ARTICOLUL DE STUDIU 47
Să ne păstrăm puternică iubirea unii față de alții
„Să continuăm să ne iubim unii pe alții, pentru că iubirea este de la Dumnezeu.” (1 IOAN 4:7)
CÂNTAREA 109 Să iubim profund, din inimă!
PREZENTARE a
1, 2. a) De ce a spus apostolul Pavel că iubirea este „cea mai mare” calitate? b) Ce întrebări vom analiza?
CÂND le-a scris corintenilor, apostolul Pavel a vorbit despre credință, speranță și iubire și a spus că „cea mai mare dintre ele este iubirea”. (1 Cor. 13:13) De ce a ajuns Pavel la această concluzie? În viitor, nu vom mai avea nevoie de credință în promisiunile lui Dumnezeu despre lumea nouă și nici de speranța că aceste promisiuni se vor împlini deoarece le vom vedea cu ochii noștri. Însă întotdeauna va trebui să manifestăm iubire față de Iehova și față de semeni. De fapt, ea va crește în intensitate la nesfârșit.
2 Așadar, iubirea este o calitate care ne va însoți pentru totdeauna. În continuare, vom analiza răspunsul la trei întrebări. Prima: De ce trebuie să manifestăm iubire unii față de alții? A doua: Cum putem arăta iubire unii față de alții? Și a treia: Cum ne putem păstra puternică iubirea?
DE CE TREBUIE SĂ MANIFESTĂM IUBIRE UNII FAȚĂ DE ALȚII?
3. Ce motive avem să manifestăm iubire unii față de alții?
3 De ce e important să ne iubim unii pe alții? Un motiv ar fi acela că iubirea reprezintă semnul de identificare al adevăraților creștini. Isus le-a spus apostolilor săi: „Prin aceasta vor ști toți că sunteți discipolii mei: dacă aveți iubire între voi”. (Ioan 13:35) În plus, iubirea face posibilă unitatea dintre noi. Pavel a spus despre iubire că „este o legătură perfectă a unității”. (Col. 3:14) Mai există un motiv important pentru care trebuie să manifestăm iubire unii față de alții. Apostolul Ioan le-a scris colaboratorilor săi: „Cine îl iubește pe Dumnezeu trebuie să-și iubească și fratele”. (1 Ioan 4:21) În realitate, când arătăm iubire unii față de alții, arătăm iubire față de Dumnezeu.
4, 5. Ce legătură există între iubirea față de Dumnezeu și iubirea față de frații de credință? Ilustrați.
4 Ce legătură există între iubirea noastră față de Dumnezeu și iubirea pe care o arătăm față de frații și surorile noastre? Ca să înțelegem mai bine, să ne gândim la legătura dintre inimă și unele părți ale corpului. Un medic poate afla anumite lucruri despre starea de sănătate a inimii unui pacient verificându-i pulsul la încheietura mâinii.
5 Așa cum pulsul oferă unele indicii despre sănătatea inimii, tot așa „pulsul” iubirii pentru frații noștri poate arăta cât de intensă e iubirea pe care o avem față de Iehova. Dacă iubirea noastră pentru frați a slăbit, acest lucru ar putea semnala o scădere în intensitate a iubirii pe care o avem față de Dumnezeu. Însă la fel de adevărat este că, atunci când ne manifestăm cu regularitate iubirea față de frați, demonstrăm o iubire puternică față de Dumnezeu.
6. De ce diminuarea iubirii pentru frați ar trebui să constituie un semnal de alarmă? (1 Ioan 4:7-9, 11)
6 Ar trebui să fim îngrijorați dacă iubirea față de frații și surorile noastre a slăbit? Da, deoarece acesta este un semn că suntem în pericol din punct de vedere spiritual. Apostolul Ioan a transmis cu claritate acest adevăr: „Cine nu-și iubește fratele, pe care îl vede, nu-l poate iubi pe Dumnezeu, pe care nu-l vede”. (1 Ioan 4:20) Prin urmare, Iehova ne aprobă doar dacă ne iubim unii pe alții. (Citește 1 Ioan 4:7-9, 11.)
CUM PUTEM ARĂTA IUBIRE UNII FAȚĂ DE ALȚII?
7, 8. Cum îi putem asigura pe alții de iubirea noastră? Dați câteva exemple.
7 În Cuvântul lui Dumnezeu găsim de multe ori porunca de ‘a ne iubi unii pe alții’. (Ioan 15:12, 17; Rom. 13:8; 1 Tes. 4:9; 1 Pet. 1:22; 1 Ioan 4:11) Având în vedere că iubirea este o calitate a inimii figurative și că oamenii nu pot vedea în inima noastră, cum își vor da ei seama că îi iubim? Demonstrând această calitate prin cuvinte și acțiuni.
