ARTICOLUL DE STUDIU 46

Tineri proaspăt căsătoriți, puneți pe primul loc serviciul sacru!

Tineri proaspăt căsătoriți, puneți pe primul loc serviciul sacru!

„Iehova este puterea și scutul meu; inima mea se încrede în el.” (PS. 28:7)

CÂNTAREA 131 Dumnezeu i-a pus în același jug

PREZENTARE *

1, 2. a) De ce trebuie să se încreadă în Iehova tinerii proaspăt căsătoriți? (Psalmul 37:3, 4) b) Ce vom analiza în paragrafele care urmează?

 INTENȚIONAȚI să vă căsătoriți sau v-ați căsătorit de curând? Dacă da, în mod sigur sunteți nerăbdători să vă bucurați de viață alături de persoana mult iubită. Însă în orice căsnicie apar și probleme. În plus, trebuie să luați decizii importante. Fericirea voastră pe termen lung depinde de alegerile pe care le faceți în prezent și de modul în care gestionați problemele. Dacă vă bazați pe Iehova, veți lua decizii înțelepte, căsnicia voastră va fi mai puternică, iar voi veți fi mai fericiți. Dacă nu veți ține cont de modul de gândire al lui Dumnezeu, foarte probabil veți întâmpina probleme, care se vor răsfrânge negativ asupra fericirii și a căsniciei voastre. (Ps. 37:3, 4)

2 Deși acest articol li se adresează cuplurilor proaspăt căsătorite, aspectele analizate le sunt utile tuturor cuplurilor. În continuare, vom vedea ce putem învăța din exemplele unor slujitori fideli din vechime. Lecțiile desprinse din aceste relatări se aplică în mai multe domenii, inclusiv la viața de familie. De asemenea, ne va fi util și exemplul unor cupluri din zilele noastre.

CU CE PROVOCĂRI S-AR PUTEA CONFRUNTA TINERII PROASPĂT CĂSĂTORIȚI?

Ce decizii i-ar putea împiedica pe cei proaspăt căsătoriți să facă mai mult în serviciul lui Iehova? (Vezi paragrafele 3 și 4)

3, 4. Ce provocări ar putea avea de înfruntat tinerii proaspăt căsătoriți?

3 Tinerii proaspăt căsătoriți ar putea fi îndemnați să ducă o viață așa-zis normală. De exemplu, părinții și alte rude ar putea face presiuni asupra lor pentru a avea copii cât mai repede. Sau, probabil, unii prieteni ori membri ai familiei bine intenționați i-ar putea îndemna să-și cumpere o casă și să-și asigure tot confortul necesar.

4 Dacă nu sunt atenți la deciziile pe care le iau, ar putea ajunge să acumuleze datorii împovărătoare. Drept urmare, atât soțul, cât și soția vor trebui să lucreze multe ore pentru a-și plăti datoriile. Locul de muncă ar putea răpi din timpul pe care cei doi ar trebui să-l petreacă studiind personal Biblia, ținând închinarea în familie și participând la predicare. Ei vor trebui, probabil, să lipsească de la unele întruniri pentru a lucra peste program și a câștiga mai mult sau pentru a se asigura că nu-și pierd locul de muncă. Prin urmare, ratează ocazii deosebite de a-i sluji lui Iehova într-o măsură mai mare.

5. Ce putem învăța din exemplul lui Klaus și al Marisei?

5 Experiența arată că o viață axată pe acumularea de bogății nu asigură fericirea. Klaus și Marisa au simțit adevărul acestor cuvinte. * La puțin timp după ce s-au căsătorit, amândoi lucrau cu normă întreagă pentru a duce o viață confortabilă. Însă, în adâncul sufletului, nu se simțeau împliniți. Klaus spune: „Din punct de vedere material, aveam mai mult decât ne trebuia, însă ne lipseau obiectivele spirituale. Sincer vorbind, viața noastră era complicată și stresantă”. Probabil și voi ați constatat că lucrurile materiale nu v-au adus o satisfacție reală. Situația în care vă aflați nu este fără ieșire. Exemplele bune ale altora vă pot ajuta să faceți schimbările necesare. Mai întâi, să vedem ce pot învăța soții din exemplul regelui Iosafat.

ÎNCREDEȚI-VĂ ÎN IEHOVA, LA FEL CA IOSAFAT

6. În armonie cu sfatul din Proverbele 3:5, 6, cum a acționat Iosafat când s-a confruntat cu o situație dificilă?

