ARTICOLUL DE STUDIU 44
Îi vor sluji copiii voștri lui Dumnezeu când vor deveni adulți?
„Isus creștea în înțelepciune, în statură și în favoare înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor.” (LUCA 2:52)
CÂNTAREA 134 Copiii, un dar de la Dumnezeu
PREZENTARE *
1. Care este cea mai înțeleaptă decizie pe care o putem lua?
DESEORI, alegerile părinților au efecte de durată asupra copiilor. Dacă părinții iau decizii neînțelepte, acestea se pot răsfrânge în mod negativ asupra copiilor lor. Dar, dacă fac alegeri înțelepte, ei le dau copiilor ocazia de a avea o viață fericită și plină de satisfacții. Evident, și copiii trebuie să facă alegeri înțelepte. Cea mai înțeleaptă decizie pe care o putem lua este aceea de a-i sluji iubitorului nostru Tată ceresc, Iehova. (Ps. 73:28)
2. Ce decizii înțelepte au luat Isus și părinții săi?
2 Părinții lui Isus au vrut să-și ajute copiii să-i slujească lui Iehova, iar prin deciziile pe care le-au luat au demonstrat că obiectivul principal al vieții lor era acela de a-i aduce închinare lui Iehova. (Luca 2:40, 41, 52) Și Isus a luat decizii înțelepte, care l-au ajutat să-și îndeplinească rolul pe care îl avea în realizarea scopului lui Iehova. (Mat. 4:1-10) Isus a devenit un bărbat curajos, loial și bun. Toți părinții care îl iubesc pe Iehova ar fi fericiți și mândri să aibă un fiu cu asemenea calități.
3. La ce întrebări vom răspunde în acest articol?
3 În acest articol, vom răspunde la următoarele întrebări: Ce decizii a luat Iehova, în marea sa înțelepciune, cu privire la Isus? Ce pot învăța părinții creștini din alegerile pe care le-au făcut Iosif și Maria? Și ce pot învăța tinerii creștini din alegerile făcute de Isus?
SĂ ÎNVĂȚĂM DE LA IEHOVA
4. Ce alegere importantă a făcut Iehova în privința Fiului său?
4 Iehova a ales părinți excepționali pentru Isus. (Mat. 1:18-23; Luca 1:26-38) Cuvintele sensibile și sincere exprimate de Maria dezvăluie iubirea ei profundă față de Iehova și Cuvântul său. (Luca 1:46-55) Iar modul în care Iosif a reacționat la îndrumarea lui Iehova demonstrează că se temea de Dumnezeu și voia să-i fie plăcut. (Mat. 1:24)
5. Prin ce probleme a permis Iehova să treacă Fiul său?
5 Este demn de remarcat că Iehova nu a ales pentru Isus niște părinți bogați. Jertfele aduse de Iosif și de Maria după nașterea lui Isus arată că ei erau oameni săraci. (Luca 2:24) Se pare că Iosif avea în Nazaret un mic atelier de tâmplărie lângă locuința sa. Probabil că familia ducea o viață modestă, mai ales după nașterea a cel puțin șapte copii. (Mat. 13:55, 56)
6. Prin ce alte probleme a permis Iehova să treacă Fiul său?
6 Deși Iehova l-a ocrotit pe Isus de anumite pericole, el nu și-a scutit Fiul de toate problemele. (Mat. 2:13-15) De exemplu, unele dintre rudele lui Isus nu au crezut în el. Cât de dezamăgit trebuie să se fi simțit el din cauză că unii membri ai familiei sale nu l-au acceptat la început drept Mesia! (Mar. 3:21; Ioan 7:5) Se pare că el a simțit și durerea pierderii în moarte a tatălui său adoptiv, Iosif. În urma morții acestuia, Isus a trebuit să preia afacerea familiei deoarece era fiul cel mai mare. (Mar. 6:3) Pe măsură ce devenea adult, Isus a învățat să se achite de îndatoririle familiale și, din câte se pare, a lucrat din greu pentru a-și întreține familia. El a simțit personal oboseala de la sfârșitul unei zile grele de muncă.