8 Există multe modalități prin care îi putem asigura pe frați și pe surori de iubirea noastră. Iată câteva exemple: „Spuneți-vă adevărul unul altuia!” (Zah. 8:16), „fiți în pace cu toți oamenii” (Rom. 12:18), „În a vă arăta onoare unii altora, fiți primii” (Rom. 12:10), „fiți ospitalieri unii cu alții” (1 Pet. 4:9), „Continuați . . . să vă iertați cu mărinimie unii pe alții” (Col. 3:13), „Continuați să vă purtați poverile unii altora” (Gal. 6:2), „Continuați să vă mângâiați unii pe alții” (1 Tes. 4:18), „Continuați . . . să vă zidiți unii pe alții” (1 Tes. 5:11), „Rugați-vă unii pentru alții” (Iac. 5:16).
9. De ce faptul de a le oferi altora mângâiere este o manifestare a iubirii noastre? (Vezi și imaginile.)
9 Să analizăm unul dintre îndemnurile lui Pavel, menționate în paragraful anterior: „Continuați să vă mângâiați unii pe alții”. O lucrare de referință explică de ce faptul de a-i mângâia pe alții este o manifestare a iubirii. Aici se spune că termenul grecesc tradus prin „a mângâia” înseamnă „a sta alături de cineva pentru a-l încuraja când trece prin încercări aspre”. Așadar, când îi oferim mângâiere unei persoane îngenuncheate de suferință, o ajutăm să se ridice și să meargă mai departe pe calea vieții. Ori de câte ori le oferim fraților noștri un umăr pe care să plângă, iubirea noastră față de ei este evidentă. (2 Cor. 7:6, 7, 13)
10. Care este legătura dintre compasiune și mângâiere?
10 Există o strânsă legătură între compasiunea pe care o simțim și mângâierea pe care le-o aducem altora. Dacă avem compasiune, ne vom simți îndemnați să-i mângâiem pe alții și să încercăm să le alinăm suferința. Așadar, sentimentele preced acțiunile. Pavel arată că există o strânsă legătură între compasiunea lui Iehova și mângâierea pe care o oferă. El îl numește „Tatăl îndurărilor tandre și Dumnezeul oricărei mângâieri”. (2 Cor. 1:3) Pavel folosește expresia „îndurări tandre” pentru a descrie sentimentul de compasiune. Astfel, Dumnezeu este numit „Tatăl [sau Sursa] îndurărilor tandre” deoarece compasiunea provine de la el. Aceasta îl motivează să „ne mângâie în toate încercările noastre”. (2 Cor. 1:4) Asemenea unui izvor de apă proaspătă și curată, care îi înviorează pe cei însetați, Iehova îi înviorează și îi mângâie pe cei copleșiți de tristețe. Însă cum putem să le aducem altora mângâiere motivați de compasiune, la fel ca Iehova? De exemplu, cultivând unele calități înrudite cu compasiunea.
11. Ce alte calități ne ajută să-i iubim pe alții și să le aducem mângâiere? (Coloseni 3:12; 1 Petru 3:8)
11 Cultivarea unor calități precum empatia, afecțiunea frățească și bunătatea ne vor ajuta să continuăm să ne mângâiem unii pe alții. (Citește Coloseni 3:12; 1 Petru 3:8.) Dorința puternică de a le aduce altora mângâiere ia naștere doar în solul unei inimi care abundă în calități strâns înrudite cu compasiunea, precum cele enumerate mai sus. Acest adevăr e întărit de cuvintele lui Isus: „Din plinătatea inimii vorbește gura. Omul bun scoate lucruri bune din tezaurul lui bun”. (Mat. 12:34, 35) Într-adevăr, o modalitate importantă de a ne manifesta iubirea față de frați și surori este aceea de a le oferi mângâiere.
CUM NE PUTEM PĂSTRA PUTERNICĂ IUBIREA UNII FAȚĂ DE ALȚII?
12. a) De ce trebuie să rămânem vigilenți? b) Ce întrebare vom analiza în continuare?
12 Cu toții dorim „să continuăm să ne iubim unii pe alții”. (1 Ioan 4:7) Cu toate acestea, este important să nu uităm avertismentul lui Isus: „Iubirea celor mai mulți se va răci”. (Mat. 24:12) Este adevărat, Isus nu a spus că această lipsă de iubire îi va caracteriza pe discipolii săi. Totuși, trebuie să rămânem vigilenți pentru ca atitudinea rece a oamenilor din jurul nostru să nu influențeze modul în care ne purtăm unii cu alții. Având această idee în minte, să analizăm următoarea întrebare importantă: Există vreo modalitate de a verifica intensitatea iubirii noastre față de frați?
