ARTICOLUL DE STUDIU 43

„Adevărata înțelepciune strigă tare”

„Adevărata înțelepciune strigă tare”

„Adevărata înțelepciune strigă tare pe stradă. Ea își înalță glasul în piețele publice.” (PROV. 1:20)

CÂNTAREA 96 Cartea lui Dumnezeu – o comoară!

PREZENTARE a

1. Cum reacționează mulți oameni la chemarea înțelepciunii? (Proverbele 1:20, 21)

 ÎN MULTE țări, este ceva obișnuit să vezi pe străzile intens circulate vestitori ai Regatului bucuroși oferindu-le trecătorilor publicații. Ai luat și tu parte la această formă de predicare? Dacă da, probabil că ți-ai amintit de scena descrisă în cartea Proverbele, în care înțelepciunea personificată strigă într-un loc public, invitându-i pe oameni să-i asculte sfaturile. (Proverbele 1:20, 21) Biblia și publicațiile noastre conțin „adevărata înțelepciune” – înțelepciunea lui Iehova. Această înțelepciune este vitală, întrucât de ea depinde obținerea vieții veșnice. Suntem încântați când cineva acceptă una dintre publicațiile noastre, deși cei mai mulți oameni le refuză. Unii aleg să ignore mesajul Bibliei, în timp ce alții ne ridiculizează deoarece sunt de părere că Biblia nu este o carte de actualitate. Iar alții critică normele morale ale Bibliei, afirmând că cei ce le susțin sunt rigizi și se consideră superiori altora. Cu toate acestea, plin de iubire, Iehova continuă să le ofere tuturor oamenilor posibilitatea de a dobândi adevărata înțelepciune. În ce fel?

2. Unde găsim adevărata înțelepciune, dar ce aleg să facă majoritatea oamenilor?

2 Iehova a făcut posibil ca glasul adevăratei înțelepciuni să se audă prin intermediul Cuvântului său, Biblia. În prezent, la această carte poate avea acces aproape oricine. De asemenea, datorită binecuvântării lui Iehova, publicațiile noastre bazate pe Biblie sunt disponibile în peste 1 000 de limbi. Cei care dau ascultare glasului înțelepciunii, adică citesc și aplică ceea ce învață, au parte de multe foloase. Totuși, majoritatea oamenilor aleg să ignore glasul adevăratei înțelepciuni. Când trebuie să ia decizii, preferă să-și asculte glasul inimii sau să se bazeze pe sfaturile altor oameni. Unii dintre ei chiar ne desconsideră deoarece ne conformăm normelor Bibliei. În acest articol, vom afla motivul pentru care unii oameni reacționează astfel. Dar, mai întâi, vom vedea cum putem dobândi înțelepciunea de la Iehova.

CUNOȘTINȚA DESPRE IEHOVA, FUNDAMENTUL ÎNȚELEPCIUNII

3. Ce presupune adevărata înțelepciune?

3 Înțelepciunea se poate referi la capacitatea de a lua decizii bune pe baza cunoștințelor acumulate. Însă adevărata înțelepciune presupune mult mai mult. Biblia afirmă: „Teama de Iehova este începutul înțelepciunii și cunoașterea Celui Preasfânt este pricepere”. (Prov. 9:10) Prin urmare, când avem de luat o decizie importantă, trebuie să ne bazăm pe „cunoașterea Celui Preasfânt”, adică pe modul de gândire al lui Iehova. Cum putem face acest lucru? Apelând la Biblie și la publicațiile biblice. Astfel, arătăm că suntem cu adevărat înțelepți. (Prov. 2:5-7)

4. De ce adevărata înțelepciune provine numai de la Iehova?

4 Iehova este Sursa adevăratei înțelepciuni. (Rom. 16:27) De ce afirmăm acest lucru? În primul rând, el este Creatorul și cunoaște absolut totul despre creația sa. (Ps. 104:24) În al doilea rând, toate acțiunile sale reflectă înțelepciune. (Rom. 11:33) Și, în al treilea rând, sfaturile sale înțelepte nu dau greș niciodată. (Prov. 2:10-12) Pentru a dobândi adevărata înțelepciune, trebuie să ne însușim aceste adevăruri fundamentale și să le permitem să ne ghideze deciziile și acțiunile.

