ARTICOLUL DE STUDIU 12

CÂNTAREA 82 ‘Să strălucească lumina voastră’

Evită întunericul, rămâi în lumină!

Evită întunericul, rămâi în lumină!

„Odinioară erați întuneric, dar acum sunteți lumină.” (EF. 5:8)

IDEEA PRINCIPALĂ

Vom înțelege semnificația metaforei întunericului și a luminii, menționate în Efeseni, capitolul 5.

1, 2. a) În ce împrejurări a fost redactată scrisoarea către efeseni? b) La ce întrebări vom găsi răspuns?

 CÂND era în arest la domiciliu, în Roma, apostolul Pavel a dorit să-și încurajeze frații de credință. Întrucât nu putea să-i viziteze în persoană, le-a scris câteva scrisori. Una dintre acestea, cea adresată efesenilor, a fost scrisă aproximativ în 60-61 e.n. (Ef. 1:1; 4:1)

2 Cu circa zece ani în urmă, Pavel vizitase Efesul, unde a stat o perioadă mai lungă. Acolo, el a predicat și a predat vestea bună. (Fap. 19:1, 8-10; 20:20, 21) Pavel își iubea frații foarte mult și dorea să-i ajute să-i rămână loiali lui Iehova. Dar de ce le-a scris el acelor creștini unși despre întuneric și lumină? Și cum putem aplica și noi sfaturile sale? În continuare, vom analiza răspunsul la aceste întrebări.

DE LA ÎNTUNERIC LA LUMINĂ

3. Ce metafore a folosit Pavel în scrisoarea sa către efeseni?

3 Pavel le-a scris creștinilor din Efes: „Odinioară erați întuneric, dar acum sunteți lumină”. (Ef. 5:8) Pavel folosește aici metafora întunericului și a luminii pentru a sublinia două stări contrastante, sau opuse. În continuare, vom vedea de ce Pavel le-a spus efesenilor că ‘odinioară erau întuneric’.

4. În ce sens fuseseră efesenii în întuneric religios?

4 Întuneric religios. Înainte de a cunoaște adevărul, creștinii din Efes aveau idei religioase false și erau foarte superstițioși. Efesul găzduia renumitul templu al zeiței Artemis, considerat una dintre cele șapte minuni ale lumii antice. Acest templu era un centru al închinării idolatre. Confecționarea și comercializarea unor mici sanctuare ale zeiței Artemis era o afacere prosperă. (Fap. 19:23-27) În plus, foarte mulți locuitori practicau magia. (Fap. 19:19)

5. În ce sens fuseseră efesenii în întuneric moral?

5 Întuneric moral. Efesul era renumit pentru imoralitatea crasă și conduita nerușinată a locuitorilor lui. Limbajul obscen era des folosit la sărbătorile religioase sau în piesele jucate în teatrele din oraș. (Ef. 5:3) Mulți dintre locuitorii orașului ‘își pierduseră orice simț moral’, expresie care, literalmente, înseamnă „a nu mai simți durere”. (Ef. 4:17-19) Înainte de a învăța despre normele lui Iehova privitoare la bine și la rău, efesenii nu erau chinuiți de mustrări de conștiință și nu considerau că trebuiau să răspundă în fața lui Iehova pentru acțiunile lor. De aceea, Pavel a spus că aveau „mintea întunecată” și erau „străini de viața pe care o dă Dumnezeu”.

