ARTICOLUL DE STUDIU 41

Să-i ajutăm pe cei cu care studiem Biblia să se boteze – Partea I

Să-i ajutăm pe cei cu care studiem Biblia să se boteze – Partea I

Care este, de fapt, speranța, bucuria sau coroana exultării noastre înaintea Domnului nostru Isus în timpul prezenței sale? Oare nu chiar voi? Bineînțeles că voi sunteți gloria și bucuria noastră.” (1 TES. 2:19, 20)

CÂNTAREA 69 Să predicăm Regatul cu îndrăzneală!

PREZENTARE *

Nu există bucurie mai mare pentru o congregație decât să vadă că o persoană care a studiat Biblia și la progresul căreia au participat cu toții ajunge la pasul botezului! (Vezi paragraful 1)

1. Cum ne ajută 1 Tesaloniceni 2:19, 20 să prețuim privilegiul de a conduce un studiu biblic cu o persoană care progresează spre botez? (Vezi imaginea de pe copertă.)

 CE SIMȚI când vezi că cineva din teritoriul congregației tale se botează? Cu siguranță, ești foarte fericit! (Mat. 28:19) Iar dacă tu ești cel care a studiat cu acest nou discipol, nu încape îndoială că te bucuri mult să-l vezi botezându-se! Discipolii nou botezați sunt asemenea unor „scrisori de recomandare” atât pentru cei cu care au studiat, cât și pentru întreaga congregație. (Citește 1 Tesaloniceni 2:19, 20.)

2. a) Ce întrebare importantă trebuie să ne punem și de ce? b) Ce este un studiu biblic? (Vezi nota explicativă.)

2 Este încurajator să știm că, la nivel mondial, în ultimii patru ani s-au condus aproximativ 10 000 000 de studii biblice * în fiecare lună. Și, tot în această perioadă, peste 280 000 de persoane s-au botezat în fiecare an devenind Martori ai lui Iehova și discipoli ai lui Isus Cristos. Cum îi putem ajuta să se boteze pe cât mai mulți dintre cei care studiază Biblia? Atât timp cât Iehova are răbdare cu oamenii acordându-le ocazia și timpul necesar pentru a deveni discipoli ai lui Cristos, vrem să facem tot ce putem ca să-i ajutăm să progreseze cât mai repede spre botez. Timpul rămas s-a scurtat! (1 Cor. 7:29a; 1 Pet. 4:7)

3. Ce vom analiza în acest articol cu privire la conducerea studiilor biblice?

3 Întrucât lucrarea de facere de discipoli este atât de urgentă, Corpul de Guvernare a întrebat filialele cum pot fi ajutate să se boteze cât mai multe persoane care studiază. Prin urmare, în acest articol, precum și în următorul, vom vedea ce putem învăța de la pionieri cu experiență, misionari și supraveghetori de circumscripție din diverse țări. * (Prov. 11:14; 15:22) Ei vor explica ce pot să facă atât cei care conduc studii biblice, cât și elevii lor pentru ca studiul să fie cât mai eficient. În acest articol vom analiza cinci lucruri pe care trebuie să le facă un elev pentru a progresa spre botez într-un ritm constant.

STUDIAZĂ SĂPTĂMÂNAL CU ELEVUL

Întreabă-l pe elev dacă este de acord să vă așezați undeva și să continuați discuția (Vezi paragrafele 4 la 6)

4. Ce trebuie să avem în vedere cu privire la studiile biblice conduse la ușa locatarilor?

4 Mulți frați și surori conduc studii biblice la ușa locatarilor. Chiar dacă aceste conversații contribuie într-o anumită măsură la cultivarea interesului locatarului față de Biblie, ele sunt, de obicei, scurte și nu au loc neapărat în fiecare săptămână. Pentru a cultiva interesul locatarilor într-o măsură și mai mare, unii vestitori le cer datele de contact *, după care îi sună sau le trimit mesaje între vizite ca să le împărtășească o scurtă idee biblică. Astfel de discuții ocazionale ar putea continua multe luni fără să se concretizeze într-un studiu biblic eficient. Dacă elevul nu alocă mai mult timp și nu face mai multe eforturi pentru a studia Cuvântul lui Dumnezeu, este puțin probabil că va ajunge la botez.

