Îți însușești gândurile lui Iehova?
„Transformați-vă prin înnoirea minții voastre.” (ROM. 12:2)
CÂNTĂRILE: 64, 125
1, 2. Ce învățăm pe măsură ce ne maturizăm spiritualicește? Ilustrați.
CÂND un copilaș primește un cadou, părinții îl învață să spună „mulțumesc”. Copilul face în mod mecanic ceea ce i se spune. Dar, când crește, el ajunge să prețuiască modul de gândire al părinților și să aprecieze gesturile de bunătate ale altora. Acum el își exprimă aprecierea din proprie inițiativă. De ce? Pentru că a învățat să fie recunoscător.
2 În mod asemănător, când aflăm adevărul, înțelegem că este important să respectăm cerințele de bază ale lui Iehova. Însă, pe măsură ce ne maturizăm din punct de vedere spiritual, învățăm mai multe despre Iehova: învățăm ce-i place, ce nu-i place și cum privește unele lucruri. Demonstrăm că ne-am însușit gândirea lui Iehova când acțiunile și deciziile noastre reflectă gândurile sale.
3. De ce ar putea fi greu să ne însușim modul de gândire al lui Iehova?
3 Deși ne dorim să gândim ca Iehova, nu este întotdeauna ușor să facem acest lucru din cauza minții noastre imperfecte. De exemplu, ne-ar putea fi greu să ne însușim punctul de vedere al lui Iehova cu privire la curățenie morală, materialism, lucrarea de predicare, folosirea greșită a sângelui etc. Ce putem face pentru a gândi din ce în ce mai mult ca Iehova? Cum ne va ajuta acest lucru să luăm decizii bune în prezent și în viitor?
SĂ NE ÎNSUȘIM GÂNDURILE LUI DUMNEZEU
4. Ce presupune îndemnul lui Pavel de ‘a ne înnoi mintea’?
4 Romani 12:2. În acest verset, apostolul Pavel arată cum putem învăța să gândim ca Iehova. Articolul precedent ne-a ajutat să înțelegem că, pentru a nu ne mai lăsa modelați de acest sistem, trebuie să nu ne mai hrănim mintea cu idei și atitudini lumești. Însă Pavel a spus că este necesar și ‘să ne înnoim mintea’. Acest lucru presupune să studiem Cuvântul lui Dumnezeu cu scopul de a-i înțelege gândurile, de a medita la ele și de a ne armoniza gândirea cu gândirea lui Iehova.
5. Care este diferența dintre studiu și o citire superficială? Explicați.
5 A studia înseamnă mai mult decât a citi în grabă un material și a sublinia răspunsurile la întrebările de studiu. Când studiem, urmărim ce dezvăluie materialul respectiv despre Iehova, despre căile sale și despre modul său de gândire. Vrem să înțelegem de ce poruncește Dumnezeu unele lucruri și de ce condamnă alte lucruri. De asemenea, vrem să medităm la schimbările pe care trebuie să le facem în viața și în gândirea noastră. Chiar dacă, probabil, nu ne vom gândi de fiecare dată la toate aceste aspecte, e bine să ne rezervăm o parte din timpul alocat studiului, poate chiar jumătate, ca să medităm la ceea ce citim. (Ps. 119:97; 1 Tim. 4:15)
6. Ce se întâmplă când medităm la gândurile lui Iehova?
6 Dacă medităm cu regularitate la Cuvântul lui Dumnezeu, ‘vom constata noi înșine’, adică ne vom convinge, că modul de gândire al lui Iehova este perfect. Astfel, vom începe să privim lucrurile din punctul său de vedere. Mintea noastră ‘va fi înnoită’ și ne vom forma un nou mod de gândire. Încetul cu încetul, gândurile lui Iehova vor ajunge și gândurile noastre.
MODUL DE GÂNDIRE NE INFLUENȚEAZĂ ACȚIUNILE
7, 8. a) Cum privește Iehova lucrurile materiale? (Vezi imaginile de la începutul articolului.) b) Dacă ne însușim punctul său de vedere, căror lucruri le vom acorda mereu prioritate?