13. Ce ne poate pune la încercare iubirea?
13 Un bun barometru al profunzimii iubirii noastre sunt reacțiile pe care le avem în anumite situații. (2 Cor. 8:8) În scrisoarea sa, apostolul Petru face referire la o astfel de situație. El spune: „Mai presus de toate, să aveți o iubire profundă unii față de alții, căci iubirea acoperă o mulțime de păcate”. (1 Pet. 4:8) Așadar, slăbiciunile și imperfecțiunile altora pot pune la încercare profunzimea iubirii noastre.
14. Potrivit cu 1 Petru 4:8, ce fel de iubire trebuie să manifestăm? Ilustrați.
14 În prima parte a versetului 8, apostolul Petru arată ce fel de iubire trebuie să manifestăm: „o iubire profundă”. Termenul grecesc redat aici prin „profund” înseamnă literalmente „întins”. A doua parte a versetului descrie efectul pe care îl poate avea iubirea profundă: acoperă păcatele. Să ne imaginăm că iubirea este asemenea unei țesături pe care o prindem cu ambele mâini și o întindem până când acoperă nu un păcat sau două, ci „o mulțime de păcate”. Verbul „a acoperi” transmite în mod plastic ideea de iertare. Așa cum o țesătură poate acoperi un defect, iubirea poate acoperi slăbiciunile și imperfecțiunile altora.
15. Ce vom reuși să facem dacă iubirea noastră față de frați și surori este puternică? (Coloseni 3:13)
15 Este iubirea noastră pentru frați suficient de puternică pentru a trece cu vederea imperfecțiunile lor? Probabil că uneori nu ne este deloc ușor să iertăm. (Citește Coloseni 3:13.) Însă, dacă facem acest lucru, arătăm că iubirea noastră față de ei și față de Iehova este puternică. Ce altceva ne-ar putea ajuta să trecem cu vederea greșelile lor și trăsăturile de personalitate care ne irită?
16, 17. Ce altceva ne poate ajuta să trecem cu vederea greșelile minore ale altora? Ilustrați. (Vezi și imaginile.)
16 Să ne concentrăm la trăsăturile pozitive ale fraților și surorilor noastre, nu la cele negative. Să ilustrăm. Imaginează-ți că ești la o reuniune cu frații, iar la final faci o poză de grup. Însă, pe lângă prima poză, mai faci două, în caz că prima nu a ieșit bine. Într-una dintre poze, observi că un frate este încruntat. Ce vei face? Probabil că o vei șterge și le vei păstra pe celelalte două, în care toată lumea, inclusiv fratele, zâmbește.
17 Aceste poze se aseamănă cu amintirile pe care alegem să le păstrăm. De obicei, avem amintiri frumoase cu frații și surorile noastre. Dar, probabil, vor fi și ocazii în care un colaborator va spune sau va face ceva lipsit de amabilitate. Vom păstra acea amintire sau vom încerca să o ștergem ca pe o poză care nu a ieșit bine? (Prov. 19:11; Ef. 4:32) Cu siguranță, nu vom suferi nicio pierdere dacă o ștergem din minte deoarece avem multe amintiri plăcute cu acea persoană. Acestea sunt amintirile cu adevărat prețioase, pe care vrem să le păstrăm.
DE CE ESTE IUBIREA NECESARĂ ACUM MAI MULT CA ORICÂND?
18. Ce am analizat în acest articol referitor la iubire?
18 În acest articol, am înțeles că este important să avem o iubire puternică unii față de alții deoarece, în felul acesta, arătăm că îl iubim pe Iehova. O modalitate prin care ne exprimăm iubirea față de frații noștri este aceea de a le aduce mângâiere. Pentru ‘a continua să ne mângâiem unii pe alții’, este important să avem sentimente de compasiune. Însă cum putem menține puternică iubirea dintre noi? Făcând tot posibilul să ne iertăm greșelile unii altora, chiar și atunci când nu ne este ușor.
19. De ce este deosebit de important în prezent să manifestăm iubire unii față de alții?
19 În prezent, e mai important ca oricând să manifestăm iubire unii față de alții. De ce? Apostolul Petru menționează un motiv: „Sfârșitul tuturor lucrurilor s-a apropiat. De aceea, . . . să aveți o iubire profundă unii față de alții”. (1 Pet. 4:7, 8) La ce ne putem aștepta pe măsură ce sfârșitul acestui sistem rău se apropie? Adresându-se continuatorilor săi, Isus a prezis: „Veți fi urâți de toate națiunile din cauza numelui meu”. (Mat. 24:9) Nu putem înfrunta ura acestei lumi dacă nu rămânem uniți. Eforturile lui Satan de a ne dezbina vor eșua deoarece între noi există iubire, „o legătură perfectă a unității”. (Col. 3:14; Filip. 2:1, 2)
CÂNTAREA 130 Să iertăm!
a Iubirea este o calitate esențială a creștinilor adevărați. În continuare, vom vedea de ce acum este mai important ca oricând să o manifestăm și cum putem să o cultivăm într-o măsură mai mare.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)