ARTICOLUL DE STUDIU 49
Îmi va răspunde Iehova la rugăciuni?
„Mă veți chema și veți veni la mine în rugăciune, iar eu vă voi asculta.” (IER. 29:12)
CÂNTAREA 44 Rugăciunea celui mâhnit
PREZENTARE a
1, 2. De ce am putea simți că Iehova nu ne răspunde la rugăciuni?
ÎN PSALMUL 37:4, găsim următoarea promisiune remarcabilă: „Iehova să-ți fie desfătarea, iar el îți va împlini dorințele inimii”. Înțelegem de aici că Iehova ne va răspunde imediat la orice rugăciune? Să ne gândim la următoarele situații. O soră celibatară se roagă ca să urmeze cursurile Școlii pentru Evanghelizatori ai Regatului. Însă anii se scurg, iar ea nu este invitată. Un frate tânăr care suferă de o boală gravă îl roagă pe Iehova să-l ajute să se vindece pentru a sluji în congregație într-o măsură mai mare. Totuși, starea lui de sănătate nu se îmbunătățește. Un cuplu creștin îl roagă pe Iehova să-l ajute pe copilul lor să rămână în adevăr. Însă acesta alege să-l părăsească pe Iehova.
2 Ai rostit și tu unele rugăciuni care nu au primit răspuns? Dacă da, te-ai putea gândi că Iehova răspunde la rugăciunile altora, nu și la ale tale. Sau chiar ai putea crede că ai făcut ceva greșit. O soră pe nume Janice b s-a aflat în această situație. Ea și soțul ei și-au dorit mult să slujească la Betel și s-au rugat în această privință. Ea spune: „Eram sigură că vom fi invitați imediat”. Lunile de așteptare s-au transformat în ani, iar invitația nu a mai sosit. Janice explică: „Eram tristă și derutată. Mă întrebam dacă îl dezamăgisem pe Iehova. Mă rugasem atât de concret pentru acest obiectiv. De ce nu mi-a răspuns?”.
3. Ce idei vom analiza în acest articol?
3 Uneori, ne-am putea întreba dacă Iehova ne ascultă rugăciunile. Această întrebare i-a preocupat și pe unii slujitori fideli ai săi din vechime. (Iov 30:20; Ps. 22:2; Hab. 1:2) Ce ne poate da convingerea că el ne va răspunde la rugăciuni? (Ps. 65:2) Vom afla răspunsul analizând următoarele idei: 1) Ce așteptări putem avea din partea lui Iehova? 2) Ce așteptări are Iehova din partea noastră? 3) Ce schimbări ar putea fi necesare în ce privește rugăciunile noastre?
CE AȘTEPTĂRI PUTEM AVEA DIN PARTEA LUI IEHOVA?
4. Ce promisiune găsim în Ieremia 29:12?
4 Iehova promite că ne va asculta rugăciunile. (Ieremia 29:12) Întrucât ne iubește foarte mult, el nu va rămâne niciodată indiferent la rugăciunile noastre. (Ps. 10:17; 37:28) Totuși, aceasta nu înseamnă că, în prezent, va răspunde la toate cererile pe care i le adresăm. Răspunsul la unele dintre ele va veni doar în lumea nouă.
5. Ce are Iehova în vedere când decide dacă ne răspunde la rugăciuni? Explicați.
5 Iehova are în vedere scopul său când decide dacă va răspunde la rugăciunile noastre. (Is. 55:8, 9) Un aspect al scopului său este ca pământul să fie populat de oameni care să trăiască în unitate sub conducerea sa. Totuși, Satan a susținut că oamenii ar fi mai fericiți dacă se conduc singuri. (Gen. 3:1-5) Pentru a dovedi că această afirmație a Diavolului nu este adevărată, Iehova a permis să treacă un timp, lăsându-i pe oameni să se guverneze singuri. Istoria a demonstrat că multe dintre problemele cu care ne confruntăm sunt o consecință a guvernării umane. (Ecl. 8:9) Iehova nu intervine în prezent pentru a îndepărta toate aceste dificultăți. Dacă ar acționa astfel, unii ar putea trage concluzia că oamenii își soluționează singuri problemele și, prin urmare, se pot conduce fără ajutorul lui.