6. De ce le-a spus Pavel efesenilor că erau „lumină”?

6 Din fericire, unii efeseni nu au rămas în întuneric. Pavel le-a spus: „Acum sunteți lumină fiindcă sunteți ai Domnului”. (Ef. 5:8) Ei își însușiseră lumina adevărului, adică trăiau în armonie cu acesta. (Ps. 119:105) Efesenii renunțaseră la obiceiurile religioase false și la modul lor de viață imoral. Ei deveniseră „imitatori ai lui Dumnezeu” și se străduiau să-i fie plăcuți. (Ef. 5:1)

7. Ce asemănări există între situația noastră și cea a multor creștini din Efes?

7 Asemenea efesenilor, și noi ne aflam în întuneric religios și moral înainte de a cunoaște adevărul. Unii dintre noi au ținut sărbători religioase false, iar alții au avut o viață imorală. Dar, după ce am aflat normele înalte ale lui Iehova, am făcut schimbări și ne-am conformat lor. Drept urmare, ne bucurăm de nenumărate foloase. (Is. 48:17) Totuși, suntem supuși în permanență încercărilor. De aceea, trebuie să avem grijă să nu ne întoarcem în întunericul din care am ieșit, ci să continuăm să ne purtăm „ca niște copii ai luminii”. Ce presupune acest lucru?

Imagine reprodusă digital cu permisiunea Papyrology Collection, Graduate Library, University of Michigan, P.Mich.inv. 6238. Licența: CC BY 3.0

Sfaturile iubitoare pe care Pavel li le-a dat efesenilor ne sunt utile și în prezent (Vezi paragraful 7) b


SĂ EVITĂM ÎNTUNERICUL

8. Ce trebuiau să evite efesenii? (Efeseni 5:3-5)

8 Citește Efeseni 5:3-5. Pentru a continua să stea departe de întunericul moral, creștinii din Efes trebuiau să continue să respingă practicile pe care Iehova le dezaproba. Acestea includeau nu numai conduita sexuală imorală, ci și vorbirea obscenă. Pavel le-a amintit efesenilor că trebuiau să evite aceste lucruri dacă voiau să aibă o „moștenire în Regatul lui Cristos și al lui Dumnezeu”.

9. De ce nu ar trebui să ne expunem niciunei forme de imoralitate?

9 Și noi trebuie să facem eforturi continue pentru a nu lua parte la „lucrările neroditoare ale întunericului”. (Ef. 5:11) Experiența a arătat de nenumărate ori că, cu cât o persoană se expune mai mult lucrurilor imorale – indiferent că le privește, le ascultă sau vorbește despre ele – , cu atât îi va fi mai ușor să păcătuiască. (Gen. 3:6; Iac. 1:14, 15) Într-o țară, câteva zeci de Martori au devenit prieteni într-un grup de discuții online. La început, mulți dintre ei au abordat subiecte spirituale. Însă, cu timpul, au început să vorbească despre lucruri nepotrivite. Discuțiile lor gravitau în jurul unor subiecte legate de sex. Câțiva dintre ei au recunoscut ulterior că aceste discuții necurate au fost primul pas spre imoralitate.

10. Cum încearcă Satan să ne înșele? (Efeseni 5:6)

10 Lumea lui Satan încearcă să ne facă să credem că ceea ce Iehova numește imoral și necurat este, de fapt, corect. (2 Pet. 2:19) Acest lucru nu ar trebui să ne surprindă! Una dintre cele mai vechi tactici ale Diavolului este aceea de a-i deruta pe oameni pentru a nu putea discerne binele de rău. (Is. 5:20; 2 Cor. 4:4) Nu este deci de mirare că multe filme, emisiuni TV și site-uri promovează idei contrare normelor drepte ale lui Iehova. Satan vrea să ne inoculeze ideea că practicile necurate și un mod de viață imoral nu sunt doar acceptabile, ci și inofensive, ba chiar plăcute. (Citește Efeseni 5:6.)

