ARTICOLUL DE STUDIU 48

Să ne păstrăm încrederea puternică în perioade dificile

Să ne păstrăm încrederea puternică în perioade dificile

„«Fiți tari! . . . Căci eu sunt cu voi», zice Iehova al armatelor.” (HAG. 2:4)

CÂNTAREA 118 „Dă-ne mai multă credință”

PREZENTARE a

1, 2. a) În ce fel se aseamănă situația noastră cu a evreilor care s-au întors la Ierusalim? b) Cu ce dificultăți s-au confruntat ei? (Vezi și chenarul „ Evenimente din timpul lui Hagai, Zaharia și Ezra”.)

 TE GÂNDEȘTI uneori cu teamă la viitor? Dacă ți-ai pierdut locul de muncă, te întrebi, probabil, cum vei putea să te îngrijești de cei dragi. Și persecuția sau instabilitatea politică pot fi motive de îngrijorare, întrucât ar putea pune în pericol siguranța ta și a familiei tale. Treci chiar acum prin una dintre aceste încercări? Dacă da, te afli într-o situație asemănătoare cu a israeliților din vechime. În continuare, vom vedea cum i-a ajutat Iehova pe ei și cum te va ajuta și pe tine.

2 Evreii care au trăit întreaga lor viață în Babilon au avut nevoie de multă credință pentru a părăsi acel loc. Ei au lăsat în urmă un stil de viață confortabil și s-au îndreptat către o țară despre care mulți dintre ei știau foarte puține lucruri. La scurt timp, au trebuit să înfrunte diferite probleme, cum ar fi instabilitatea economică și politică, precum și opoziția din partea națiunilor vecine. De aceea, unora le-a fost greu să pună reconstruirea templului pe primul loc în viață. Prin urmare, în jurul anului 520 î.e.n., Iehova i-a numit pe Hagai și pe Zaharia să reînsuflețească zelul poporului pentru închinarea adevărată. (Hag. 1:1; Zah. 1:1) Cuvintele lor de încurajare au avut un efect puternic asupra poporului, după cum vom vedea în continuare. Însă, aproximativ 50 de ani mai târziu, israeliții au avut nevoie din nou de încurajare. Ezra, un copist iscusit al Legii lui Iehova, a venit din Babilon la Ierusalim pentru a-i îndemna pe israeliți să se concentreze asupra închinării adevărate. (Ezra 7:1, 6)

3. Ce întrebări vom analiza? (Proverbele 22:19)

3 Profețiile consemnate de Hagai și Zaharia i-au ajutat pe slujitorii lui Iehova din trecut să aibă încredere în El în timp de opoziție. Însă ce valoare au acestea pentru noi? Ele ne pot ajuta să nu ne pierdem încrederea în Iehova în fața incertitudinilor vieții. (Citește Proverbele 22:19.) În continuare, vom analiza mesajul lui Dumnezeu transmis prin Hagai și Zaharia, precum și exemplul lui Ezra. De asemenea, vom răspunde la următoarele întrebări: Cum i-a afectat sentimentul de nesiguranță pe evreii întorși în Ierusalim? De ce ar trebui să ne concentrăm asupra îndeplinirii voinței lui Dumnezeu chiar și în timpuri tulburi? Și cum ne putem întări încrederea în Iehova în perioade de criză?

CUM I-A AFECTAT SENTIMENTUL DE NESIGURANȚĂ PE EVREI

4, 5. De ce a slăbit, probabil, zelul israeliților pentru reconstruirea templului?

