ARTICOLUL DE STUDIU 46

Fii curajos, Iehova este ajutorul tău!

Fii curajos, Iehova este ajutorul tău!

„Niciodată nu te voi lăsa și niciodată nu te voi părăsi.” (EVR. 13:5)

CÂNTAREA 55 Nu vă temeți de ei!

PREZENTARE *

1. În armonie cu Psalmul 118:5-7, ce anume ne aduce mângâiere când ne simțim singuri sau copleșiți de probleme?

AI SIMȚIT vreodată că ești complet singur, că nu ai pe nimeni care să te ajute să faci față unei probleme? Multe persoane au trecut printr-o astfel de situație, inclusiv unii slujitori fideli ai lui Iehova. (1 Regi 19:14) Dacă și tu vei trece prin experiențe asemănătoare, amintește-ți promisiunea lui Iehova: „Niciodată nu te voi lăsa și niciodată nu te voi părăsi”. Prin urmare, putem spune cu toată încrederea: „Iehova este ajutorul meu; nu mă voi teme”. (Evr. 13:5, 6) Apostolul Pavel le-a scris aceste cuvinte colaboratorilor săi în credință din Iudeea în jurul anului 61 e.n. Ele ne amintesc de cuvintele din Psalmul 118:5-7.

2. Ce vom analiza în acest articol și de ce?

2 Asemenea psalmistului, Pavel știa din proprie experiență că Iehova era Ajutorul său. De exemplu, cu peste doi ani înainte de a redacta scrisoarea către evrei, Pavel supraviețuise unei furtuni violente în timpul unei călătorii pe mare. (Fap. 27:4, 15, 20) În această călătorie, dar și înainte, Iehova l-a susținut pe Pavel în diverse moduri. În continuare vom analiza trei dintre ele. Iehova l-a ajutat pe Pavel prin intermediul lui Isus și al îngerilor, al unor persoane cu autoritate și al colaboratorilor în credință. Analizarea acestor evenimente din viața lui Pavel ne va întări încrederea că Dumnezeu ne va răspunde și nouă când îl vom chema în ajutor, așa cum a promis.

AJUTOR DE LA ISUS ȘI DE LA ÎNGERI

3. Ce s-a întrebat, probabil, Pavel și de ce?

3 Pavel a avut nevoie de ajutor. În jurul anului 56 e.n., o gloată l-a târât afară din Ierusalim și a încercat să-l ucidă. A doua zi, când a fost dus în fața Sanhedrinului, Pavel a fost la un pas de a fi „sfâșiat” de dușmani. (Fap. 21:30-32; 22:30; 23:6-10) Probabil că, în acele momente, s-a întrebat: „Cât o să mai pot îndura acest tratament?”.

4. Cum l-a ajutat Iehova pe Pavel prin intermediul lui Isus?

4 Ce ajutor a primit Pavel? În noaptea de după arestarea lui Pavel, „Domnul”, Isus, a stat lângă el și a zis: „Fii curajos! Căci, așa cum ai depus o mărturie temeinică despre mine în Ierusalim, tot așa va trebui să depui mărturie și în Roma”. (Fap. 23:11) Aceste cuvinte încurajatoare au venit la momentul potrivit. Isus l-a lăudat pe Pavel pentru mărturia pe care o depusese în Ierusalim. De asemenea, i-a promis că va ajunge în siguranță la Roma și că va depune mărturie și acolo. După ce a primit această asigurare, probabil că Pavel s-a simțit ocrotit, asemenea unui copilaș în brațele tatălui său.

În timpul unei furtuni pe mare, un înger îl asigură pe Pavel că toți cei aflați pe corabie vor supraviețui acelei călătorii periculoase (Vezi paragraful 5)

5. Cum l-a ajutat Iehova pe Pavel prin intermediul unui înger? (Vezi imaginea de pe copertă.)

5 Cu ce alte încercări s-a confruntat Pavel? La aproximativ doi ani de la aceste evenimente petrecute la Ierusalim, Pavel se afla pe o corabie ce se îndrepta spre Italia. În timpul călătoriei, a izbucnit o furtună atât de puternică, încât echipajul și pasagerii au crezut că își vor pierde viața. Însă Pavel nu s-a înspăimântat. El le-a spus celor de la bord: „În noaptea aceasta, un înger al Dumnezeului căruia îi aparțin și pentru care îndeplinesc un serviciu sacru a stat lângă mine și a zis: «Nu te teme, Pavel! Tu trebuie să te prezinți înaintea Cezarului! Iată că Dumnezeu ți i-a dăruit pe toți cei care călătoresc cu tine în corabie»”. Iehova s-a folosit de un înger pentru a repeta asigurarea pe care El însuși i-o dăduse mai înainte lui Pavel prin intermediul lui Isus. Într-adevăr, Pavel a ajuns la Roma, așa cum îi promisese Iehova. (Fap. 27:20-25; 28:16)

