

Vezi și tu ce a văzut Zaharia?

„«Acestea nu se vor realiza nici prin armată, nici prin puterea omului, ci prin spiritul meu», spune Iehova al armatelor.” (ZAH. 4:6)

CÂNTAREA 73 Dă-ne curaj!

PREZENTARE *

1. Ce perspectivă neașteptată li s-a deschis evreilor exilați?

 ESTE o atmosferă de sărbătoare. Au trecut zeci de ani de când israeliții se află în captivitatea babiloniană, dar acum, ‘Iehova îl impulsionează pe Cirus, regele Persiei’, să-i elibereze. Regele emite un decret prin care evreii pot să se întoarcă în țara natală „pentru a reconstrui casa lui Iehova, Dumnezeul Israelului”. (Ezra 1:1, n.s., 3) Ce decret neașteptat! Israeliții pot să restabilească închinarea curată în țara pe care le-a dat-o Iehova.

2. Care a fost prima realizare a evreilor întorși din exil?

2 În 537 î.e.n., la Ierusalim, care fusese capitala regatului de sud al lui Iuda, au sosit primii exilați. Ei au început imediat lucrările de reconstruire a templului, iar în 536 î.e.n., fundația era deja construită.

3. Ce opoziție au întâmpinat evreii?

3 La puțin timp după ce au început lucrările de reconstruire a templului, evreii s-au confruntat cu o puternică opoziție. Națiunile din jur „au început să demoralizeze poporul lui Iuda și să-l descurajeze ca să nu mai construiască”. (Ezra 4:4) Dar situația s-a înrăutățit și mai mult. În 522 î.e.n., Artaxerxes * a devenit noul rege al Persiei. Împotrivitorii au văzut în această schimbare o ocazie de a opri definitiv lucrările de reconstruire. La ce au recurs ei? ‘Au urzit nenorociri în numele legii.’ (Ps. 94:20) Ei i-au trimis regelui o scrisoare în care i-au spus, printre altele, că evreii plănuiau să se revolte împotriva lui. (Ezra 4:11-16) Regele a crezut aceste minciuni și a interzis reconstruirea templului. (Ezra 4:17-23) Astfel, lucrările, începute cu atât entuziasm, au fost sistate. (Ezra 4:24)

4. Ce a făcut Iehova după ce lucrarea la templu a fost interzisă? (Isaia 55:11)

4 Locuitorii păgâni din țară și unii demnitari persani voiau cu orice preț să oprească lucrările de reconstruire a templului. Însă Iehova voia contrariul, iar Iehova își duce întotdeauna la îndeplinire voința. (Isaia 55:11) Iehova i-a dat lui Zaharia, un profet curajos, opt viziuni impresionante pentru a-i încuraja pe evrei. Acestea i-au asigurat că nu aveau niciun motiv să se teamă de împotrivitori și i-au motivat să continue lucrările. În continuare, vom analiza a cincea viziune, în care Zaharia a văzut un lampadar și doi măslini.

5. Ce vom analiza în acest articol?

5 Cu toții ne descurajăm uneori. Prin urmare, analizarea celei de-a cincea viziuni a lui Zaharia ne poate ajuta când trecem prin astfel de situații. Dacă o aprofundăm, vom putea să perseverăm când ne confruntăm cu opoziție, când intervine o schimbare în viața noastră și când primim îndrumări pe care nu le înțelegem.

CÂND ÎNTÂMPINĂM OPOZIȚIE

Zaharia a avut o viziune despre doi măslini care alimentează cu ulei un lampadar cu șapte lămpi (Vezi paragraful 6)