5. Ce se întâmplă când oamenii nu acceptă că Iehova este Sursa adevăratei înțelepciuni?

5 Multe persoane recunosc că în natură se vede existența unui proiect inteligent, însă nu îl atribuie unui Creator, ci evoluției. Altele susțin că au credință în Dumnezeu, dar consideră normele Bibliei depășite și aleg să-și trăiască viața așa cum doresc. Dar care sunt rezultatele? Este lumea un loc mai bun deoarece oamenii se bazează pe propria înțelepciune și nu pe înțelepciunea divină? Au ei o speranță reală, au găsit adevărata fericire? Realitatea confirmă următorul adevăr care ne motivează să căutăm la Iehova adevărata înțelepciune: „Nu există nici înțelepciune, nici discernământ și nici sfat care să stea împotriva lui Iehova”. (Prov. 21:30) Din nefericire, majoritatea oamenilor nu caută înțelepciunea autentică. De ce?

DE CE RESPING OAMENII ADEVĂRATA ÎNȚELEPCIUNE

6. Potrivit cu Proverbele 1:22-25, ce categorii de persoane își închid urechile la strigătul adevăratei înțelepciuni?

6 Mulți oameni își închid urechile când „adevărata înțelepciune” strigă pe stradă. Biblia spune că există trei categorii de astfel de persoane: cei „fără experiență”, ‘batjocoritorii’ și ‘oamenii fără minte’. (Proverbele 1:22-25) În continuare, vom analiza mai îndeaproape trăsăturile acestor oameni care resping înțelepciunea divină și vom înțelege ce putem face pentru a nu deveni asemenea lor.

7. De ce aleg unii oameni să rămână „fără experiență”?

7 Cei „fără experiență” sunt oamenii naivi, creduli sau ușor de înșelat. (Prov. 14:15, n.s.) Întâlnim deseori astfel de persoane în lucrarea de predicare. Să ne gândim, de exemplu, la milioanele de oameni induși în eroare de conducătorii politici sau religioși. Unii dintre ei sunt șocați când constată că au fost mințiți de acești conducători. Însă cei menționați în Proverbele 1:22 aleg să rămână fără experiență, lor le place această stare. (Ier. 5:31) Ei își trăiesc viața așa cum doresc și nu vor să știe ce spune Biblia ca să nu fie trași la răspundere pentru încălcarea normelor ei. Mulți au o mentalitate asemănătoare cu a unei doamne foarte religioase din Québec (Canada). Ea i-a spus unui Martor care a vizitat-o: „Dacă preotul nostru ne induce în eroare, este vina lui, nu a noastră!”. Cu siguranță, nu vrem să-i imităm pe cei care ignoră cu bună știință mesajul biblic! (Prov. 1:32; 27:12)

8. Ce ne va ajuta să dobândim experiența despre care vorbește Biblia?

8 Pe bună dreptate, Biblia ne îndeamnă să nu rămânem la stadiul de persoane fără experiență, ci să devenim ‘oameni maturi în ce privește capacitatea de înțelegere’. (1 Cor. 14:20) Dobândim experiență aplicând în viață principiile Bibliei. Treptat, vom vedea cum ne ajută aceste principii să evităm problemele și să luăm decizii înțelepte. Este important să ne analizăm cu regularitate progresul în această privință. De exemplu, dacă studiezi Biblia de un anumit timp și participi la întruniri, te-ai putea întreba ce te împiedică să te dedici lui Iehova și să te botezi. Dacă ești botezat, ți-ai putea îmbunătăți abilitățile de predicare și de predare a veștii bune? Arată deciziile tale că te lași îndrumat de principiile biblice? Manifești calități creștine în relațiile cu alții? Dacă vom constata că trebuie să facem unele îmbunătățiri, să acordăm atenție aducerilor-aminte ale lui Iehova, care „îl fac înțelept pe cel fără experiență”. (Ps. 19:7)

9. Cum arată ‘batjocoritorii’ că resping înțelepciunea divină?

9 A doua categorie de persoane care ignoră înțelepciunea divină sunt ‘batjocoritorii’. Uneori, întâlnim în lucrarea de predicare astfel de persoane – lor le place să-i ridiculizeze pe alții. (Ps. 123:4) Biblia a avertizat că o caracteristică a zilelor din urmă avea să fie prezența batjocoritorilor. (2 Pet. 3:3, 4) În zilele noastre, unii oameni ignoră avertismentele divine, asemenea ginerilor lui Lot. (Gen. 19:14) Mulți îi ironizează pe cei care respectă principiile biblice deoarece ‘umblă potrivit dorințelor lor după lucruri lipsite de pietate’. (Iuda 7, 17, 18) Cât de bine se încadrează apostații și alte persoane care-l resping pe Iehova în această descriere!

