Cine îți modelează gândirea?
„Nu vă mai conformați acestui sistem.” (ROM. 12:2)
CÂNTĂRILE: 69, 57
1, 2. a) Cum i-a răspuns Isus lui Petru când acesta i-a zis să fie bun cu el însuși? (Vezi imaginea de la începutul articolului.) b) De ce a reacționat Isus în acest fel?
DISCIPOLII lui Isus nu puteau să creadă ce auziseră. Isus, cel despre care credeau că va restabili regatul lui Israel, tocmai le spusese că, peste puțin timp, avea să sufere și să moară. Însă apostolul Petru i-a zis lui Isus: „Fii bun cu tine însuți, Doamne! Nu vei avea deloc soarta aceasta”. Imediat, Isus l-a oprit, spunându-i: „Înapoia mea, Satan! Tu ești o piatră de poticnire pentru mine, fiindcă n-ai gândurile lui Dumnezeu, ci ale oamenilor”. (Mat. 16:21-23; Fap. 1:6)
2 Prin aceste cuvinte, Isus a făcut o distincție clară între gândurile lui Dumnezeu și gândurile lumii aflate sub stăpânirea lui Satan. (1 Ioan 5:19) Reacția lui Petru a reflectat tendința omului imperfect de a se menaja. Însă Isus știa că Tatăl său avea un mod de gândire diferit. Dumnezeu dorea ca Isus să se pregătească pentru încercările care îi stăteau în față: suferința și moartea. Prin răspunsul pe care i l-a dat lui Petru, Isus a respins categoric modul de gândire al lumii în favoarea modului de gândire al lui Iehova.
3. De ce este greu să respingem gândirea lumii?
3 Ce putem spune despre noi? Ne-am însușit modul de gândire al lui Iehova sau al lumii? Cu siguranță, ne-am schimbat conduita conform cerințelor lui Dumnezeu. Dar ne-am schimbat și modul de gândire? Ne-am armonizat gândurile și concepțiile cu cele ale lui Iehova? Trebuie să facem eforturi susținute pentru a realiza acest lucru. Gândirea lumii ne poate acapara foarte ușor, întrucât spiritul lumii este pretutindeni. (Ef. 2:2) În plus, ea este mai ușor de adoptat, deoarece apelează la egoism. Într-adevăr, e o provocare să gândim ca Iehova când gândirea lumii este atât de ușor de adoptat.
4. a) Ce se întâmplă dacă îi permitem lumii să ne modeleze gândirea? b) Ce vom analiza în acest articol?
4 Dacă îi permitem lumii să ne modeleze gândirea, vom deveni egoiști și vom dori independență morală. (Mar. 7:21, 22) De aceea, este vital să ne însușim gândirea lui Dumnezeu, nu gândirea oamenilor. În acest articol vom vedea că, atunci când ne armonizăm gândurile cu cele ale lui Iehova, nu ne împovărăm, ci vom avea parte de multe foloase. De asemenea, vom analiza ce trebuie să facem pentru a nu ne lăsa modelați de mentalitatea lumii. În următorul articol vom vedea cum putem să ne însușim modul de gândire al lui Iehova în diferite aspecte ale vieții.
MODUL DE GÂNDIRE AL LUI IEHOVA ADUCE FOLOASE
5. De ce resping unii ideea de a fi modelați de cineva?
5 Unii oameni sunt de părere că nimeni nu are dreptul să le modeleze sau să le influențeze gândirea. „Eu gândesc singur”, spun ei, lăsând, probabil, să se înțeleagă prin aceasta că sunt capabili să ia singuri decizii. Ei nu vor să fie controlați și nici să-și piardă individualitatea. *
6. a) Ce fel de libertate ne acordă Iehova? b) Este libertatea noastră absolută?