6. Cum i-a încurajat pe evrei viziunea din Zaharia 4:1-3? (Vezi imaginea de copertă.)

6 Cum i-a ajutat pe evrei viziunea despre lampadar și cei doi măslini să învingă cu mult curaj opoziția? (Zah. 4:1-3) Să remarcăm un detaliu important. Lampadarul este alimentat cu ulei dintr-o sursă inepuizabilă. Din cei doi măslini curge încontinuu ulei într-un rezervor asemănător unui bol. La rândul lui, acesta alimentează cele șapte lămpi de pe lampadar. Astfel, lămpile ard neîncetat. Când Zaharia a întrebat: „Ce reprezintă aceste lucruri?”, îngerul i-a răspuns: „«Acestea nu se vor realiza nici prin armată, nici prin puterea omului, ci prin spiritul meu», spune Iehova al armatelor”. (Zah. 4:4, 6) Ce mesaj mobilizator! Uleiul reprezintă spiritul sfânt al lui Iehova, o forță puternică și inepuizabilă. În comparație cu spiritul lui Iehova, armata redutabilă a Imperiului Persan era un nimic. Cei care participau la construirea templului puteau să învingă opoziția și să-și încheie lucrarea deoarece îl aveau de partea lor pe Iehova. Tot ce trebuiau să facă era să se încreadă în el și să reînceapă munca. Și asta au și făcut, deși interdicția nu fusese încă ridicată.

7. Ce schimbare de situație i-a favorizat pe constructorii de la templu?

7 Pe neașteptate, are loc o schimbare de situație în favoarea constructorilor. În 520 î.e.n., în Persia începe să domnească Darius I. În al doilea an de domnie, el descoperă că interzicerea reconstruirii templului este ilegală. Așadar, Darius emite un decret prin care evreilor li se permite să-și încheie lucrarea. (Ezra 6:1-3) Ce răsturnare de situație! Dar asta nu este totul. Regele ordonă ca popoarele din jur să nu mai pună piedici lucrărilor de reconstruire, ci, mai mult, să le susțină financiar și material. (Ezra 6:7-12) Astfel, de la emiterea acestui decret și până la finalizarea lucrărilor de reconstruire, în 515 î.e.n., trec cu puțin peste patru ani. (Ezra 6:15)

Bazează-te pe puterea de la Iehova când te confrunți cu opoziție (Vezi paragraful 8)

8. De ce poți înfrunta curajos opoziția?

8 Și în prezent, mulți slujitori ai lui Iehova se confruntă cu opoziție. De exemplu, în unele țări, activitatea noastră este restricționată. Astfel, frații pot fi arestați și ‘duși înaintea guvernatorilor și a regilor ca mărturie pentru ei’. (Mat. 10:17, 18) Uneori, o schimbare de ordin guvernamental poate duce la îmbunătățirea situației. Sau un judecător fără prejudecăți ar putea da o sentință în favoarea activității noastre. În alte țări, în care frații se bucură de libertate, unii dintre ei întâmpină opoziție din partea membrilor familiei. (Mat. 10:32-36) În multe cazuri însă, când văd că frații noștri nu renunță să-i slujească lui Iehova, aceștia nu li se mai opun. Iar, în unele cazuri, cei care li s-au împotrivit cu agresivitate au devenit Martori ai lui Iehova zeloși. Dacă te confrunți și tu cu opoziție, fii curajos, nu renunța! Iehova este alături de tine și te susține prin spiritul său sfânt. Așa că nu ai de ce să te temi.

CÂND APARE O SCHIMBARE

9. De ce au fost dezamăgiți unii evrei când s-a pus fundația noului templu?

9 Când s-a pus fundația noului templu, unii evrei în vârstă au plâns. (Ezra 3:12) Amintindu-și de templul măreț construit de Solomon, ei s-au gândit că noul templu avea să fie ‘neînsemnat în comparație’ cu cel de altădată. (Hag. 2:2, 3) Comparând trecutul cu prezentul, au fost foarte dezamăgiți. Însă viziunea lui Zaharia avea să-i ajute să-și învingă aceste sentimente.

10. Cum i-au ajutat pe evrei cuvintele din Zaharia 4:8-10 să-și învingă descurajarea?

10 Îngerul a spus că evreii „se vor bucura când vor vedea firul cu plumb în mâna [guvernatorului] Zorobabel”. (Zah. 4:8-10) Ce a vrut el să spună? Firul cu plumb este un instrument folosit pentru a determina dacă o suprafață este perfect verticală, sau dreaptă. Astfel, îngerul le dădea slujitorilor lui Dumnezeu asigurarea că noul templu, deși părea, probabil, modest, avea să fie terminat și să întrunească cerințele lui Iehova. Dacă Dumnezeu avea să fie mulțumit de acest templu, ei de ce n-ar fi fost? Ceea ce dorea Iehova era ca închinarea practicată în templu să corespundă normelor sale. Dacă preocuparea evreilor era aceea de a-i aduce lui Iehova o închinare aprobată de el, ei aveau să-și redobândească bucuria.