7. a) Ce întrebări ar trebui să-și pună creștinii căsătoriți cu privire la educarea copiilor lor? b) Ce pot învăța părinții din sfaturile consemnate în Proverbele 2:1-6 cu privire la modul în care își pot instrui copiii?
7 Dacă sunteți căsătoriți și v-ar plăcea să aveți copii, întrebați-vă: „Suntem persoane umile, cu preocupări spirituale, cărora Iehova le-ar da în grijă o nouă viață, atât de prețioasă pentru el?”. (Ps. 127:3, 4) Dacă sunteți deja părinți, întrebați-vă: „Ne învățăm copiii să aprecieze munca grea?”. (Ecl. 3:12, 13) „Facem tot ce putem pentru a-i ocroti de pericolele de ordin fizic și moral din lumea lui Satan?” (Prov. 22:3) Este imposibil să vă protejați copiii de toate dificultățile pe care le-ar putea întâmpina. Dar, cu multă iubire și în mod treptat, îi puteți pregăti pentru greutățile vieții învățându-i să apeleze la Cuvântul lui Dumnezeu când au nevoie de sfaturi. (Prov. 2:1-6) De exemplu, dacă un membru al familiei alege să părăsească adevărul, ajutați-vă copiii să învețe din Cuvântul lui Dumnezeu de ce este important să-i rămână loiali lui Iehova. (Ps. 31:23) Sau, când pierdem în moarte pe cineva drag, arătați-le copiilor versete biblice care îi pot ajuta să facă față durerii și să găsească liniște sufletească. (2 Cor. 1:3, 4; 2 Tim. 3:16)
SĂ ÎNVĂȚĂM DE LA IOSIF ȘI DE LA MARIA
8. În conformitate cu Deuteronomul 6:6, 7, ce au trebuit să facă Iosif și Maria?
8 Întrucât au urmat îndrumările date de Iehova părinților, Iosif și Maria l-au ajutat pe Isus să ajungă un adult aprobat de Dumnezeu. (Deut. 6:6, 7) Iosif și Maria îl iubeau profund pe Iehova, iar principalul lor obiectiv a fost acela de a-și ajuta copiii să nutrească aceeași iubire.
9. Ce alegeri importante au făcut Iosif și Maria?
9 Iosif și Maria au avut un bun program de activități spirituale împreună cu copiii lor. Fără îndoială, ei mergeau săptămânal la sinagoga din Nazaret și, o dată pe an, la Ierusalim, cu ocazia Paștelui. (Luca 2:41; 4:16) Este posibil ca ei să se fi folosit de acele călătorii la Ierusalim pentru a-i învăța pe Isus și pe frații săi istoria poporului lui Iehova și să fi vizitat în drum anumite localități menționate în Scripturi. Când familia lor a devenit numeroasă, probabil că lui Iosif și Mariei nu le-a fost ușor să-și păstreze bunele obiceiuri spirituale. Totuși, perseverența lor a fost răsplătită. Întrucât au pus închinarea la Iehova pe primul loc în viață, familia lor a rămas aproape de Dumnezeu.
10. Ce pot învăța părinții creștini de la Iosif și de la Maria?
10 Ce pot să învețe de la Iosif și de la Maria părinții care se tem de Dumnezeu? Mai întâi de toate, trebuie să le arate copiilor lor, prin cuvânt și faptă, că îl iubesc profund pe Iehova. Ei trebuie să-i ajute și pe copii să-l iubească pe Iehova, acesta fiind cel mai valoros cadou pe care li-l pot face. Și unul dintre cele mai importante lucruri pe care-i pot învăța este să aibă un bun program de activități spirituale: să studieze personal, să se roage, să participe la întruniri și să meargă în predicare. (1 Tim. 6:6) Evident, ei trebuie să le asigure copiilor lucrurile materiale de care aceștia au nevoie. (1 Tim. 5:8) Însă părinții trebuie să țină minte că nu bunurile materiale sunt cele care îi vor ajuta pe copii să supraviețuiască distrugerii acestui sistem vechi și să intre în lumea nouă, ci o relație apropiată cu Iehova. * (Ezec. 7:19; 1 Tim. 4:8)
11. a) Cum îi ajută pe părinți îndemnul din 1 Timotei 6:17-19 să facă alegeri înțelepte când își instruiesc copiii? b) Ce obiective ar putea să-și propună familia voastră și ce binecuvântări ați putea primi? (Vezi chenarul „ Ce obiective v-ați fixat ca familie?”.)