5. Potrivit cu Luca 14:27-33, ce a spus Isus că ne poate ajuta în lucrarea de facere de discipoli?

5 Cu o anumită ocazie, Isus a arătat printr-o ilustrare ce trebuie să facă cineva pentru a deveni discipol al său. El a vorbit despre un om care dorea să construiască un turn și despre un rege care voia să meargă la război. Isus a spus despre constructor că trebuie ‘să se așeze mai întâi și să calculeze cheltuiala’ pentru a ști dacă poate finaliza turnul, iar despre rege a spus că acesta trebuie ‘să se așeze mai întâi și să se sfătuiască’ pentru a vedea dacă are suficienți soldați ca să ducă la îndeplinire ce și-a propus. (Luca 14:27-33) În mod asemănător, o persoană care vrea să devină discipol al lui Isus trebuie să analizeze cu multă atenție ce înseamnă a-l urma. De aceea, îndeamnă-l pe elev să studieze săptămânal. Cum poți face acest lucru?

6. Ce putem face pentru a avea studii care să progreseze?

6 În primul rând, prelungește durata studiului pe care îl conduci la ușa locatarului. De exemplu, cu ocazia fiecărei vizite, încearcă să analizezi două versete biblice, în loc de unu. Dacă observi că pe locatar nu-l deranjează să stea mai mult timp de vorbă cu tine, întreabă-l dacă este de acord să vă așezați undeva și să continuați discuția. Răspunsul locatarului va dezvălui dacă acesta consideră important studiul. În cele din urmă, pentru a-l ajuta să progreseze mai repede, întreabă-l dacă ar fi dispus să studieze de două ori pe săptămână. Dar, pe lângă studiul ținut o dată sau de două ori pe săptămână, elevul trebuie să mai facă ceva.

PREGĂTEȘTE-TE PENTRU FIECARE STUDIU

Pregătește-te bine înainte de fiecare studiu și arată-i elevului cum să se pregătească (Vezi paragrafele 7 la 9)

7. În calitate de învățători, cum putem să ne pregătim bine pentru fiecare studiu?

7 În calitate de învățător, trebuie să te pregătești bine înainte de fiecare studiu. Aceasta înseamnă să citești materialul și să cauți versetele. Este important să înțelegi clar ideile principale. Analizează titlul lecției, subtitlurile, întrebările, versetele marcate cu „citește”, imaginile și orice material video care te-ar putea ajuta să explici subiectul în discuție. Apoi, ținând cont de situația elevului, gândește-te la un mod simplu și clar în care să-i prezinți informațiile, astfel încât să-i fie ușor să le înțeleagă și să le aplice. (Neem. 8:8; Prov. 15:28a)

8. Cum reiese din Coloseni 1:9, 10 importanța de a ne ruga pentru cei cu care studiem Biblia?

8 În timp ce te pregătești, roagă-te cu privire la elevul cu care studiezi și la necesitățile lui. Roagă-l pe Iehova să te ajute să predai din Biblie în așa fel încât să sensibilizezi inima elevului. (Citește Coloseni 1:9, 10.) Întreabă-te dacă există lucruri pe care elevul le-ar putea înțelege sau accepta mai greu. Nu uita că obiectivul tău este să-l ajuți să ajungă la botez.

9. Cum îi putem ajuta pe cei cu care studiem să se pregătească pentru studiu? Explicați.

9 Sperăm ca, studiind Biblia cu regularitate, elevul să cultive recunoștință pentru tot ce au făcut Iehova și Isus în favoarea noastră și să dorească să învețe mai multe. (Mat. 5:3, 6) Pentru a trage maximum de foloase, elevul trebuie să se concentreze la ceea ce învață. În acest sens, explică-i de ce este important să se pregătească înainte de fiecare studiu citind lecția și meditând la modul în care i se aplică. De asemenea, ca să înțeleagă ce trebuie să facă, pregătește o lecție împreună cu el. * Cu această ocazie, arată-i cum să găsească răspunsul la întrebări și explică-i de ce este important să sublinieze doar cuvintele sau expresiile care îl vor ajuta să-și amintească răspunsul. Încurajează-l să răspundă cu propriile cuvinte. În felul acesta, îți vei putea da seama cât de bine a înțeles materialul. Dar mai există un lucru pe care îl poți îndemna pe elev să-l facă.

ÎNVAȚĂ-L PE ELEV SĂ COMUNICE ZILNIC CU IEHOVA

Învață-l pe elev cum să comunice cu Iehova (Vezi paragrafele 10 și 11)

10. De ce este important ca elevul să citească zilnic din Biblie și ce trebuie să facă pentru a trage maximum de foloase din citire?