Străduiește-te să ai o atitudine pozitivă când ți se schimbă situația (Vezi paragrafele 11, 12) *

11. Cu ce dificultăți se confruntă unii slujitori ai lui Iehova în prezent?

11 Multora dintre noi nu le este ușor să facă față schimbărilor. De exemplu, unii frați și surori care au slujit mulți ani în serviciul special cu timp integral au primit o altă repartiție. Alții, din cauza vârstei înaintate, au trebuit să renunțe la un privilegiu la care țineau mult. Când apar astfel de schimbări, este normal să ne simțim dezamăgiți. Poate că la început nici măcar nu înțelegem de ce a fost luată această decizie sau poate că nu suntem de acord cu ea. Probabil că ne este dor de viața pe care o aveam înainte. Prin urmare, ne-am putea descuraja gândindu-ne că acum avem puțină valoare în ochii lui Iehova. (Prov. 24:10) Cum ne ajută viziunea lui Zaharia să continuăm să-i dăm lui Iehova tot ce avem mai bun?

12. Cum ne ajută viziunea lui Zaharia să ne adaptăm mai ușor la o schimbare?

12 Pentru a ne adapta mai ușor la o schimbare, este important să ne însușim punctul de vedere al lui Iehova. În prezent, el realizează lucruri extraordinare, iar noi avem onoarea de a fi colaboratori ai săi. (1 Cor. 3:9) Responsabilitățile pe care le avem se pot schimba, însă nu și iubirea lui Iehova față de noi. Prin urmare, dacă suntem afectați personal de o schimbare care are loc în organizație, să nu ne gândim tot timpul la motivele care au stat la baza acelei schimbări. În loc să tânjim după „zilele de odinioară”, să-l rugăm pe Iehova să ne ajute să vedem avantajele pe care le aduce acea schimbare. (Ecl. 7:10) Să nu ne mai concentrăm la lucrurile pe care nu le mai putem face, ci la lucrurile pe care le putem face în noua situație. Din viziunea lui Zaharia, înțelegem că este important să ne păstrăm o optică pozitivă, chiar dacă circumstanțele se schimbă. Aceasta ne va ajuta să fim bucuroși și să-i slujim lui Iehova cu fidelitate.

CÂND NE ESTE GREU SĂ URMĂM ÎNDRUMĂRILE

13. De ce unii israeliți ar fi putut considera că decizia de a reîncepe lucrările la templu era o imprudență?

13 În timp ce lucrările de reconstruire erau încă interzise, cei doi bărbați numiți de Iehova, marele preot Ieșua (sau Iosua) și guvernatorul Zorobabel, „au început reconstruirea casei lui Dumnezeu”. (Ezra 5:1, 2) Pentru unii evrei, această decizie ar fi putut părea o imprudență. Lucrările de construire urmau să se desfășoare sub privirile dușmanilor, care ar fi recurs la orice pentru a-i opri. Tocmai de aceea, Iosua și Zorobabel aveau nevoie de o confirmare că Iehova îi susținea. Cum le-a dat-o Iehova?

14. Potrivit cu Zaharia 4:12, 14, ce confirmare au primit Iosua și Zorobabel?

14 Îngerul îi dezvăluie lui Zaharia că măslinii îi reprezintă pe „cei doi unși”, Iosua și Zorobabel. (Zah. 4:12, 14) Ei sunt reprezentați stând „în picioare lângă Domnul întregului pământ”, Iehova. Ce poziție de onoare! Iehova avea încredere în ei. Prin urmare, și israeliții trebuiau să aibă încredere în îndrumările date de Iosua și Zorobabel, indiferent ce formă luau acestea, deoarece veneau din partea unor reprezentanți ai lui Iehova.