7 Gândurile ne influențează nu numai modul în care privim lucrurile, ci și acțiunile. (Mar. 7:21-23; Iac. 2:17) Să analizăm în continuare cum privește Iehova anumite chestiuni. De exemplu, din evanghelii înțelegem cum consideră Iehova lucrurile materiale. Dumnezeu i-a ales pe Iosif și pe Maria să-i crească Fiul, deși ei duceau un trai modest. (Lev. 12:8; Luca 2:24) Când Isus s-a născut, Maria „l-a culcat într-o iesle, fiindcă în camera de găzduire nu mai era loc pentru ei”. (Luca 2:7) Dacă ar fi vrut, Iehova ar fi putut găsi cu ușurință o soluție ca Isus să se nască într-un loc mai confortabil. Dar ceea ce conta pentru Iehova era ca Isus să crească într-un mediu spiritual.
8 Această relatare biblică dezvăluie modul în care privește Iehova lucrurile materiale. Unii părinți vor cu orice preț ce este mai bun pentru copiii lor din punct de vedere material, chiar dacă acest lucru înseamnă, uneori, să sacrifice spiritualitatea copiilor. Dar, așa cum am văzut, pentru Iehova spiritualitatea este cea mai importantă. Ne-am însușit punctul său de vedere? Ce dezvăluie acțiunile noastre? (Citește Evrei 13:5.)
9, 10. Cum putem evita să-i poticnim pe alții?
9 Un alt exemplu este modul în care Iehova îi privește pe cei care îi poticnesc pe alții. Isus a spus: „Pentru cine îl poticnește pe unul dintre acești micuți care cred, ar fi mai bine dacă i s-ar pune în jurul gâtului o piatră de moară ca aceea învârtită de un măgar și ar fi aruncat în mare”. (Mar. 9:42) Ce mesaj puternic transmit aceste cuvinte! Întrucât Isus a reflectat în mod perfect personalitatea Tatălui său, putem fi siguri că Iehova îi privește la fel pe cei care îi poticnesc pe continuatorii lui Isus. (Ioan 14:9)
10 Ne-am însușit punctul de vedere pe care îl au Iehova și Isus? Ce dezvăluie acțiunile noastre? Să zicem că ne place să ne îmbrăcăm sau să ne aranjăm într-un mod care ar putea să-i poticnească pe unii membri ai congregației sau care ar putea trezi în inima lor dorințe nepotrivite. Vom renunța la preferințele noastre din considerație și iubire față de ei? (1 Tim. 2:9, 10)
11, 12. Cum ne vor ajuta stăpânirea de sine și însușirea punctului de vedere al lui Dumnezeu cu privire la răutate să nu facem lucruri greșite?
11 Al treilea exemplu este modul în care Iehova consideră nedreptatea. (Is. 61:8) El știe că, din cauza imperfecțiunii moștenite, avem înclinații greșite. Totuși, Iehova ne îndeamnă să urâm nedreptatea la fel ca el. (Citește Psalmul 97:10.) Dacă medităm la motivul pentru care Iehova detestă răutatea, ne va fi mai ușor să ne însușim punctul său de vedere și să ne întărim hotărârea de a nu face răul.
12 Însușindu-ne punctul de vedere al lui Iehova privitor la nedreptate, vom reuși să identificăm practicile greșite, chiar dacă ele nu sunt menționate în mod specific în Biblie. De exemplu, dansul în poală este o formă de conduită libertină care devine din ce în ce mai răspândită în lume. Unii ar putea scuza o asemenea conduită considerând că nu intră în categoria relațiilor sexuale. * Însă reflectă astfel de acțiuni modul de gândire al lui Iehova, care detestă tot ce este rău? Să stăm departe de păcat cultivând stăpânire de sine și dezgust față de lucrurile pe care Iehova le urăște! (Rom. 12:9)
SĂ NE PREGĂTIM DE AZI PENTRU CE VOM FACE MÂINE
13. Cum ne va ajuta meditarea dinainte la modul în care privește Iehova anumite situații să luăm decizii înțelepte?
13 Când studiem, trebuie să ne gândim la modul în care Iehova privește anumite situații cu care ne-am putea confrunta în viitor. Astfel, dacă vom ajunge într-o situație în care va trebui să luăm repede o decizie, nu vom fi luați complet prin surprindere. (Prov. 22:3) Să analizăm, în acest sens, câteva exemple biblice.
