Fericiți sunt cei care îi slujesc „fericitului Dumnezeu”

Fericiți sunt cei care îi slujesc „fericitului Dumnezeu”

„Fericit este poporul al cărui Dumnezeu este Iehova!” (PS. 144:15)

CÂNTĂRILE: 68, 82

1. De ce sunt închinătorii lui Iehova un popor fericit? (Vezi imaginea de la începutul articolului.)

MARTORII LUI IEHOVA sunt un popor foarte fericit. Ori de câte ori se află împreună, fie la întruniri sau congrese, fie la reuniuni, atmosfera dintre ei se caracterizează prin conversații joviale și veselie. De ce sunt ei atât de fericiți? Principalul motiv este acela că îl cunosc pe Iehova, ‘fericitul Dumnezeu’, îi slujesc și încearcă să îl imite. (1 Tim. 1:11; Ps. 16:11) Fiind Sursa fericirii, Dumnezeu vrea ca și noi să fim fericiți și ne dă multe motive de bucurie. (Deut. 12:7; Ecl. 3:12, 13)

2. Ce este fericirea?

2 Dar ce se poate spune despre tine? Ești fericit? Ai putea fi și mai fericit? Fericirea poate fi definită drept „o stare de bine relativ permanentă, caracterizată prin sentimente ce variază de la o simplă mulțumire sufletească până la o bucurie intensă și deplină”. Biblia arată că adevărata fericire este o stare a omului binecuvântat de Iehova. Însă în lumea de azi este foarte greu să fii fericit. De ce?

3. De ce poate fi dificil să fim fericiți?

3 Evenimente precum moartea cuiva drag, excluderea unui membru al familiei, divorțul sau pierderea locului de muncă ne pot răpi fericirea. Certurile din familie și lipsa unei comunicări pașnice ne pot dezechilibra și ele pe plan afectiv. Ridiculizările din partea colegilor de clasă sau de muncă, persecuția religioasă sau închisoarea pot fi, de asemenea, un obstacol în calea fericirii. Același efect îl au o sănătate precară, o boală cronică sau depresia. Cu toate acestea, Isus Cristos, „fericitul și unicul Stăpânitor”, se bucură să le aducă alinare și fericire oamenilor. (1 Tim. 6:15; Mat. 11:28-30) În Predica de pe munte, Isus a menționat câteva calități care ne pot ajuta să fim fericiți chiar și atunci când ne confruntăm cu încercările din lumea lui Satan.

O SPIRITUALITATE PUTERNICĂ, ESENȚIALĂ PENTRU A FI FERICIȚI

4, 5. Cum putem dobândi și păstra fericirea?

4 Primul element evidențiat de Isus în Predica de pe munte este deosebit de important: „Fericiți sunt cei conștienți de necesitățile lor spirituale, căci al lor este regatul cerurilor!”. (Mat. 5:3) Cum putem arăta că suntem conștienți de această necesitate? Hrănindu-ne din punct de vedere spiritual, apreciind valorile spirituale și acordând prioritate închinării pe care i-o aducem fericitului nostru Dumnezeu. Dacă vom face aceste lucruri, vom fi mai fericiți și ni se va întări convingerea că promisiunile lui Iehova se vor împlini în curând. Iar „fericita speranță” pe care ne-o insuflă Biblia ne va ajuta să perseverăm atunci când avem probleme. (Tit 2:13)

5 Dacă vrem să fim fericiți în pofida problemelor, trebuie să continuăm să ne întărim prietenia cu Iehova. Apostolul Pavel a scris: „Bucurați-vă întotdeauna în Domnul [Iehova]! Încă o dată spun: Bucurați-vă!”. (Filip. 4:4) Pentru a ne bucura de o asemenea relație prețioasă cu Dumnezeu, trebuie să dobândim înțelepciune divină. Cuvântul său spune: „Fericit este omul care găsește înțelepciunea și omul care dobândește discernământ. . . . Ea este un pom al vieții pentru cei ce o apucă și cei ce o țin strâns sunt numiți fericiți”. (Prov. 3:13, 18)

6. Ce trebuie să mai facem pentru a ne păstra fericirea?

6 Pentru a ne păstra fericirea, este esențial nu doar să citim Cuvântul lui Dumnezeu, ci și să-l aplicăm. Subliniind importanța de a pune în practică ceea ce învățăm, Isus a spus: „Dacă știți aceste lucruri, fericiți sunteți dacă le faceți”. (Ioan 13:17) (Citește Iacov 1:25.) Numai așa putem să ne satisfacem necesitățile spirituale și să ne păstrăm fericirea! Dar cum putem fi fericiți când există atâtea lucruri care ne pot răpi fericirea? Să analizăm ce spune în continuare Isus în Predica de pe munte.