15. Cum arătăm că respectăm îndrumările lui Iehova din Cuvântul său?

15 O modalitate prin care Iehova continuă să-și îndrume poporul este Cuvântul său, Biblia. În această carte, el ne spune care este închinarea acceptată de el. Cum arătăm că respectăm îndrumările pe care le primim din Cuvântul său? Dacă ne rezervăm timp pentru a citi din el și a-l înțelege cât mai bine. Întreabă-te: „Când citesc din Biblie sau din publicațiile noastre, mă opresc din când în când pentru a medita? Fac cercetări pentru a pătrunde sensul adevărurilor biblice greu de înțeles? Sau pur și simplu trec repede peste material?”. (2 Pet. 3:16) Dacă ne facem timp pentru a aprofunda învățăturile lui Iehova, ne va fi mai ușor să urmăm îndrumările sale și să ducem la îndeplinire lucrarea de predicare pe care ne-a încredințat-o. (1 Tim. 4:15, 16)

Ai încredere în îndrumările de la „sclavul fidel și prevăzător” (Vezi paragraful 16) *

16. Ce ne poate ajuta să ascultăm de îndrumările ‘sclavului fidel și prevăzător’, chiar și atunci când nu le înțelegem pe deplin?

16 Iehova ne oferă îndrumare și prin intermediul ‘sclavului fidel și prevăzător’. (Mat. 24:45) Uneori, poate că nu înțelegem pe deplin îndrumările primite. De exemplu, am putea primi instrucțiuni concrete pentru a ști cum să acționăm în caz de dezastru. Totuși, ne-am putea gândi că acestea nu ni se aplică, întrucât nu locuim într-o zonă de risc. Sau, când izbucnește o pandemie, am putea considera că, prin măsurile pe care le ia, sclavul este exagerat de precaut. Ce am putea face într-o astfel de situație? Să ne gândim că israeliții au avut numai de câștigat deoarece au ascultat de îndrumările date prin Iosua și Zorobabel. De asemenea, să medităm și la alte relatări biblice care scot în evidență importanța ascultării. Uneori, poporul lui Dumnezeu a primit instrucțiuni ce nu păreau practice din punct de vedere uman. Însă, în final, s-au dovedit vitale. (Jud. 7:7; 8:10)

VEZI ȘI TU CE A VĂZUT ZAHARIA?

17. Cum i-a ajutat pe evrei cea de-a cincea viziune a lui Zaharia?

17 Deși a fost scurtă, cea de-a cincea viziune a lui Zaharia le-a dat evreilor o perspectivă nouă asupra muncii lor și a închinării pe care i-o aduceau lui Iehova. Iar atunci când au aplicat lecțiile din viziune, ei au simțit din plin că Iehova i-a susținut și i-a îndrumat. Prin intermediul spiritului sfânt, Iehova i-a ajutat să continue lucrarea și să-și redobândească bucuria. (Ezra 6:16)

18. Cum ne poate influența viziunea lui Zaharia?

18 Viziunea lui Zaharia despre lampadar și cei doi măslini ne poate influența profund viața. Ea ne dă puterea necesară pentru a face față opoziției, ne ajută să ne păstrăm bucuria când în viața noastră apare o schimbare și să avem încredere deplină în îndrumările pe care nu le înțelegem. Când ne confruntăm cu situații dificile, să ne străduim să vedem ce a văzut Zaharia – dovezi că Iehova își îngrijește poporul. Apoi, să punem în practică lecțiile pe care le-am învățat din viziunea lui Zaharia, având încredere în Iehova și continuând să ne închinăm lui din toată inima. (Mat. 22:37) Iehova ne va răsplăti ajutându-ne să-i slujim pentru totdeauna cu bucurie. (Col. 1:10, 11)

CÂNTAREA 7 Iehova, puterea noastră!

^ În perioada în care israeliții întorși din exil se străduiau să restabilească închinarea curată, Iehova i-a dat lui Zaharia o serie de viziuni pentru a-i ajuta să facă față încercărilor. Aceste viziuni ne sunt utile și nouă când trecem prin încercări. În continuare, vom analiza viziunea despre un lampadar și doi măslini și vom vedea ce lecții se desprind din ea.

^ În zilele guvernatorului Neemia, a existat un alt conducător pe nume Artaxerxes, care a avut o atitudine binevoitoare față de evrei.

^ LEGENDA IMAGINII: Un frate înțelege că trebuie să se adapteze la schimbările cauzate de vârsta înaintată și de starea de sănătate.

^ LEGENDA IMAGINII: O soră meditează la ideea că Iehova susține „sclavul fidel și prevăzător”, așa cum i-a susținut pe Iosua și pe Zorobabel.