11 Este deosebit de încurajator să vedem că atât de mulți părinți creștini fac alegeri înțelepte pentru a-și ajuta copiii să se apropie de Iehova! Ei îi slujesc cu regularitate lui Iehova ca familie. De exemplu, participă împreună la întruniri și congrese și predică vestea bună. Unele familii chiar reușesc să predice în teritorii rar lucrate. Alții merg să viziteze Betelul sau participă la proiecte de construcție teocratice. Familiile care aleg să participe la aceste activități trebuie să facă sacrificii de ordin financiar și întâmpină, probabil, unele dificultăți. Dar binecuvântările pe care le primesc de la Iehova îi îmbogățesc spiritualicește. (Citește 1 Timotei 6:17-19.) În general, copiii care cresc în astfel de familii continuă în aceeași direcție și la vârsta adultă și sunt deosebit de recunoscători pentru educația primită! * (Prov. 10:22)
SĂ ÎNVĂȚĂM DE LA ISUS
12. Ce a trebuit să facă Isus când a crescut?
12 Tatăl ceresc al lui Isus face întotdeauna alegeri înțelepte. Și părinții pământești ai lui Isus au făcut alegeri înțelepte. Dar, când a crescut, Isus însuși a trebuit să ia decizii. (Gal. 6:5) Ca și noi, de altfel, el a avut liber-arbitru. El ar fi putut alege să-și urmărească propriile interese, însă a ales să aibă o relație puternică cu Iehova. (Ioan 8:29) Cum ar putea să-i ajute exemplul său pe tinerii de astăzi?
13. Ce alegere importantă a făcut Isus în copilărie?
13 În copilărie, Isus a ales să fie supus părinților săi. El nu le-a respins niciodată îndrumarea, considerând că avea mai multă cunoștință decât ei, ci „a continuat să asculte de ei”. (Luca 2:51) Întrucât era fiul cel mai mare, în mod sigur că s-a achitat cu seriozitate de această responsabilitate. Fără îndoială, Isus s-a străduit să învețe de la tatăl său adoptiv meseria de tâmplar pentru a-și putea susține familia din punct de vedere material.
14. De unde știm că Isus a fost un cercetător sârguincios al Cuvântului lui Dumnezeu?
14 Se pare că părinții i-au vorbit lui Isus despre modul miraculos în care se născuse și despre ceea ce spuseseră mesagerii lui Dumnezeu cu privire la el. (Luca 2:8-19, 25-38) Dar Isus nu s-a rezumat la cele auzite, ci a studiat singur Scripturile. De unde știm că a fost un cercetător sârguincios al Cuvântului lui Dumnezeu? Când Isus era doar un copil, învățătorii din Ierusalim „erau uimiți de priceperea și de răspunsurile lui”. (Luca 2:46, 47) La vârsta de numai 12 ani, Isus studiase cu atâta conștiinciozitate Cuvântul lui Dumnezeu, încât se convinsese deja că Iehova era Tatăl său. (Luca 2:42, 43, 49)
15. Cum a demonstrat Isus că a ales să înfăptuiască voința lui Iehova?
15 Când a înțeles rolul pe care îl avea în realizarea scopului lui Iehova, Isus a ales să accepte misiunea încredințată de Tatăl său. (Ioan 6:38) El știa că avea să fie urât de mulți oameni, iar acest gând trebuie să-l fi făcut și mai conștient de implicațiile misiunii sale. Cu toate acestea, a ales să asculte de Iehova. Când s-a botezat, în 29 e.n., el a avut drept obiectiv principal înfăptuirea voinței lui Iehova. (Evr. 10:5-7) Chiar și pe stâlpul de tortură, înainte să moară, Isus a fost hotărât să înfăptuiască voința lui Iehova până la capăt. (Ioan 19:30)
16. Ce lecție pot învăța copiii de la Isus?
16 Ascultă de părinți. Părinții tăi nu sunt perfecți, așa cum nici Iosif, nici Maria nu au fost. Cu toate acestea, ei au primit de la Iehova responsabilitatea să te ocrotească, să te educe și să te îndrume. Dacă le prețuiești sfaturile și le respecți autoritatea, ‘îți va merge bine’. (Ef. 6:1-4)
17. În armonie cu Iosua 24:15, ce decizie trebuie să ia tinerii?
