ARTICOLUL DE STUDIU 45

Să manifestăm neîncetat iubire loială unii față de alții

Să manifestăm neîncetat iubire loială unii față de alții

„Arătați unii față de alții iubire loială și îndurare!” (ZAH. 7:9)

CÂNTAREA 107 Să imităm iubirea lui Iehova

PREZENTARE *

1, 2. Ce motive avem să manifestăm iubire loială unii față de alții?

 AVEM nenumărate motive să arătăm iubire loială unii faţă de alţii. Care ar fi trei dintre ele? Primul, în Proverbele 3:3,4 se arată că atunci când manifestăm iubire loială suntem preţioşi în ochii lui Iehova. Al doilea, din Proverbele 11:17 reiese că atunci când manifestăm iubire loială ne facem bine nouă înşine, de exemplu, legăm prietenii strânse.

2 Al treilea, Proverbele 21:21 arată că iubirea loială ne va aduce multe binecuvântări, printre care şi viaţă veşnică. Într-adevăr, merită să facem eforturi pentru a asculta îndemnul lui Iehova: „Arătaţi unii faţă de alţii iubire loială şi îndurare!”. (Zah. 7:9)

3. La ce întrebări vom răspunde în acest articol?

3 În acest articol, vom găsi răspuns la patru întrebări: Față de cine ar trebui să manifestăm iubire loială? Ce învățăm din cartea Rut despre această calitate? Cum putem manifesta iubire loială? Ce foloase vom avea dacă manifestăm iubire loială?

FAȚĂ DE CINE TREBUIE SĂ MANIFESTĂM IUBIRE LOIALĂ?

4. Cum putem manifesta iubire loială, asemenea lui Iehova? (Marcu 10:29, 30)

4 Așa cum am văzut în articolul precedent, Iehova manifestă iubire loială – un sentiment statornic de afecțiune – doar față de cei care îl iubesc și îi slujesc. (Dan. 9:4) Vrem să fim „imitatori ai lui Dumnezeu, ca niște copii iubiți”. (Ef. 5:1) Așadar, dorim să dezvoltăm sentimente calde – un atașament profund și durabil – față de frații și surorile noastre. (Citește Marcu 10:29, 30.)

5, 6. Ce ne poate ajuta să înțelegem mai bine semnificația iubirii loiale?

5 Evident, pentru a manifesta iubire loială față de colaboratorii noștri, trebuie să înțelegem bine ce presupune ea. Putem face aceasta comparând iubirea loială cu loialitatea, așa cum este ea înțeleasă, în general, de oameni.

 6 Să ne gândim, de exemplu, la cineva care lucrează la aceeași companie de mulți ani. Am putea spune că este un angajat loial, demn de încredere. Însă el nu este motivat de iubire față de directorii companiei, pe care poate că nu i-a văzut niciodată. De asemenea, probabil că nu este mereu de acord cu valorile promovate de companie. El este mulțumit cu salariul pe care îl primește și va continua, probabil, să lucreze acolo până la pensie, dacă nu i se oferă un loc de muncă mai bun.

7, 8. a) Ce motivează o persoană să manifeste iubire loială? b) De ce vom analiza unele pasaje din cartea Rut?

7 Diferența dintre loialitatea descrisă în  paragraful 6 și iubirea loială este reprezentată de motivație. Ce i-a determinat pe slujitorii lui Iehova din vechime să manifeste iubire loială? Nu sentimentul rece al datoriei, ci sentimente calde, izvorâte din inimă. Unul dintre acești slujitori este David. Sentimentele sincere față de Ionatan, prietenul lui, l-au îndemnat să-i arate iubire loială, deși tatăl acestuia voia să-l omoare. Chiar și după câțiva ani de la moartea lui Ionatan, David a arătat bunătate față de fiul acestuia, Mefiboșet, continuând astfel să manifeste iubire loială. (1 Sam. 20:9, 14, 15; 2 Sam. 4:4; 8:15; 9:1, 6, 7)

8 În continuare, vom analiza unele pasaje din cartea biblică Rut. Ce vom învăța despre iubirea loială de la personajele prezentate în această carte? Cum putem aplica aceste lecții în relațiile cu frații și surorile din congregație? *

CE ÎNVĂȚĂM DIN CARTEA RUT DESPRE IUBIREA LOIALĂ?