4 La întoarcerea în Ierusalim, evreii au avut mult de lucru. Ei au reconstruit într-un timp scurt altarul lui Iehova și au pus temelia templului. (Ezra 3:1-3, 10) Însă entuziasmul lor avea să se stingă. Ce anume le-a diminuat zelul? Pe lângă lucrările de construire de la templu, ei trebuiau să-și construiască propriile case și să cultive pământul pentru a-și hrăni familia. (Ezra 2:68, 70) În plus, dușmanii li se împotriveau cu înverșunare și plănuiau să oprească lucrările de reconstruire a templului. (Ezra 4:1-5)

5 Mai mult, ei trebuiau să facă față instabilității politice și economice din acel timp. Evreii se aflau sub dominația Imperiului Persan. După ce regele persan Cirus a murit în 530 î.e.n., succesorul său, Cambise, a desfășurat o campanie militară de cucerire a Egiptului. În drumul lor către Egipt, foarte probabil că soldații persani le-au pretins israeliților hrană, apă și adăpost, punând astfel o povară în plus pe umerii lor. Lui Cambise i-a urmat la tron Darius I. Prima parte a domniei lui a fost marcată de revolte și instabilitate politică. Fără îndoială că acest climat a generat multă îngrijorare printre israeliți. Ei se întrebau, probabil, cum aveau să le poarte de grijă familiilor lor. Având în vedere nesiguranța care domnea în acea perioadă, unii israeliți au considerat că nu era momentul să reconstruiască templul lui Iehova. (Hag. 1:2)

6. Cu ce alte situații dificile s-au confruntat iudeii și ce asigurare le-a dat Zaharia? (Zaharia 4:6, 7)

6 Însă problemele israeliților nu s-au oprit la instabilitatea politică și dificultățile economice. (Zaharia 4:6, 7) Ei au trebuit să facă față și persecuției. În 522 î.e.n., complotul dușmanilor lor a dat roade, astfel că aceștia au obținut un decret prin care lucrările la templu au fost sistate. Însă Zaharia i-a asigurat pe evrei că Iehova urma să-și folosească spiritul sfânt pentru a înlătura orice obstacol din calea lor. În 520 î.e.n., regele Darius a anulat decretul prin care lucrările la templu erau oprite și chiar le-a pus la dispoziție iudeilor fondurile necesare, precum și susținerea de care aveau nevoie. (Ezra 6:1, 6-10)

7. Cum i-a binecuvântat Iehova pe evrei când au pus pe primul plan îndeplinirea voinței sale?

 7 Iehova le-a promis evreilor, prin intermediul lui Hagai și al lui Zaharia, că va fi alături de ei dacă aveau să acorde prioritate proiectului de reconstruire a templului. (Hag. 1:8, 13, 14; Zah. 1:3, 16) Îndemnurile profeților lui Iehova au dat rezultate. În 520 î.e.n., evreii au reluat lucrările de reconstruire a templului, iar cinci ani mai târziu, le-au finalizat. Ei au pus pe primul loc în viață îndeplinirea voinței lui Iehova, în pofida situației nesigure în care se aflau. Prin urmare, Iehova i-a binecuvântat atât pe plan material, cât și pe plan spiritual, astfel că i-au putut aduce închinare cu bucurie. (Ezra 6:14-16, 22)

SĂ FACEM DIN VOINȚA LUI DUMNEZEU PRINCIPALA NOASTRĂ PREOCUPARE

8. Cum ne pot ajuta cuvintele din Hagai 2:4 să punem întotdeauna voința lui Dumnezeu pe primul loc în viață? (Vezi și nota de subsol.)

8 Suntem conștienți că, pe măsură ce necazul cel mare se apropie, este esențial să predicăm cu sentimentul urgenței. (Mar. 13:10) Însă probabil că nu este ușor să ne concentrăm asupra acestei lucrări, mai ales dacă întâmpinăm opoziție sau avem probleme financiare. Ce ne poate ajuta? Convingerea fermă că „Iehova al armatelor” b este de partea noastră. El ne va susține dacă vom continua să punem interesele Regatului mai presus de propriile interese. Astfel, nu vom avea niciun motiv de teamă. (Hagai 2:4)

9, 10. Cum s-au împlinit în cazul lui Oleg și al Irinei cuvintele din Matei 6:33?