11. Cum evidențiază experiența unei surori importanța aplicării sfatului din Efeseni 5:7? (Vezi și imaginile.)

11 Satan dorește să stăm în compania unor oameni care ne îngreunează lupta de a-i rămâne loiali lui Iehova. Din acest motiv, Pavel i-a îndemnat pe efeseni să nu fie „părtași cu ei”, adică cu cei care practică ceea ce este greșit în ochii lui Dumnezeu. (Ef. 5:7) Să nu uităm că a sta în compania cuiva nu înseamnă doar a sta împreună în persoană. Putem petrece timp cu alții și prin intermediul rețelelor de socializare, pericol care pe vremea efesenilor nu exista. Angela a, care locuiește într-o țară din Asia, a înțeles cât de periculoase pot fi rețelele de socializare. Ea recunoaște: „Acestea pot fi o capcană deoarece îți pot amorți simțul moral fără să îți dai seama. Am ajuns până acolo, încât nu mă mai deranja să am «prieteni» care nu respectau principiile biblice. În cele din urmă, am început să cred că nu era nimic greșit în a adopta un mod de viață care îi displăcea lui Iehova”. Din fericire, bătrânii iubitori au ajutat-o pe Angela să facă schimbările necesare. Ea spune: „Acum nu îmi mai umplu mintea cu conținutul rețelelor de socializare, ci mă concentrez asupra lucrurilor spirituale”.

Prietenii pe care îi alegem ne pot influența în mare măsură hotărârea de a respecta normele lui Iehova (Vezi paragraful 11)


12. Ce ne va ajuta să continuăm să respectăm normele lui Iehova referitoare la ce este bine și rău?

12 În prezent, lumea consideră conduita imorală ca fiind ceva acceptabil. Noi însă trebuie să respingem această idee, care este cât se poate de falsă. (Ef. 4:19, 20) Să ne întrebăm: „Conștientizez cât de important este să nu petrec mai mult timp decât e necesar cu colegii de muncă, de clasă sau cu alte persoane care nu respectă normele drepte ale lui Iehova? Susțin curajos principiile divine, chiar dacă unii mă cataloghează drept intolerant?”. Așa cum reiese din 2 Timotei 2:20-22, trebuie să fim atenți și când ne alegem prieteni apropiați din congregația creștină. Să nu uităm că nu toți ne vor ajuta să perseverăm în serviciul lui Iehova.

SĂ NE PURTĂM „CA NIȘTE COPII AI LUMINII”

13. Ce înseamnă ‘a continua să ne purtăm ca niște copii ai luminii’? (Efeseni 5:7-9)

13 Pavel i-a îndemnat pe efeseni nu doar să respingă fără încetare întunericul, ci și ‘să continue să se poarte ca niște copii ai luminii’. (Citește Efeseni 5:7-9.) Cum putem aplica sfatul său? Având mereu o conduită demnă de un creștin adevărat. Ce ne poate ajuta să facem acest lucru? Citirea și studierea cu regularitate a Bibliei și a publicațiilor noastre bazate pe Biblie. Este deosebit de important și să urmăm exemplul și învățăturile lui Isus Cristos, „lumina lumii”. (Ioan 8:12; Prov. 6:23)

14. Cum ne poate ajuta spiritul sfânt?

14 Pentru a continua să ne purtăm „ca niște copii ai luminii”, avem nevoie și de ajutorul spiritului sfânt. De ce? Deoarece, categoric, nu este ușor să rămânem curați în această lume imorală. (1 Tes. 4:3-5, 7, 8) Spiritul sfânt ne poate ajuta să ne împotrivim gândirii lumești, inclusiv filozofiilor și concepțiilor incompatibile cu gândirea lui Dumnezeu. Spiritul sfânt ne poate ajuta și să manifestăm „orice fel de bunătate [și] dreptate”. (Ef. 5:9)

15. Cum putem primi spirit sfânt? (Efeseni 5:19, 20)

15 O modalitate de a primi spirit sfânt este aceea de a ne ruga pentru el. Isus a spus că Iehova „le va da spirit sfânt celor ce i-l cer”. (Luca 11:13) De asemenea, când îl lăudăm pe Iehova la întrunirile creștine, primim spirit sfânt. (Citește Efeseni 5:19, 20.) Influența pozitivă a spiritului lui Dumnezeu ne va ajuta să trăim într-un mod plăcut Lui.