6 A ne aduce modul de gândire în armonie cu cel al lui Iehova nu înseamnă a nu mai avea păreri personale sau libertate de exprimare. Așa cum se arată în 2 Corinteni 3:17, „unde este spiritul lui Iehova, acolo este libertate”. Suntem liberi să ne formăm propria personalitate. Putem avea preferințe și putem să ne alegem domeniile de interes. Așa am fost creați. Totuși, nu ne putem folosi libertatea fără nicio restricție. (Citește 1 Petru 2:16.) Când trebuie să decidem ce este bine și ce este rău, Iehova vrea să ne lăsăm îndrumați de modul său de gândire, pe care ni l-a revelat în Cuvântul său. Este această cerință restrictivă sau benefică?
7, 8. De ce putem spune că însușirea modului de gândire al lui Iehova nu ne îngrădește? Ilustrați.
7 Să ne gândim la o ilustrare. Părinții se străduiesc să le inculce copiilor lor valori înalte. Probabil că îi învață să fie cinstiți, harnici și amabili cu alții. Aceste norme nu sunt restrictive pentru copii. De fapt, părinții îi pregătesc pentru viața de adult. Când cresc și pleacă de acasă, copiii sunt liberi să ia singuri decizii. Dacă aleg să trăiască la înălțimea valorilor insuflate de părinți, foarte probabil că vor lua decizii pe care nu le vor regreta mai târziu și vor fi scutiți de multe griji și probleme.
8 Asemenea unui părinte bun, Iehova vrea să avem o viață plină de satisfacții. (Is. 48:17, 18) De aceea, el ne dă principii de bază ca să avem o viață morală și să știm cum să ne comportăm cu alții. El își dorește să ne însușim modul său de gândire și să trăim la înălțimea valorilor sale. Acest lucru nu ne îngrădește, ci ne dezvoltă capacitatea de gândire, ne ajută să facem alegeri care ne vor aduce fericire și permite personalității noastre să înflorească. (Ps. 1:2, 3; 92:5; Prov. 2:1-5; Is. 55:9) Într-adevăr, însușirea modului de gândire al lui Iehova ne aduce multe foloase!
GÂNDIREA LUI IEHOVA ESTE SUPERIOARĂ
9, 10. Ce dovedește că gândirea lui Iehova este superioară gândirii lumii?
9 Slujitorii lui Iehova doresc să-și însușească gândirea sa deoarece aceasta este superioară gândirii lumii. Diverși specialiști oferă sfaturi privind conduita, viața de familie, cariera și alte aspecte ale vieții. Însă majoritatea ideilor lor sunt în contradicție cu gândurile lui Iehova. De exemplu, mulți oameni caută să fie în centrul atenției. Unii tolerează imoralitatea sexuală, iar alții recomandă separarea ori divorțul, chiar și fără un motiv întemeiat, ca mijloc de a găsi mai multă fericire. Astfel de sfaturi sunt în dezacord cu Scripturile. Dar, având în vedere vremurile pe care le trăim, ar putea fi sfaturile lumii mai potrivite decât sfaturile Bibliei?
10 Isus a spus: „Înțelepciunea este dovedită dreaptă de lucrările ei”. (Mat. 11:19) Lumea a făcut progrese semnificative în domeniul tehnologiei, totuși nu a reușit să pună capăt obstacolelor ce stau în calea fericirii, precum războiul, rasismul și delincvența. Ce se poate spune despre atitudinea permisivă cu privire la moralitate? Mulți oameni recunosc că această atitudine nu rezolvă problemele, ci duce la destrămarea familiilor, la boli și la alte necazuri. În schimb, creștinii care își însușesc modul de gândire al lui Dumnezeu se bucură de o viață de familie fericită, de o sănătate mai bună și de relații pașnice cu colaboratorii lor creștini de pe întregul glob. (Is. 2:4; Fap. 10:34, 35; 1 Cor. 6:9-11) Oare nu demonstrează acest lucru că gândirea lui Iehova este superioară gândirii lumii?
