ARTICOLUL DE STUDIU 42

„Fericiți sunt cei care își păstrează integritatea”

„Fericiți sunt cei care își păstrează integritatea”

„Fericiți sunt cei care își păstrează integritatea . . . , care umblă potrivit legii lui Iehova.” (PS. 119:1, n.s.)

CÂNTAREA 124 Să fim mereu loiali!

PREZENTARE a

Surori și frați curajoși care au fost sau sunt închiși pentru că susțin cu loialitate suveranitatea lui Iehova. (Vezi paragrafele 1, 2)

1, 2. a) Care este poziția unor guverne față de slujitorii lui Iehova, dar cum au reacționat aceștia? b) De ce putem fi fericiți chiar și când suntem persecutați? (Analizați și imaginea de copertă.)

 ÎN PREZENT, lucrarea noastră este restricționată sau interzisă în peste 30 de țări. În unele dintre acestea, autoritățile chiar i-au închis pe frații noștri. Cu ce au greșit ei? Cu nimic, din punctul de vedere al lui Iehova. Tot ce au făcut a fost să citească și să studieze Biblia, să le împărtășească altora convingerile lor și să se întrunească cu frații de credință. De asemenea, au refuzat să se implice în chestiuni politice. În pofida opoziției aspre, acești slujitori fideli ai lui Dumnezeu își păstrează integritatea b dovedind un devotament de neclintit față de Iehova. Drept urmare, ei sunt foarte fericiți.

2 Probabil că ai văzut imagini cu unii dintre acești Martori curajoși și ai remarcat fețele lor senine. Ei au această atitudine deoarece știu că Iehova se bucură când vede integritatea lor. (1 Cron. 29:17a) Isus a spus: „Fericiți sunt cei persecutați pentru dreptate . . . Bucurați-vă și exultați, fiindcă răsplata voastră este mare”. (Mat. 5:10-12)

UN MODEL PENTRU NOI

Petru și Ioan le-au lăsat un model creștinilor de astăzi care trebuie să-și apere credința înaintea tribunalelor (Vezi paragrafele 3, 4)

3. Cum au înfruntat apostolii din secolul I persecuția și de ce? (Faptele 4:19, 20)

3 Situația surorilor și fraților persecutați se aseamănă cu a apostolilor, care s-au confruntat cu opoziție deoarece au predicat despre Isus. În repetate rânduri, judecătorii curții supreme iudaice „le-au poruncit să nu mai vorbească în numele lui Isus”. (Fap. 4:18; 5:27, 28, 40) Cum au reacționat apostolii? (Faptele 4:19, 20) Ei știau că cineva cu o autoritate mult mai mare ‘le poruncise să predice poporului și să depună mărturie în mod temeinic’ despre Cristos. (Fap. 10:42) Purtătorii lor de cuvânt, Petru și Ioan, au afirmat plini de curaj că ei vor asculta mai degrabă de Dumnezeu decât de acești judecători și că nu vor înceta să vorbească despre Isus. Era ca și cum ar fi întrebat: „Îndrăzniți să spuneți că porunca voastră are mai multă greutate decât porunca lui Dumnezeu?”.

4. Potrivit cu Faptele 5:27-29, ce model ne-au lăsat apostolii și cum îl putem urma?

4 Apostolii ‘au ascultat mai degrabă de Dumnezeu ca stăpânitor decât de oameni’. De atunci, exemplul lor excelent a fost urmat de toți creștinii adevărați. (Faptele 5:27-29) După ce au fost bătuți deoarece și-au păstrat integritatea, apostolii au părăsit curtea supremă a iudeilor „bucurându-se că fuseseră considerați demni să fie dezonorați pentru numele [lui Isus]” și au continuat să predice! (Fap. 5:40-42)

5. Ce întrebări necesită răspuns?

5 Modul în care au acționat apostolii dă naștere unor întrebări. De exemplu, cum se armonizează decizia lor de a asculta de Dumnezeu, și nu de oameni, cu porunca de a fi supuși „autorităților superioare”? (Rom. 13:1) Cum putem noi ‘să ascultăm de guverne și de autorități’, după cum ne-a îndemnat apostolul Pavel, și, în același timp, să-i rămânem integri lui Dumnezeu, Conducătorul nostru suprem? (Tit 3:1)

AUTORITĂȚILE SUPERIOARE

6. a) La ce se referă expresia ‘autorități superioare’ din Romani 13:1 și ce obligație avem față de ele? b) Ce adevăr este valabil în cazul tuturor conducătorilor umani?