CALITĂȚI CARE CONTRIBUIE LA FERICIRE

7. Cum pot fi fericiți cei „cuprinși de jale”?

7 „Fericiți sunt cei cuprinși de jale, căci ei vor fi mângâiați!” (Mat. 5:4) Probabil că ne întrebăm: Cum ar putea fi fericiți cei cuprinși de jale? Cu siguranță că Isus nu se gândea la toți oamenii cuprinși de jale. Chiar și oamenii nelegiuiți se plâng din cauza greutăților specifice acestor ‘timpuri critice, cărora cu greu li se face față’. (2 Tim. 3:1) Însă jalea, sau suferința lor, îi face să se gândească doar la ei, nu și la Iehova. Neavând o relație de prietenie cu el, nu pot fi fericiți. Isus se referea aici la cei conștienți de necesitățile lor spirituale, care deplâng starea spirituală deplorabilă a oamenilor. De asemenea, ei își recunosc starea păcătoasă și văd consecințele tragice provocate de imperfecțiunea umană. Iehova ia aminte la acești oameni sinceri, „cuprinși de jale”, îi alină prin Cuvântul său și îi binecuvântează cu fericire și viață veșnică. (Citește Ezechiel 5:11; 9:4.)

8. Cum contribuie blândețea la fericire?

8 „Fericiți sunt cei blânzi, căci ei vor moșteni pământul!” (Mat. 5:5) Cum contribuie blândețea la fericire? După ce dobândesc o cunoștință exactă a adevărului, mulți oameni se schimbă radical. Poate că unii dintre ei au fost înainte duri, certăreți și agresivi. Dar acum au îmbrăcat „noua personalitate”, ajungând să manifeste ‘tandră afecțiune și compasiune, bunătate, umilință, blândețe și îndelungă răbdare’. (Col. 3:9-12) Ca urmare, ei se bucură de pace, au relații frumoase cu alții și sunt fericiți. Mai mult decât atât, Cuvântul lui Dumnezeu promite că acești oameni „vor moșteni pământul”. (Ps. 37:8-10, 29)

9. a) În ce sens vor moșteni cei blânzi pământul? b) De ce pot fi fericiți cei „flămânzi și însetați după dreptate”?

9 În ce sens ‘vor moșteni cei blânzi pământul’? Frații unși cu spirit ai lui Isus vor moșteni pământul atunci când vor domni peste el ca regi și preoți. (Rev. 20:6) Milioane de oameni care nu au speranță cerească vor moșteni pământul în sensul că li se va permite să trăiască veșnic pe el în perfecțiune, pace și fericire. Totodată, cei unși și „alte oi” sunt cei despre care se spune că sunt „flămânzi și însetați după dreptate”. (Mat. 5:6) Foamea și setea spirituală după dreptate vor fi pe deplin satisfăcute în lumea nouă. (2 Pet. 3:13) După ce Dumnezeu va elimina toată răutatea de pe pământ, fericirea celor drepți nu va mai fi niciodată umbrită de nelegiuire și de nedreptate. (Ps. 37:17)

10. Ce înseamnă a fi îndurător?

10 „Fericiți sunt cei îndurători, căci lor li se va arăta îndurare!” (Mat. 5:7) Verbul ebraic tradus prin „a fi îndurător” înseamnă „a fi cuprins de sentimente pline de duioșie, . . . a avea compasiune”. În mod asemănător, verbul grecesc tradus prin „a fi îndurător” înseamnă și a avea milă față de cineva. Totuși, îndurarea nu este doar un sentiment ce denotă afecțiune. În Biblie, ea înseamnă și milă în acțiune, adică acte de îndurare.