14. Ce învățăm din răspunsul pe care i l-a dat Iosif soției lui Potifar?
14 Promptitudinea cu care Iosif a respins avansurile soției lui Potifar a dovedit că el meditase la punctul de vedere al lui Iehova cu privire la loialitatea conjugală. (Geneza 39:8, 9) În plus, răspunsul pe care i l-a dat acesteia, „Cum aș putea să fac un rău atât de mare și să păcătuiesc împotriva lui Dumnezeu?”, dovedește că Iosif își însușise gândurile lui Dumnezeu. Ce putem spune despre noi? Cum ar trebui să procedăm dacă un coleg de muncă ar începe să flirteze cu noi? Sau dacă am primi pe telefon un mesaj sau o poză cu conținut sexual explicit? * Ne va fi mult mai ușor să-i rămânem loiali lui Iehova dacă ne însușim punctul Său de vedere cu privire la aceste aspecte și stabilim dinainte ce să facem.
15. Cum putem rezista presiunii de a ne compromite loialitatea față de Iehova?
15 Să analizăm exemplul celor trei tineri evrei cunoscuți drept Șadrac, Meșac și Abed-Nego. Refuzul lor categoric de a se închina la statuia de aur ridicată de regele Nebucadnețar, precum și răspunsul lor au arătat că ei meditaseră la ceea ce trebuiau să facă pentru a-i rămâne fideli lui Iehova. (Ex. 20:4, 5; Dan. 3:4-6, 12, 16-18) Să ne gândim acum la noi. Să presupunem că șeful ne cere să contribuim cu bani pentru o sărbătoare religioasă. Ce vom face? Ar fi bine să ne gândim la modul în care Iehova privește acest lucru înainte să apară o situație de acest gen. Iar când vom ajunge într-o astfel de situație, vom ști ce să spunem și ce să facem, asemenea celor trei evrei.
16. Cum ne va ajuta înțelegerea modului de gândire al lui Iehova să fim pregătiți pentru o urgență medicală?
16 Meditarea la modul de gândire al lui Iehova ne poate ajuta să rămânem loiali și în cazul în care ar apărea o urgență medicală. Suntem ferm hotărâți să refuzăm transfuziile de sânge integral sau administrarea oricăreia dintre cele patru componente primare ale sângelui. Totuși, există și proceduri medicale în privința cărora trebuie să luăm decizii personale, pe baza principiilor biblice care reflectă gândirea lui Iehova. (Fap. 15:28, 29) Cu siguranță, cel mai bun moment pentru a medita la aceste chestiuni nu este atunci când suntem în stare gravă, la spital, și când suntem presați să luăm repede o decizie. Încă de pe acum trebuie să facem cercetări, să completăm un document legal, precum Declarația de voință privind îngrijirea medicală, și să discutăm cu medicul. *
17-19. De ce este important să ne însușim modul de gândire al lui Iehova încă de pe acum? Menționează o situație pentru care trebuie să te pregătești în prealabil.
17 În final, să ne gândim la răspunsul prompt pe care Isus i l-a dat lui Petru când acesta i-a dat sfatul greșit ‘de a fi bun cu el însuși’. (Matei 16:21-23) Se pare că Isus meditase mult la scopul pe care îl avea Dumnezeu cu el, precum și la versetele care se aplicau la viața și la moartea sa pe pământ. Această cunoștință i-a întărit hotărârea de a-i rămâne fidel lui Iehova și de a-și jertfi viața pentru noi.
