ARTICOLUL DE STUDIU 42

Să-i ajutăm pe cei cu care studiem Biblia să se boteze – Partea a II-a

Să-i ajutăm pe cei cu care studiem Biblia să se boteze – Partea a II-a

„Fii mereu atent la tine și la predarea ta.” (1 TIM. 4:16)

CÂNTAREA 96 Cartea lui Dumnezeu – o comoară!

PREZENTARE *

1. De unde știm că activitatea de facere de discipoli contribuie la salvarea de vieți?

 ACTIVITATEA de facere de discipoli contribuie la salvarea de vieți. De ce afirmăm acest lucru? Când a dat porunca din Matei 28:19, 20, Isus a spus: „Duceți-vă . . . și faceți discipoli . . . , botezându-i”. Cât de important este botezul? El este o cerință pentru cei care vor să fie salvați. O persoană care dorește să se boteze trebuie să fie convinsă că salvarea este posibilă doar datorită faptului că Isus a murit pentru noi și a fost înviat. Iată de ce, apostolul Petru le-a spus colaboratorilor săi creștini: „Botezul . . . vă salvează acum și pe voi . . . prin învierea lui Isus Cristos”. (1 Pet. 3:21) Prin urmare, când se botează, un discipol are perspectiva de a trăi veșnic.

2. În conformitate cu 2 Timotei 4:1, 2, ce fel de învățători ar trebui să fim?

2 Pentru a face discipoli, trebuie să cultivăm „arta de a preda”. (2 Tim. 4:1, 2) De ce? Deoarece Isus ne-a poruncit: „Duceți-vă . . . și faceți discipoli . . . , învățându-i”. Apostolul Pavel ne-a îndemnat ‘să perseverăm’ în această lucrare ‘căci, făcând așa, ne vom salva atât pe noi, cât și pe cei care ne ascultă’. De aceea, Pavel a spus în continuare: „Fii mereu atent . . . la predarea ta”. (1 Tim. 4:16) Întrucât activitatea de predare este strâns legată de cea de facere de discipoli, vrem să stăpânim arta de a preda.

3. Ce vom analiza în articolul de față cu privire la cei cu care studiem Biblia?

3 Pe întregul glob, Martorii lui Iehova conduc milioane de studii biblice. Dar, așa cum s-a menționat în articolul precedent, vrem să știm cum putem ajuta cât mai multe persoane care studiază Biblia să devină discipoli botezați ai lui Isus Cristos. În articolul de față vom analiza încă cinci lucruri pe care trebuie să le facem pentru a-i ajuta pe cei cu care studiem să ajungă la botez.

LASĂ BIBLIA SĂ VORBEASCĂ

Roagă un frate sau o soră cu experiență în predare să te ajute să folosești Biblia cu mai multă eficiență (Vezi paragrafele 4 la 6) *

4. De ce trebuie cel care predă adevărul să manifeste stăpânire de sine când conduce un studiu biblic? (Vezi și nota de subsol.)

4 Ne place ceea ce predăm din Cuvântul lui Dumnezeu și poate că suntem tentați să vorbim mult despre Biblie. Totuși, cei care conduc studiul Turnului de veghe, studiul Bibliei în congregație sau studiul cu o persoană interesată de adevăr trebuie să aibă grijă să nu vorbească prea mult. Pentru a lăsa Biblia să vorbească, cel care predă adevărul trebuie să manifeste stăpânire de sine și să nu încerce să explice tot ce știe despre un anumit pasaj biblic sau despre un anumit subiect. * (Ioan 16:12) Gândește-te câtă cunoștință biblică aveai în momentul botezului și cât de multă ai în prezent. Când te-ai botezat, probabil că știai doar învățăturile fundamentale ale Bibliei. (Evr. 6:1) A fost nevoie de ani de zile ca să înveți tot ce cunoști în prezent. Prin urmare, nu încerca să-l înveți pe elev totul o dată.

5. a) În armonie cu 1 Tesaloniceni 2:13, ce dorim să înțeleagă elevul nostru? b) Cum ne putem îndemna elevul să vorbească despre cele învățate?