10. Potrivit cu Psalmul 1:1, ce trebuie să facem pentru a nu deveni batjocoritori?

10 Ce trebuie să facem pentru a nu deveni asemenea batjocoritorilor? Să evităm compania persoanelor care au o atitudine critică. (Psalmul 1:1) Aceasta înseamnă să nu-i ascultăm pe apostați și să nu citim nimic de la ei. Suntem conștienți că trebuie să fim atenți deoarece am putea foarte ușor să dezvoltăm un spirit critic și să începem să avem îndoieli cu privire la Iehova și la îndrumările pe care le primim din partea organizației sale. Pentru a nu ajunge în această situație, să ne întrebăm: „Obișnuiesc să fac remarci negative când primim îndrumări noi sau clarificări în înțelegere? Am tendința de a-i critica pe frații aflați în poziții de autoritate?”. Dacă ne vom corecta cu promptitudine aceste tendințe, Iehova se va bucura. (Prov. 3:34, 35)

11. Cum consideră cei „fără minte” normele morale ale lui Iehova?

11 A treia categorie de oameni care resping înțelepciunea sunt cei „fără minte”. Ei sunt descriși în acest fel deoarece refuză să respecte normele morale ale lui Dumnezeu, preferând să trăiască așa cum consideră ei de cuviință. (Prov. 12:15) Astfel de persoane îl resping pe Iehova, Sursa înțelepciunii. (Ps. 53:1) Când le întâlnim în lucrarea de predicare, deseori ne critică deoarece respectăm normele Bibliei, deși ele nu au nimic mai bun de oferit. Biblia afirmă: „Adevărata înțelepciune este imposibil de obținut pentru cel nebun; el nu are nimic de spus la poarta orașului”. (Prov. 24:7) Cuvintele celor fără minte nu reflectă înțelepciune autentică. Înțelegem, așadar, de ce ne îndeamnă Iehova ‘să stăm departe de omul fără minte’. (Prov. 14:7)

12. Ce trebuie să facem pentru a nu deveni asemenea celor fără minte?

12 Spre deosebire de cei care urăsc sfaturile divine, noi iubim modul de gândire al lui Iehova, inclusiv normele sale morale. Această iubire crește în intensitate când comparăm rezultatele neascultării cu ale ascultării. Să remarcăm câte probleme își cauzează oamenii deoarece resping cu nesăbuință sfaturile înțelepte ale lui Iehova. Apoi să ne gândim ce viață frumoasă și diferită avem noi deoarece ascultăm de Dumnezeu! (Ps. 32:8, 10)

13. Ne obligă Iehova să respectăm sfaturile sale înțelepte?

13 Iehova le oferă tuturor oamenilor posibilitatea de a dobândi adevărata înțelepciune, însă nu obligă pe nimeni să o accepte. Totuși, el arată ce se întâmplă cu cei care ignoră glasul înțelepciunii: „Vor suporta consecințele căii lor”. (Prov. 1:29-32) Cu timpul, modul lor de viață nu le va aduce decât necaz, suferință, iar, în final, distrugere. Spre deosebire de aceștia, cei care dau ascultare sfaturilor înțelepte ale lui Iehova au parte de împlinirea următoarei promisiuni: „Cel ce mă ascultă va locui în siguranță și frica de nenorocire nu-l va tulbura”. (Prov. 1:33)

ADEVĂRATA ÎNȚELEPCIUNE NE ADUCE FOLOASE

Participarea la întruniri ne întărește spiritualitatea (Vezi paragraful 15)

14, 15. Ce învățăm din Proverbele 4:23?

14 Când aplicăm sfaturile înțelepte ale lui Dumnezeu, avem doar de câștigat. Așa cum am menționat deja, aceste sfaturi sunt la îndemâna tuturor. De exemplu, în cartea Proverbele, Iehova ne oferă sfaturi care nu își pierd niciodată valabilitatea și care ne vor îmbunătăți viața dacă le vom aplica. Să analizăm patru exemple.

15 Ocrotește-ți inima figurativă. Biblia afirmă: „Păzește-ți inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieții”. (Prov. 4:23) Să ne gândim ce trebuie să facem pentru ca inima propriu-zisă să fie sănătoasă. Trebuie să ne hrănim corect, să facem suficientă mișcare și să evităm obiceiurile greșite. Pentru a ne proteja inima figurativă, trebuie să facem ceva asemănător. Ne hrănim zilnic din Cuvântul lui Dumnezeu. Ne pregătim pentru întrunirile creștine, asistăm și participăm la ele. Ne păstrăm activi din punct de vedere spiritual predicând cu regularitate. Iar pentru a nu dezvolta obiceiuri nepotrivite, evităm orice ne-ar putea corupe gândirea, cum ar fi divertismentele imorale și anturajul nepotrivit.