10 Pe lângă studiul biblic săptămânal, este important ca elevul să facă singur unele lucruri în fiecare zi. Trebuie să comunice cu Iehova, adică să asculte ce ne spune el și să-i vorbească. De exemplu, îl ascultă pe Dumnezeu când citește zilnic din Biblie. (Ios. 1:8; Ps. 1:1-3) Arată-i cum să folosească Programul pentru citirea din Biblie *, de pe site-ul jw.org, program pe care îl poate tipări. Bineînțeles, pentru a-l ajuta pe elev să tragă maximum de foloase din citirea Bibliei, îndeamnă-l să mediteze la ceea ce învață despre Iehova și la modul în care poate aplica în viață lucrurile învățate. (Fap. 17:11; Iac. 1:25)

11. Cum îl putem învăța pe elevul nostru să se roage în mod corect și de ce este important ca el să se roage des la Iehova?

11 Încurajează-l pe elev să-i vorbească lui Iehova rugându-se zilnic. Poți face acest lucru rugându-te din inimă la începutul și la finalul fiecărui studiu și referindu-te concret la elev. Astfel, elevul va învăța cum să se roage din inimă și va înțelege că trebuie să i se adreseze cu sinceritate lui Iehova Dumnezeu în numele lui Isus Cristos. (Mat. 6:9; Ioan 15:16) Pentru a se apropia tot mai mult de Dumnezeu, elevul trebuie să citească zilnic din Biblie, adică să-l asculte pe Iehova, și să se roage, adică să-i vorbească lui Iehova. (Iac. 4:8) Aceste bune obiceiuri spirituale îl vor ajuta să mai facă un pas important spre dedicare și botez, adică să lege o prietenie strânsă cu Iehova.

AJUTĂ-L SĂ LEGE O PRIETENIE STRÂNSĂ CU IEHOVA

12. Cum îl putem ajuta pe elev să lege o prietenie strânsă cu Iehova?

12 Lucrurile pe care le învață elevul la studiu nu ar trebui să-i atingă doar mintea, ci și inima. De ce? Inima noastră, adică dorințele, emoțiile și sentimentele noastre, ne motivează să trecem la acțiune. Când preda, Isus folosea raționamente logice, stimulându-i pe oameni să gândească. Totuși, oamenii îl urmau și pentru că le sensibiliza inima. (Luca 24:15, 27, 32) Așadar, elevul trebuie să-l considere pe Iehova o Persoană reală, cu care poate lega o prietenie strânsă, și să înțeleagă că Iehova poate deveni Tatăl său, Dumnezeul său și Prietenul său. (Ps. 25:4, 5) În timpul studiului, scoate în evidență calitățile excepționale ale Dumnezeului nostru. (Ex. 34:5, 6; 1 Pet. 5:6, 7) Fă acest lucru indiferent de subiectul pe care îl analizezi. Astfel, elevul va ajunge să prețuiască frumoasele calități ale lui Iehova, cum ar fi: iubirea, bunătatea și compasiunea. Isus a spus că „cea mai mare și cea dintâi poruncă” este „să-l iubești pe Iehova, Dumnezeul tău”. (Mat. 22:37, 38) Sădește deci în inima elevului o iubire profundă față de Dumnezeu.

13. Cum putem să-l ajutăm pe elev să învețe mai multe despre personalitatea lui Iehova?

13 Când discuți cu elevul, exprimă-ți sentimentele profunde pe care le ai față de Iehova. Acest lucru îl poate ajuta să înțeleagă că și el trebuie să cultive o prietenie strânsă cu Dumnezeu. (Ps. 73:28) De exemplu, arată-i o expresie din publicația de studiu sau un verset care te-a sensibilizat și care dezvăluie calitățile lui Iehova, precum iubirea, înțelepciunea, dreptatea sau puterea sa. Spune-i că acestea sunt doar câteva dintre numeroasele motive pentru care îl iubești pe Tatăl nostru ceresc. Însă mai există un lucru pe care elevul trebuie să-l facă pentru a progresa spre botez.

ÎNDEAMNĂ-L SĂ PARTICIPE LA ÎNTRUNIRILE CONGREGAȚIEI

Îndeamnă-l pe elev să înceapă să asiste la întruniri cât mai repede (Vezi paragrafele 14 și 15)

14. În conformitate cu Evrei 10:24, 25, de ce asistarea la întruniri joacă un rol important în progresul unui elev?