9 Să analizăm exemplul lui Oleg și al soției sale, Irina, c un cuplu de pionieri. După ce s-au mutat într-o congregație unde era nevoie de ajutor, ei și-au pierdut sursa de venit întrucât situația economică din țară devenise tot mai grea. Aproape un an, nu au avut un loc de muncă stabil. Cu toate acestea, au simțit fără încetare cum mâna iubitoare a lui Iehova îi susține. În plus, ei au avut parte uneori și de ajutorul fraților. Cum au făcut față sentimentului de nesiguranță? Deși în primă fază a fost foarte descurajat, Oleg spune: „Ne-am concentrat atenția asupra lucrării de predicare, iar asta ne-a ajutat să avem clar în minte care sunt lucrurile cele mai importante din viață”. El și soția sa au continuat să-și caute de lucru, însă au rămas implicați pe deplin în lucrarea de predicare.

10 Într-o zi, când s-au întors din predicare, au aflat că un prieten apropiat călătorise circa 160 km pentru a le aduce două plase cu alimente. Oleg își amintește: „În acea zi, am simțit încă o dată profunzimea iubirii lui Iehova și a congregației. Suntem convinși că, indiferent cât de complicată ar fi situația în care ne aflăm, Iehova nu ne va uita niciodată”. (Mat. 6:33)

11. La ce ne putem aștepta dacă ne concentrăm asupra îndeplinirii voinței lui Iehova?

11 Iehova dorește ca și tu să te concentrezi asupra lucrării de predicare, o activitate care salvează vieți. Așa cum am văzut în  paragraful 7, Hagai a îndemnat poporul lui Iehova să lucreze cu un zel reînnoit, ca și când ar fi pus fundația templului în acea zi, deși aceasta fusese pusă cu 17 ani în urmă. Iehova le-a promis că, dacă aveau să acționeze astfel, ‘îi va binecuvânta’. (Hag. 2:18, 19) Și tu poți fi convins că Iehova îți va binecuvânta eforturile dacă vei acorda prioritate lucrării pe care ți-a încredințat-o!

CUM SĂ NE ÎNTĂRIM ÎNCREDEREA ÎN IEHOVA

12. De ce aveau nevoie Ezra și ceilalți evrei de o credință puternică?

12 În 468 î.e.n., însoțit de al doilea grup de exilați evrei, Ezra a străbătut drumul dintre Babilon și Ierusalim. Această călătorie a pretins o credință puternică atât din partea lui Ezra, cât și a celor care îl însoțeau. Ei primiseră de la rege o mare cantitate de aur și de argint, pe care au dus-o cu ei pe drumuri periculoase. Acești călători puteau reprezenta o țintă ușoară pentru tâlhari. (Ezra 7:12-16; 8:31) În plus, în scurt timp, aveau să-și dea seama că nici în Ierusalim nu erau în siguranță. În oraș, erau puțini locuitori, iar zidurile și porțile necesitau reparații. Însă Ezra și-a întărit încrederea în Iehova chiar și în aceste condiții. Ce putem învăța din exemplul lui?

13. Cum și-a consolidat Ezra încrederea în Iehova? (Vezi și nota de subsol.)

13 Ezra văzuse cum Iehova și-a sprijinit poporul în timpuri de încercare. În 484 î.e.n., când regele Ahașveroș a emis decretul de exterminare a iudeilor de pe tot cuprinsul Imperiului Persan, Ezra se afla, probabil, în Babilon. (Est. 3:7, 13-15) Viața lui era amenințată! Ca răspuns la pericolul în care se aflau, evreii din toate provinciile au postit și au plâns, rugându-se, fără îndoială, lui Iehova pentru îndrumare. (Est. 4:3) Ne putem imagina ce au simțit Ezra și ceilalți evrei când lucrurile s-au schimbat brusc în defavoarea celor care complotaseră să-i ucidă? (Est. 9:1, 2) E posibil ca această situație-limită să-l fi pregătit pe Ezra pentru încercările din viitor. Nu avem nicio îndoială că încrederea lui în capacitatea lui Iehova de a-și ocroti poporul a fost întărită! d