9. Ce a determinat-o pe Naomi să spună că Iehova i se împotrivea?

9 În cartea Rut, ne sunt prezentați Naomi, nora ei Rut și Boaz, un om care se temea de Dumnezeu și care era rudă cu soțul lui Naomi. Întrucât asupra Israelului se abătuse o foamete, Naomi, soțul ei și cei doi fii ai lor au plecat în Moab. Acolo, soțul lui Naomi a murit. Cei doi fii ai ei s-au căsătorit, însă, din păcate, și aceștia au murit. (Rut 1:3-5; 2:1) Din cauza acestor lovituri repetate, Naomi a căzut pradă deznădejdii. Profund îndurerată, ea a tras concluzia că Iehova i se împotrivea. Dând glas suferinței, a spus: „Mâna lui Iehova s-a întors împotriva mea”. „Cel Atotputernic mi-a făcut viața foarte amară.” Și a adăugat: „Iehova mi s-a împotrivit și Cel Atotputernic a adus nenorocirea asupra mea”. (Rut 1:13, 20, 21)

10. Cum a reacționat Iehova la cuvintele lui Naomi?

10 Cum a privit Iehova cuvintele pline de amărăciune rostite de Naomi la adresa lui? El nu și-a părăsit slujitoarea cuprinsă de disperare. Dimpotrivă, a arătat empatie față de ea. Iehova înțelege că „asuprirea îl poate face pe cel înțelept să se poarte nebunește”. (Ecl. 7:7) Totuși, Naomi avea nevoie de ajutor pentru a înțelege că Iehova era alături de ea. Ce a făcut Iehova? (1 Sam. 2:8) El a impulsionat-o pe Rut să manifeste iubire loială față de Naomi. Rut a dorit din inimă să o susțină pe soacra ei și a ajutat-o cu blândețe să-și redobândească echilibrul emoțional și spiritual. Ce învățăm de la Rut?

11. De ce le venim în ajutor celor aflați în necaz?

11 Iubirea loială ne determină să le venim în ajutor celor aflați în necaz. Asemenea lui Rut, care, din iubire loială, a rămas alături de Naomi, frații și surorile doresc să fie alături de colaboratorii lor care trec prin momente grele sau sunt descurajați. Ei îi iubesc pe frații lor de credință și sunt gata să facă tot ce este necesar pentru a-i ajuta. (Prov. 12:25, n.s.; 24:10) Astfel, ei dau ascultare îndemnului apostolului Pavel: „Să le vorbiți consolator celor deprimați, să-i sprijiniți pe cei slabi și să fiți răbdători față de toți”. (1 Tes. 5:14)

Putem ajuta un colaborator descurajat fiind buni ascultători (Vezi paragraful 12)

12. Care este deseori cea mai bună modalitate de a-l ajuta pe un colaborator descurajat?

12 Deseori, cea mai bună modalitate de a ajuta un colaborator descurajat este de a-l asculta și de a-l asigura de iubirea noastră. Iehova observă cu atenție momentele în care ne interesăm cu bunătate de oile sale prețioase. (Ps. 41:1) După cum se afirmă în Proverbele 19:17, „cine se îndură de cel sărman îl împrumută pe Iehova, și El îl va răsplăti pentru fapta lui”.

Rut rămâne alături de Naomi, soacra ei, în timp ce Orpa se întoarce în Moab. Rut îi spune lui Naomi: „Unde vei merge tu voi merge și eu” (Vezi paragraful 13)

13. Spre deosebire de Orpa, ce decizie a luat Rut și de ce a fost aceasta o dovadă de iubire loială? (Vezi imaginea de pe copertă.)

13 Înțelegem și mai bine ce presupune iubirea loială analizând evenimentele care au avut loc după moartea soțului lui Naomi și a fiilor ei. Când a aflat că „Iehova își îndreptase atenția spre poporul său dându-i hrană”, Naomi a hotărât să se întoarcă în țara ei natală. (Rut 1:6) Ambele nurori au pornit la drum cu ea. Însă, după aceea, Naomi le-a îndemnat de trei ori să se întoarcă în Moab. Ce s-a întâmplat ulterior? „Orpa a sărutat-o pe soacra ei și a plecat. Însă Rut a rămas cu ea.” (Rut 1:7-14) Alegând să se întoarcă, Orpa a urmat îndemnul lui Naomi. Ea a făcut ce i se ceruse. Însă Rut a făcut mai mult. Deși era liberă să plece, Rut, motivată de iubire loială, a hotărât să rămână alături de soacra ei, care avea nevoie de ajutor. (Rut 1:16, 17) Rut a acționat astfel nu din simțul datoriei, ci din iubire, o iubire loială. Ce învățăm din acest episod?