6 În Romani 13:1 expresia ‘autorități superioare’ se referă la conducătorii umani care exercită putere și control asupra oamenilor. Creștinii le sunt supuși acestor autorități. Ele mențin ordinea în societate, aplică legea și uneori chiar intervin în favoarea slujitorilor lui Dumnezeu. (Rev. 12:16) Astfel, creștinilor li se poruncește să le dea „impozitul, . . . tributul, . . . teama . . . [și] onoarea” pe care le pretind. (Rom. 13:7) Totuși, guvernele au autoritate doar pentru că Iehova le permite. Isus a enunțat cu claritate acest adevăr când a fost interogat de guvernatorul roman Ponțiu Pilat. Când Pilat a spus că are autoritatea de a-l lăsa în viață pe Isus sau de a-l condamna la moarte, Isus i-a răspuns: „N-ai avea nicio autoritate asupra mea dacă nu ți-ar fi fost dată de sus”. (Ioan 19:11) La fel ca în cazul lui Pilat, autoritatea tuturor conducătorilor și politicienilor din prezent este limitată.

7. În ce situații nu ar trebui să ne supunem conducătorilor umani și de ce anume ar trebui aceștia să fie conștienți?

7 Creștinii se supun guvernelor ori de câte ori legile laice nu contravin legilor lui Dumnezeu. Nu putem asculta de oameni dacă pretind ceva ce Dumnezeu interzice sau dacă interzic ceva ce Dumnezeu pretinde. De pildă, ei le-ar putea cere tinerilor să se înroleze în armată. Ar putea interzice Biblia – Traducerea lumii noi și publicațiile noastre bazate pe Biblie. Ne-ar putea interzice să predicăm și să ne întrunim. Dacă își folosesc greșit autoritatea, de exemplu persecutându-i pe continuatorii lui Cristos, ei vor trebui să răspundă înaintea lui Dumnezeu. Acțiunile lor nu scapă privirii lui Iehova. (Ecl. 5:8)

8. Care este diferența dintre termenii „superior” și „suprem” și de ce este important să cunoaștem acest aspect?

8 Termenul „superior” înseamnă „mai bun, mai mare, mai înalt în grad”, însă nu „cel mai bun, cel mai mare, cel mai înalt în grad”. Acestea sunt atribute ale unui alt termen: „suprem”. Chiar dacă guvernele umane sunt considerate ‘autorități superioare’, ele nu se află în poziția cea mai înaltă, nu sunt autoritatea supremă. Iehova Dumnezeu este Cel Suprem, titlu care apare în Biblie de patru ori. (Dan. 7:18, 22, 25, 27)

CEL SUPREM

9. Ce a văzut profetul Daniel în viziuni?

9 Profetul Daniel a avut o serie de viziuni care au scos în evidență supremația lui Iehova în raport cu toate celelalte autorități. Mai întâi, Daniel a văzut patru fiare uriașe, care simbolizează puteri mondiale din trecut și din prezent: Babilonul, Medo-Persia, Grecia și Roma, precum și puterea care a provenit din ea, Puterea Mondială Anglo-Americană. (Dan. 7:1-3, 17) Apoi, Daniel l-a văzut pe Iehova Dumnezeu stând pe tron ca judecător în curtea cerească. (Dan. 7:9, 10) Următoarea scenă pe care a văzut-o profetul constituie un avertisment pentru conducătorii de azi.

10. Potrivit cu Daniel 7:13, 14, 27, cui îi încredințează Iehova autoritatea asupra pământului și ce dovedește aceasta despre El?

10 Dumnezeu ia autoritatea pe care guvernele umane o dețin în prezent și le-o dă celor care sunt mai merituoși și mai puternici. (Daniel 7:13, 14, 27) Cui anume? Daniel vede „pe cineva ca un fiu al omului”, mai precis Isus Cristos, precum și pe „sfinții Celui Suprem”, adică cei 144 000 care vor domni „pentru totdeauna și veșnic”. (Dan. 7:18) Evident, Iehova este Cel Suprem deoarece numai el are autoritatea de a acționa în acest fel.