14. Ce a învățat o soră după ce a simțit ajutorul lui Iehova într-o perioadă grea?

14 Mulți slujitori ai lui Iehova au simțit grija sa când au trecut prin perioade de instabilitate, iar încrederea lor în el a devenit mai puternică. De exemplu, Anastasia, o soră din Europa de Est, și-a dat demisia de la locul de muncă întrucât dorea să-și păstreze neutralitatea. Anastasia își amintește: „Pentru prima oară în viață, rămăsesem fără niciun ban”. Apoi adaugă: „Am lăsat situația în mâna lui Iehova și am văzut cum el îmi poartă cu iubire de grijă. Prin urmare, dacă îmi voi mai pierde vreodată locul de muncă, nu mă voi teme. Așa cum Tatăl meu ceresc se îngrijește de mine astăzi, cu siguranță, așa se va îngriji și mâine”.

15. Ce l-a ajutat pe Ezra să-și păstreze încrederea în Iehova? (Ezra 7:27, 28)

15 Ezra a simțit mâna lui Iehova în viața lui. Fără îndoială, Ezra a reflectat la situațiile când Iehova a venit în sprijinul său, ceea ce l-a ajutat să-și păstreze încrederea în el. Să remarcăm expresia „mâna lui Iehova, Dumnezeul meu, era peste mine”. (Citește Ezra 7:27, 28.) În cartea care îi poartă numele, Ezra a folosit de cinci ori formulări asemănătoare. (Ezra 7:6, 9; 8:18, 22, 31)

În ce situații putem vedea mai clar mâna lui Iehova în viața noastră? (Vezi paragraful 16) e

16. În ce situații avem ocazia de a simți mâna lui Iehova în viața noastră? (Vezi și imaginile.)

16 Iehova este alături de noi, gata să ne ajute, ori de câte ori înfruntăm o încercare. De exemplu, când îi cerem angajatorului liber pentru a participa la congres sau când solicităm o schimbare a programului de muncă pentru a putea fi prezenți la toate întrunirile, avem ocazia de a simți mâna lui Iehova în viața noastră. Probabil că rezultatele ne vor depăși așteptările. Și, fără îndoială, încrederea noastră în Iehova se va întări.

Ezra se roagă și plânge în templu, fiind tulburat din cauza păcatelor poporului. Mulțimea aflată acolo plânge. Șecania îl consolează pe Ezra spunându-i: „Mai este speranță pentru Israel. . . . Noi suntem cu tine”. (Ezra 10:2, 4) (Vezi paragraful 17)

17. Cum a dovedit Ezra umilință în încercări? (Vezi imaginea de copertă.)

17 Ezra i-a cerut cu umilință ajutor lui Iehova. Ori de câte ori s-a simțit copleșit de responsabilități, Ezra a apelat cu umilință la Iehova în rugăciune. (Ezra 8:21-23; 9:3-5) Exemplul său i-a inspirat și pe ceilalți, astfel că aceștia l-au susținut și i-au imitat credința. (Ezra 10:1-4) Când îngrijorările legate de necesitățile noastre materiale sau de siguranța familiei ne copleșesc, să ne rugăm cu încredere, la fel ca Ezra.

18. Cum ne putem întări încrederea în Iehova?

18 Când trecem prin situații dificile, dorim să căutăm ajutorul lui Iehova și să acceptăm sprijinul fraților de credință. Astfel, încrederea noastră în Dumnezeu va crește. Erika, o mamă care are trei copii, și-a păstrat încrederea în Iehova în fața unor situații tragice. Într-o perioadă scurtă de timp, ea a pierdut o sarcină, după care și soțul ei a încetat din viață. Privind în urmă, Erika spune: „Nu poți anticipa niciodată felul în care te va ajuta Iehova. El poate acționa în moduri care te vor surprinde. Însă am observat că, de multe ori, Iehova mi-a răspuns la rugăciuni prin cuvintele și acțiunile prietenilor mei. Dacă sunt deschisă cu ei, aceștia mă pot ajuta mai ușor”.