6. De ce trebuie să avem încredere că tot ceea ce face Iehova este iubitor și drept?
6 Iehova poate da răspunsuri diferite la cereri asemănătoare. Să analizăm câteva exemple din vechime. Când era grav bolnav, regele Ezechia l-a implorat pe Iehova să-l ajute să se însănătoșească, iar Iehova i-a răspuns vindecându-l. (2 Regi 20:1-6) Și apostolul Pavel l-a implorat pe Iehova să-i îndepărteze „un spin în carne”, probabil, o problemă de sănătate. (2 Cor. 12:7-9) Însă pe el, Iehova nu l-a vindecat. Să ne gândim și la apostolii Iacov și Petru. Regele Irod a vrut să-i ucidă pe amândoi. Congregația s-a rugat pentru Petru și, cu siguranță, și pentru Iacov. Totuși, în cele din urmă, Iacov a fost ucis, iar Petru a fost eliberat în mod miraculos. (Fap. 12:1-11) Prin urmare, ne-am putea întreba: „De ce l-a salvat Iehova pe Petru, însă nu și pe Iacov?”. Nu știm, deoarece Biblia nu oferă niciun detaliu. c Însă știm că Iehova ‘nu este niciodată nedrept’. (Deut. 32:4) De asemenea, știm că atât Petru, cât și Iacov aveau aprobarea lui Iehova. (Rev. 21:14) Ce idee desprindem din aceste exemple? Uneori, răspunsul la rugăciunile noastre ar putea fi complet diferit de așteptările pe care le avem. Totuși, deoarece suntem convinși că tot ceea ce face Iehova este iubitor și drept, nu ne vom plânge de modul în care alege el să ne răspundă la rugăciuni. (Iov 33:13)
7. Ce nu este înțelept să facem și de ce?
7 Este înțelept să nu facem comparații între situația noastră și a altora. De ce? Să presupunem că ne rugăm lui Iehova pentru o anumită problemă, însă cererea noastră nu primește răspuns. Mai târziu, aflăm că cineva s-a rugat pentru aceeași problemă și pare că Iehova i-a răspuns în mod favorabil. O soră pe nume Anna a trecut printr-o astfel de experiență. Ea s-a rugat ca soțul ei, Matthew, să se vindece de cancer. În același timp, două surori în vârstă luptau cu aceeași problemă de sănătate. Anna s-a rugat cu fervoare atât pentru Matthew, cât și pentru surori. Surorile s-au însănătoșit, însă Matthew a încetat din viață. La început, Anna s-a întrebat dacă surorile s-au vindecat în urma intervenției lui Iehova și, dacă da, de ce nu intervenise și în cazul soțului ei? Realitatea este că nu știm ce factori au contribuit la vindecarea celor două surori. Ceea ce știm este că Iehova va îndepărta toată suferința la timpul potrivit și că așteaptă cu nerăbdare momentul când îi va readuce la viață pe prietenii săi. (Iov 14:15)
8. a) Potrivit cu Isaia 43:2, în ce fel ne susține Iehova? b) Cum ne ajută rugăciunea în încercări? (Vezi materialul video Rugăciunea ne ajută când trecem prin momente grele.)
8 Iehova va fi mereu alături de noi. Suferința noastră îi provoacă multă durere Tatălui nostru ceresc. (Is. 63:9) Totuși, Iehova nu înlătură toate încercările, care, uneori, se aseamănă cu niște râuri adânci sau cu niște flăcări. (Isaia 43:2) Însă, așa cum a promis, el ne ajută să trecem cu bine prin ele. Mai mult, ne asigură că nicio încercare nu ne va provoca un rău iremediabil. El ne-a pus la dispoziție un ajutor, spiritul său sfânt. (Luca 11:13; Filip. 4:13) Suntem deci siguri că ne va da exact ceea ce avem nevoie pentru a face față necazurilor și a-i rămâne loiali. d
CE AȘTEPTĂRI ARE IEHOVA DIN PARTEA NOASTRĂ?