5 Vrem ca elevul nostru să fie convins că ceea ce învață provine din Cuvântul inspirat al lui Dumnezeu. (Citește 1 Tesaloniceni 2:13.) Cum îl poți ajuta în acest sens? Îndeamnă-l să vorbească despre lucrurile pe care le învață. În loc să-i explici tu de fiecare dată versetele biblice, roagă-l pe el să-ți explice unele versete. Ajută-l să înțeleagă cum i se aplică ceea ce citește din Cuvântul lui Dumnezeu. Pune-i întrebări ajutătoare și de opinie care să-l stimuleze să vorbească despre sentimentele și gândurile pe care i le trezesc versetele citite. (Luca 10:25-28) De exemplu, întreabă-l: „Ce calitate a lui Iehova transpare din acest verset?”, „Cum te ajută lucrurile pe care tocmai le-ai învățat din Biblie?” sau „Ce sentimente îți trezesc cele învățate?”. (Prov. 20:5) Lucrul cel mai important nu este volumul de cunoștințe pe care îl acumulează elevul, ci aprecierea pe care o are pentru acestea, precum și dispoziția de a le pune în practică.

6. De ce ar fi bine să iei cu tine la un studiu biblic vestitori cu experiență în predare?

6 Iei vreodată cu tine la studiu vestitori care au experiență în predare? Dacă da, cere-le părerea cu privire la modul în care conduci studiul, precum și la modul în care folosești Biblia în predare. Dacă vrei să-ți îmbunătățești arta de a preda, trebuie să fii umil. (Compară cu Faptele 18:24-26.) Apoi, întreabă vestitorul cu experiență dacă consideră că elevul înțelege ceea ce învață. De asemenea, ai putea să-l rogi să conducă studiul în locul tău când vei fi plecat o săptămână sau mai multe. Astfel, studiul nu se va întrerupe, iar elevul va înțelege importanța acestuia. Nu considera niciodată că studiul este doar al tău și că numai tu îl poți conduce. În fond, tu vrei tot ce este mai bun pentru elevul tău, astfel încât el să facă progrese constante în învățarea adevărului.

PREDĂ CU ENTUZIASM ȘI CONVINGERE

Dă-i elevului tău exemple din viața reală care să-l ajute să înțeleagă cum poate aplica principiile Bibliei (Vezi paragrafele 7 la 9) *

7. Ce anume îl va ajuta pe un elev să aprecieze ceea ce învață?

7 Un elev trebuie să vadă că vorbești cu entuziasm și convingere despre adevărurile Bibliei. (1 Tes. 1:5) Acest lucru ar putea să-l ajute să aprecieze și mai mult ceea ce învață. De asemenea, dacă este potrivit, povestește-i cum te-a ajutat pe tine Biblia în viața de zi cu zi. Astfel, va ajunge să înțeleagă cât de practică poate fi îndrumarea Bibliei și pentru el.

8. Ce poți face pentru a diversifica studiul pe care îl ții cu o persoană interesată și de ce?

8 În timpul studiului, vorbește cu elevul despre exemplul unor frați și surori care au întâmpinat probleme asemănătoare cu ale lui și care au reușit să le depășească. Invită la studiu vestitori din congregație care, prin exemplul lor, pot fi o încurajare pentru elev. De asemenea, caută experiențe încurajatoare pe site-ul jw.org, la seria „Biblia schimbă viața oamenilor *. Astfel de articole și materiale video îl vor ajuta pe elev să înțeleagă cât de înțelept este să aplice în viață principiile Bibliei.

9. Cum îți poți îndemna elevul să vorbească cu familia și cu prietenii despre ceea ce învață?

9 Dacă persoana cu care studiezi este căsătorită, iar partenerul ei nu studiază, ai putea să-l inviți la studiu. Încurajează-ți elevul să vorbească cu familia și cu prietenii despre ceea ce învață. (Ioan 1:40-45) Cum poți face acest lucru? Pune-i următoarele întrebări: „Cum i-ai explica această idee familiei tale?” sau „Ce verset biblic ai folosi pentru a-i explica acest subiect unui prieten?”. Astfel, îl înveți pe elevul tău să predea. Mai târziu, când va corespunde cerințelor biblice, va putea să înceapă să participe la predicare în calitate de vestitor nebotezat. De asemenea, întreabă-l dacă știe pe cineva care ar dori să studieze Biblia și, dacă da, ia imediat legătura cu persoana respectivă și oferă-te să studiezi cu ea. Arată-i materialul video: Cum se desfășoară un studiu biblic? *.