11. Ce cuvinte ale lui Daniel scot în evidență supremația lui Iehova în raport cu națiunile?

11 Ceea ce a văzut Daniel în viziune are legătură cu o afirmație făcută de el anterior, și anume că ‘Dumnezeul cerului înlătură regi și pune regi’. De asemenea, Daniel a adăugat: „Cel Preaînalt stăpânește peste regatul oamenilor . . . [și] îl dă cui vrea”. (Dan. 2:19-21; 4:17) Au fost ocazii în care Iehova ‘a înlăturat și a pus regi’? Da, după cum vom vedea în continuare.

Iehova a luat regatul de la Belșațar și li l-a dat mezilor și perșilor (Vezi paragraful 12)

12. Dați un exemplu care arată cum a îndepărtat Iehova regi în trecut. (Vezi imaginea.)

12 De-a lungul timpului, Iehova a demonstrat că are autoritate absolută, spre deosebire de ‘autoritățile superioare’, care au o autoritate limitată. În continuare, menționăm trei exemple. Faraonul a ținut în sclavie poporul lui Iehova și a refuzat în repetate rânduri să-l elibereze. Dar Dumnezeu l-a scos din Egipt, iar faraonul și-a găsit sfârșitul în Marea Roșie. (Ex. 14:26-28; Ps. 136:15) Belșațar, regele Babilonului, a dat un ospăț, în timpul căruia s-a „înălțat împotriva Domnului cerurilor” și nu i-a dat glorie, ci ‘a adus laude unor dumnezei de argint și de aur’. (Dan. 5:22, 23) Însă Dumnezeu l-a umilit pe acest conducător arogant. „Chiar în noaptea aceea”, Belșațar a fost ucis, iar regatul său a fost dat în mâna mezilor și perșilor. (Dan. 5:28, 30, 31) Un alt exemplu este Irod Agripa I, regele Palestinei, care l-a ucis pe apostolul Iacov, apoi l-a închis pe apostolul Petru, intenționând să-l ucidă și pe el. Însă Iehova a dejucat planul lui Irod: „Îngerul lui Iehova l-a lovit”, iar el a murit. (Fap. 12:1-5, 21-23)

13. Arătați printr-un exemplu cum a înfrânt Iehova coaliții de națiuni.

13 Iehova și-a demonstrat supremația și față de coaliții de națiuni. El a luptat pentru israeliți, ajutându-i să învingă o alianță de 31 de regi canaaniți și să cucerească regiuni vaste din Țara Promisă. (Ios. 11:4-6, 20; 12:1, 7, 24) Iehova a repurtat o victorie zdrobitoare și împotriva lui Ben-Hadad și a celorlalți 32 de regi sirieni care au luptat împotriva Israelului. (1 Regi 20:1, 26-29)

14. Ce au spus regii Nebucadnețar și Darius despre suveranitatea lui Iehova?

14 De-a lungul timpului, Iehova a dovedit de repetate ori că este Cel Suprem. Când Nebucadnețar, regele Babilonului, s-a lăudat cu „puterea și tăria” lui și cu „gloria măreției” sale, în loc să-i dea cu modestie glorie lui Dumnezeu, Iehova l-a lovit cu nebunie. După ce și-a revenit, Nebucadnețar „l-a lăudat pe Cel Preaînalt” și a recunoscut că „stăpânirea [lui Iehova] este o stăpânire veșnică”. El a adăugat: „Nimeni nu poate să-i oprească mâna”. (Dan. 4:30, 33-35, n.s.) În mod asemănător, după ce integritatea lui Daniel a fost testată, iar Iehova l-a scăpat din groapa cu lei, regele Darius a decretat: „Oamenii să tremure de frică înaintea Dumnezeului lui Daniel. Căci el este Dumnezeul cel viu și el dăinuie veșnic. Regatul său nu va fi distrus niciodată și suveranitatea sa este eternă”. (Dan. 6:7-10, 19-22, 26, n.s., 27)

15. Ce a afirmat psalmistul despre Iehova și despre poporul său?

15 De asemenea, psalmistul a afirmat: „Iehova a zădărnicit uneltirile națiunilor, a dejucat planurile popoarelor”. El a adăugat: „Fericită este națiunea al cărei Dumnezeu este Iehova, poporul pe care și l-a ales ca proprietate”. (Ps. 33:10, 12) Într-adevăr, avem toate motivele să-i rămânem integri lui Iehova!