6. Ce promisiune făcută de Isus ne dă putere să perseverăm și de ce?

6 Ce ajutor primim noi? Isus ne va sprijini și pe noi, așa cum l-a sprijinit pe Pavel. De exemplu, el le promite tuturor continuatorilor săi: „Eu sunt cu voi în toate zilele până la încheierea sistemului”. (Mat. 28:20) Cuvintele lui Isus ne dau putere să perseverăm. De ce? Deoarece unele zile sau perioade din viața noastră sunt greu de suportat. De pildă, durerea pe care o lasă în urmă moartea unei persoane dragi poate să persiste nu doar câteva zile, ci mulți ani. De asemenea, zilele bătrâneții sunt, uneori, apăsătoare. Pentru alții, zilele sunt grele din cauza depresiei. Totuși, avem putere să perseverăm întrucât știm că Isus este cu noi „în toate zilele”, inclusiv în cele mai întunecate zile ale vieții noastre. (Mat. 11:28-30)

Îngerii ne sprijină și ne îndrumă în timp ce predicăm vestea bună (Vezi paragraful 7)

7. Potrivit cu Revelația 14:6, cum ne ajută Iehova în prezent?

7 Cuvântul lui Dumnezeu ne asigură că Iehova ne ajută și prin intermediul îngerilor. (Evr. 1:7, 14) De exemplu, îngerii ne sprijină și ne îndrumă în timp ce le predicăm ‘vestea bună despre Regat’ oamenilor ‘din orice națiune, trib și limbă’. (Mat. 24:13, 14) (Citește Revelația 14:6.)

AJUTOR DE LA PERSOANE CU AUTORITATE

8. Cum l-a ajutat Iehova pe Pavel prin intermediul unui comandant militar?

8 Ce ajutor a primit Pavel? În 56 e.n., Isus l-a asigurat pe Pavel că va ajunge la Roma. Cu toate acestea, niște iudei din Ierusalim au pus la cale un complot împotriva lui Pavel pentru a-l ucide. Informat fiind cu privire la acest complot, comandantul roman Claudiu Lisias a intervenit pentru a-l salva pe Pavel. Imediat, el l-a trimis la Cezareea, escortat de mai mulți soldați. Drumul de la Ierusalim la Cezareea era de aproximativ 105 kilometri. Aici, guvernatorul Felix a poruncit ca Pavel „să fie păzit în palatul lui Irod”. Astfel, cei care voiau să-l ucidă pe Pavel nu aveau cum să ajungă la el. (Fap. 23:12-35)

9. Cum l-a ajutat guvernatorul Festus pe Pavel?

9 Doi ani mai târziu, Pavel se afla încă în arest la Cezareea. În locul lui Felix era acum guvernator Festus. Iudeii l-au implorat pe Festus să-l trimită pe Pavel la Ierusalim pentru a fi judecat acolo, însă Festus a refuzat. Guvernatorul știa, probabil, că iudeii „plănuiau să-l atace pe Pavel și să-l ucidă pe drum”. (Fap. 24:27–25:5)

10. Cum a răspuns guvernatorul Festus la cererea lui Pavel de a fi judecat de Cezar?

10 La Cezareea, Pavel a fost dus înaintea lui Festus pentru a fi judecat. Dorind „să câștige favoarea iudeilor”, Festus l-a întrebat pe Pavel: „Vrei să urci la Ierusalim și să fii judecat pentru aceste lucruri acolo, înaintea mea?”. Pavel știa că, la Ierusalim, risca să fie ucis de iudei. Dar el știa și ce trebuia să facă pentru a-și salva viața, pentru a ajunge la Roma și pentru a continua să predice acolo. De aceea, a spus: „Fac apel la Cezar!”. După ce s-a sfătuit cu consilierii săi, Festus i-a spus lui Pavel: „La Cezar ai făcut apel, la Cezar te vei duce!”. Răspunzând favorabil la cererea lui Pavel, Festus l-a salvat de dușmani. După un timp, Pavel avea să ajungă la Roma, departe de iudeii care voiau să-l omoare. (Fap. 25:6-12)

11. La ce cuvinte încurajatoare ale lui Isaia a meditat, probabil, Pavel?

11 În timp ce aștepta să plece spre Italia, Pavel a meditat, probabil, la un avertisment pe care profetul Isaia li l-a dat, sub inspirație divină, împotrivitorilor lui Iehova: „Faceți un plan, și va fi zădărnicit! Spuneți ce vreți, și nu se va împlini, căci Dumnezeu este cu noi!”. (Is. 8:10) Pavel știa că Iehova îl va ajuta să înfrunte încercările care aveau să vină.