9. Potrivit cu Iacov 1:6, 7, de ce trebuie să fim convinși că Iehova ne va ajuta?
9 Iehova așteaptă să avem încredere în el. (Evr. 11:6) Uneori, am putea pune la îndoială ajutorul lui Iehova, mai ales atunci când trecem prin încercări mari, care se aseamănă cu un zid insurmontabil. Totuși, Biblia ne asigură că, prin puterea lui Iehova, vom putea sări chiar și „peste un zid”. (Ps. 18:29) Așadar, să alungăm orice îndoială și să ne rugăm plini de încredere că Iehova ne va răspunde. (Iacov 1:6, 7)
10. Ce eforturi sunt necesare din partea noastră după ce ne rugăm? Dați un exemplu.
10 Iehova se așteaptă ca rugăciunile noastre să fie însoțite de acțiuni concrete. De exemplu, un frate dorește să participe la congresul regional și îl roagă pe Iehova să-l ajute să obțină liber de la serviciu. Iehova i-ar putea răspunde dându-i acestui frate curajul de care are nevoie pentru a vorbi cu patronul lui. Totuși, și fratele trebuie să facă unele eforturi. Va trebui să meargă să vorbească cu patronul și poate că nu o dată, ci de mai multe ori. De asemenea, i-ar putea propune un schimb de tură unui coleg de muncă sau chiar ar putea alege să-și ia concediu fără plată.
11. De ce ar trebui să ne rugăm de repetate ori cu privire la un anumit lucru?
11 Iehova se așteaptă să ne rugăm în repetate rânduri pentru o anumită problemă. (1 Tes. 5:17) Când le-a vorbit discipolilor despre rugăciune, Isus a lăsat să se înțeleagă că unele dintre cererile noastre nu vor primi răspuns imediat. (Luca 11:9) Prin urmare, să nu renunțăm! Iehova așteaptă să ne rugăm cu fervoare și insistent. (Luca 18:1-7) De ce? Deoarece, atunci când ne rugăm de repetate ori pentru o anumită chestiune, îi arătăm lui Iehova că cererea noastră nu este o dorință de moment. De asemenea, arătăm că avem încredere în capacitatea lui de a ne ajuta.
CE SCHIMBĂRI AR PUTEA FI NECESARE ÎN CE PRIVEȘTE RUGĂCIUNILE NOASTRE?
12. a) Ce ar trebui să ne întrebăm cu privire la cererile noastre și de ce? b) De ce aspecte trebuie să ținem cont pentru ca rugăciunile noastre să arate că avem un respect profund față de Iehova? (Vezi chenarul „ Reflectă rugăciunile mele respect față de Iehova?”.)
12 Dacă ne-am rugat pentru un anumit lucru, însă Iehova nu ne-a răspuns așa cum am dorit, ar fi util să ne facem o autoanaliză, punându-ne trei întrebări. Prima: „Este cererea mea potrivită?”. În general, considerăm că știm ce este cel mai bine pentru noi. Totuși, probabil că unele lucruri pe care le cerem nu sunt în avantajul nostru de durată. S-ar putea să existe o soluție mai bună la problema pentru care ne rugăm. De asemenea, poate că cererea noastră nu este în armonie cu voința lui Dumnezeu. (1 Ioan 5:14) Să ne gândim, de exemplu, la părinții menționați mai înainte, care l-au rugat pe Iehova să-l ajute pe copilul lor să rămână în adevăr. Această cerere pare corectă. Totuși, Iehova dorește ca fiecare dintre noi, inclusiv copiii noștri, să-i slujim de bunăvoie. El nu va forța pe nimeni să-i aducă închinare. (Deut. 10:12, 13; 30:19, 20) Prin urmare, părinții l-ar putea ruga pe Iehova să-i ajute să sensibilizeze inima copilului lor, astfel încât acesta să lege o prietenie strânsă cu El. (Prov. 22:6; Ef. 6:4)
13. Potrivit cu Evrei 4:16, când ne va ajuta Iehova? Explicați.
13 A doua întrebare este: „Consideră Iehova că acum este momentul să-mi răspundă la rugăciune?”. În unele situații, am putea considera că o rugăciune necesită un răspuns imediat. Însă Iehova știe cel mai bine când este momentul să intervină. (Evrei 4:16) Când nu primim imediat ceea ce cerem, am putea considera că răspunsul lui Iehova este „Nu”. În realitate însă, răspunsul său ar putea fi „Nu încă”. Să ne gândim la fratele tânăr menționat mai înainte, care suferea de o boală gravă și l-a rugat pe Iehova să-l vindece. Dacă ar fi fost vindecat în mod miraculos, Satan ar fi putut susține că fratele a continuat să-i slujească lui Iehova doar din acest motiv. (Iov 1:9-11; 2:4) Un alt aspect de care trebuie să ținem cont este acela că timpul când Iehova va vindeca toate bolile este de domeniul viitorului. (Is. 33:24; Rev. 21:3, 4) Până atunci însă, nu ne putem aștepta la vindecări miraculoase. Prin urmare, fratele l-ar putea ruga pe Iehova să-i dea putere și pace interioară pentru a face față bolii și a-și păstra integritatea. (Ps. 29:11)