CONFRUNTAREA FINALĂ

Coaliția de națiuni care se va opune poporului lui Dumnezeu nu va putea rivaliza cu armatele cerești ale lui Iehova! (Vezi paragrafele 16, 17)

16. De ce nu trebuie să ne temem de „necazul cel mare” care se apropie? (Vezi imaginea.)

16 Am analizat câteva acțiuni ale lui Iehova din trecut. Dar cum ne putem aștepta să acționeze el în viitor? Nu avem nicio îndoială că el își va salva slujitorii loiali pe parcursul ‘marelui necaz’, care se apropie cu repeziciune. (Mat. 24:21; Dan. 12:1) El va veni în apărarea poporului său când Gog din Magog, o coaliție de națiuni, va lansa un atac aprig, la nivel global, împotriva slujitorilor lui Iehova. Chiar dacă acea coaliție va include toate cele 193 de state membre ale Organizației Națiunilor Unite, ea nu va putea rivaliza cu Cel Suprem și cu armatele lui cerești. Iehova promite: „Mă voi preamări, mă voi sfinți și mă voi face cunoscut sub ochii multor națiuni; și vor ști că eu sunt Iehova”. (Ezec. 38:14-16, 23; Ps. 46:10)

17. Potrivit Bibliei, ce viitor le este rezervat regilor pământului și celor ce-i rămân integri lui Iehova?

17 Atacul lui Gog va declanșa Armaghedonul, bătălia finală a lui Iehova, când el îi va distruge pe „regii întregului pământ locuit”. (Rev. 16:14, 16; 19:19-21) Biblia promite că „numai cei drepți vor locui pe pământ și numai cei care își păstrează integritatea vor rămâne pe el”. (Prov. 2:21, n.s.)

SĂ NE PĂSTRĂM INTEGRITATEA

18. Ce au fost dispuși mulți creștini să facă și de ce? (Daniel 3:28)

18 De-a lungul istoriei, au existat numeroși creștini adevărați care și-au riscat libertatea și chiar viața deoarece l-au iubit pe Iehova, Suveranul lor. Ei și-au păstrat integritatea până la final, având atitudinea pe care au avut-o cei trei evrei care au fost salvați din cuptorul încins deoarece i-au rămas loiali Celui Suprem. (Daniel 3:28)

19. Pe ce bază își va judeca Iehova poporul și ce trebuie să facem încă de pe acum?

19 Referitor la importanța integrității față de Dumnezeu, David a scris: „Iehova va pronunța sentința împotriva popoarelor. Judecă-mă, o, Iehova, după dreptatea mea și după integritatea mea!”. (Ps. 7:8) David a scris în aceeași notă: „Să mă ocrotească integritatea și dreptatea”. (Ps. 25:21) Cea mai bună cale de viață este aceea de a-i rămâne loiali lui Iehova fără să facem compromis, indiferent de încercările prin care trecem. Astfel, vom avea aceleași sentimente ca psalmistul care a scris: „Fericiți sunt cei care își păstrează integritatea . . ., care umblă potrivit legii lui Iehova”. (Ps. 119:1, n.s.)

CÂNTAREA 150 Căutaţi-l pe Dumnezeu şi veţi fi salvaţi!

a Biblia le poruncește creștinilor să fie supuși autorităților superioare, adică guvernelor omenești. Însă unele dintre acestea li se opun deschis lui Iehova și slujitorilor săi. Cum putem să respectăm porunca de a ne supune autorităților și, în același timp, să ne păstrăm integritatea față de Iehova?

b NOTĂ EXPLICATIVĂ: Păstrarea integrității față de Iehova presupune a-i fi mereu loiali și a susține fără încetare suveranitatea sa, chiar și în cele mai grele încercări.