ÎNCURAJEAZĂ-ȚI ELEVUL SĂ-ȘI FACĂ PRIETENI ÎN CONGREGAȚIE

Încurajează-ți elevul să-și facă prieteni în congregație (Vezi paragrafele 10 și 11) *

10. Așa cum reiese din 1 Tesaloniceni 2:7, 8, cum poate cel care conduce un studiu biblic să urmeze exemplul apostolului Pavel?

10 Frații și surorile care conduc studii biblice trebuie să le arate un interes sincer elevilor lor, considerându-i potențiali frați și surori de credință. (Citește 1 Tesaloniceni 2:7, 8.) Acestor persoane nu le este ușor să renunțe la prietenii din lume și să facă toate schimbările necesare pentru a-i sluji lui Iehova. De aceea, trebuie să-i ajutăm să-și facă prieteni adevărați în congregație. Arată-i elevului tău că-i ești prieten petrecând timp cu el nu numai la studiu, ci și în alte ocazii. Un apel telefonic, un mesaj sau o vizită scurtă între studii îi vor arăta că te interesezi cu adevărat de el.

11. Ce dorim să găsească elevii noștri în congregație și de ce?

11 O zicală spune: „La educarea unui copil ia parte tot satul”. Prin extensie, am putea spune: „La formarea unui discipol ia parte întreaga congregație”. De aceea, un învățător eficient al Bibliei le face cunoștință elevilor săi cu alți vestitori din congregație care pot avea o influență pozitivă asupra lor. Astfel, elevii se vor bucura de compania membrilor poporului lui Iehova, care îi vor susține din punct de vedere spiritual și emoțional. Vrem ca fiecare elev să simtă că face parte din congregație și din familia noastră spirituală și să se bucure de căldura și iubirea fraților și surorilor de credință. În felul acesta, îi va fi mai ușor să evite compania celor care nu îl ajută să-l iubească pe Iehova. (Prov. 13:20) Dacă foștii prieteni îl vor respinge, va ști că poate găsi prieteni adevărați în organizația lui Iehova. (Mar. 10:29, 30; 1 Pet. 4:4)

EVIDENȚIAZĂ IMPORTANȚA DEDICĂRII ȘI A BOTEZULUI

Un elev sincer poate atinge obiectivul de a se boteza făcând pașii necesari (Vezi paragrafele 12 și 13)

12. De ce ar trebui să vorbim despre dedicare și botez cu elevul nostru?

12 Vorbește deschis cu elevul tău despre importanța dedicării și a botezului. În fond, obiectivul cu care conducem studii biblice este acela de a ajuta persoanele respective să devină discipoli botezați. După câteva luni de studiu regulat al Bibliei și îndeosebi după ce începe să asiste la întruniri, elevul ar trebui să înțeleagă că scopul studiului este acela de a-l ajuta să înceapă să-i slujească lui Iehova ca Martor al Său.

13. Pentru a ajunge la botez, ce pași trebuie să facă o persoană care studiază Biblia?

13 Un elev sincer poate atinge obiectivul de a se boteza făcând pașii necesari. În primul rând, el ajunge să-l cunoască pe Iehova, să-l iubească și să manifeste credință în el. (Ioan 3:16; 17:3) Apoi, elevul leagă o prietenie strânsă cu Iehova, precum și cu frații și surorile din congregație. (Evr. 10:24, 25; Iac. 4:8) În cele din urmă, el renunță la lucrurile rele pe care le-a practicat și se căiește de păcate. (Fap. 3:19) De asemenea, credința îl va determina să le vorbească altora despre adevăr. (2 Cor. 4:13) Apoi, el se va dedica lui Iehova și își va simboliza dedicarea prin botez. (1 Pet. 3:21; 4:2) Ziua botezului este o zi de care ne bucurăm cu toții. Pe măsură ce observi fiecare pas pe care elevul tău îl face în vederea botezului, laudă-l cu sinceritate și în mod repetat, încurajându-l să continue să progreseze.

EVALUEAZĂ PERIODIC PROGRESUL ELEVULUI

14. Cum poate cel care predă adevărul să-și dea seama dacă elevul său face progrese?

14 Trebuie să avem răbdare când ne ajutăm elevul să progreseze spre dedicare și botez. Totuși, la un moment dat, este bine să ne asigurăm că dorește să-i slujească lui Iehova. Arată elevul că se străduiește să asculte de poruncile lui Isus? Sau vrea doar să afle lucruri interesante din Biblie?