16. Ce ne va ajuta să luăm decizii înțelepte? (Efeseni 5:10, 17)

16 Când avem de luat decizii importante, trebuie să înțelegem mai întâi „care este voința lui Iehova”, iar apoi să acționăm în conformitate cu ea. (Citește Efeseni 5:10, 17.) Ori de câte ori ne străduim să găsim principiile biblice care se aplică la situația noastră, căutăm, de fapt, să aflăm care este punctul său de vedere în acea privință. Iar când aplicăm principiile sale, vom lua decizii înțelepte.

17. Cum ne putem folosi timpul cu înțelepciune? (Efeseni 5:15, 16) (Vezi și imaginea.)

17 Un alt sfat pe care Pavel li l-a dat efesenilor a fost acela de a-și folosi timpul cu înțelepciune. (Citește Efeseni 5:15, 16.) ‘Cel rău’, dușmanul nostru Satan, ar vrea să fim atât de ocupați urmărind obiective lumești, încât să nu ne mai rămână timp pentru închinare. (1 Ioan 5:19) Realitatea este că prioritățile ni s-ar putea schimba foarte ușor. Dacă nu suntem atenți, am putea ajunge să acordăm mai multă importanță lucrurilor materiale, instruirii laice sau carierei decât activităților spirituale. Acest mod de acțiune ar dovedi că ne-am lăsat influențați de gândirea lumii. Bineînțeles, aceste lucruri nu sunt greșite în sine. Însă viața noastră nu ar trebui niciodată să graviteze în jurul lor. Pentru a ne purta „ca niște copii ai luminii”, trebuie ‘să ne folosim cât mai bine timpul’, concentrându-ne la ceea ce este cu adevărat important.

Creștinii efeseni au fost îndemnați să-și folosească timpul cu înțelepciune (Vezi paragraful 17)


18. Ce a făcut Donald pentru a-și putea folosi timpul în mod înțelept?

18 Dorim să profităm de orice ocazie care ne permite să facem mai mult pentru Iehova. Donald, care locuiește în Africa de Sud, a înțeles importanța acestui sfat. El spune: „Mi-am analizat situația și l-am rugat fierbinte pe Iehova să mă ajute să mă implic mai mult în lucrare. De asemenea, m-am rugat pentru a găsi un loc de muncă potrivit, astfel încât să am mai mult timp pentru predicare. Iehova mi-a răspuns la rugăciuni. Apoi, eu și soția mea am început serviciul cu timp integral”.

19. Cum putem continua să ne purtăm „ca niște copii ai luminii”?

19 Fără îndoială că scrisoarea lui Pavel i-a ajutat pe creștinii din Efes să rămână fideli. Cuvintele sale inspirate ne pot ajuta și pe noi, de exemplu, când ne alegem prietenii sau modul în care ne destindem. De asemenea, ele ne pot motiva să ne stabilim un program de studiere a Bibliei, ceea ce ne va ajuta să ne „cufundăm” în lumina adevărului. Scrisoarea către efeseni subliniază și rolul important al spiritului sfânt. Acesta ne ajută să cultivăm calități excelente. Urmând îndemnurile lui Pavel, vom putea lua decizii înțelepte, care să reflecte gândirea lui Iehova. Astfel, vom evita întunericul acestei lumi și vom rămâne în lumină.

CUM AȚI RĂSPUNDE?

  • Ce reprezintă „întunericul” și „lumina” menționate în Efeseni 5:8?

  • Cum putem evita „întunericul”?

  • Cum putem continua să ne purtăm „ca niște copii ai luminii”?

CÂNTAREA 95 Lumina strălucește tot mai tare

a Unele nume au fost schimbate.

b DESCRIEREA IMAGINII: Un manuscris foarte vechi al scrisorii lui Pavel către efeseni.