6 Dacă ești soț, te simți uneori copleșit de responsabilitățile tale? În acest caz, poți învăța multe din exemplul regelui Iosafat. El răspundea de bunăstarea unei întregi națiuni. Cum s-a achitat Iosafat de această sarcină uriașă? El a făcut tot ce a putut pentru a-i proteja pe cei aflați în grija lui. A fortificat orașele din Iuda și a adunat o armată puternică, de peste 1 160 000 de soldați. (2 Cron. 17:12-19) Ulterior, s-a confruntat cu o situație foarte dificilă. O armată numeroasă, formată din amoniți, moabiți și bărbați din regiunea muntoasă a Seirului, i-a amenințat familia și poporul. (2 Cron. 20:1, 2) Ce a făcut Iosafat? El l-a rugat pe Iehova să-l ajute și să-i dea putere. Modul în care a acționat a fost în armonie cu sfatul înțelept din Proverbele 3:5, 6. (Citește.) Rugăciunea umilă a lui Iosafat, consemnată în 2 Cronici 20:5-12, dezvăluie încrederea deplină pe care o avea în Tatăl său ceresc. Cum i-a răspuns Iehova la rugăciune?

7. Ce instrucțiuni i-a dat Iehova lui Iosafat?

7 Iehova a răspuns rugăciunii lui Iosafat prin intermediul unui levit pe nume Iahaziel. Iehova a spus: „Ocupați-vă pozițiile, stați liniștiți și veți vedea cum vă salvează Iehova!”. (2 Cron. 20:13-17) Cu siguranță, aceasta nu era o metodă convențională de luptă. Însă instrucțiunile nu proveneau de la un om, ci de la Iehova. Dovedindu-și încrederea deplină în Dumnezeu, Iosafat a făcut exact cum i s-a spus. În prima linie de bătaie, el nu a pus soldați viteji, ci cântăreți neînarmați. Iar Iehova nu l-a dezamăgit pe Iosafat; El a învins armata dușmană. (2 Cron. 20:18-23)

Pentru a pune serviciul sacru pe primul plan, cuplurile căsătorite recent trebuie să se roage și să studieze Cuvântul lui Iehova (Vezi paragrafele 8 și 10)

8. De ce este Iosafat un exemplu bun pentru soții creștini?

8 Ce pot învăța soții din exemplul lui Iosafat? Voi aveți responsabilitatea de a vă îngriji de membrii familiei voastre. Prin urmare, vă străduiți să-i protejați și să-i susțineți. Când vă confruntați cu probleme, ați putea considera că sunteți în măsură să le rezolvați singuri. Împotriviți-vă însă tendinței de a vă baza pe propriile puteri. Cereți-i ajutor lui Iehova în particular. De asemenea, rugați-vă din inimă împreună cu soțiile voastre. Căutați îndrumarea lui Iehova în Biblie și în publicațiile bazate pe Biblie și apoi aplicați-o. Probabil că nu toți vor fi de acord cu deciziile pe care le luați. Unii le-ar putea considera iraționale. Ar putea spune că banii și lucrurile materiale oferă o siguranță reală. În aceste situații, amintiți-vă de exemplul lui Iosafat. El a avut încredere în Iehova și a demonstrat-o prin acțiuni. Dumnezeu nu l-a abandonat pe acest slujitor loial și nu te va abandona nici pe tine. (Ps. 37:28; Evr. 13:5) Însă ce pot face cuplurile pentru a avea o viață cu adevărat fericită?

PUNEȚI PE PRIMUL PLAN SERVICIUL SACRU, LA FEL CA ISAIA ȘI SOȚIA LUI

9. Ce aflăm din Biblie despre Isaia și despre soția lui?

9 Viața lui Isaia și a soției lui a gravitat în jurul serviciului adus lui Iehova. Isaia a fost profet și, din câte se pare, și soția lui a avut propriile însărcinări profetice, întrucât este numită ‘profetesă’. (Is. 8:1-4) Este clar că cei doi și-au axat viața pe serviciul adus lui Iehova ca familie. Ei sunt un exemplu demn de urmat pentru cuplurile căsătorite din prezent.

10. Cum îi poate ajuta pe cei căsătoriți studierea profețiilor biblice?

10 Cuplurile căsătorite de azi pot urma exemplul lui Isaia și al soției lui făcând tot ce pot în serviciul lui Iehova. Acestea își pot întări încrederea în Iehova analizând împreună profețiile biblice și modul uimitor în care se împlinesc întotdeauna. * (Tit 1:2) De asemenea, este important să mediteze la modul în care pot contribui la împlinirea unor profeții, de exemplu, la profeția lui Isus referitoare la predicarea veștii bune la nivel mondial înainte de venirea sfârșitului. (Mat. 24:14) Cu cât cei doi vor fi mai siguri că profețiile Bibliei se împlinesc, cu atât vor fi mai hotărâți să facă tot ce pot în serviciul lui Iehova.