SĂ NE PĂSTRĂM ÎNCREDEREA ÎN IEHOVA PÂNĂ LA SFÂRȘIT

19, 20. Ce învățăm de la evreii care nu s-au putut întoarce la Ierusalim?

19 Putem desprinde o lecție valoroasă și de la evreii care nu s-au putut întoarce la Ierusalim. Probabil, în cazul unora dintre ei, vârsta înaintată, problemele grave de sănătate sau obligațiile familiale i-au împiedicat să facă atât cât și-ar fi dorit. Chiar și în aceste circumstanțe, ei i-au susținut cu bucurie din punct de vedere material pe cei care s-au putut întoarce. (Ezra 1:5, 6) Se pare că, la aproximativ 19 ani după sosirea primului grup de evrei în Ierusalim, cei rămași în Babilon încă îi susțineau din punct de vedere material. (Zah. 6:10)

20 Probabil că și tu ți-ai dori să faci mai mult pentru Iehova, însă situația nu îți permite. Fii sigur că Iehova apreciază eforturile tale de a face voința lui. De unde știm acest lucru? În zilele lui Zaharia, Iehova i-a cerut profetului să facă o coroană din aurul și argintul trimise de exilații din Babilon. (Zah. 6:11) Această coroană „măreață” avea să fie confecționată „în amintirea” contribuțiilor lor generoase. (Zah. 6:14, n.s.) Iehova nu va uita niciodată serviciul pe care i-l aducem din toată inima în perioade marcate de instabilitate. (Evr. 6:10)

21. Ce ne va ajuta să înfruntăm viitorul cu încredere?

21 Sentimentul de nesiguranță, atât de caracteristic zilelor din urmă, ar putea fi chiar mai pregnant în viitor. (2 Tim. 3:1, 13) Dar să nu lăsăm sentimentele de îngrijorare să ne copleșească! Să ne amintim cuvintele lui Iehova adresate evreilor din timpul lui Hagai: „Eu sunt cu voi. . . . Să nu vă fie frică!”. (Hag. 2:4, 5) Și noi putem fi siguri că Iehova va fi alături de noi cât timp facem tot ce putem pentru a-i îndeplini voința. Dacă vom aplica ideile pe care le-am învățat analizând profețiile lui Hagai și Zaharia, precum și exemplul lui Ezra, ne vom păstra puternică încrederea în Iehova, indiferent ce incertitudini ne rezervă viitorul.

CÂNTAREA 129 Luptăm pentru credință și perseverăm!

a Acest articol a fost redactat cu scopul de a ne întări încrederea în Iehova când avem de înfruntat dificultăți financiare, instabilitate politică sau opoziție în lucrarea de predicare.

b Expresia „Iehova al armatelor” ne amintește că Iehova are o putere nelimitată și că dispune de o armată uriașă de creaturi spirituale.

c Unele nume au fost schimbate.

d Fiind un copist iscusit al Legii lui Dumnezeu, Ezra a cultivat o încredere puternică în cuvântul profetic al lui Iehova înainte de a călători la Ierusalim. (2 Cron. 36:22, 23; Ezra 7:6, 9, 10; Ier. 29:14)

e DESCRIEREA IMAGINILOR: Un frate îi cere angajatorului liber pentru a participa la congres, dar acesta îl refuză. Fratele îl roagă pe Iehova să îi dea îndrumare și ajutor în timp ce se pregătește să îl abordeze din nou pe angajator. El îi arată acestuia invitația la congres și îi explică importanța instruirii bazate pe Biblie. Șeful lui este impresionat și revine asupra deciziei.