14. a) Ce aleg să facă mulți frați și surori? b) Potrivit cu Evrei 13:16, ce sacrificii prețuiește Dumnezeu?

14 Iubirea loială ne îndeamnă să facem mai mult decât ceea ce se așteaptă de la noi. La fel ca în trecut, mulți frați și surori aleg să manifeste iubire loială față de colaboratorii lor, chiar și față de cei pe care nu i-au întâlnit niciodată. De exemplu, când are loc un dezastru natural, ei își oferă imediat ajutorul. Dacă cineva din congregație trece printr-o perioadă mai dificilă din punct de vedere financiar, ei sunt gata să ofere ajutor practic. Asemenea creștinilor din secolul I din Macedonia, ei nu se limitează la ceea ce se așteaptă de la ei. Ei fac sacrificii, oferind „chiar peste posibilitățile lor” pentru a-i sprijini pe frații lor defavorizați. (2 Cor. 8:3) Iehova este foarte bucuros când vede că suntem animați de iubire unii față de alții! (Citește Evrei 13:16.)

CUM PUTEM MANIFESTA IUBIRE LOIALĂ?

15, 16. Cum a manifestat Rut perseverență?

15 Relatarea despre Rut și Naomi conține multe lecții valoroase. Să analizăm câteva.

16 Nu renunța cu ușurință. Când Rut i-a spus lui Naomi că o va însoți în Iuda, Naomi s-a opus la început. Însă Rut nu a renunțat. Ce rezultat a avut perseverența ei? „Când a văzut că Rut era hotărâtă să meargă cu ea, Naomi nu i-a mai zis nimic.” (Rut 1:15-18)

17. Ce ne va ajuta să continuăm să-i susținem pe frații noștri?

17 Aplicare: E nevoie de răbdare pentru a-i ajuta pe cei deprimați, de aceea, nu trebuie să renunțăm ușor. Un colaborator ar putea refuza inițial ajutorul nostru. Totuși, iubirea loială ne va determina să continuăm să-i fim alături. (Gal. 6:2) Sperăm că, în cele din urmă, ne va accepta ajutorul și, astfel, îi vom oferi încurajarea de care are nevoie.

18. Ce situație trebuie să o fi întristat pe Rut?

18 Nu te supăra cu ușurință. Când Naomi și Rut au sosit în Betleem, Naomi s-a întâlnit cu unii dintre cunoscuții ei. Ea le-a spus: „Când am plecat, aveam de toate, dar Iehova a făcut să mă întorc cu mâna goală”. (Rut 1:21) Cât de rănită trebuie să se fi simțit Rut! Ea făcuse multe eforturi pentru a o ajuta pe Naomi. Plânsese cu ea, o încurajase și o însoțise zile în șir până la Betleem. Cu toate acestea, Naomi a spus: „Iehova a făcut să mă întorc cu mâna goală”. Prin aceste cuvinte, Naomi dădea impresia că nu prețuia ajutorul nurorii sale, care era chiar lângă ea. Rut trebuie să fi fost foarte dezamăgită! Totuși, ea a rămas alături de Naomi.

19. Ce ne va ajuta să rămânem alături de un colaborator descurajat care ne rănește prin ceea ce spune?

19 Aplicare: Un colaborator descurajat ne-ar putea răni prin ceea ce spune, în ciuda tuturor eforturilor noastre de a-l ajuta. Însă ne străduim să nu privim reacția lui ca pe un afront. Dorim să rămânem alături de cei care trec prin situații grele și îl rugăm pe Iehova să ne ajute să le aducem mângâiere într-un fel sau altul. (Prov. 17:17)

Cum pot imita bătrânii de congregație exemplul lui Boaz? (Vezi paragrafele 20 și 21)

20. Ce i-a dat lui Rut puterea necesară de a merge mai departe?

20 Oferă încurajare. Rut îi arătase iubire loială lui Naomi, dar acum ea însăși avea nevoie de încurajare. Iar Iehova l-a impulsionat pe Boaz să o încurajeze. El i-a spus lui Rut: „Iehova să te răsplătească pentru ceea ce ai făcut și plata să-ți fie deplină de la Iehova, Dumnezeul Israelului, sub ale cărui aripi ai venit să te refugiezi”. Aceste cuvinte calde i-au adus lui Rut multă alinare. Rut i-a spus lui Boaz: „Mi-ai adus mângâiere și i-ai vorbit încurajator slujitoarei tale”. (Rut 2:12, 13) Aceste cuvinte, spuse la momentul potrivit, i-au dat lui Rut puterea necesară pentru a merge mai departe.