18 Dumnezeu dorește ca slujitorii săi din prezent să-i fie prieteni și să participe cât mai mult la lucrarea de predicare. (Mat. 6:33; 28:19, 20; Iac. 4:8) Ca în cazul lui Isus, persoane bine-intenționate ar putea încerca să ne împiedice să facem acest lucru. De exemplu, ce vei face dacă angajatorul tău îți va oferi o promovare și o mărire substanțială de salariu, însă noua poziție nu-ți va permite să participi la activitățile spirituale la fel ca înainte? Sau ce vei face dacă ești la școală și ți se va oferi ocazia să-ți continui studiile departe de casă? Ar fi acesta momentul potrivit să faci cercetări, să te rogi, să vorbești cu familia sau cu bătrânii ca să iei o decizie? Nu. Este înțelept să începi să faci cercetări încă de pe acum pentru a-ți însuși punctul de vedere al lui Iehova. Iar, dacă în viitor vei primi o asemenea propunere, vei fi pregătit și nu o vei considera o tentație. Dacă ai obiective spirituale clare și ești hotărât în inima ta, nu-ți rămâne decât să respecți decizia pe care ai luat-o deja.
19 Există multe alte situații care ne-ar putea lua prin surprindere. Desigur, nu le putem anticipa pe toate. Însă, dacă la studiul personal medităm la modul de gândire al lui Iehova, ne va fi mai ușor să ne aducem aminte și să aplicăm ceea ce am învățat. Așadar, să studiem cu obiectivul de a înțelege și de a ne însuși gândurile lui Iehova și să medităm la modul în care gândirea lui ne influențează acțiunile.
GÂNDURILE LUI IEHOVA ȘI VIITORUL TĂU
20, 21. a) De ce ne vom bucura de libertate relativă în lumea nouă? b) Cum putem găsi bucurie în prezent?
20 Așteptăm cu viu interes lumea nouă. Majoritatea dintre noi dorim să trăim veșnic în paradis, pe pământ. Sub conducerea Regatului, omenirea va fi eliberată de necazurile specifice acestui sistem. Bineînțeles, oamenii vor avea și atunci liber-arbitru. Fiecare persoană va fi liberă să aleagă ce dorește în funcție de preferințele personale.
21 Dar această libertate nu va fi absolută. În ce privește normele cu privire la bine și la rău, oamenii umili se vor lăsa îndrumați de legile lui Iehova și de modul său de gândire. Iar acest lucru ne va aduce o mare bucurie și belșug de pace. (Ps. 37:11). Însă și în prezent putem găsi bucurie dacă ne însușim gândurile lui Iehova.
^ par. 12 Dansul în poală este o activitate în care o dansatoare îmbrăcată sumar se așază în poala clientului și face mișcări lascive. În funcție de factorii implicați, fapta ar putea fi considerată imoralitate sexuală, fiind necesară constituirea unui comitet judiciar. Un creștin care se implică în așa ceva trebuie să ceară ajutorul bătrânilor. (Iac. 5:14, 15)
^ par. 14 Sextingul constă în trimiterea de mesaje, poze sau filme cu conținut sexual explicit pe telefonul mobil. În funcție de situație, poate fi necesară formarea unui comitet judiciar. În unele cazuri, minorii implicați în sexting au fost puși sub urmărire penală, fiind considerați infractori sexuali. Pentru mai multe informații, accesează site-ul jw.org și citește articolul „Tinerii se întreabă: Ce ar trebui să știu despre sexting?”. (Căutați la ÎNVĂȚĂTURI BIBLICE > ADOLESCENȚI.) De asemenea, vezi articolul „Cum să vorbiți cu copilul vostru adolescent despre sexting” din revista Treziți-vă!, noiembrie 2013, p. 4, 5.
^ par. 16 Putem găsi principii biblice utile în astfel de situații în cartea „Păstrați-vă în iubirea lui Dumnezeu”, p. 215-218.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)