15. Ce indicii ale progresului trebuie să urmărești la elevul tău?

15 Evaluează cu regularitate progresul elevului. De exemplu, își exprimă sentimentele pe care le are față de Iehova? Se roagă lui Iehova? (Ps. 116:1, 2) Îi place să citească din Biblie? (Ps. 119:97) Participă cu regularitate la întruniri? (Ps. 22:22) Și-a schimbat modul de viață în conformitate cu ceea ce învață? (Ps. 119:112) A început să vorbească cu familia și cu prietenii despre ceea ce învață? (Ps. 9:1) Și, lucrul cel mai important, vrea să devină Martor al lui Iehova? (Ps. 40:8) Dacă observi că elevul tău nu face progrese în aceste privințe, încearcă să înțelegi motivul, după care discută cu el în mod amabil, dar deschis. *

16. Ce indicii ți-ar putea sugera că este cazul să întrerupi un studiu biblic?

16 Analizează periodic dacă este cazul să continui să studiezi cu o anumită persoană. Pune-ți următoarele întrebări: „Neglijează elevul să se pregătească pentru studiu? Ezită să asiste la întruniri? Are încă obiceiuri nesănătoase? Este încă membru al religiei false?”. Dacă răspunsul la aceste întrebări este afirmativ, a continua să studiezi cu el este ca și cum ai încerca să-i dai lecții de înot cuiva care nu vrea nici măcar să se ude! Dacă elevul nu apreciază cu adevărat ceea ce învață și nu este dispus să facă schimbări, gândește-te dacă are vreun rost să continui studiul.

17. În armonie cu 1 Timotei 4:16, ce trebuie să facă toți cei care conduc studii biblice?

17 Privim cu seriozitate responsabilitatea de a face discipoli și vrem să ne ajutăm elevii să progreseze spre botez. De aceea, vom lăsa Biblia să vorbească și vom preda adevărul cu entuziasm și convingere. Ne vom încuraja elevul să-și facă prieteni în congregație. De asemenea, vom evidenția importanța dedicării și a botezului și vom evalua periodic progresul elevului. (Vezi chenarul „ Ce trebuie să facă cei care predau adevărul pentru a-și ajuta elevii să ajungă la botez”.) Suntem bucuroși că putem participa la această lucrare prin care se salvează vieți! Așadar, să ne străduim să conducem studii biblice eficiente, astfel încât persoanele cu care studiem să progreseze și să ajungă la botez!

CÂNTAREA 79 Să-i ajutăm să rămână fermi!

^ par. 5 Când conducem studii biblice, avem privilegiul de a-i ajuta pe oameni să gândească, să simtă și să acționeze așa cum vrea Iehova. Acest articol ne va arăta cum putem să ne îmbunătățim deprinderile de predare a Cuvântului lui Dumnezeu.

^ par. 4 Vezi articolul „Capcane ce trebuie evitate când conduci un studiu biblic”, apărut în numărul din septembrie 2016 al Caietului pentru întrunirea „Viața creștină și predicarea”.

^ par. 8 Caută la DESPRE NOI > EXPERIENȚE.

^ par. 9 În JW Library®, caută la MULTIMEDIA > ÎNTRUNIRILE NOASTRE ȘI PREDICAREA > INSTRUMENTE UTILE ÎN PREDICARE.

^ par. 15 Vezi articolele „Iubirea și recunoștința pentru Iehova te vor îndemna să te botezi” și „Ești pregătit pentru botez?”, apărute în Turnul de veghe din martie 2020.

^ par. 77 LEGENDA IMAGINII: După ce a participat la un studiu biblic, sora cu experiență o ajută pe sora care a condus studiul să înțeleagă ce poate face pentru a vorbi mai puțin în timpul studiului.

^ par. 79 LEGENDA IMAGINII: Pe parcursul studiului, eleva învață cum poate deveni o soție mai bună. Mai târziu, ea vorbește cu soțul ei despre ceea ce a învățat.

^ par. 81 LEGENDA IMAGINII: Eleva, împreună cu soțul ei, petrece câteva momente plăcute acasă la o prietenă pe care și-a făcut-o la sala Regatului.