14. Ce învățăm din experiența lui Janice?
14 Să ne amintim de Janice, care și-a dorit mult să slujească la Betel și s-a rugat pentru acest obiectiv. După cinci ani, ea a înțeles că Iehova i-a răspuns la rugăciune, însă într-un mod cu totul diferit de cel așteptat. Janice spune: „În tot acest timp, Iehova m-a învățat și m-a ajutat să progresez pe plan spiritual. Era necesar să-mi consolidez încrederea în el. Aveam nevoie să învăț să studiez mai eficient. A trebuit să înțeleg că bucuria mea nu trebuie să depindă de locul în care îi slujesc lui Iehova”. Mai târziu, Janice și soțul ei au fost invitați în lucrarea de circumscripție. Privind retrospectiv, Janice spune: „Iehova mi-a răspuns, într-adevăr, la rugăciuni, însă nu așa cum voiam eu. Mi-a luat un timp până când am înțeles ce cadou frumos mi-a făcut Iehova prin acest răspuns. Sunt recunoscătoare că am avut ocazia să simt iubirea și bunătatea lui”.
15. De ce ar putea fi uneori util să fim mai puțin concreți? (Vezi și imaginile.)
15 A treia întrebare este: „Ar trebui să mă rog pentru altceva?”. Deși este bine să fim concreți atunci când ne rugăm, uneori ar putea fi util să dăm cererilor noastre un caracter mai general. În felul acesta, am putea înțelege în ce direcție dorește Iehova să ne îndreptăm. Să ne amintim de sora celibatară care se ruga să participe la cursurile Școlii pentru Evanghelizatori ai Regatului ca să slujească într-o zonă cu necesitate. Ea s-ar putea ruga în continuare pentru a fi invitată la școală, dar îi poate cere lui Iehova să o ajute să găsească și alte modalități de a-și extinde serviciul. (Fap. 16:9, 10) Cum ar putea acționa sora în armonie cu rugăciunea ei? De exemplu, rugându-l pe supraveghetorul de circumscripție să-i sugereze o congregație în care este nevoie de mai mulți pionieri. Sau scriind o scrisoare adresată filialei pentru a afla în ce zonă ar putea sluji. Ea va înmâna scrisoarea bătrânilor, care o vor trimite filialei. e
16. Ce convingere putem avea?
16 Acest articol ne-a întărit convingerea că Iehova va răspunde la rugăciunile noastre într-un mod care reflectă iubirea și dreptatea sa. (Ps. 4:3; Is. 30:18) Totuși, nu vom primi mereu răspunsul pe care-l dorim. Înseamnă aceasta că Iehova ne ignoră rugăciunile? Bineînțeles că nu. El ne iubește și nu ne va părăsi niciodată. (Ps. 9:10) Așadar, ‘să ne încredem în el tot timpul, vărsându-ne inima înaintea lui!’. (Ps. 62:8)
CÂNTAREA 45 Cugetarea inimii mele
a Acest articol explică de ce putem fi siguri că Iehova va răspunde mereu la rugăciunile noastre într-un mod care reflectă iubirea și dreptatea sa.
b Unele nume au fost schimbate.
c Vezi articolul „Ai încredere că modul în care acționează Iehova este drept?”, apărut în Turnul de veghe din februarie 2022, par. 3-6.
d Mai multe informații despre modul în care ne ajută Iehova să facem față încercărilor se găsesc în materialul video Rugăciunea ne ajută când trecem prin momente grele, de pe jw.org.
e Instrucțiunile care trebuie urmate pentru a putea sluji în teritoriul altei filiale se găsesc în cartea Organizați pentru a face voința lui Iehova, cap. 10, par. 6-9.
f DESCRIEREA IMAGINILOR: Două surori se roagă înainte de a completa cererea de înscriere la cursurile Școlii pentru Evanghelizatori ai Regatului. După un timp, una dintre ele este invitată, iar cealaltă, nu. Sora care nu a fost invitată nu se descurajează, ci îl roagă pe Iehova să o ajute să găsească alte modalități de a-și extinde serviciul. Apoi, scrie o scrisoare adresată filialei, în care își face cunoscută dorința de a sluji într-o zonă cu necesitate.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)