11. Cine a modelat gândirea lui Moise și cu ce rezultat?
11 Închinătorii adevărați din timpurile biblice au recunoscut superioritatea modului de gândire al lui Iehova. De exemplu, Moise, chiar dacă „a fost instruit în toată înțelepciunea egiptenilor”, i-a cerut lui Dumnezeu „o inimă înțeleaptă”. (Fap. 7:22; Ps. 90:12) El l-a rugat pe Iehova: „Fă-mă, te rog, să cunosc căile tale”. (Ex. 33:13) Întrucât i-a permis lui Iehova să-i modeleze gândirea, Moise a contribuit în mod semnificativ la împlinirea scopului lui Dumnezeu. În plus, el este menționat în Scripturi ca un exemplu remarcabil de credință. (Evr. 11:24-27)
12. Pe ce și-a bazat apostolul Pavel raționamentele?
12 Apostolul Pavel a fost un om inteligent și instruit, cunoscător a cel puțin două limbi. (Fap. 5:34; 21:37, 39; 22:2, 3) Însă, când a fost vorba despre chestiuni de principiu, el a respins înțelepciunea omenească și și-a bazat raționamentele pe Scripturi. (Faptele 17:2; 1 Corinteni 2:6, 7, 13) Drept rezultat, Pavel a avut succes în lucrarea de predicare și a așteptat o răsplată veșnică. (2 Tim. 4:8)
13. Cui îi revine responsabilitatea de a-și armoniza gândirea cu gândirea lui Iehova?
13 Cu siguranță, modul de gândire al lui Dumnezeu este superior modului de gândire al lumii de azi. Dacă ne vom însuși gândirea sa, vom avea parte de succes și de cea mai mare bucurie. Însă Iehova nu ne impune să gândim ca el. „Sclavul fidel și prevăzător” nu controlează modul în care gândim și nici bătrânii nu fac acest lucru. (Mat. 24:45; 2 Cor. 1:24) Fiecare creștin are responsabilitatea de a-și aduce modul de gândire în armonie cu cel al lui Dumnezeu. Cum putem realiza acest lucru?
SĂ NU NE LĂSĂM MODELAȚI DE ACEST SISTEM
14. La ce trebuie să medităm pentru a gândi ca Iehova?
14 În Romani 12:2 primim următorul îndemn: „Nu vă mai conformați acestui sistem, ci transformați-vă prin înnoirea minții voastre, ca să puteți constata voi înșivă care este voința cea bună, plăcută și perfectă a lui Dumnezeu”. Aceste cuvinte inspirate arată că putem să ne aducem gândurile în armonie cu gândirea lui Iehova, indiferent de ceea ce ne-a modelat gândirea înainte de a cunoaște adevărul. Este adevărat că modul de gândire ne este influențat, într-o anumită măsură, de factorii ereditari și de experiențele prin care am trecut. Dar modul de gândire se poate schimba. Aceste schimbări vor fi determinate, într-o mare măsură, de ceea ce permitem să intre și să rămână în mintea noastră. Dacă medităm la gândurile lui Iehova, ne vom convinge că punctul său de vedere este corect și ne vom dori în mod firesc să privim lucrurile așa cum le privește el.
15. Potrivit cu Romani 12:2, de ce trebuie să evităm gândirea lumii? Ilustrați.
15 Să nu uităm însă că, pentru a ne însuși gândirea lui Iehova, trebuie ‘să nu ne mai conformăm acestui sistem’. Trebuie să nu ne mai hrănim cu idei și puncte de vedere care sunt contrare gândirii lui Iehova. Să ilustrăm: O persoană dorește să-și îmbunătățească calitatea vieții mâncând sănătos. Însă i s-ar îmbunătăți sănătatea dacă ar mânca cu regularitate și alimente contaminate? În mod asemănător, deși ne hrănim cu gândurile lui Iehova, nu vom putea trage foloase depline dacă, în același timp, ne vom contamina mintea cu ideile promovate de lume.