PUNEȚI PE PRIMUL LOC REGATUL, LA FEL CA PRISCILA ȘI AQUILA

11. Ce au făcut Priscila și Aquila și de ce?

11 Tinerii proaspăt căsătoriți pot învăța multe de la Priscila și Aquila, un cuplu de evrei care locuia în Roma. Ei au auzit vestea bună despre Isus și au îmbrățișat creștinismul. Fără îndoială, erau mulțumiți cu viața pe care o duceau. Însă viața lor a luat o turnură neașteptată când împăratul Claudiu a decretat ca toți evreii să părăsească Roma. Ce a presupus această schimbare pentru Aquila și Priscila? Ei trebuiau să lase în urmă orașul în care locuiseră, să-și găsească o locuință și să-și practice meseria într-un alt loc. Avea această schimbare neașteptată să-i determine să pună pe un loc secundar activitățile spirituale? Cunoaștem cu toții răspunsul. În Corint, orașul în care se mutaseră, Aquila și Priscila s-au implicat din plin în activitățile congregației și au colaborat cu apostolul Pavel pentru a-i încuraja pe frați. Mai târziu, ei s-au mutat în alte orașe în care era nevoie de creștini care să răspândească vestea bună. (Fap. 18:18-21; Rom. 16:3-5) Fără îndoială, acest cuplu a avut o viață bogată și plină de binecuvântări.

12. De ce trebuie cuplurile căsătorite să-și fixeze obiective spirituale?

12 Cuplurile din prezent pot urma exemplul Priscilei și al lui Aquila acordând prioritate lucrurilor spirituale. Momentul cel mai potrivit în care cei doi trebuie să discute despre obiectivele pe care vor să le atingă în viața de familie este perioada de curtare. Când un soț și o soție iau decizii împreună și se străduiesc să atingă obiective spirituale comune, ei au mai multe ocazii de a vedea mâna lui Iehova în acțiune în viața lor. (Ecl. 4:9, 12) Să analizăm experiența lui Russel și a lui Elizabeth. Russel spune: „În perioada de curtare, am discutat în mod clar despre obiectivele noastre spirituale”. Elizabeth afirmă: „A fost foarte important să discutăm despre acest subiect deoarece, mai târziu, deciziile pe care le-am luat nu ne-au împiedicat să ne atingem obiectivele”. Situația le-a permis lui Russel și lui Elizabeth să se mute în Micronezia, unde era nevoie de mai mulți vestitori.

Pentru a pune serviciul sacru pe primul plan, cuplurile căsătorite recent trebuie să-și fixeze obiective spirituale (Vezi paragraful 13)

13. Potrivit cu Psalmul 28:7, cum vom fi răsplătiți dacă ne încredem în Iehova?

13 La fel ca Russel și Elizabeth, mulți creștini căsătoriți nu și-au luat alte angajamente pentru a dedica mai mult timp lucrării de predicare și de predare. Dacă își fixează obiective în serviciul lui Iehova și se străduiesc împreună să le atingă, eforturile lor vor fi din plin răsplătite. Ei vor vedea personal cum se îngrijește Iehova de ei, încrederea lor în el va crește și vor fi cu adevărat fericiți. (Ps. 28:7)

SĂ NE ÎNCREDEM ÎN PROMISIUNILE LUI IEHOVA, LA FEL CA PETRU ȘI SOȚIA SA

14. Cum au dovedit încredere Petru și soția lui în promisiunea din Matei 6:25, 31-34?

14 Cuplurile căsătorite pot învăța multe lucruri din exemplul lui Petru și al soției sale. După aproximativ șase luni sau chiar un an de când l-a întâlnit pentru prima dată pe Isus, Petru a trebuit să ia o decizie importantă. El își câștiga traiul din pescuit. Astfel, când Isus l-a invitat să-l urmeze, Petru a trebuit să ia o decizie ținând cont de situația familiei lui. (Luca 5:1-11) El a ales să-l însoțească pe Isus în activitatea sa de predicare. O alegere înțeleaptă! Avem toate motivele să credem că soția lui Petru l-a susținut în decizia pe care a luat-o. Biblia arată că, după învierea lui Isus, ea a călătorit împreună cu Petru cel puțin în unele ocazii. (1 Cor. 9:5) Cu siguranță, datorită exemplului ei bun, Petru le-a putut da fără rețineri sfaturi soțiilor și soților creștini. (1 Pet. 3:1-7) Este clar că atât Petru, cât și soția sa au avut încredere în promisiunea lui Iehova că le va purta de grijă dacă pun Regatul pe primul loc. (Citește Matei 6:25, 31-34.)