11. Ce ne învață ilustrarea despre bunul samaritean cu privire la îndurare?

11 Luca 10:30-37. Ilustrarea lui Isus despre bunul samaritean arată într-un mod foarte sugestiv ce înseamnă să fii îndurător. Mișcat de compasiune și milă, samariteanul a trecut la acțiune pentru a-l ajuta pe omul suferind. După ce a prezentat ilustrarea, Isus a spus: „Du-te și fă și tu la fel”. Ne-am putea întreba: Fac și eu ca bunul samaritean? Când alții suferă, manifest milă față de ei? Aș putea face mai mult ca să-i ajut? De exemplu, aș putea oare să-i ajut în mod practic pe frații și surorile în vârstă din congregație, pe văduve și pe copiii ai căror părinți nu sunt la adevăr? N-aș putea să le ‘vorbesc consolator sufletelor deprimate’, aducându-le astfel mângâiere? (1 Tes. 5:14; Iac. 1:27)

Dacă le arăți îndurare altora, vei avea parte de multă fericire (Vezi paragraful 12)

12. Cum contribuie manifestarea îndurării la fericire?

12 Cum pot actele de îndurare să ne aducă fericire? Când suntem îndurători față de alții, ne bucurăm de fericirea care rezultă din faptul de a dărui. În plus, știm că îi suntem plăcuți lui Iehova. (Fap. 20:35) (Citește Evrei 13:16.) Cu privire la cel care manifestă considerație față de alții, regele David a spus: „Iehova îl va păzi și îl va păstra în viață. El va fi numit fericit pe pământ”. (Ps. 41:1, 2) Dacă le arătăm îndurare și compasiune altora, ne vom bucura și noi de îndurarea lui Iehova și de o fericire veșnică. (Iac. 2:13)

DE CE SUNT FERICIȚI „CEI CU INIMA CURATĂ”

13, 14. De ce sunt fericiți „cei cu inima curată”?

13 Isus a spus: „Fericiți sunt cei cu inima curată, căci ei îl vor vedea pe Dumnezeu!”. (Mat. 5:8) Pentru a avea o inimă curată, trebuie să ne păstrăm curate gândurile și dorințele. Acest lucru este esențial dacă dorim să fim fără pată înaintea lui Iehova și ca el să accepte închinarea noastră. (2 Cor. 4:2; 1 Tim. 1:5)

14 Cei care au o inimă curată se pot bucura de o prietenie strânsă cu Iehova, care a spus: „Fericiți sunt cei care își spală robele”. (Rev. 22:14) În ce sens își spală aceștia robele? Creștinii unși „își spală robele” în sensul că Iehova îi privește ca fiind curați, le acordă viață nemuritoare și fericire deplină în ceruri. Membrii marii mulțimi, care speră să trăiască veșnic pe pământ, se pot bucura și ei de o relație de prietenie cu Iehova deoarece El îi consideră drepți. Încă de pe acum, ei ‘își spală robele și le albesc în sângele Mielului’. (Rev. 7:9, 13, 14)

15, 16. Cum pot cei cu inima curată ‘să-l vadă pe Dumnezeu’?

15 Dar cum pot cei cu inima curată ‘să-l vadă pe Dumnezeu’ din moment ce niciun om ‘nu poate să-l vadă pe Dumnezeu și să trăiască’? (Ex. 33:20) Termenul grecesc redat în acest verset prin „a vedea” poate însemna și „a vedea cu ochii minții, a înțelege, a ști”. Cei care îl văd pe Dumnezeu cu „ochii inimii” sunt cei care au ajuns cu adevărat să-l cunoască și să-i aprecieze calitățile. (Ef. 1:18) Isus, care a reflectat în mod perfect personalitatea lui Dumnezeu, a spus: „Cine m-a văzut pe mine l-a văzut și pe Tatăl”. (Ioan 14:7-9)

16 Pe lângă faptul că îi cunosc calitățile, cei care i se închină lui Iehova ‘îl văd’ și în sensul că observă modul în care El acționează în folosul lor. (Iov 42:5) De asemenea, ‘ochii inimii lor’ sunt îndreptați spre binecuvântările extraordinare pe care Dumnezeu le va revărsa asupra celor ce se străduiesc să rămână puri și să-i slujească în mod loial. Iar cei unși îl vor vedea literalmente pe Iehova când vor fi înviați și își vor primi răsplata cerească. (1 Ioan 3:2)