La fel ca în trecut, Iehova îi poate determina și astăzi pe cei aflați în poziții de autoritate să-i ocrotească slujitorii (Vezi paragraful 12)

12. Cum s-a purtat Iuliu cu Pavel și ce a înțeles, probabil, acesta?

12 În 58 e.n., Pavel a pornit spre Italia. Fiind deținut, el se afla sub paza unui ofițer roman pe nume Iuliu. Acesta putea fie să-i facă viața un calvar, fie să-l trateze cu amabilitate. Cum și-a folosit Iuliu autoritatea? A doua zi, când au făcut prima escală, „Iuliu s-a purtat cu bunătate față de Pavel și i-a permis să meargă la prietenii lui”. Mai târziu, el chiar i-a salvat viața. În ce fel? Soldații au vrut să-i ucidă pe toți deținuții de pe corabie, însă Iuliu i-a împiedicat deoarece ‘dorea să-l scape pe Pavel’. Probabil că Pavel a înțeles că Iehova se folosea de acest ofițer binevoitor pentru a-l ocroti. (Fap. 27:1-3, 42-44)

Vezi paragraful 13

13. Cum ar putea să folosească Iehova persoanele cu autoritate?

13 Ce ajutor primim noi? Prin intermediul spiritului sfânt, Iehova poate determina unele persoane cu autoritate să acționeze în conformitate cu scopul său. Regele Solomon a scris: „Inima regelui este ca niște râuri de apă în mâna lui Iehova. El o îndreaptă oriunde îi place”. (Prov. 21:1) Ce înțelegem din aceste cuvinte? Oamenii pot săpa un canal pentru a devia cursul unei ape în direcția dorită de ei. În mod asemănător, Iehova se poate folosi de spiritul său pentru „a devia” gândurile conducătorilor într-o direcție care să corespundă scopului său. În astfel de situații, persoanele cu autoritate sunt impulsionate să ia decizii favorabile poporului lui Dumnezeu. (Compară cu Ezra 7:21, 25, 26.)

14. Potrivit cu Faptele 12:5, cu privire la cine ne putem ruga?

14 Ce putem face noi? Ne putem ruga „pentru regi și pentru toți cei care sunt în poziții de autoritate” când aceștia au de luat decizii care ne afectează viața de creștini și activitatea de predicare. (1 Tim. 2:1, 2, n.s.; Neem. 1:11) Asemenea creștinilor din secolul I, și noi ne rugăm fierbinte pentru frații și surorile noastre care sunt în închisoare. (Fap. 12:5; Evr. 13:3) În plus, ne putem ruga cu privire la gardienii care îi păzesc, implorându-l pe Iehova să le influențeze gândirea, astfel încât, asemenea lui Iuliu, să-i trateze „cu omenie” pe colaboratorii noștri în credință. (Fap. 27:3, n.s.)

AJUTOR DE LA COLABORATORII ÎN CREDINȚĂ

15, 16. Cum l-a ajutat Iehova pe Pavel prin intermediul lui Aristarh și al lui Luca?

15 Ce ajutor a primit Pavel? În timpul călătoriei la Roma, Iehova l-a ajutat pe Pavel de nenumărate ori prin intermediul fraților de credință. Să analizăm câteva exemple.