15. Ce învățăm din experiența lui Tiago și a lui Esther?

15 Dacă sunteți deja căsătoriți de un timp, cum puteți continua să-i slujiți lui Iehova într-o măsură deplină? O sugestie ar fi să citiți experiențele altor cupluri, de exemplu, cele menționate în seria de articole „Ei s-au oferit să slujească”. Aceste articole i-au impulsionat pe Tiago și Esther, un cuplu din Brazilia, să slujească unde e nevoie de mai mulți vestitori. Tiago relatează: „Văzând cum i-a ajutat Iehova pe acești frați, am dorit și noi să simțim îndrumarea și grija lui”. În cele din urmă, ei s-au mutat în Paraguay și slujesc în teritoriul de limbă portugheză din 2014. Esther spune: „Unul dintre versetele noastre preferate este Efeseni 3:20. Am simțit de multe ori cum s-au împlinit aceste cuvinte în cazul nostru”. În scrisoarea către efeseni, Pavel a promis că Iehova ne va da „nespus mai mult decât cerem”. Ce promisiune extraordinară!

Pentru a pune serviciul sacru pe primul plan, cuplurile căsătorite recent trebuie să se consulte cu cei care au mai multă experiență (Vezi paragraful 16)

16. Cu cine s-ar putea consulta cuplurile tinere când își evaluează obiectivele?

16 Experiența celor care au învățat să se bazeze pe Iehova le poate fi foarte utilă cuplurilor tinere. Unele cupluri îi slujesc lui Iehova de zeci de ani în serviciul cu timp integral. Dacă doriți să vă evaluați obiectivele, consultați-vă cu ele. Aceasta este o modalitate prin care dovediți că aveți încredere în Iehova. (Prov. 22:17, 19) Și bătrânii de congregație pot ajuta cuplurile căsătorite să-și fixeze obiective spirituale și să le atingă.

17. Ce putem învăța din experiența lui Klaus și a Marisei?

17 Uneori însă, planurile pe care ni le facem pentru a ne extinde serviciul nu se realizează așa cum ne-am aștepta. Să analizăm exemplul lui Klaus și al Marisei, menționați la început. La trei ani după căsătorie, ei s-au mutat pentru a ajuta la un proiect de construcție la filiala din Finlanda. Însă au aflat că vor putea rămâne acolo doar șase luni. Această veste i-a dezamăgit. Dar, la scurt timp, au fost invitați să participe la un curs de învățare a limbii arabe, iar acum slujesc cu bucurie în teritoriul de limbă arabă dintr-o altă țară. Privind retrospectiv, Marisa spune: „Poate fi intimidant să ieși din zona ta de confort și să te încrezi pe deplin în Iehova. Dar am observat cum, de fiecare dată, Iehova ne-a ajutat în moduri neașteptate. Drept urmare, încrederea mea în Iehova a devenit mai puternică”. Și voi puteți fi siguri că Iehova vă va binecuvânta întotdeauna dacă vă încredeți pe deplin în el.

18. Ce pot face tinerii căsătoriți pentru a arăta că se încred în Iehova?

18 Căsătoria este un dar de la Iehova. (Mat. 19:5, 6) El dorește ca cei căsătoriți să se bucure de acest dar. (Prov. 5:18) Tineri căsătoriți, analizați-vă modul în care vă trăiți viața! Faceți tot ce puteți pentru a-i arăta lui Iehova că sunteți recunoscători pentru darurile sale? Rugați-vă lui Iehova. Căutați în Cuvântul său principii care se aplică la situația voastră. Apoi, acționați în armonie cu îndrumările primite de la Iehova. Puteți fi siguri că veți avea o viață fericită și binecuvântată dacă veți pune pe primul loc serviciul sacru!

CÂNTAREA 132 Acum suntem una

^ par. 5 Unele decizii pot avea un impact pozitiv sau negativ asupra timpului și a energiei pe care le alocăm serviciului sacru. Îndeosebi cuplurile care s-au căsătorit recent au de luat decizii cu implicații de durată asupra vieții lor. Acest articol le va ajuta să facă alegeri înțelepte, astfel încât să aibă o viață frumoasă și plină de satisfacții.

^ par. 5 Unele nume au fost schimbate.

^ par. 10 De exemplu, puteți analiza articolul de studiu Să ne convingem că deţinem adevărul din revista Turnul de Veghe din iulie 2020.