14 Cu toții dorim ca elevii noștri să progreseze spre botez. Îi putem ajuta să facă acest lucru îndemnându-i să asiste la întrunirile congregației. Cei care au experiență în conducerea de studii biblice spun că elevii care participă imediat la întruniri progresează cel mai repede. (Ps. 111:1) Unii le explică elevilor că jumătate din instruirea spirituală o primesc la studiu și jumătate, la întruniri. Citește Evrei 10:24, 25 cu elevul și explică-i ce foloase va avea dacă va asista la întruniri. Arată-i materialul video Ce activități se desfășoară la o sală a Regatului? *. Ajută-ți elevul să facă din întruniri o parte importantă a vieții sale.

15. Cum îl putem ajuta pe elev să înțeleagă că este important să participe cu regularitate la întruniri?

15 Ce poți face dacă elevul încă nu asistă la întruniri sau dacă asistă ocazional? Împărtășește-i cu mult entuziasm o idee pe care ai învățat-o la o întrunire recentă. Lucrul acesta are de obicei un efect mai puternic decât o simplă invitație la întruniri. Oferă-i numărul curent al revistei Turnul de veghe și al Caietului pentru întrunirea „Viața creștină și predicarea”. Arată-i ce se va analiza la următoarea întrunire și întreabă-l ce i se pare cel mai interesant. Când elevul va participa pentru prima dată la o întrunire a Martorilor lui Iehova, va vedea că aceasta se deosebește net de orice altă întrunire religioasă. (1 Cor. 14:24, 25) El va face cunoștință cu persoane demne de imitat, care îl vor ajuta să progreseze spre botez.

16. Ce trebuie să facem pentru a conduce studii biblice care să progreseze spre botez și ce vom analiza în articolul următor?

16 Cum putem conduce studii biblice care să progreseze spre botez? Îi putem ajuta pe elevi să ia în serios studiul îndemnându-i să studieze în fiecare săptămână și să se pregătească de fiecare dată. De asemenea, dorim să-i încurajăm să comunice cu Iehova în fiecare zi și să lege o prietenie strânsă cu el. În plus, dorim să-i stimulăm să participe la întrunirile congregației. (Vezi chenarul „ Ce trebuie să facă elevii pentru a progresa spre botez”.) În articolul următor, vom analiza alte cinci lucruri pe care le putem face pentru a-i ajuta pe elevii noștri să progreseze spre botez.

CÂNTAREA 76 Ce bine ne simțim!

^ par. 5 A învăța o persoană înseamnă a o ajuta să gândească, să simtă și să acționeze într-un mod nou sau diferit. Textul anului 2020, Matei 28:19, ne-a reamintit cât este de important să studiem Biblia cu oamenii și să-i învățăm ce trebuie să facă pentru a deveni discipoli botezați ai lui Isus Cristos. În acest articol, precum și în următorul, vom vedea cum putem să ne achităm cât mai bine de această sarcină importantă.

^ par. 2 NOTĂ EXPLICATIVĂ: Conduci un studiu biblic dacă porți cu regularitate și în mod sistematic discuții biblice cu o persoană. Vei raporta studiul dacă, după ce i-ai arătat persoanei cum se studiază Biblia, ai ținut studiul de două ori cu ea și consideri că va continua să studieze.

^ par. 3 Aceste articole conțin și sugestii din seria „Să-i ajutăm pe cei cu care studiem să progreseze”, apărută în Serviciul pentru Regat în perioada iulie 2004 – mai 2005.

^ par. 4 Când participă în lucrarea de predicare, indiferent în ce formă a acesteia, vestitorii trebuie să respecte legile în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal.

^ par. 9 Vizionează materialul video de patru minute Să-i învățăm pe elevii noștri să se pregătească. În JW Library®, caută la MULTIMEDIA > ÎNTRUNIRILE NOASTRE ȘI PREDICAREA > ÎMBUNĂTĂȚIREA DEPRINDERILOR ÎN PREDICARE.

^ par. 10 Caută la ÎNVĂȚĂTURI BIBLICE > INSTRUMENTE DE STUDIERE A BIBLIEI.

^ par. 14 În JW Library®, caută la MULTIMEDIA > ÎNTRUNIRILE NOASTRE ȘI PREDICAREA > INSTRUMENTE UTILE ÎN PREDICARE.