O optică echilibrată referitoare la bani ne ajută să fim mulțumiți cu ce avem (Vezi paragraful 16)

16. De ce sfatul din Proverbele 23:4, 5 este foarte practic și în prezent?

16 Fii mulțumit cu ce ai. Biblia dă următorul sfat: „Nu te istovi să câștigi bogății. . . . Când îți îndrepți privirea spre ele, nu mai sunt, căci, negreșit, ele își fac aripi ca ale acvilei și zboară spre cer”. (Prov. 23:4, 5) Lucrurile materiale se pot pierde cu ușurință. Totuși, mulți oameni, atât bogați, cât și săraci, sunt obsedați de bani. Deseori, această goană după bani le afectează reputația, relațiile cu alții și chiar sănătatea. (Prov. 28:20; 1 Tim. 6:9, 10) În schimb, înțelepciunea ne ajută să avem o optică echilibrată în această privință. Dacă ne-o însușim, nu vom cădea pradă lăcomiei, ci vom fi mulțumiți și fericiți. (Ecl. 7:12)

Dacă gândim înainte de a vorbi, nu îi vom răni pe alții prin cuvintele noastre (Vezi paragraful 17)

17. Cum putem avea și noi „limba înțelepților”? (Proverbele 12:18)

17 Gândește înainte de a vorbi. Dacă nu suntem atenți la modul în care vorbim, i-am putea răni profund pe alții. Biblia afirmă: „Vorbirea necugetată este ca străpungerea unei săbii, dar limba înțelepților este vindecare”. (Prov. 12:18) Pentru a fi în relații bune cu alții, trebuie să nu bârfim despre greșelile lor. (Prov. 20:19) Dacă vrem să-i vindecăm pe alții prin cuvintele noastre și nu să-i rănim, trebuie să ne umplem inima cu învățăturile din Cuvântul lui Dumnezeu. (Luca 6:45) Când medităm la ceea ce spune Biblia, cuvintele noastre vor fi un ‘izvor de înțelepciune’ care îi înviorează pe alții. (Prov. 18:4)

Respectarea îndrumărilor primite din partea organizației ne ajută să facem progrese în ce privește lucrarea de predicare (Vezi paragraful 18)

18. Cum ne ajută principiul din Proverbele 24:6 să avem succes în lucrarea de predicare?

18 Ține cont de îndrumările primite. Biblia dă următorul sfat practic: „Războiul se poartă după o îndrumare înțeleaptă și succesul stă în mulțimea sfătuitorilor”. (Prov. 24:6, n.s.) Să vedem cum ne ajută acest principiu să avem succes în lucrarea de predicare și de predare. În loc să îndeplinim această lucrare așa cum considerăm noi că este bine, ne străduim să ținem cont de sugestiile oferite. La întrunirile creștine, primim „o îndrumare înțeleaptă” din partea multor ‘sfătuitori’ – frați și surori cu experiență care țin teme și demonstrații bazate pe Biblie. În plus, organizația lui Iehova pune la dispoziție instrumente eficiente – publicații și materiale video – , care îi ajută pe oameni să înțeleagă Biblia. Folosești cu eficiență aceste instrumente?

19. Cum consideri înțelepciunea divină? (Proverbele 3:13-18)

19 Suntem foarte recunoscători deoarece Iehova ne-a oferit sfaturi sănătoase în Cuvântul său! Cum ar fi arătat viața noastră dacă nu le-am fi avut? În acest articol, am analizat câteva sfaturi practice din cartea Proverbele. Bineînțeles, întreaga Biblie conține astfel de sfaturi din partea lui Iehova. Să fim hotărâți să le aplicăm în fiecare domeniu al vieții! Modul în care privește lumea înțelepciunea divină nu are nicio relevanță pentru noi. Suntem ferm convinși că „cei care o țin strâns vor fi numiți fericiți”. (Prov. 3:13-18)

CÂNTAREA 94 Îţi mulţumim, Iehova, pentru Cuvântul tău!

a Înțelepciunea lui Iehova depășește cu mult orice oferă lumea în care trăim. În acest articol, vom analiza o scenă inedită din cartea Proverbele, în care înțelepciunea personificată strigă tare în piețele publice. Vom înțelege cum putem dobândi adevărata înțelepciune, de ce unii oameni rămân indiferenți la ea și de ce este important să dăm ascultare glasului ei.