FERICIȚI, ÎN POFIDA DIFICULTĂȚILOR

17. De ce sunt fericiți oamenii împăciuitori?

17 În continuare, Isus a spus: „Fericiți sunt cei împăciuitori!”. (Mat. 5:9) Cei care iau inițiativa de a face pace cu alții sunt cu adevărat fericiți. Discipolul Iacov a scris: „Rodul dreptății este semănat în pace pentru cei care fac pace”. (Iac. 3:18) Dacă avem neînțelegeri cu cineva din congregație sau din familie, putem să-l implorăm pe Iehova să ne ajute să fim împăciuitori. Iehova ne va da spiritul său sfânt, care ne va ajuta să cultivăm calități creștine și să fim, astfel, fericiți. Isus a arătat cât este de important să luăm inițiativa de a face pace spunând: „Dacă îți aduci darul la altar și acolo îți amintești că fratele tău are ceva împotriva ta, lasă-ți darul acolo, în fața altarului, și pleacă. Fă mai întâi pace cu fratele tău și apoi, când te vei întoarce, oferă-ți darul”. (Mat. 5:23, 24)

18, 19. De ce pot fi creștinii fericiți chiar și atunci când sunt persecutați?

18 „Fericiți sunteți voi când oamenii vă batjocoresc și vă persecută și, mințind, spun tot felul de lucruri rele împotriva voastră din cauza mea!” Ce a vrut să spună Isus prin aceste cuvinte? El a adăugat: „Bucurați-vă și săltați de bucurie, fiindcă răsplata voastră este mare în ceruri; căci așa i-au persecutat și pe profeții dinaintea voastră!”. (Mat. 5:11, 12) Când au fost bătuți și li s-a poruncit să nu mai predice, apostolii „au plecat dinaintea Sanhedrinului, bucurându-se”. Evident, ei nu se bucurau deoarece fuseseră bătuți, ci pentru că „fuseseră socotiți demni să fie batjocoriți pentru numele [lui Isus]”. (Fap. 5:41)

19 Și astăzi slujitorii lui Iehova perseverează cu bucurie când sunt persecutați pentru numele lui Isus sau când se confruntă cu alte încercări. (Iacov 1:2-4) Asemenea apostolilor, nici nouă nu ne face plăcere să suferim sau să fim persecutați. Dar, dacă îi rămânem fideli lui Iehova în încercări, el ne va da forța și curajul de a suporta. De exemplu, în august 1944, din cauza regimului totalitar sub care se aflau, Henryk Dornik și fratele său au fost trimiși într-un lagăr de concentrare. Însă persecutorii au fost nevoiți să recunoască următoarele: „Nu putem să-i convingem sub nicio formă să facă ceva. Martiriul le aduce bucurie”. Fratele Dornik a explicat: „Deși nu voiam să fiu martir, faptul că sufeream cu demnitate și curaj pentru a-i rămâne loial lui Iehova îmi aducea într-adevăr bucurie. . . . Rugăciunile fierbinți m-au apropiat mai mult de Iehova, iar El s-a dovedit a fi un Ajutor demn de încredere”.

20. De ce sunt fericiți cei ce-i slujesc „fericitului Dumnezeu”?

20 Când avem aprobarea lui Iehova, ‘fericitul Dumnezeu’, putem fi fericiți în pofida persecuțiilor religioase, a opoziției din familie, a bolii sau a vârstei înaintate. (1 Tim. 1:11) De asemenea, suntem fericiți datorită promisiunilor extraordinare pe care ni le face Dumnezeul nostru, „care nu poate să mintă”. (Tit 1:2) Când vom vedea cu ochii noștri împlinirea acestor promisiuni, vom fi atât de fericiți, încât nu ne vor mai veni în minte greutățile și încercările prin care trecem în prezent. De fapt, binecuvântările de care vom avea parte în Paradis ne vor depăși cu mult imaginația, iar fericirea noastră va fi nemărginită. Da, ‘ne vom găsi desfătarea în belșug de pace’! (Ps. 37:11)