17 Alege cui vrei să-i slujești. Trebuie să te convingi personal cine este Iehova, care este voința sa și cum poți să o îndeplinești. (Rom. 12:2) După aceea, vei putea lua cea mai importantă decizie din viață, aceea de a-i sluji. (Citește Iosua 24:15.) (Ecl. 12:1) Dacă vei avea un program regulat de citire și de studiere a Bibliei, iubirea ta față de Iehova va crește tot mai mult, iar credința ta în el va deveni mai puternică.
18. Ce alegere trebuie să facă tinerii și ce binecuvântări vor avea?
18 Alege să pui înfăptuirea voinței lui Iehova pe primul plan în viață. Lumea lui Satan îți promite că vei fi fericit dacă îți vei folosi talentele în scop personal. În realitate însă, cei care urmăresc obiective materialiste se străpung „peste tot cu multe dureri”. (1 Tim. 6:9, 10) În schimb, dacă vei asculta de Iehova și vei alege să pui înfăptuirea voinței sale pe primul plan în viață, te vei bucura de o viață plină de reușite și „vei acționa cu înțelepciune”. (Ios. 1:8)
CE VEȚI ALEGE SĂ FACEȚI?
19. Ce anume trebuie să aibă în vedere părinții?
19 Dragi părinți, străduiți-vă să vă ajutați copiii să-i slujească lui Iehova! Bizuiți-vă pe Tatăl vostru ceresc, iar el vă va ajuta să faceți alegeri înțelepte! (Prov. 3:5, 6) Aveți în vedere următorul lucru: copiii voștri vor fi influențați mai mult de ceea ce faceți decât de ceea ce spuneți. Prin urmare, luați decizii care să-i ajute să câștige favoarea lui Iehova.
20. Ce binecuvântări vor avea tinerii dacă aleg să-i slujească lui Iehova?
20 Dragi tineri, părinții voștri vă pot ajuta să faceți alegeri înțelepte în viață! Dar și voi trebuie să luați decizii înțelepte dacă vreți să câștigați favoarea lui Dumnezeu. De aceea, urmați exemplul lui Isus și alegeți să-i slujiți iubitorului vostru Tată ceresc. Dacă veți face această alegere, veți avea încă de pe acum o viață frumoasă și plină de sens. (1 Tim. 4:16) Iar în viitor vă veți bucura de o viață plină de satisfacții și de bucurii!
CÂNTAREA 135 Iehova te roagă: „Fiul meu, fii înțelept”
^ par. 5 Părinții creștini își doresc să aibă copii fericiți, care să-i slujească lui Iehova când vor ajunge la vârsta adultă. Ce alegeri pot face ei, astfel încât să-și ajute copiii să-i slujească lui Iehova? Ce alegeri trebuie să facă tinerii creștini pentru a avea o viață reușită? Articolul de față va răspunde la aceste întrebări.
^ par. 10 Vezi cartea Închinarea curată la Iehova – în sfârșit, restabilită!, p. 69, 70, par. 17, 18.
^ par. 11 Vezi chenarul „N-aș fi putut avea părinți mai buni”, apărut în revista Treziți-vă! din octombrie 2011, p. 20, și articolul „O scrisoare deosebită adresată părinților lor”, apărut în revista Treziți-vă! din 8 martie 1999, p. 25.
^ par. 67 LEGENDA IMAGINII: Maria l-a ajutat pe Isus să cultive o iubire profundă față de Iehova. Și mamele de azi pot sădi iubire față de Iehova în inima copiilor lor.
^ par. 69 LEGENDA IMAGINII: Iosif trebuie să fi prețuit mult privilegiul de a merge la sinagogă împreună cu familia. Și tații de azi apreciază ocaziile de a merge la întruniri împreună cu familia.
^ par. 71 LEGENDA IMAGINII: Isus a învățat lucruri practice de la tatăl său. Și tinerii de azi pot învăța lucruri practice de la tații lor.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)