21. În armonie cu Isaia 32:1, 2, ce ajutor oferă bătrânii la momentul potrivit?

21 Aplicare: Cei care manifestă iubire loială față de colaboratorii lor au și ei, uneori, nevoie de încurajare. Așa cum Boaz a asigurat-o pe Rut că bunătatea ei nu trecuse neobservată, bătrânii de congregație observă eforturile pe care le fac frații pentru a-și ajuta colaboratorii și își exprimă recunoștința față de aceștia. Laudele sincere, rostite la timpul potrivit, le dau fraților și surorilor puterea de care au nevoie pentru a merge mai departe. (Citește Isaia 32:1, 2.)

CE FOLOASE AVEM DACĂ MANIFESTĂM IUBIRE LOIALĂ?

22, 23. În ce fel și-a schimbat Naomi atitudinea și de ce? (Psalmul 136:23, 26)

22 Ulterior, Boaz le-a oferit hrană lui Rut și lui Naomi. (Rut 2:14-18) Ce efect a avut acest gest de generozitate asupra lui Naomi? Ea a spus: „[Boaz] să fie binecuvântat de Iehova, care n-a încetat să arate iubire loială față de cei vii și față de cei morți!”. (Rut 2:20a) Acesta a fost un moment hotărâtor pentru Naomi! Mai înainte, ea spusese îndurerată: „Iehova mi s-a împotrivit”, dar acum exclamă bucuroasă: „Iehova . . . n-a încetat să arate iubire loială”. Ce a determinat-o pe Naomi să-și schimbe atitudinea?

23 Naomi vedea, în sfârșit, mâna lui Iehova în viața ei. Prin intermediul lui Rut, Iehova o ajutase pe parcursul călătoriei spre Iuda. (Rut 1:16) De asemenea, Naomi a simțit ajutorul lui Iehova când Boaz, ‘una dintre rudele lor cu drept de răscumpărare’, le-a oferit cu generozitate hrană. (Rut 2:19, 20b, n.s.) Ea s-a gândit, probabil: „Acum îmi dau seama că Iehova nu m-a părăsit. El a fost cu mine în tot acest timp”. (Citește Psalmul 136:23, 26.) Cât de recunoscătoare trebuie să fi fost Naomi că Rut și Boaz nu o abandonaseră! Acest final fericit le-a adus, cu siguranță, bucurie tuturor!

24. De ce dorim să le arătăm neîncetat iubire loială colaboratorilor noștri?

24 Să rezumăm ceea ce am învățat din cartea Rut despre iubirea loială. Această calitate ne determină să nu renunțăm cu ușurință la colaboratorii noștri care trec prin necazuri. De asemenea, iubirea loială ne impulsionează să facem sacrificii pentru a-i ajuta pe alții. Este important ca bătrânii de congregație să-i încurajeze la timpul potrivit pe cei care manifestă iubire loială. Când frații noștri își redobândesc vigoarea spirituală, simțim o satisfacție profundă. (Fap. 20:35) Dar care este cel mai important motiv pentru care dorim să manifestăm în continuare iubire loială? Dorința sinceră de a-i fi plăcuți lui Iehova, care este „bogat în iubire loială”. (Ex. 34:6; Ps. 33:22)

CÂNTAREA 130 Să iertăm!

^ par. 5 Iehova dorește să arătăm iubire loială față de frații și surorile din congregație. Putem înțelege mai bine ce este iubirea loială dacă examinăm modul în care au manifestat această calitate unii slujitori ai lui Iehova din trecut. În continuare, vom vedea ce învățăm de la Rut, Naomi și Boaz.

^ par. 8 Pentru o înțelegere mai clară a acestui articol, vă îndemnăm să vedeţi Lecţii din Biblie, capitolul 33.