16. De ce anume trebuie să ne protejăm?
16 Putem evita complet contactul cu mentalitatea acestei lumi? Nu, deoarece nu putem ieși literalmente din lume. Nu putem scăpa întru totul de influența ei. (1 Cor. 5:9, 10) În lucrarea de predicare vom auzi idei greșite. Totuși, chiar dacă nu putem evita contactul cu gândirea lumii, putem alege să nu ne-o însușim. Asemenea lui Isus, trebuie să respingem cu fermitate ideile care slujesc scopului lui Satan. În plus, ne putem proteja evitând să ne expunem în mod inutil gândirii acestei lumi. (Citește Proverbele 4:23.)
17. Cum putem evita să ne expunem inutil gândirii acestei lumi?
17 Când ne alegem prietenii, ar trebui să fim selectivi. Biblia ne avertizează că, dacă petrecem timp cu persoane care nu i se închină lui Iehova, riscăm să adoptăm modul lor de gândire. (Prov. 13:20; 1 Cor. 15:12, 32, 33) Și când ne destindem trebuie să fim selectivi. Dacă respingem divertismentele care promovează teoria evoluției, violența sau imoralitatea, vom evita să ne otrăvim mintea cu idei „care se ridică împotriva cunoștinței lui Dumnezeu”. (2 Cor. 10:5)
18. De ce trebuie să fim deosebit de atenți la ideile lumești promovate în moduri subtile?
18 Trebuie să identificăm și să respingem gândirea lumii și în aspecte mai subtile. De exemplu, o știre ar putea fi prezentată în așa fel încât să favorizeze anumite idei politice. O poveste interesantă de viață ne-ar putea încuraja, în mod indirect, să ne propunem obiective pe care lumea le admiră. Unele filme sau cărți transmit ideea că trebuie să punem propria persoană sau familia mai presus de orice. Totuși, chiar dacă pare rațională, atrăgătoare și chiar corectă, această concepție intră în contradicție cu Scripturile, care arată că omul, ca individ, și familia prosperă doar atunci când îl iubesc pe Iehova mai presus de orice. (Mat. 22:36-39) Și, nu în ultimul rând, unele povești pentru copii, aparent inofensive, pot modela gândirea celor mici astfel încât, mai târziu, aceștia să considere imoralitatea ca fiind acceptabilă.
19. Ce întrebări ar trebui să ne punem și de ce?
19 Aceasta nu înseamnă că este greșit să ne bucurăm de divertismente sănătoase. Însă ar trebui să ne întrebăm: Identific ideile lumești chiar și atunci când sunt promovate în mod subtil? Suntem eu și familia mea selectivi când urmărim anumite programe TV sau citim unele materiale? Îmi ajut copiii să privească lucrurile din punctul de vedere al lui Iehova, astfel încât să nu se lase influențați de ideile lumești pe care le-ar putea vedea sau auzi? Dacă facem o distincție clară între modul de gândire al lui Dumnezeu și modul de gândire al acestei lumi, nu ‘ne vom mai conforma acestui sistem’.
CINE TE MODELEAZĂ ACUM?
20. Cum putem ști cine ne modelează gândirea?
20 Să nu uităm că există două surse de informare: Iehova și lumea aflată sub controlul lui Satan. Prin urmare, modelarea noastră depinde de sursa de la care obținem informații. Dacă asimilăm ideile acestei lumi, ea ne va modela în tiparul ei, astfel încât să gândim și să ne comportăm carnal. Din acest motiv, este vital să fim atenți la lucrurile asupra cărora stăruim cu mintea.
21. Ce lucru important vom analiza în următorul articol?
21 Așa cum am văzut, pentru a gândi ca Iehova trebuie să facem mai mult decât a ne ocroti mintea de influențele corupătoare. Trebuie să ne hrănim cu gândurile lui Dumnezeu și să ni le însușim. În următorul articol vom vedea cum putem face acest lucru.
^ par. 5 În realitate, chiar și cei mai înflăcărați adepți ai gândirii libere sunt influențați. Indiferent că se gândesc la subiecte profunde, precum originea vieții, sau la decizii banale, precum ținuta pe care s-o aleagă, oamenii sunt, într-o oarecare măsură, influențați de alții. Totuși putem alege de cine să ne lăsăm influențați.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)