16 Doi prieteni loiali ai lui Pavel, Aristarh și Luca, au decis să meargă împreună cu el la Roma. * Aceștia și-au pus de bunăvoie viața în pericol pentru a-l însoți pe Pavel, deși, din câte se pare, Isus nu-i promisese niciunuia dintre ei că va ajunge la Roma. Doar ulterior, în timpul acelei călătorii periculoase, cei doi au aflat că nu aveau să-și piardă viața. Când Aristarh și Luca s-au îmbarcat în Cezareea, Pavel trebuie să-i fi mulțumit din inimă lui Iehova pentru ajutorul pe care i-l oferea prin intermediul acestor doi colaboratori curajoși. (Fap. 27:1, 2, 20-25)

17. Cum l-a ajutat Iehova pe Pavel prin intermediul colaboratorilor în credință?

17 În timpul călătoriei, Pavel a fost ajutat de mai multe ori de colaboratorii în credință. De exemplu, în orașul-port Sidon, Iuliu i-a permis lui Pavel „să meargă la prietenii lui pentru ca aceștia să se îngrijească de el”. Mai târziu, în orașul Puteoli, Pavel și însoțitorii săi ‘i-au găsit pe frați, care i-au rugat insistent să rămână la ei șapte zile’. În timp ce creștinii din acele locuri se îngrijeau de necesitățile lui Pavel și ale tovarășilor săi, cu siguranță că Pavel le-a împărtășit gazdelor sale experiențe încurajatoare, bucurându-le inima. (Compară cu Faptele 15:2, 3.) Apoi, cu forțe noi, Pavel și însoțitorii săi și-au continuat călătoria. (Fap. 27:3; 28:13, 14)

Așa cum l-a ajutat pe Pavel, Iehova ne ajută și pe noi prin intermediul colaboratorilor în credință (Vezi paragraful 18)

18. Cu privire la ce i-a mulțumit Pavel lui Dumnezeu și de ce a prins el curaj?

18 În timp ce mergea spre Roma, probabil că Pavel se gândea la cuvintele pe care le scrisese cu trei ani înainte congregației de aici: „De mulți ani doresc să vin la voi”. (Rom. 15:23) Totuși, el nu-și imaginase că va veni acolo ca deținut. Cât de bucuros trebuie să se fi simțit când a văzut că frații din Roma i-au ieșit în întâmpinare! „Văzându-i, Pavel i-a mulțumit lui Dumnezeu și a prins curaj.” (Fap. 28:15) Să remarcăm că Pavel i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru prezența acestor frați. De ce? Deoarece vedea o dată în plus că Iehova îl ajuta prin intermediul colaboratorilor în credință.

Vezi paragraful 19

19. Potrivit cu 1 Petru 4:10, cum ne poate folosi Iehova pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie de încurajare?

19 Ce putem face noi? Cunoști frați sau surori din congregația ta care suferă din cauza unei boli, a unor probleme sau pentru că au pierdut pe cineva drag în moarte? Dacă aflăm că unii dintre aceștia au nevoie de încurajare, îl putem ruga pe Iehova să ne ajute să ne exprimăm iubirea față de ei prin cuvinte și fapte. Gestul nostru ar putea fi exact ceea ce au nevoie. (Citește 1 Petru 4:10.) * Astfel, ei își vor putea redobândi încrederea în promisiunea lui Iehova: „Niciodată nu te voi lăsa și niciodată nu te voi părăsi”. Așadar, merită să facem orice efort pentru a-i ajuta!

20. De ce avem toate motivele să spunem: „Iehova este ajutorul meu”?

20 Și noi, la fel ca Pavel și însoțitorii săi, trecem în viață prin furtuni violente. Știm însă că putem să le înfruntăm plini de curaj deoarece Iehova este cu noi. El ne ajută prin intermediul lui Isus și al îngerilor. De asemenea, Iehova ne poate ajuta prin intermediul persoanelor cu autoritate, determinându-le să acționeze potrivit scopului său. În plus, așa cum mulți dintre noi am simțit, Iehova se folosește de spiritul său sfânt pentru a sensibiliza inima slujitorilor săi, astfel încât aceștia să le vină în ajutor colaboratorilor în credință. Prin urmare, asemenea lui Pavel, avem toate motivele să spunem: „Iehova este ajutorul meu; nu mă voi teme. Ce poate să-mi facă omul?”. (Evr. 13:6)

CÂNTAREA 38 Iehova te va întări

^ par. 5 Acest articol analizează trei modalități prin care Iehova l-a ajutat pe apostolul Pavel să facă față dificultăților. Analizarea modului în care Iehova s-a dovedit a fi un Ajutor în trecut ne va întări încrederea că el ne va ajuta și pe noi când vom trece prin furtunile vieții.

^ par. 16 Aristarh și Luca fuseseră și înainte tovarăși de călătorie ai lui Pavel. Acești prieteni loiali au rămas alături de el și în timpul detenției sale la Roma. (Fap. 16:10-12; 20:4; Col. 4:10, 14)

^ par. 19 Vezi Turnul de veghe din 15 ianuarie 2009, p. 12-14, par. 5-9.